• 06
    Feb

    Zimsko čiračaranje: sijajno maslo za telo

    https://www.milnica.si/blog/zimsko-ciracaranje-sijajno-maslo-za-telo/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Preden preidemo k izdelavi lahkih vlažilnih losjonov je pravi čas, da sčaramo še kakšno maslo za telo, ki je primerno za zimsko nego kože. Opažam, da so ta vedno bolj priljubljena. Maslo za telo je izdelek brez vode, zato vam ni potrebno uporabiti konzervansa. Še posebej primeren je za tiste, ki se navdušujete nad 100% naravnimi izdelki in bi se radi elegantno izognili uporabi konzervansa.

    Za izdelavo SIJAJnega karitejevega masla boste potrebovali (Vse sestavine najdete tudi v pripravljenem paketu):

    1. KORAK: PRIPRAVITE SESTAVINE

    1 korak_karitjevo maslo s tapioko in mico

    2. KORAK:  PRIPRAVA SESTAVIN ZA SEGREVANJE

    V ognjevarno posodo stresite karitejevo maslo, maslo grozdnih pečk, cetil alkohol in avokadovo olje.

    2 korak_karitejevo maslo s tapioko in mico

    3. KORAK: SEGREVANJE IN MEŠANJE

    Na parni kopeli segrevajte sestavine, ki ste jih dali v posodo in konstantno mešajete, zato, da se cetil alkohol, karitejevo maslo in maslo grozdnih pečk čimpreje raztopi. Pazite na temperaturo – naj ne preseže 65 stopinj Celzija. Nočemo pregreti karitejevega masla, saj se bodo v našem končnem maslu za telo, pojavile zrnate grudice. Takšnemu pojavu pravimo kristalizacija.

    *namig: avokadovega olja ni nujno segrevati – tega lahko dodate v raztopljeno karitejevo maslo, maslo grozdnih pečk in cetil alkohol.

    Pripravite drugo posodo in vanjo natočite mrzlo vodo. Počakajte, da se steklena posoda v kateri so olja nekoliko ohladi in šele nato dajte stekleno posodo v drugo posodo z mrzlo vodo.

    3 korak karitejevo maslo s tapioko in mico

    4. KORAK: MEŠANJE

    Preden začnete z mešanjem dodajte škrob tapioke – začnite z mešanjem na nizki stopnji, sicer bo ves prah zletel v zrak :). Med mešanjem se lahko za trenutek ustavite (pripravite se na kar 10 minutno mešanje) in po želji dodajte vitamin E , izbrano eterično olje in mico v prahu (slednjo dodajte le, če seveda želite, da bo maslo za telo na koži pustilo čudovit, rahel sijaj na koži). Predlagam, da mico počasi najprej z žlico premešate v maslo, da ne bi ob mešanju zletela v zrak. Šele nato, ko se je vsedla v maslo lahko vklopite mešalnik in nadaljujete z mešanjem. Mešate toliko časa dokler ne dobite skoraj 2x večje količine (po volumnu). Maslo bo sprva še nekoliko mehko, vendar se bo v nekaj urah dovolj strdilo, da ga boste lahko lepo nanašali in razmazali na koži.

    4 korak

    5. KORAK: NAPOLNITE POSODICO

    Iz navedene količine boste lahko napolnili minimalno 150 ml posodico. Priporočam, da maslo hranite na sobni temperaturi. Porabite v roku 6 mesecev. Masla nismo zaščitili s konzervansom saj ne vsebuje vode (v olju pa se mikrorganizmi ne razvijejo), vseeno pa priporočam, da ne namakete mokrih rok v maslo 🙂 , če ga recimo uporabljate takoj po tuširanju in bi radi maslo nanesli že na nekoliko vlažno kožo.

    5-korak-karitejevo-maslo-s-tapioko-in-mico

    Vse sestavine najdete tudi v že pripravljenem paketu za izdelavo 150ml masla za telo >> Poglej paket

Komentarji

  1. Sabina februar 8, 2014 at 13:09

    Pri tebi, Špela, vse tolk’ simple in fajn zgleda! Če se bom še dolgo spravljala zraven, te pocukam za en sijajni ‘ puterček’:)
    Pozdravček!


  2. Špela februar 8, 2014 at 14:44

    hehe Sabina, sej tud je simpl:) seveda kar pocukaj:)

    pozdravček


  3. Špela april 8, 2014 at 08:48

    Kot prvo, super, da sem našla tale blogec….rada tudi sama čaram, pa me vseeno zanima, lahko naredim isto maslo brez cetila? In brez škroba, namreč mi je fajn masten feeling na koži, pa saj se prej ali slej lepo vpije:)
    Hvalaaaa


  4. Anita julij 6, 2014 at 18:01

    Špela, pravkar sem naredila svoje prvo sijajno maslo z vonjem cimeta (želela sem vonj mošusa, a se vonj tega eteričnega olja nekako ni “obdržal”, zato sem dodala eterično olje s cimetom in je super!). Sprva mi masa nikakor ni uspela, ker nisem dovolj dolgo počakala, da se dodobra ohladi, zato se krema ob mešanju z mešalnikom nikakor ni želela strditi. Po 15ih minutah mešanja, sem dala še vedno tekočo zmes v zmrzovalnik za nekaj minut in potem je uspelo. Ko sem ponovno začela mešati z mešalnikom, se je krema takoj strdila in kmalu po mešanju dobila strukturo masla za telo, kot ga kupiš v trgovini. Zelo sem zadovoljna z rezultatom, vonjem in sijajem. Zelo lepo se sveti, koža je po uporabi masla čudovito svilnata in mehka. Priporočam vsem! Se že veselim novega ustvarjanja, mislim, da bom tokrat naročila sestavine za kumaričino kremo za obraz 😉 Še enkrat hvala za inspiracijo 🙂


    • Špela julij 7, 2014 at 09:35

      Zivjo Anita

      ja čudovito! Res nekaj časa traja, da nastane, ampak ne gre obupati:) sem vesela, da ste vztrajali in dobili nekaj s čimer ste zadovoljni:) meni je tudi super tole maslo – božansko za kožo:)hvala vam še enkrat! <3


  5. sabina julij 23, 2014 at 00:07

    In ali lahko namesto masla grozdnih peck dam kakavovo maslo?


    • Špela julij 23, 2014 at 08:10

      Zivjo

      hm, s kakavovim maslom, sploh če v celoti nadomestite maslo grozdnih pečk, bo mazilo kar pretrdo, saj je kakavovo maslo zelo trdo. Raje kot ste zgoraj napisali dodajte več različnih olj, predlagam pa da če boste dodali kakavovo maslo, ga dodajte do 20%, ostali del naj bodo olja.

      Pozdravček


  6. katja julij 28, 2014 at 21:07

    živjo, jaz sem naredila popolnoma po receptu le da sem dodala eterično olje limone in kjub temu da sem ga dala več kot 10 kaplic, je vonj še vedno močan po karitejevem maslu. Maslo se mi je tudi preveč strdilo in nima kremne strukture…ali to pomeni da sem ga predolgo mešala ali preveč shladila? Hvala že vnaprej za odgovor. DRUGAČE PA ODLIČEN BLOG IN IDEJE, SUPRCA 🙂


    • Špela julij 28, 2014 at 21:22

      Zivjo Katja

      ja seveda nerafinirano karitejevo maslo ima kar močan vonj (je pa za kožo veliko boljši kot rafiniran), predlagam da vseeno naslednjič ne pretiravaš z uporabo EO :). Res je nerafinirano malo trše. Lahko pa še malo premiksaš in dodaš kakšnih 10g več olja – pa ne bo tako trd. Miksaj in dodaj 10g olja. Je pa to maslo, ni krema in nima res čisto kremaste teksture. Tako, da če ti je pretrdo, samo dodaj še navedeno količino olja in ponovno zmiskaj in ni potrebno, da ga postavljaš še enkrat v hladilnik.


  7. mia september 12, 2014 at 12:51

    Živjo!
    Ali lahko namesto cetil alkohola za boljšo mazljivost dodam tudi sintetično olje npr kokosov kaprilat in ali se lahko dodajo naši jedilni škrobi?Če ne bom dodala cetil alkohola kaj bi potem dala da bi tudi proces zgoščevanja bil vredu ne samo mazljivost.(Kokosov kaprilat) za zgoščevanje pa ne vem kaj bi dodala.
    Lp
    Mia


    • Špela september 12, 2014 at 15:56

      Zivjo

      seveda ravno zato se uporabljajo. Jedilni škrobi v emulzijah, to pa še nisem eksperimentirala, samo v mazilih, pri katerih vpijejo odvečno maščobo, da niso tako mastni. Za zgoščevanje lahko dodate cetil, ksantan gumi, cetearil alkohol, ki tudi povečujejo stabilnost emulzije. Cetil poveča tudi mazljivost, medtem ko cetearil alkohol nekoliko brezma, morda pusti tudi malenkost bolj voskast občutek, je pa dober vlažilec.


  8. mia september 14, 2014 at 23:23

    Živjo!
    Nisva se točno razumeli jaz sprašujem če lahko dodam jedilni škrob namesto škroba tapioke v tvoje sijajno maslo za telo in kaj lahko uporabim namesto cetil alkohola da bo maslo vseeno gosto.ker cetil alkohola nima sem mislila mazljivost nadomestiti s coco kaprilatom.s čim pa nadomestim gostoto.ali lahko naredim brez cetil alkohola in z jedilnim škrobom?ali bo maslo vredu?ta vprašanja se nanašajo na zgornji recept ne na emulzije.Lepo pozdravljena.
    Mia


    • Špela september 15, 2014 at 09:53

      Zivjo Mia

      lahko dodate koruzni oz. jedilni škrob. Cetil alkohol lahko nadomestite s kokosovim kaprilatom, vsekakor bo bolj mazljivo. Še vedno bo tudi dovolj gosto, tudi če ne dodate cetil alkohola in ga preprosto nadomestite, kot ste predlagala s kokosovim kaprilatom:) pozdravček


  9. Tina september 15, 2014 at 01:03

    Pravkar naredila tole maslo in je prekrasno!
    Vsec mi je ravno to, da se hitro vpije in pusti cudovito kožo


  10. mia september 15, 2014 at 21:59

    Zdravo!
    Olja gozdnih pečk nimam.S čim bi lahko nadomestila ,da bo maslo podobno zgornjemu receptu.Imam sojino,sezamovo,avokadovo,mandelj,konopljino,laneno,kokosovo olje,kakavovo,karitejevo maslo in sončnično olje.Prav lepo pozdravljena


    • Špela september 16, 2014 at 08:05

      Zivjo

      jaz bi ga nadomestila s sezamovim ali kokosovim olje, če je frakcionirano, saj pustita bolj suh občutek na koži.


  11. mia september 18, 2014 at 14:54

    zdravo!
    Kaj pomeni frakcionirano? a je to slučajno kokosovo maslo ki ga lahko uporabljamo tudi v kuhinji za pečt?
    Lp


    • Špela september 18, 2014 at 17:18

      Zivjo

      to ni maslo amapak frakcionirano kokosovo olje (nekateri ga sicer uporabljajo tudi v kuhinji). Frakcionirano pomeni, da kokosovemu olju ali maslu (recite kot želite) odstranijo dolge verige trigliceridov in pustijo le srednje verige trigliceridov in tako dobijo olje iz samo nasičenih maščobnih kislin – takšno olje ima dolgo življenjsko dobo.


  12. mia september 18, 2014 at 21:40

    Zdravo!
    Jaz sem prvo milo naredila iz 80% olivnega olja in 20%kokosovega masla iz trgovine,katerega uporabljam tudi za prehrano.piše pa da je delno hidrogenireno.tukaj tudi spremenijo maščobe a ne?npr margarina je hidrogenirana,Zanima me ali se količina naoh_ja spreminja če je maslo delno hidrogenirano,frakcionirano ali nerafinirani-rafinirano.Tukaj sem malo zmedena.
    Pozdravček


  13. Barbara november 28, 2014 at 22:06

    Kako lahko uporabim v receptu glicerol, ga imam namrec doma in ima funkcijo da zadrzuje vlago in v kakšni količini.
    Hvala
    Barbara


    • Špela december 2, 2014 at 10:57

      Zivjo

      priporočam, da čisto na koncu, ko ste že maslo zmešala. Lahko do 5% oz 5g na če delate 100g. Zmanjšajte delež kariteja ali drugega olja. pozdravček


  14. Mia januar 5, 2015 at 22:18

    Zdravo Špela!
    Ali lahko uporabim mango maslo namesto kariteja?Ali se bo cetil alkohol rastopil na 65 stopinjah ker piše da ga je treba rastapljati na 70-75 stopinjah?A glicerin na koncu kar dodam in še malo z zličko premešam?
    Lepo pozdravljena!
    Mia


    • Špela januar 5, 2015 at 22:32

      Zivjo Mia

      lahko nadomestite karite z mangom. Sigurno se bo cetil alkohol raztopil na 65 stopinj celzija. Oz lahko da bo potrebna kakšna stopinja več, ampak za tako malo količino se bo v vročem olju hitro raztopil. Lahko dodate glicerin, najboljše med mešanjem tik preden je maslo dokončano. Uspešno ustvarjanje!


  15. Ljubka april 2, 2015 at 18:20

    Pozdravljena Špela!
    Mene pa zanima razlika med cetilnim in cetearilnim
    alkoholom.
    Hvala in lep pozdrav,Ljubka


    • Špela april 6, 2015 at 19:37

      Zivjo Ljubka

      cetearil alkohol je mešanica cetil alkohola in stearil alkohola. Cetil in cetearil alkohol sta oba maščobna alkohola. Oba sta stabilizatorja in vlažilca kože. Cetearil alkohol je nekoliko bolj vlažilen in blag kot cetil alkohol, zato se pogosto znajde v otroških izdelkih.
      Stearil alkohol, ki je je del cetearilnega alkohola pridobivajo iz stearinske kisline, cetil alkohol pa pridobivajo iz rastlinskih olj, kot naprimer: kokosovo ali palmovo olje.
      Pogosto se cetearil alkohol uporablja v izdelkih za nego las, medtem, ko se cetil alkohol uporablja za nego kože. Vendar to ni pravilo, res je odvisno tudi od formule in samega izdelka. Pozdravček, Špela


  16. Pika februar 3, 2016 at 11:35

    Zdravo Špela, najprej hvala za tvoj čudovit blog-res je super ;),

    preden se lotim izdelave tegale putrčka imam nekaj vprašanj zate :). Ali lahko namesto masla grozdnih pečk uporabim kar mandljevo olje-oz rada bi da mi predlagaš olje, ki je najmanj mastno za kožo, da se hitro vpije in da ni tako zelo mastno na koži? Lahko namesto tapioke škroba dam koruzni škrob-imata iste značilnosti ali je tapioka še bolj drobno zmleta-rada bi, da se potem na koži ne bi občutil tisti zrnkast občutek pri mazanju? Ali lahko dam škrob tapioke tudi na koncu-bo zrnkasta? Kakšna je razlika, če nerafinirano maslo ne segrevamo in ga kar brez segrevanja skupaj z olji tako stepemo v smetano? Je mogoče potrebno segrevat tudi zaradi tega, da se škrob tapioke dobro razstopi in, da se pri mazanju potem ne občuti na koži? Segrevanje pa je menda pomembno tudi zaradi cetil alkohola, da se raztopi? Kakšna pa bo razlika, če naredim maslo brez cetil alkohola? Bo manj mastno ali mogoče manj kompaktno oz zaradi česa je potreben dodatek cetil alkohola? Prebrala sem, da lahko v izdelke za telo damo 1% – 2,5% eteričnih olj, torej če bi izbrala 1% e.o. bi lahko dodala 20 kapljic e.o.? Joooj sem se razpisala s vprašanji :). upam, da mi boš znala pomagati. Hvala ti pa lep pozdrav.


    • Špela/Milnica februar 3, 2016 at 20:24

      Hej Pika!

      lahko uporabis mandljevo olje, sicer je maslo grozdnih pečk zelo hitro vpijajoče, tako kot olje grozdnih pečk. Tudi kokosov kaprilat ali kokosovo frakcionirano olje je zelo suho olje, ki ne pušča mastnega občutka, če te to moti. Ta naša tapioka je ubistvu prah, ni v zrnati obliki, tako, da si lahko brez skrbi, da ta ne bo povzročala zrnatega občutka na koži:) Jaz jo dajem v olje, lahko pa tudi na koncu vmešaš, ni bistveno, saj mazilo zagotovo ne bo zrnato zaradi tapioke. Lahko je zrnato če preveč segreješ karitejevo maslo, ki lahko pri visokih tem kristalizira. Meni osebno je boljše, da maslo malček stopim, ker dobim bolj mazljivo mazilo brez grudic, če ga najprej malo stopim. Niti ni nujno, da ga, to je stvar posameznika. Tudi če ga ne bi stopila, brez problema uporabiš tapioko kar direktno med mešanjem. Seveda, če uporabiš cetil alkohol pa boš morala vsaj slednjega stopiti. Lahko samo stopis cetil, pa odstaviš, dodaš karite in ostala olja in škrob ter premiksas. Brez cetil alkohola bo manj gosto, prav tako cetil alkohol daje boljšo mazljivost mazilu. Eterična olja dodajamo do max vrednosti 1% v izdelkih, ki ostanejo na koži – torej mazila, kreme ipd. Pozdravček


  17. Pika februar 3, 2016 at 11:55

    Špela še nekaj pozabila vprašati. Če mi bo to sijajno maslo uspelo scoprati ga bom podarila sestrci :). Šele danes sem videla, da sem kupila 200ml lepo lično posodico. Na tvojem receptu pa piše, da je končna količina masla 150ml. Te lahko še samo vprašam koliko g kariteja, koliko g olja, koliko g cetil alkohola in koliko g tapioke naj uporabim za 200ml posodico, da ne bom kaj narobe preračunala :(? HVALA TI ZA TVOJO PRIJAZNOST ;), lep pozdrav


    • Špela/Milnica februar 3, 2016 at 20:27

      Zivjo

      za 200g boš potrebovala 120g karitejevega masla 30g masla grozdni pečk ali kakšnega drugega olja po tvojem izboru, 30g avokadovega olja, 8g škroba tapioke in 6g cetil alkohola. Pozdravček


  18. Maja februar 4, 2016 at 19:42

    Pozdravljeni, šele danes sem čisto po naključju zasledila vašo čudovito spletno stran. toliko receptov in velikoooo izdelkov-res krasno, vse na enem mestu. Veliko receptov sem našla na tujih straneh vendar je problem, ker so zraven tudi takšne sestavine, ki jih pri nas ni žal za dobiti. Z veseljem bi poskusila kaj narediti iz vaših receptov-tole sijajno maslo me zeloo mika :). Karite imam doma, nekaj olja pa še tudi. Povejte mi prosim kaj bi se zgodilo, če bi jaz dala še manj olja kot je v receptu. Bi na koncu še izpadel tako lep kremast izdelek-verjetno ne? Videla sem, da ste dodali tudi mico-bi lahko dodala mogoče tudi vijolično? Bo potem na koži kaj ostalo vijoličnega ali na majici? Imela pa bi še vprašanje za vlaženje kože. Sama uporabljam že kar nekaj časa jojobino olje in mi je res vredu za mojo kožo(suha/normalna in malce občutljiva). Mogoče obstaja kakšen izdelek oz bi lahko si naredila kaj da bi bilo vlažilno hkrati pa brez uporabe konzervansov-že nekaj časa se jim izmikam tudi naravnim, ker jih moja koža ne prenaša dobro in je kar precej občutljiva. Ali bi lahko mogoče vaš skvalen primešala k mojemu olju za obraz in če lahko-koliko gramov ga lahko dodam v mojo 20ml stekleničko? Kako je pa z drugimi vlažilci(rastl.glicerin) tudi tega verjetno samega ne moraš uporabljati za vlaženje kože in ga je potrebno zmešati še s čim? Špela, če se boste spomnili kakšne ideje kako obraz navlažiti brez dodatka konzervansov bom zelo vesela :). Olje mi je super le edino pred nanosom olja bi še na obraz dala kej vlažilnega in po možnosti brez konzervansa. Hvala vam za vašo strokovno pomoč, prijaznost in čas. Vam pa želim še veliko uspehov pri vašem ustvarjanju, lp, Maja


    • Špela/Milnica februar 7, 2016 at 19:30

      Zivijo

      hvala, me veseli, da vam je Milnica všeč :). Če bi dodali manj olja ne bi bil nič tragičnega, maslo bo malenkost trše, odvisno koliko manj bi radi dodali?:) Violična mica bi ostala na koži – , če bi radi uporabljali mazilo za telo (ne kot make up) je bolje potem uporabiti samo kakšno nežno (srebrno, satenasto) mico za bolj svetleč učinek na koži, barvnim pa bi se na vašem mestu v tem izdelku raje izognila. Jojobino olje seveda lahko zmešate se s kakšnim drugim oljem ali s skvalenom, seveda. V olje lahko dodate vse kar je topno v olju. Žal takih izdelkov ni veliko, saj so recimo vsi vlažilci topni v vodi in ne v olju (torej glicerin ne morete stopiti v olju). Dobra varianta se mi zdi, da dodate v naravni hidrolat brez konzervansa, glicerin in provitamin B5 in si s tem naredite tonik, ki ga nanesete pred vašim oljnim serumom. 🙂 Torej to bi vsekakor navlažilo obraz. Lepo vas pozdravljam in tudi vam zelim vse dobro!


  19. Maja februar 8, 2016 at 16:03

    Pozdravljeni, najlepše se vam zahvaljujem za vaš izčrpen odgovor in koristne informacije. Superrr ta ideja mi je zelo všečna s hidrolatom :). Lahko še samo vprašam koliko gramov glicerina in koliko gramov provitamina B5 mi priporočate na 100ml hidrolata? Verjetno ga moram potem imeti vseskozi v hladilniku. Bi bilo pametno, da bi si nabavila mogoče manjšo npr. 50ml ali celo 20ml stekleničko s šprico v katero bi zlila hidrolat+glicerin+provitamin B5? Koliko časa pa menite, da bi zdržala takšna mešanica shranjena v hladilniku? Lahko bi pa mogoče tudi poskusila kakšen hidrolat s naravnim konzervansom in bom videla kako mi bo koža odreagirala.

    Hvala vam Špela za vse nasvete še enkrat, lepo bodite in veliko uspeha še naprej,

    Maja


    • Špela/Milnica februar 8, 2016 at 20:07

      Zivjo!

      na 100g priporočam 3% torej 3g glicerina in 3% provitamina B5. Dobro je, če ga hranite v hladilniku, dober pa bo vsaj nekaj mesecev. Vsekakor priporočam plastenko ali stekleničko s pipeto ali razprsilko za lažji nanos. Pri nas v milnici lahko dobite hidrolate brez konzervansa ali z naravnim konzervansom. Najdete jih tule https://www.milnica.si/product-category/tekocine-in-geli/

      lepo vas pozdravljam in hvala za lepe želje

      Špela


  20. Polona april 16, 2016 at 15:04

    Zdravo Špela, prebirala malce komentarje blogov in izvedela kar en kup koristnih idej. Sedaj uporabljam kar pogosto hidrolat kot tonik pred nanosom oljčka. Bi pa rada tudi poskusila dodati v hidrolat rastlinski glicerin za dodatno vlaženje kože. Imam hidrolat vrtnice in je konzerviran, me pa zanima, če bom dodala na 100g hidrolata 3g glicerina koliko časa bo obstojen ta moj novi tonik :)? Ga moram imeti shranjenega v hladilniku ali ni potrebno? Hvala in lep vikend 😉


    • Špela/Milnica april 18, 2016 at 14:26

      Zivjo Polona

      seveda, to bo super, če boste dodala še kakšen vlažilec kot je recimo glicerin, ki pa ne bo vplival na krajši rok uporabe hidrolat kot je. Porabite v nekaj mesecih. Na 100g bo 3g več kot dovolj. Hranjenje v hladilniku ni nujno je pa zaželeno, da je nekje bolj na hladnem in temnem. Lep pozdrav


  21. Polona april 18, 2016 at 18:56

    Zdravo Špela, super, če torej prav razumem lahko prijateljici pripravim en takšen vlažilen tonik iz konzerviranega hidrolata in glicerina, ne da bi me skrbelo, da se bodo v njem razvile kakšne neljube stvarce? Hidrolat ima pa rok trajanja 1 leto (konzerviran je z Dehydroacetic acid, Benzyl alcohol). Če bo tonik uporabljala cca pol leta bi moralo biti ok a ne? Sem rekla, da te rajši vprašam, kot pa da bi blo kaj narobe :(. Hvala ti in en lep preostanek večera.


    • Špela/Milnica april 19, 2016 at 11:20

      Zivjo Polona

      tako je:) pozdravček


  22. Polona april 19, 2016 at 08:15

    Še enkrat jaz :), zdaj pa še res samo eno vprašanje Špela :), sem radovedna in nadležna kot muha :). Lahko tudi v moje karitejevo maslo za obraz vmešam malce skvalena in koliko mi ga priporočaš na cca 50g masla? In koliko g skvalena mi svetuješ za zmiksano 100g maslo za telo? Ali dodatek skvalena zmanjša mogoče kaj rok uporabe masel? HVALA TI za vse tvoje koristne informacije, ki jih bom s pridom uporabila. Lep pozdrav


    • Špela/Milnica april 19, 2016 at 11:22

      Zivjo

      mislim, da bo zadostovalo že do 10%, za telo pa lahko malenkost manj. Dodatek skvalena ne zmanjša rok uporabe. Priporočam le uporabo vitamina e ali drugega v olju topnega antioksidanta. sicer pa bi morala biti taka oljna kremica dobra min 6. mesecev od dneva odprtja. Lp


  23. Polona april 19, 2016 at 13:00

    Super, najlepša hvala ti za vse informacije. zdaj pa grem veselo na delo :), z lepimi pozdravčki ;).


  24. Nika januar 17, 2017 at 09:37

    Zdravo Špela,

    jaz bom naredila tole sijajno maslo po temle receptu; 120 karitejevega nerafiniranega masla in 60g sončničnega olja (cca 200ml izdelka). Bi te pa rada vprašala, če lahko malce sončničnega olja nadomestim s kakavovim maslom in seveda koliko gramov ga lahko nadomestim, da bo še maslo vedno iste strukture lepo mazljivo, puhasto in prijetno? Kakavovo maslo mi zelo lepo diši ;).

    Ali lahko dodam še skvalan in kokosov kaplirat in koliko gramov lahko dodam posameznih sestavin za cca 200ml izdelka? Namreč cetil alkohola nimam in sem razmišljala, da bi ju nadomestila kar s tema dvema sestavinama, če je možno ali rajši nabavim cetil alkohol? Se že veselim tvojega odgovora, da čimprej napravim tole super zadevco ;). Hvala za tvoj odgovor, lep pozdrav, Nika


    • Špela/Milnica januar 17, 2017 at 19:25

      Zivjo,

      če želiš, da bo v osnovi še vedno tako puhasto, mehko, potem bi jaz dala 100g karitejevega masla, 20g kakava (vem, tudi meni zeloooo diši), preostali del, torej 80g pa olje. Super, da si se odločila za dodatek kaprilata in skvalena (sicer cetila ne nadomeščata, ampak nič za to, saj bo mazilo super tudi brez tega). Dodala bi 20g kaprilata in 20g skvalena, ostalih 40g pa sončnično olje :). Javi kako bo uspelo 🙂 Pooooozdravček, špela


  25. Nika januar 17, 2017 at 19:59

    Zdravo Špela,

    hvala ti za pomoč ;). Glede nato, da nimam toliko gramov skvalana in kaprilata doma 🙁 – bi zadoščalo, da dodam manj – 10g oz 5g skvalana in 10g oz 5 gramov kaprilata ostalo pa olje? Bo to vplivalo kaj na samo strukturo končnega izdelka? In če bo v tako mali količini teh dveh sestavin vsaj malce vlažilno za telo? Hvala še enkrat ;), lep pozdrav tudi tebi, Nika


    • Milnica,Špela januar 18, 2017 at 09:27

      Zivjo Nika,

      ja poskusi potem tako. Bo malenkost bolj mastno mazilo, ker bo več sončničnega olja. Drugače pa mislim, da bi moralo biti super 🙂 Sporoči 🙂 Pozdravček,Špela


  26. Gaja januar 20, 2017 at 15:37

    Zdravo Špela, jaz bi vas prosila za en nasvet – sem prebirala zgornje komentarje in razmišljala, da bi tudi sama dodala eno od teh sestavin. Sem pa v dilemi katero od sestavin uporabiti v karitejevem-mangovem mazilu za obraz ali skvalan ali kokosov kaplirat? Zato bom vas, kot strokovnjakinjo, ki se spozna na te zadeve vprašala, katerega bi vi izbrala in dodala?

    In še nekaj me zanima ali moram potem ta dodatek skvalana oz kokosovega kaplirata odšteti od količine olj, ki jih imam v mazilu ali ni potrebno?

    Se vam lepo zahvaljujem za koristen nasvet in vas toplo pozdravljam, Gaja


    • Špela/Milnica januar 22, 2017 at 17:07

      Zivjo Gaja

      če bi jaz izbirala bi izbrala skvalen, še posebej če ga boste imeli za obraz. Seveda morate količino vkalkulirati v recepturo in jo temu primerno prilagoditi. Torej najbolje da odštejete od olja grozdnih pečk. Pozdravček, špela


  27. Nika januar 22, 2017 at 16:55

    Zdravo Špela ;), sem poskusila in dodala 10g skvalena na cca 200končnega puhastega kremnega masla za telo (ga nisem nič segrevala ampak le preprosto stepla z miksarjem). In veš kaj sem opazila nalsednji dan – čisto drobna zrnca so se pojavila v maslu :(, zgleda, da je to od skvalana-nimam pa pojma zakaj bi se le te naredile v maslu saj nisem popolnoma nič segrevala :(. Ker, ko pa sem do sedaj delala brez skvalana pa ni blo teh drobnih zrnc tako, da res ne vem zakaj je prišlo do tega. Mogoče ti veš-si že kdaj dodala v karitejevo maslo skvalan? Hvala in lep pozdravček, Nika


    • Špela/Milnica januar 22, 2017 at 17:11

      Živjo Nika

      sigurno grudice niso zaradi skvalena brez skrbi. Zagotovo so od karitejevega masla, ki nastanejo če maslo ne stopimo ali pa pregrejemo. Morda se vam je to zgodilo prvič je pa to sicer kar pogost pojav. Priporočam, da ga stopite nad parno kopeljo na primerni temperaturi (do 70 stopinj). Če ga pregrejemo tudi nastanejo grudice. Pri meni najbolje deluje, če ga stopim, malo zmiskam, da v skrinjo za kratek čas in potem miskam kar dolgo (odvisno od količine). Pozdravček, Špela


  28. Nika januar 26, 2017 at 18:46

    Zdravo Špela, ja morda pa res :(, bom drugič ko bom delala vse skupaj malce stalila. Se pa teh 10g skvalana na 200g končnega izdelka res nič ne pozna tako, da bi morala res dodati več kakih 30g ali 40g skvalena, da bi bil viden učinek-mogoče bi bilo pa potem res majčkeno manj mastno maslo. Hvala ti in se še kaj oglasim ;), lp, Nika


  29. Gaja januar 29, 2017 at 17:12

    Zdravo Špela :), naredila tvoje Sijajno maslo po naslednjem receptu:

    100g kariteja (nerafiniranega)
    20g kakavovega masla
    60g olja (avokado, olivno, konoplja)

    Delala sem po postopku, da sem najprej malce karite segrela na vodni kopeli, ko se je malce ohladil sem ga dala v zmrzovalnik in nato dodala olja zraven in začela veselo miksati :). Nastalo je krasno maslo, ki se je pa potem tudi malce strdilo (verjetno še toliko bolj zaradi dodatka kakavovega masla).

    Me pa nekaj zanima – s končnim izdelkom sem napolnila 200ml posodico in ostalo mi je še cca 40g oz 50g masla.

    Te lahko lepo prosim, da mi napišeš koliko gramov kariteja in koliko gramov olja naj naslednjič dam, da bo še vedno isto razmerje kot v tvojem receptu le, da bo točno za 200ml posodico in, da mi ne bo nič ostalo, ker imam ravno 200ml plastične posodice ;). Naredila ga bom prijateljicam ;). Glede nato, da po tvojem receptu za 150ml posodico rabimo cca 100g vsega skupaj bi morala torej za 200ml imeti okoli 135g (karite+olja), če sem prav preračunala. Samo kako sedaj to pravilno razdeliti (koliko gramov kariteja in koliko gramov olja), da bo razmerje ostalo isto :(. Lepo te prosim za pomoč :), da ne bom kaj narobe naredila.

    Kakavovo maslo naslednjič ne bom dodala, ker je mogoče tudi ta prispeval k bolj večji trdoti končnega izdelka-vseeno se da lepo mazati, ampak mogoče bo bolj mehko maslo, če ne uporabim kakava tako, da naslednjič ga ne bom. Namreč rada bi, da bi bil končni izdelek malce bolj mehak-puhast :). Zato bom naredila le iz kariteja in iz olj tako, kot je v tvojem orginal receptu (tudi tapioke in cetila ne bom uporabila, ker ga trenutno nimam).

    Dodala bom pa tudi Vanilijo 20% izvleček v sončničnem olju (eteris). Koliko kapljic lahko dodam na napolnjeno 200ml posodico?

    Katera olja pa so nekako malce manj mastna in hitreje vpijajoča? Olje breskovih koščic bi moralo biti takšno a ne – imam rafiniranega, vendar ne vem kako dolgo je kaj življenjska doba takega rafiniranega olja? Glede nato, da ne bom nobenega olja segrevala mislim, da kakšnih 6 mesecev do 1 leta bi morala zdržati?
    Da bi mogoče poskusila naslednjič nadomestiti olje breskovih koščic s polovico ali celo kar vse s sedajšnim olivnim oljem-bo verjetno tudi malce manj mastno prišlo a ne? Avokadovo in konopljino pa bom dala le par gramov.

    Hvala ti za odgovor in lep popoldan ti želim, Gaja


    • Špela/Milnica februar 2, 2017 at 14:44

      Zivjo Gaja

      težko rečem za točni recept, da bo prišlo TOČNO 200ml saj je to odvisno od surovin, miskanja in še kup drugih reči.Pri meni je tako, da če delam na 100g maslo tudi pri kar 100ml, saj počakam, da se nekoliko posede, da izgubi ta volumen, ne želim, da je tako puhasto.

      Kakavovo maslo, tako kot recimo čebelji vosek prispeva k trdoti mazila, vseeno ga lahko dodate v manjši količini. Olje breskovih koščic je bolj lahko olje, je primerno za takšno maslo. Izvleček vanilje lahko uporabite cca 2%, torej 4g na 200g mazila. Če želite manj mastno mazilo priporočam manj olivnega olja, saj je ta precej težko olje, ki pusti masten občutek.

      Približno za cca 200ml naredite potem takole, če želite da je puhasto

      88g karitejevega masla
      10g kakavovega masla
      4g vanilja ekstrakt
      30g olje breskovih koščic
      25g konopljinega olja
      15g avokadovega olja
      5g olivnega olja

      Pozdravček, Špela


  30. Špela avgust 18, 2017 at 16:17

    Živjo Špela, meni pa tole maslo včeraj ni uspelo in vas prosim za pomoč!

    Moj recept je izgledal takole:
    60 g karitejevega masla (rafiniranega)
    20 g kokosovega olja
    5 g konopljinega olja
    5 g olja grozdnih pečk
    3 g tapioke
    4 g cetil alkohola (slučajno mi ga je malo več ušlo v posodico, zato sem zmanjšala tapioko za 1g glede na recept)
    nekaj kapljic eteričnega olja in dišave.

    Vse je bilo OK pri segrevanju, mešala sem malo več kot 10 min, masa se je 2x povečala (in je bilo ekstra prijetno za mazat), ko pa sem maslo prelila v lonček, se je po nekaj sekundah ločilo na dve plasti – spodnja plast je bila olje, zgornja pa puhasta bela pena. Potem sem še enkrat 10min miksala, pa se je zgodilo isto.
    Kaj sem storila narobe? 🙁

    Nenavadno, ker sem pri prejšnji izdelavi veliko bolj spremenila recept (namesto cetil alkohola sem povečala količino tapioke in dodala riževo moko, ki sem jo pri vas dobila kot darilo), pa mi je dejansko ful dobro ratalo.

    Upam, da obstaja kakšna rešitev, saj bi ga res rada še kdaj nardila.

    Hvala za vse nasvete in informacije, ki jih objavljate! LP, Špela


    • Špela/Milnica avgust 18, 2017 at 16:23

      Zivjo Spela,

      meni se zdi recept čisto ok, razen če res tehtnica ne bi delovala kot mora. Karitejevega masla in cetil alkohola je dovolj, da zmes ostane trdna. Ste mešali direktno ko je bilo stopljeno ali ste kaj postavili v hladilnik oz zmrzovalnik, za 15 minut, da se ohladi?

      pozdravček,

      Špela