Uporabni nasveti

Zakaj tvoja koža potrebuje vlago?

Zagotovo poznaš tisti občutek, ko si poleti malo predolgo v morju ali bazenu in je tvoja koža že vsa nagrbančena, ne? ?  Je takrat tvoja koža navlažena? Je. Ampak glej ga zlomka – ko se posušiš, je tvoja koža še bolj suha, kot je bila pred skokom v vodo! Naj bo kriva sol, klor ali prevroč tuš, dejstvo je, da takšno trenutno “vlaženje” ne navlaži globljih plasti tvoje kože. V tej objavi ti zaupam, kako učinkovito navlažiš svojo kožo in s čim!

Najprej k osnovam

Vsaka plast v koži ima optimalen procent vsebnosti vode. V epidermisu (povrhnjici) je to recimo 13%, medtem ko je v dermisu (usnjici) tudi do 70%. Če v povrhnjici ta odstotek pade pod 10, je koža suha. Kot že verjetno veš, lahko suha koža srbi, se sitno lušči (na oblačilih ostajajo bele luske), kmalu pa se prikrade tudi zoprn občutek zategovanja.

To so vse posledica prenizkega odstotka vlage v tvoji koži. Vlaga vpliva na prehajanje snovi skozi kožo, elastičnost in je tudi nujna za nekatere procese v koži.

Kaj lahko storim, da bo koža navlažena?

Najprej naj ti zaupam, da obstaja več poti vlaženja kože. Super, ne? Poti se razlikujejo po mehanizmih delovanja. S skupno besedo jim rečemo kar vlažila. Mednje spadajo:
1. Humektanti
2. Emolienti
3. Okluzivi

Zveni preveč “resno”? Nič skrbeti, greva čez vse tri!

3 tipi vlažil

Humektanti

So hidrofilne (“privlačijo vodo”) snovi, ki privlačijo in zadržujejo vlago (vodo vežejo iz zraka). Če je vlažnost nižja od 80%, pa vodo namesto iz zraka vežejo iz plasti kože in še bolj izsušijo kožo. Kako to preprečimo? Kombiniramo jih z okluzivi. Kasneje pogledava, kaj je to – najprej na hitro o humektantih.

Najbolj znan humektant vseh časov je glicerol (večkrat zasledimo tudi glicerin). Lahko ga najdemo skoraj v čisto vseh vrstah kozmetičnih izdelkov. Če ga dodamo več kot 5%, pušča lepljiv občutek. Malo bolj ˝problematičen˝ humektant je propilen glikol, saj potencialno draži kožo. Je široko uporabljan v kozmetiki. Tudi Pantenol ali provitamin B5 kožo vlaži in jo obenem pomirja (tudi v izdelkih za otroke).

Hialuronska kislina je trenutno verjetno najbolj znano in popularno vlažilo. Hialuronska učinkovito vlaži kožo in jo najdemo v mnogih izdelkih.

Tudi proteini lahko vlažijo kožo. Poznamo seveda kolagen, elastin, pa tudi mlečne, pšenične in druge proteine. Mogoče malo manj poznan, ampak zelo pogost, je alantoin. Njegovo delovanje je malo posebno, saj je sposoben mehčanja kože (sploh poroženele plasti), pomaga pa tudi pri celjenju ran in nam zelo prav pride v izdelkih po sončenju.

Aloe vera je znana kot snov, ki vlaži kožo in celi rane. Kar konkreten stavek za nekaj tako ˝tekočega˝, ne? Študije so dokazale, da deluje tudi kot antiseptik in pomirja vnetja. Zato je tako zelo poznana kot prvi ukrep, če nas je sonce malo preveč pobožalo. Torej aloe vera je pač top ?

Okluzivi

Okluzivi so lipofilne snovi (snovi, topne v maščobi), ki zadržijo vodo v vrhnji plasti. Na koži naredijo film, ki preprečuje izgubo vode iz kože. Lahko bi rekli, da koži “ne pustijo dihati” (ampak ne jemlji tega preveč dobesedno), kar je v tem primeru dobro, saj “zaklenejo” vlago v koži.

Najbolj poznan je verjetno vazelin, obstajajo pa tudi silikoni, kot je npr. ciklometikon, ki na koži pusti zelo prijeten občutek. No, tudi voski delujejo okluzivno (čebelji vosek, kandelila in karnauba). Še nekaj sestavin, ki delujejo okluzivno: avokadovo olje, karitejevo maslo, skvalan, holesterol…

Emolienti

Si kdaj nanesla olje in si se zbudila s kožo, mehko kot žamet? No, za to so ˝krive˝ spojine, imenovane emolienti. Te kožo zmehčajo in gladijo. Nadomeščajo pa tudi lipide v roženi plasti, zaradi česar voda težje uhaja skozi kožo. Pod emoliente štejemo predvsem rastlinska olja, nekatere silikone, izopropil miristat/palmitat …

Emolienti delujejo tudi okluzivno, zato najdeš veliko kozmetičnih sestavin, ki opravljajo več funkcij v kozmetičnem izdelku.

Kaj pa hidrolati?

To pa je tisti majhen trik, ki ga narediš (sploh poleti!), da si osvežiš obraz in ga tudi navlažiš! V Milnici pravimo, da so hidrolati ˝must have˝ na vsaki kozmetični polički. Vsak ima svoje posebne lastnosti.

Primerna navlaženost kože je zelo pomembna in zagotovo nekaj, s čimer se ti “splača” ukvarjati. Dela ne bo preveč, učinki pa so veliki. Koža sama po sebi bo videti veliko bolj zdrava in sijoča. Če je vlage v koži dovolj, se tudi tvoja krema lepše razmaže, ličila pa so bolj obstojna.

Zdaj poznaš osnove vlažil v kozmetiki. Ni ti potrebno “zganjati” prevelike znanosti iz vsega skupaj, zagotovo pa z malo znanja lažje izbereš dober kozmetični izdelek in nego zase 🙂

Prispevek je za Milnico pripravila Tajka Selan @cosmedoc.si 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja