• Naredi naravni repelent

  Naj ti poletnega dopusta ne pokvarijo piki žuželk! Doma si lahko narediš učinkovit naravni repelent za odganjanje insektov.

  Različne insekte odganjajo različna eterična in rastlinska olja – pomembno je, da izbereš prava olja za mrčeš, ki ga želiš odgnati. Če želiš učinkovit naravni repelent, združi različna eterična in rastlinska olja. Lahko pa ga narediš tudi z vodko oz. z drugim za to ustreznim alkoholom, ki je do kože prijazen. Ne pozabi, da eterična olja niso topna v vodi, zato moraš (če želiš repelent narediti na vodni osnovi) uporabiti alkohol, ki deluje kot solubilizator. Tako se olja ne bodo ločila od vode. Vseeno priporočam, da svoj repelent pred uporabo dobro pretreseš.

  KATERO OLJE NAJ UPORABIM?

  Komarje odganja cimetovo olje, olje citronele, olje evkaliptusa, čajevca, timijana, sivke, geranije, limone, verbene in limonske trave.

  Proti muham in ostalim žuželkam je dobro olje citronele, proti mravljam sivkino olje ter proti klopom in ušem olje geranije, evkaliptusa, brina, origana, timijana in grenivke.

  Odgnal/a jih boš tudi z ricinusovim, neemovim in sojinim rastlinskim oljem. Tudi česen pomaga. Lahko ga maceriraš v katerem izmed rastlinskih olj, nato pa v to olje nakapaš še kombinacijo eteričnih olj. V tem boju proti komarjem je zmaga zagotovo v tvojem žepu 🙂

  Zlato pravilo je, da z eteričnimi olji ne pretiravaj! Dodaj 5% na celotno težo izdelka. Če si noseča oz. bo tvoj repelenta uporabljala nosečnica, se posvetuj z ustreznim, certificiranim aromaterapevtom o uporabi eteričnih olj med nosečnostjo.

  NARAVNI REPELENT NA VODNI OSNOVI (količina 30ml)

  Zmešaj 20g destilirane vode ali hidrolata s 7g vodke oz. alkohola in primešaj še 1,5g do največ 2g mešanice izbranih eteričnih olj.

  NARAVNI REPELENT NA OLJNI OSNOVI (količina cca.30ml)

  Zmešaj 25g rastlinskega olja ali kombinacije rastlinskih olj (neemovo, ricinusovo ali jojobino) z 1,5g do največ 2g mešanice eteričnih olj.

  Priporočam, da uporabiš plastenko z razpršilko. Repelent na vodni osnovi hrani v hladilniku in porabi v 1-2 mesecih, takega na oljni osnovi pa lahko uporabljaš dlje – do 12 mesecev.