• 01
  Okt

  Zaščita rok: nežna in svilnata krema za roke

  https://www.milnica.si/blog/zascita-rok-nezna-in-svilnata-krema-za-roke/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Kakšna mora biti vaša krema za roke? Meni so všeč nežne, z rahlim, ne premočnim vonjem, ki se lepo razmažejo in predvsem niso mastne! Roke imamo vedno v uporabi, zato je res pomembno, da ne izberemo mastne kreme. Seveda pa mora biti tudi zelo vlažilna.

  Tukaj je eden izmed mojih receptov za lahko, nežno in svilnato kremo za roke v tekoči obliki. Zelo priporočam, saj je tudi zelo praktična za uporabo.

  Za izdelavo boste potrebovali:

  1. KORAK: Priprava sestavin

  1 korak krema za roke

  2. KORAK: Priprava oljne faze

  Dodajte emulgator NF, marelično maslo, kokosovo olje in olje riževih otrobov v eno ognjevarno posodo.

  2 korak oljna faza krema za roke

  3. KORAK: Priprava vodne faze

  Dodajte v drugo ognjevarno posodo destilirano vodo, geogard ultra, rastlinski glicerin, aloe vero in ksantan gumi. Počakajte 15 minut, da se ksantan gumi raztopi, preden postavite v dvojno posodo na parno kopel. Ksantan gumi se hitreje raztopi,če ga boste mešali. Ko ni sledu o grudicah, postavite posodo z vodno fazo in posodo z oljno fazo v dvojno posodo in segrevajte do 70 stopinj na parni kopeli.

  2 korak vodna faza krema za roke

  4. KORAK: Segrevanje

  Segrevajte obe posodi do 70 stopinj Celzija in nato odstavite z ognja.

  faza segrevanje-krema za roke

  5. KORAK: Mešanje

  Posodo z vodno fazo vlijte v oljno fazo in začnite z miksanjem s paličnim mešalnikom. Mešajte približno 5 minut oz. dokler temperatura emulzije ne pade na cca 45 stopinj Celzija.

  3 korak mešanje

  6. KORAK: Nastop C – ohlajevalne faze

  Stehtajte 3g provitamina B5 in ga dodajte v vašo emulzijo. Prav tako lahko v tej fazi dodate izbrano eterično olje oz. mix eteričnih olj in naravni vitamin E.

  ohlajevalna faza krema za roke

  7. KORAK: Shranjevanje

  Ko se krema ohladi jo pretočite v brezzračna plastenko ali tubico za kreme. Dokončno viskoznost bo krema dobila v nekaj urah. Krema je, kot je to običajno za kreme za roke, bolj tekoča kot krema za obraz, kot lahek losjon. Na rokah pusti svilnat, nežen občutek, tako, da bodo vaše roke navlažene a še vedno hitro pripravljene za nova opravila :). Porabite v roku 4 mesecev.

  preizkus krema za roke

   

Komentarji

 1. Ella oktober 3, 2014 at 11:18

  Še ena fina zadevica 🙂 Krem za roke nikoli nimam dovolj…vpr. glede emulgatorja-menjava za drugega bi bila v enakih količinah? Kokosovo olje imam pa samo v običajni obliki…losijon bo verjetno bolj gost-misliš, da bo za v pumpico še vedno primeren?


  • Špela oktober 5, 2014 at 11:39

   zivjo, ja odvisno s katerim emulgatorjem si mislila delat?:) Če imaš kokosovo maslo, ne tekoče frakcionirano, mogoče lahko dodaš manj ksantan gumija, da ne bo tako gost, ker ze maslo samo po sebi naredi bolj gosto teksturo. Tako, da ga boš lahko spravila v plastenko s pumpico, lahko si pomagaš tudi s tisto zadevo, s katero okrašujemo torte, ko recimo smetano damo notri pa pol stisnemo…nevem kako se ji reče. Verjetno veš kaj mislim:)


 2. Sabina oktober 10, 2014 at 22:19

  Se sliši res mehko…


 3. Vanja maj 6, 2015 at 17:24

  Živjo! Mene pa zanima, koliko kreme pride iz teh sestavin? Da vem med drugim tudi kakšno velikost stekleničk naročiti 🙂


  • Špela/Milnica maj 6, 2015 at 18:26

   Zivjo Vanja

   cca 100ml – torej lahko zapakirate v 3x po 30ml serum stekleničko ali 1x75ml in 1x 30ml. Pozdravček


 4. Sara december 26, 2015 at 13:39

  Živjo,

  kaj lahko uporabim namesto cetearil glukozida?

  Hvala, lp


  • Špela/Milnica december 27, 2015 at 14:53

   Zivjo

   lahko emulgator NF, ki ga imamo tudi v naši ponudbi. Lepo vas pozdravljam


 5. Nataša februar 23, 2016 at 09:13

  Živjo, no tole me pa res zanima, ker nimam rada mastnih krem za roke. doma imam xyliance in montanov 68 emulgator, ali je kateri primeren? katere sestavine so nujne, da pride taka lahka, svilnata, nemastna krema, lahko kaj spustim, olja zamenjam, pač kar imam trenutno doma? aloe vera gel, provitamin (imam vitamin e) je nujen? olja pa imam mandelj, grozdne pečke, šipek, argan, jojoba, olivno…najlepša hvala


  • Špela/Milnica februar 27, 2016 at 12:17

   Zivjo Nataša

   fino, da vam je recept všeč. Če bi želeli uporabiti drug emulgator, kot ste navedli in druge sestavine je potem to čisto drugi recept:), ki ubistvu nima kaj dosti veze z zgornjim receptom. Sestaviti bi morali povem novo formulo za izdelavo kreme za roke. Lepo vas pozdravljam


  • Špela/Milnica februar 27, 2016 at 12:19

   Pa še to vam lahko svetujem, da za kremo za roke, sestavite takšen recept, ki je predvsem vlažilen (čim več vlažilnih sestavin, aloe gel bo super v vodni fazi, prav tako provitamin v C fazi), vitamin E lahko izpustite, če boste kremo kar hitro porabitli (v nekaj mesecih). Za olja pa priporočam kakšna nemastna, lepo mazljiva, mandljevo in jojobino pa olje grozdnih pečk, se bo dobro obneslo. Lep pozdrav


 6. Patricija oktober 20, 2016 at 13:06

  Živijo!
  Mene pa zanima kako dobim aloe gel, ki je del sestavin za izdelavo kreme za roke? Po receptu, ki se pojavi z klikom na aloe gel? Najlepša hvala. Lep pozdrav, Patricija!


 7. Klara februar 10, 2017 at 16:37

  Živjo, kje se lahko v fizični trgovini vse te stvari kupijo?


  • Milnica februar 10, 2017 at 16:40

   Živjo, Klara, vse sestavine se dobi v Milnici, le da nimamo fizične trgovine, imamo pa hitro pakiranje in se trudimo s čimbolj ugodno poštnino 🙂


 8. maja oktober 16, 2017 at 08:15

  Živjo, Špela

  mene pa zanima ali lahko namesto mareličnega masla dam kakšno drugo maslo, npr. kokosovo ali mangovo ali karite. Hvala!


  • Špela/Milnica oktober 16, 2017 at 11:29

   Zivjo,

   priporočam mango maslo. Lp, Špela