• 05
  Feb

  Ideja z Milnice: Zlata krema za zlata leta

  https://www.milnica.si/blog/zlata-krema-za-zlata-leta/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Predstavljam vam kremo, ki je tokrat namenjena damam v zlatih letih :). Priporočam jo za vse predstavnice po 50 letu. Ima bogato maščobno fazo, obenem pa je tudi vlažilna, saj koža tudi v zrelih letih potrebuje veliko vlage.

  V kremi sem uporabila novo sestavino v Milnici – lecitin (sojin). Ta je odličen za zrelo kožo, saj ima vlažilne lastnosti, odlikuje pa ga tudi visoka vsebnost vitamina B. Sojin lecitin deluje tudi kot emulgator, če ga dodate v večji količini (kot sem ga naprimer uporabila jaz v tem receptu). Lahko pa ga uporabite v manjši količini (do 5% kot del oljne faze, a ne kot emulgator (sestavina, ki veže vodo in maščobo)) . V tem primeru ga  uporabite manj in vključite drug emulgator. Kot emulgator se sojin lecitin dobro obnese v kremah, ki vsebujejo več olj kot vode. Od kreme lahko pričakujete, da je bolj mastna, a hkrati dovolj mazljiva in vlažilna, primerna za zrelo kožo. Moram pa priznati, da sem bila kar presenečena nad tem, kako hitro se vpije (je pa res, da  imam bolj suh tip kože). Lahko jo uporabite tudi kot nočno kremo.

  V kremo sem vključila tudi nov konzervans na osnovi botaničnih izvlečkov, ki bo všeč vsem, ki imate radi zeliščno aromo in iščete 100% naraven konzervans. Za dodatno vlaženje kože sem poleg destilirane vode dodala alantoin, ki deluje izjemno vlažilno že v majhnih količinah. Alantoin pomirja razdraženo kožo in pusti na koži mehak in svilnat občutek. Poleg alantoina sem dodala še en vlažilec – natrijev laktat.

  Za izdelavo kreme boste potrebovali (količna sestavin zadostuje za pripravo cca. 100g kreme):

  Vodna faza:

  36g destilirane vode (lahko jo nadomestite z rožno vodo, ki je primerna za zrelo in suho kožo). Upoštevajte, da nekaj vode izpari.

  2g natrijevega laktata

  0,3g alantoina

  Oljna faza:

  1,5g cetil alkohola

  15g lecitina

  20g mango masla

  23,5g makadamijevega olja (lahko uporabite tudi drugo rastlinsko olje, za zrelo kožo priporočam olje iz semen oslada, olje pšeničnih kalčkov, olje mareličnih jedrc, korenčkovo olje in jojobino olje)

  C faza:

  0,5g cosgard konzervans

  3-4 kapljice izbranega eteričnega olja (jaz sem izbrala geranijo)

  opcijsko – če želite poudariti ten in sijaj kože  dodajte 4x mini kozmetične žličke zlate mice 

  1. KORAK: Pripravite sestavine in pripomočke

  Poleg zgoraj navedenih sestavin boste potrebovali dve ognjevarni posodi, v kateri boste segrevali oljno in vodno fazo, termometer in mešanilnik z metlicami ali palični mešalnik in posodico ali stekleničko za shranjevanje kreme.

  1 korak priprava sestavin

  2. KORAK: Priprava vodne faze

  V vodno fazo dodajte navedeno količino destilirane vode (ali rožne vode), alantoin in natrijev laktat.

  2 korak vodna faza

  3. KORAK: Priprava oljne faze

  Pripravite oljno fazo in dodajte navedeno količino lecitina, mango masla, makadamijevega olja in cetil alkohola. Namesto cetil alkohola bi lahko uporabili tudi čebelji vosek, a bi s tem zmanjšali mazljivost kreme.

  3 korak oljna faza

  4. KORAK: Segrevanje

  Postavite obe posodo v drugo posodo v katero ste natočili vodo in segrevajte na 70 stopinj Celzija. Med tem, ko se sestavine segrevajo, lahko pripravite C fazo, stehtajte 0,5g konzervansa. Lahko si pomagate tudi s pipeto. Po mojih izračunih 0,5g konzervansa Cosgard znaša 12-14 kapljic.

  4 korak segrevanje priprava c faze

  5. KORAK: Mešanje in C faza

  Odstavite z ognja, ko sta obe fazi dosegli 70 stopinj C in sta na obe na približno tej temperaturi +/- 1. Vlijte vodno fazo v oljno fazo in mešajte za 3  minute. Ko se nekoliko ohladi (temperatura vaše emulzije pade po 50 stopinj) dodajte konzervans Plantaserve S in 3-4 kapljice izbranega eteričnega olja. Po želji dodajte 4-5 mini kozmetičnih žličk zlate mice, če želite poudariti ten in sijaj kože. Pretočite v stekleničko s pumpico, saj je krema kljub temu, da je kompaktna, dovolj tekoča. Plastenke ali stekleničke s pumpico (ala serum stekleničke), priporočam vsakič, ko je tekstura kreme takšna, da omogoča, da jo lahko tja shranite. Ker ne bo izpostavljena zraku bo možnost, da se pokvari ali oksidira, manjša. Jaz sem kremo dala kar v lonček, saj sem vam želela prikazati teksturo kreme. V katerokoli posodico jo boste shranili, poskrbite, da so vse posodice tudi sterilne. Tudi pripomočki s katerimi delate (mešalniki, posode itd.) morajo biti vedno brezhibno čisti in sterilni.  Kremo porabite v roku 2-3 mesecev. Lahko jo hranite tudi v hladilniku.

  zadnji korak c faza in mešanje

Komentarji

 1. Sabina februar 8, 2015 at 19:07

  Uau, Špela, krasno! Počakam na mamin rojstni dan in se je lotim 🙂
  Bodi lepo!


 2. Ljubka marec 17, 2015 at 23:13

  Pozdravljena Špela,
  Mene pa zanima razlika med maslom makadamije,mareličnim maslom
  in maslom grozdnih pečk ter ustreznimi olji(makadamije, mareličnim in
  grozdnimi pečkami).Kdaj uporabiti olje in kdaj maslo.To sicer ni komentar na
  zgornjo kremo, me pa zelo zanima.Naredila bom pa tudi kremo, sestavine že čakajo.
  Prisrčen pozdrav


  • Špela marec 19, 2015 at 11:44

   Zivjo Ljubka

   masla kot ste jih navedla, so hidrogenirana. Imajo daljši rok uporabe, kot recimo olja. So pa podobna olje, recimo olje grozdnih pečk ima podobne lastnosti kot maslo grozdnih pečk (ni mastno, se hitro vpije itd), in prav tako velja za maslo mareličnih jedrc/olje mareličnih jedrc. Kadarkoli jih lahko nadomestite (masla) z olji. Krema bo nekoliko gostejša, če boste uporabili maslo, kot pa olje. Jaz masla največkrat uporabljam za mazila ali za t.i body butterje-masla za telo, saj se hitro vpijejo in dajejo prijetno teksturo. Pozdravček, Špela


 3. Tina marec 27, 2015 at 11:38

  Živjo,

  zanima me samo ali bo ta kremca na voljo tudi v paketu? To bo moj naslednji projekt namreč. Se spodobi, da naredim še kakšno kremo za mamo 🙂

  Lp

  Tina


  • Špela marec 27, 2015 at 11:42

   Zivjo Tina

   najbrz jo bom dodala tudi v paket:)pozdravček


 4. Jeri april 4, 2015 at 11:07

  Zivjo Spela!

  Sem naredila to kremco in je super. Ta novi konzervans da neko svojo noto in zasenci etericno olje. Dala sem namrec e. o. smilja. Kako narediti, da ne bi tako konzervans prevladal?

  Hvala!

  Jerca


  • Špela april 4, 2015 at 11:49

   Hej Jerca

   super, sem vesela, da vam je všeč. Res je, ta konzervans, ki je na osnovi eo in ekstraktov ima res tak zeliščni vonj in ga je tezko prekriti s katerim eteričnim oljem (vonj). Kar tudi mene malo moti. Kaj dosti ne moremo narediti, saj ima močan vonj in če damo eo ne bo kaj drugače. Morda bom v prihodnje poiskala podoben naravni konzervans z malo manj intenzivnim vonjem :). Pozdravček


 5. Jeri april 7, 2015 at 16:37

  Oj Spela!

  Ce pa delas kremo, ki zelis ta vonj doseci, je pa fantasticno, ker s tem konzervansom to dosezes in se naraven je. Sploh ni treba se kaksnih ekstraktov dodajat. Tako, da so tvoje ideje super!

  Jerca


  • Špela april 7, 2015 at 17:13

   Zivjo Jeri

   to je pa res:) seveda vsaka stvar ima prednosti in pomankljivosti:) me veseli, da si tako navdušena, za take najraje delam:)pozdravček


 6. Kaja maj 8, 2015 at 13:33

  A tega konzervansa pa ne morem nadomestiti z drugim?


  • Špela maj 8, 2015 at 13:42

   Zivjo

   seveda lahko, nikjer ne piše, da ne:) Jaz sem jo naredila tudi že z geogard ultra konzervansom. Tako, da ni problema. Če imate tak konzervans ki gre v c fazo, ga potem samo nadomestite. lp Špela


 7. Ljubka maj 10, 2015 at 20:32

  Zdravo!
  Sem naredila zlato kremo.Krema je res odlična in tudi lepo diši.
  Ne rabiš EO.Zanima pa me zakaj je krema že po 1tednu splesnela, na njej
  se je nabirala plesen.Delana točno po receptu.Ali je Plantaserve prešibak
  konservans.Lepo prosim za odgovor, pa lep pozdrav


  • Špela maj 11, 2015 at 10:16

   Zivjo Ljubka

   me veseli, da vam je krema všeč. Nevem pa zakaj se je tako hitro pokvarila. Moral bi sicer zadostovati, po enem tednu se mi zdi res čudno. Lahko je več stvari (neustrezno sterelizirani pripomočki; posodice itd. )) ali premalo konzervansa. Poskusite še enkrat, sicer pa kombinirajte s konzervansom geogard ultra, ki je topen v vodi. Pozdravček, špela


 8. Ljubka maj 11, 2015 at 16:16

  Zdravo Špela,
  posodice so bile sterilizirane.Koliko plantaserva se lahko uporabi oziroma koliko se doda drugega.Do sedaj se mi ni pokvarila še nobena krema.
  Lp Ljubka


  • Špela maj 12, 2015 at 08:11

   Zivjo

   Do 1% se uporabi plantaserve, geogarda tudi do 1%. Tako da lahko kombinirate. Jaz bi dala 0,5% geogard in 0,5% plantaserve na vašem mestu. Lp


 9. Ljubka maj 13, 2015 at 22:44

  Ja hvala Špela, bom poskusila ponovno ker je krema res dobra.


 10. Jeri maj 30, 2015 at 16:45

  Zivjo Spela!

  Ves, da se je tudi meni kremca narejena s konzervansom plantaserve po sestih dneh pokvarila. (plesen) Narejena je bila res sterilno..in z zadostno kolicino konzervansa.
  Super ideje imas! Lepo se imej!
  Jeri


  • Špela maj 31, 2015 at 12:48

   Hej Jeri

   ja očitno ni tako stabilen, tako, da priporčam, da ga kombinirate še s kakšnim konzervansom. Ali v C fazo ali vodno fazo, če imate opravka z geogardom. Je bolj primeren za izdelke brez vode,kar sem tudi sama nedavno ugotovila. Torej za izdelke brez vode.


 11. Jeri junij 1, 2015 at 06:02

  Dobro jutro Spela!

  Hvala za odgovor! Lep, ustvarjalen teden ti zelim!
  Jeri


 12. Mina julij 2, 2015 at 16:29

  Živio Špela,

  najprej hvala za čudovit recept za gel z zelenim čajem. Naredila sem ga že dvakrat in delila s prijateljicami 🙂
  zagotovo bo naslednji “projekt” zlata krema.
  tudi meni so enkrat brez jasnega razloga kreme splesnele v nekaj dneh, tako da sem razmišljala, da je bila težava v kakšni od sestavin …
  uporabljam pa konzervans cosgard, ki naj bi bil po mojih informacijah dovoljen v eko certificirani kozmetiki in razen v tem enem primeru nisem imela težav s pokvarljivostjo. Imaš ti kakšne izkušnje s tem konzervansom?

  lp Mina


  • Špela julij 2, 2015 at 17:42

   Zivjo

   Me veseli Mina, da vam je gel všeč. žal nimam izkušenj s cosgardom, verjamem pa da bi moral biti učinkovit. Težko kar tako na pamet rečem kaj je šlo narobe, morda ste ga dali premalo, nevem katere sestavine ste vključili, kako ste poskrbeli za sterlinost …torej veliko vprašanj da pridemo do pravega odgovora:) Ste morda naredila kakšen drugačen “manever” kot ponavadi, ko se kreme niso pokvarile? Pozdravček, Špela


 13. sonce5@elmazen.si avgust 17, 2015 at 15:23

  prosim za ceno v paketu.


  • Špela/Milnica avgust 17, 2015 at 15:37

   Zivjo

   tale kremica zal ni v paketu, se pa da dobiti vse sestavine za izdelavo posebej v naši trgovinici. Lep dan


 14. Špela/milnica december 27, 2015 at 14:55

  Zivjo

  hm lecitin je zelo specifičen, lahko bi ga nadomestili z lisolecitionom, ki deluje podobno. Izkušnje z njim sicer nimam, tako, da vam težko rečem, kako se bo obnašal. Lepo vas pozdravljam


 15. Simona april 12, 2016 at 08:45

  Naredila sem zlato kremo, se mi pa olje ni dobro združilo s kremo, malo se nabere na vrhu kreme, sicer pa je krema super in se tudi pokvarila ni. Za emulgator sem uporabila olivem – ali je to mogoče vzrok?
  Lep dan
  Simona


  • Špela/MIlnica april 12, 2016 at 12:23

   Zivjo Simona

   takole, lecitin je drugačen emulgator kot olivem. Lecitin deluje (povezuje maščobno in oljno fazo) samo v primeru, da krema vsebuje več maščobe kot vode, pri olivem pa je ravno obratno – deluje v emulzijah ki vsebujejo več vode kot olj – zato ni sposoben vezati več olja in se tudi hitro ločuje ali pa postane celo grudasta/zdrizasta krema. Vsekakor je vzrok v napačni uporabi emulgatorja. Lep pozdrav, Špela


 16. mia maj 17, 2016 at 17:03

  Zdravo! Danes sem naredila kremo in plantserve ima meni premočan vonj.to je moja prva krema in res nimam izkušenj.Ali lahko plantserve v celoti nadomestim z geogardom ali moram najti konzervans ki gre v c fazo.Praviš da je plantserve očitno boljši konzervans za v maščobe.Saj v maščobe ni potrebno dajati konzervansov ali pač in kje bi se lahko uporabljal plantserve v maščobah.Masla ,olja?


  • Špela/Milnica maj 17, 2016 at 17:07

   Pozdravljena

   ni nujno res, da se v izdelke, ki ne vsebujejo vode ne daje konzervansa. Je predvsem bolj kot od izdelka, odvisno od načina njegove uporabe. V primeru je izdelek zaradi njegove uporabe prihaja v stik z vodo. Recimo piling za telo na maščobni fazi, ki ga hranimo nekje v tuš kabini bi moral vsebovati konzervans, prav tako recimo maskara. Plantaserve je primeren kot dodaten konzervans, pri meni se ni obnesel kot samostojni, bi pa lahko uporabili manjši delež konzervansa (tistega dodatnega). Je pa res, da je na osnovi zeliščnih ekstraktov in et.olj, zato ima tudi vonj po zeliščih, še posebej izrazit. Torej priporočam, da ga kombinirate še s kakšnim ali pa uporabite v kremah, ki imajo res majhen delež vode. Lepo vas pozdravljam/Špela


 17. Mia maj 17, 2016 at 23:00

  Zdravo!Hvala za hitri odgovor vendar niste mi odgovorila na vprašanje če lahko v tej kremi uporabim samo geogard konzervans v celoti.Ali je dobro dajati 2 konzervansa v kremo enega v vodni del in enega v maščobni del.jaz sem sedaj dala oba ker sem brala da so puncam splesnile kreme.Tako ste tudi svetovala vsakega po 0,5 gr.od česa je odvisno kateri konzervans damo.ali od količine vode in maščob?torej če je pretežno maščobe damo konzervans ki je topen v maščobi?ali pravilno sklepam?Hvala lepa že vnapaprej in vas lepo pozdravljam!Koliko % se plantserve se dodaja npr v piling?


  • Milnica, Špela maj 18, 2016 at 07:45

   Pozdravljena

   lahko dajete dva konzervansa, kam pa ga date pa je odvisno od tega katerega imate, geogard gre v vodno fazo. Lahko potem uporabite do 0,5% geogard in do 0,5% plantaserve. V pilingu kjer je samo maščoba dodate do 0,4% plantaserve s. Tako ja, to bi bilo smiselno, da uporabite konzervans, ki je topen v maščobah, če je emulzija sestavljena pretežno iz maščob. Lep pozdrav, Špela


 18. Mia maj 18, 2016 at 09:45

  Zdravo! Še vedno mi ni jasno ali lahko v to vašo zlato kremo dodam samo geogard ultra konzervans in to 1% v vodni del.?Hvala za odgovor


  • Špela/Milnica maj 18, 2016 at 10:34

   Zivjo

   lahko dodate geogard ultra, do 1% če bo edini konzervans. V vodno osnovo. lep pozdrav


 19. Ljubka maj 29, 2016 at 17:42

  Zdravo Špela,
  Lepo prosim za odgovor. Že trikrat sem delala zlato kremo in se mi je trikrat
  sesirila. Delano po receptu do grama natančno. Pred tem mi je vedno uspela.
  Lepo prosim za odgovor in lep pozdrav. Ljubka


  • Milnica, Špela maj 29, 2016 at 18:00

   Pozdravljena ga. Ljubka

   zal nevem točno kaj bi lahko slo narobe. Če je pred tem vedno uspela,preverite ali vam deluje termometer in tehtnica. Če se krema sesiri ponavadi ni vredu količina vode in temperatura. Nekaj od tega bi najverjetneje lahko bilo narobe, a z zagotovostjo ne morem reči. Lepo vas pozdravljam, Špela


 20. Ljubka maj 29, 2016 at 20:30

  Živjo,

  Temperatura je bila sigurno 70 stopinj lahko več. Ali je sporna prenizka
  ali previsoka temperatura? Ali ima mešanje kakšen vpliv na sesirjenje? Kaj pa vrsta masla, verjetno ne bi smel biti problem.Tehtnica pa tudi deluje v redu. Hvala za odgovor. Lp Ljubka


  • Špela/Milnica maj 31, 2016 at 08:51

   Zivjo

   temperatura bi morala biti vredu. Vsekakor je tudi mešanje zelo pomembno, počasi vlivajte vodo in sproti mešajte. Ste uporabili kakšne druge sestavine? Lepo pozdravljeni, Špela


 21. Biba november 19, 2016 at 10:12

  Zdravo,

  Mene pa zanima v čem razkužujete pribor (soda bikarbona, varikina)? Kot sem zaznala, je to zelo pomembno!

  Zelo uporabni, lepo razloženi recepti. In prijazno od vas za pomoč!

  Lepo pozdravljeni, Branka


  • Milnica, Špela november 19, 2016 at 11:16

   Pozdravljena!

   razkužujemo z 80% etanolom. Hvala in lep pozdrav tudi vam, Špela


 22. Natka februar 1, 2017 at 09:07

  Živjo,
  uporabila sem Cosgard 0,6g namesto plantaserva in pa namesto natrijevega laktata sem dala rožno vodo. Rezultat: krema drugače odlična, le, da je splesnela po cca. treh tednih.
  Imate morda že kak nov nasvet glede tega?
  S čim lahko še nadomestimo natrijev laktat?

  Hvala za odgovore in lep dan, Natka


  • Špela/Milnica februar 2, 2017 at 14:34

   Zivjo Natka

   hmm, laktat ima rahlo protimikrobiloško delovanje, vendar brez konzervansa ne gre. Pokusite za 0,1-0,2% povečati konzervans ali pa ga kombinirajte še s kakšnim. Čeprav mislim, da bi moral eden zadostovati, da bi bila krema ok, vsaj tri mesece. Laktat lahko nadomestite tudi z glicerinom. lep pozdrav, Špela


 23. malan maj 16, 2018 at 12:21

  Zdravo. Tole je pa prav taka bolj mastna kremica da sem jo delala…in prva, ki mi totalno ni uspela. Razslojila se je. Pojma nimam zakaj, saj je med postopkom zgledalo vse v redu, uporabila sem sicer druga masla in konzervans, drugače pa po receptu. Je možno, da je kriv lecitin starejšega datuma (datuma na njem ne vidim, vem pa da ga v zadnjem času nisem rabila, torej prav svež ni)? Stvar imam zdaj v hladilniku, kvari se ne, bi bila vseeno uporabna za recimo nego komolcev in pet ali raje vržem stran?


  • Špela/Milnica maj 18, 2018 at 16:24

   Pozdravljeni,

   če ste uporabili druge sestavine ne morem nič komentirati kaj točno je slo narobe. Je z lecitinom res težje delati, tudi zelo delikaten emulgator je. Poleg tega je pri tej recepturi res potrebno previdno in počasi mešati.Tudi vsak mešalnik ni primeren za izdelavo te.

   Običajno ima lecitin rok uporabe do 24. mesecev. Če se ne kvari ga lahko pustite v hladilniku, da ohrani trdoto in jo seveda lahko uporabljate.

   🙂

   Lep pozdrav,

   Špela


 24. Nataša junij 19, 2018 at 13:44

  Pozdravljeni,
  bi lahko lecitin nadomestila z lanolinom?
  Lp, Nataša


  • Špela/Milnica junij 20, 2018 at 09:43

   Zivjo Nataša,

   načeloma bi šlo ja. Lp, Špela


 25. Dijana maj 17, 2020 at 09:31

  Pozdravljeni,
  lotila sem se kreme za zlata leta. Kremica mi je super uspela. Ker je precej mastna jo uporabljam kot nočno kremo. Zdaj pa bi želela narediti dnevno kremo oz. emulzijo. Stara sem 60 let. Mislila sem nekaj z 70-80% vodne faze in seveda nekaj zraven proti gubam. Kateri recept mi priporočaš?
  LP Dijana


  • Špela/Milnica maj 29, 2020 at 16:20

   Zivjo!

   kakšan korenčkova krema iz naših receptov bi bila tudi krasna 🙂 Pozdravček, špela