Živjo! Si želiš izdelati svojo naravno kremo za sončenje? Tule smo ti pripravili nekaj nasvetov ter receptov za izdelavo. Če se ti kje zatakne ali se ti porodijo vprašanja, pa se kar oglasi na zivjo@milnica.si

Za začetek: ali sploh lahko sam/a izdelaš svojo sončno kremo?

Seveda! Upoštevaj pa tole malo opozorilo: ni težko v domači kuhinji izdelati koži prijazne naravne sončne kreme z UV zaščito, je pa težko določiti faktor zaščite (torej točen SPF faktor, ki določa, kako dobro je tvoja koža zaščitena pred UV žarki). Obstaja tveganje, da domača krema z UV naravnimi mineralnimi filtri ne bo dovolj učinkovita, saj faktorja ne moreš izmeriti – preizkusiš ga lahko le na lastni koži.

Kaj to v praksi pomeni? Če uporabiš zadostno količino mineralnega filtra in je krema res dobro premešana, bo delovala. Priporočam, da takšno kremo najprej preizkusiš na manjšem predelu telesa in ob zmernem soncu. Ne pripravljaj si kreme 1 dan preden greš za 14 dni na morje, še posebej pa naj tvoj “testni zajček” ne bo npr. otrok ali nekdo z občutljivo kožo!

Kakšen faktor ima domača naravna krema za sončenje?

V naravni kremi zaščito pred sončnimi žarki dajejo mineralni filtri, predvsem cinkov oksid ter titanov dioksid. Gre za zelo drobne delce, ki odbijajo sončne žarke in nudijo zelo dobro zaščito. Naravna krema se običajno tudi težje maže, je bolj gosta in na koži pogosto pusti belo sled, za kar so zaslužni prej omenjeni minerali.

Težava pa je, ker brez laboratorijskih testov ne moreš določiti točnega faktorja. Marsikje sem zasledila informacije, da npr. 1 žlička cinkovega oksida pomeni faktor 5 (torej naj bi 2 žlički pomenili 10, 3 žličke 15 in tako naprej) – to ne drži in takšnim receptom jaz ne zaupam.

V domači kremi želiš predvsem dovolj zaščite pred soncem – to je njen glavni namen. Težko pa si boš natančno pripravila kreme z različnimi faktorji (npr. 25 za najbolj “jogurtastega” člana družine in 8 za tistega, ki ima že precej podlage). Ta nenatančnost je pač cena domače izdelave takšnega naravnega izdelka 🙂

Špela Ceglar, Milnica.si

Zapis je zate pripravila Špela.
Vprašanja? Piši na zivjo@milnica.si

Iz česa bo narejena tvoja sončna krema?

Svojo kremo lahko izdelaš kot mazilo (brez vode, le na osnovi naravnih olj) ali kot losjon oz. emulzijo (kombinacija vode in naravnih olj). Mazilo je običajno lažje za izdelavo, emulzija pa se lepše maže. Izbira je tvoja, spodaj pa najdeš 2 recepta za vsako od obeh variant. UV zaščito bo dal cinkov oksid, titanov dioksid ali kombinacija obeh. Upoštevaj, da takšne kreme lahko puščajo belo sled na koži (nekatere manj, druge bolj) in niso vodoodporne – se pravi bo potrebno bolj pogosto mazanje.

V naravni kremi boš seveda uporabil/a kakovostna rastlinska masla, ki negujejo in vlažijo kožo – navsezadnje je to bistvena razlika med naravno kremo ter poceni industrijskimi kremami (te ob nizki ceni ne morejo vsebovati tovrstnih sestavin). Olja bodo poskrbela, da se tvoja koža hitreje obnavlja in manj suši, zaradi česar boš dlje časa obdržal/a zagorelo polt.

Določena masla in olja imajo dajejo nekaj UV zaščite, vendar se ne moremo zanašati le na to – potrebno je poskrbeti za dodatno zaščito z UV filtri. Nikakor ne priporočam, da se pri daljšem izpostavljanju soncu mažeš le s katerim izmed rastlinskih olj, saj je takšna “zaščita” bolj ljudski mit. Svoji koži s tem ne delaš usluge, še posebej, če si bolj svetle polti. Uporabi kremo z ustrezno UV zaščito 🙂

Priporočena olja in masla za izdelavo krem za sončenje

 • karitejevo maslo in karitejevo olje
 • kakavovo maslo
 • olje pšeničnih kalčkov (nerafinirano)
 • orehovo olje
 • riževo olje
 • lešnikovo olje
 • mandljevo
 • malinovo
 • korenčkovo olje
 • aloe maslo,
 • kokosova maščoba
 • olivno olje

Kaj pa eterična olja?
V sončno kremo nikakor ne dajemo tistih eteričnih olj citrusov, ki fototoksična (kaj to pomeni, najdeš v temle zapisu) ali eteričnih olj, pri katerih obstaja tveganje, da so fototoksična. Takšna olja lahko v kombinaciji s soncem pustijo trajne posledice na tvoji koži, zato raje izberi eterična olja, pri katerih ni teh težav.

Domača naravna krema za sončenje, recept 1

Recept 1: naravna sončna krema brez vode (mazilo)

Tale recept je enostaven in hiter. Sestavine enostavno stopiš, združiš, dobro premešaš in tvoja krema je pripravljena. Bo bolj gosta, zaščita deluje – sem jo že večkrat preverila- seveda pa moraš upoštevati količine. Ker je zaščita pred soncem pomembna reč, ti vsekakor toplo priporočam, da izdelano kremo pred “resno uporabo” najprej preizkusiš.
Sestavine

Postopek
Na parni kopeli v dvojni posodi stopiš karitejevo in kakavovo maslo. Ko so stopljena, dodaš vsa izbrana rastlinska olja ter cinkov oksid. Odstaviš z ognja in mešaš 5 minut s kuhinjskim mešalnikom. Ko se olja nekoliko ohladijo, postaviš zmes za 15 minut v zmrzovalnik. Nato zopet premešaš (cca 3 minute z mešalnikom). Na koncu dodaš rastlinski glicerin in vitamin E. Stepaš toliko časa, dokler ne dobiš maslene kremice s fino, mehko teksturo. Napolniš želeno posodico in tvoja naravna sončna krema je pripravljena.

Recept 2: naravna krema za sončenje na vodni osnovi (losjon)

Izdelava emulzij zahteva malo več priprav in pripomočkov. Uporabiti bo potrebno tudi naravni emulgator, da se olje in voda združita ter naravni konzervans, da se v tvoji kremi na razvijejo mikroorganizmi. Če še nikoli nisi izdelala emulzije, si lahko ogledaš kakšnega od Milničastih receptov za izdelavo krem in losjonov – na primer recept za vlažilen losjon z ovsenimi proteini.

Spodnji recept je večkrat preizkušen, vseeno pa svetujem, da (tudi ob upoštevanju količin) UV zaščito izdelka preveriš na manjšem delu kože.

Sestavine
vodna faza 66%, od tega:

*v vodno osnovo dodajte vsaj 10g več destilirane vode, saj upoštevamo, da jo vsaj toliko tudi pri segrevanju izpari

oljna faza 32%, od tega:

faza 2%, od tega:

Postopek
Takšen losjon narediš na enak način kot kremo oz. losjon za telo. Upoštevaj tudi temperature. Slediš lahko postopku izdelave prej omenjenega vlažilnega losjon z ovsenimi proteini. Na koncu preveri tudi pH izdelka. Ta naj bo okoli 5-6, enostavno ga lahko preveriš s pH lističi. Znižaš ga z dodatkom mlečne ali citronske kisline, zvišaš pa z 20% raztopino natrijevega hidroksida.

Domača naravna krema za sončenje recept 2 losjon

Za konec

Poleg zaščite pred UV žarki velja poskrbeti tudi za primerno nego kože po sončenju  – takrat je vlaženje kože in skrb za obnovo bistvenega pomena, da se bo tvoja zagorela polt obdržala dlje časa, koža pa se ne bo prehitro “postarala” (sončni žarki imajo žal tudi ta efekt). Izdelaš si lahko npr. kakavov vlažilni mousse za telo.

Če iščeš naravno sončno kremo, pa je ne želiš izdelati sama, si oglej naš izbor naravnih krem za sončenje.

Upam, da si dobil/a dovolj informacij, kako se lotiti izdelave. Kot vidiš, je domača sončna krema (v primerjavi z ostalo domačo naravno kozmetiko) precej delikatna reč, saj res nočeš, da te sonce opeče. Če boš zavihal/a rokave in izdelal/a svojo, ti želim veliko uspeha in zabave pri ustvarjanju 🙂