Milnica je naredila kratek intervju z  bralko Špelo, navdušeno ustvarjalko mineralnih ličil.

Milnica: Zakaj si se odločila za izdelavo lastnih mineralnih ličil?

Špela: Svoja mineralna ličila sem začela izdelovati bolj iz potrebe kot kaj drugega. Imam zelo bledo polt in noben puder se ni ujemal z mojim tenom. Kot da to ni dovolj je moja koža še grozno občutljiva in problematična. Ko sem sprobala skoraj vse izdelke, poceni, drage, iz lekarne, naravne,…in še vedno nisem našla pravega, sem se odločila da naredim svojega.

Milnica: V čem vidiš prednost izdelave lastnih ličil?

Špela: Lonček lastnega mineralnega ličila je poln sestavin, katere izbereš sam in so tam z dobrim razlogom imajo funkcijo. Ne dodajaš zraven še ogromne količine sestavin zgolj zato, da napolniš lonček. To se mi zdi glavna prednost lastnih (mineralnih) ličil-prilagodljivost svoji koži, brez nepotrebnih dodakov.In seveda same sestavine, ki ne dražijo kože, ne povzročajo alergij, izbruhov aken, ne mašijo por…praviloma bi lahko s tem napudral dojencku ritko 🙂

Milnica: Tvoj prvi začetniški izziv oz. težava je bila … ?

Špela: Noben začetek ni lahek. V poplavi receptov, sestavin in postopkov se hitro izgubiš in zmedeš in prestrašen obupaš še preden se zadeve lotiš. Moj prvi poskus se je klavrno končal zaradi napačnega recepta – pisalo je 2 merici rumenega oksida … po par minutah mešanja sem ugotovila da bi moralo pisati 1/2 … Ko bi le takrat posnela svoj obraz – ko je mešanica dobivala vedno bolj rumen odtenek, je moj obraz dobival belega:)

Kasneje ko dobiš občutek za sestavine in barve lahko ze s hitrim pogledom na recept oceniš kakšen bo končni izdelek. Do takrat pa … live and learn.

Milnica: Imaš kakšen nasvet za začetnike?

Špela: Začetniki – pogum! Obe Špeli sva dokazali da je vredno:)

Najprej se odločite kaj točno želite izdelovati in kaj od izdelka pričakujete. Tako boste lažje in bolj smiselno izbrali sestavine. Pripomočki so enostavni in lahko dostopni(terilniki, zip vrečke, merilne žličke, embalaža…). Izdelave se lotite v dveh korakih: 1. izdelajte osnovo, 2. zmešajte barvo. Osnova vam lahko služi za vsa licila, puder, rdečilo za lička, za senčila, osvetljevalec, bronzer….

Sama jo vedno zmešam malo več in shranim. Ko potrebujem senčilo,rdečilo…vzamem kolikor potrebujem in se začnem igrati z barvami:)

Milnica: Lahko obiskovalcem Milnica zaupaš kakšen recept? 🙂

Špela: Ker si sama sčarala že super fin puderček (pa tudi bronzer) , potem manjka še rdečilo in kakšno senčilo. Enostaven recept za osnovo in barvo:)

Rdečilo za lička-osnova(75%):

Rdečilo za lička-barvna mešanica(25%)-Pink doesn`t stink!:

Senčilo-barvna mešanica-Whoopy Goldy:

  • Zlata mica-5 enot
  • Rumen oksid-1 enota
  • Zmešaj s 3 enotami osnove. To senčilo lahko naneseš pod ali čez kakšno barvno (olivna z zlato, rjavi odtenki in tudi modri grejo s kontrastno zlato), ali pa ga samostojno uporabljaš.

Milnica: Katere sestavine so pri izdelavi ličil najbolj primerne za suho in mastno kožo, katere za bledo ter katere za temno kožo?

Špela: S pravimi sestavinami in v pravih količinah lahko zelo vplivamo na izgled kože. Konkretno: ličilom namenjenim mastni koži lahko dodamo kaolin glino, kalcijev karbonat, razni škrobi kot so rižev, tapiokin…vse to absorbira masčobo in matirajo. Tapioko uporabljam tudi kot sestavino, ki izboljša nanos.Puder lepše drsi in se ne “vleče ” po koži. Tak “zavirajoč” učinek povzroči npr. magnezijev stearat, ki služi kot sredstvo za daljšo obstojnost pudra na koži.Za suho kožo je odlična svila v prahu-deluje kot vlažilec in kožo naredi mehko in gladko. Tudi kanček satin mice naredi lep ucinek “sveže” kože ki sije.

Nazadnje sem eksperimentirala z alantoinom. Običajno ga uporabljam v losijonih za obraz-tokrat ga preizkušam v neraztopljeni obliki kot dodatek pudru. Tudi ta deluje kot vlažilec in kot sredstvo za zaščito kože-uporabljam ga v zelo majhih količinah (0.5%). Fullerjeva zemlja je še en mineral (bentonit) ki je lahko zanimiv dodatek mineralnemu pudru. Mehča in čisti kožo ter vpija odvečno maščobo.