Uporabni nasveti

Vse o PILINGIH

Veš, da se tvoja koža obnavlja na 28 dni? Res, na približno 1 mesec se vsi ˝slečemo˝ kot kače! 😀 Zveni kot kakšna grozljivka, ampak v praksi tega seveda sploh ne opazimo. Naše starejše kožne celice počasi zamenjujejo nove. Ta proces se dogaja non-stop, predvsem pa ga opaziš poleti, kot tvoja rjava barva počasi izginja.

Kako deluje piling?

Piling pomaga pri odstranjevanju mrtvih celic iz zgornje plasti kože. Piling kožo tudi pripravi na boljšo absorpcijo kozmetičnih izdelkov za nego kože. Po opravljenem pilingu se tvoja koža bolj sveti, videti je bolj sveža, pomlajena. Piling se lahko uporablja tudi za izboljšanje prekrvavitve na nekaterih delih telesa.

Piling je zelo učinkovit pri suhi povrhnjici. Pogosto se s tem spopadamo pozimi, zaradi vetra in konstantne menjave toplega okolja (ogrevani prostori) in mrzlega okolja zunaj. Poleti pa je koža lahko suha in dehidrirana zaradi sončenja in namakanja v vodi. S pilingom tako odstranimo mrtve celice s površine kože in mogočimo novim, zdravim celicam, da se pomaknejo proti površini.

3 vrste pilingov

Mehanski pilingi vsebujejo delce, ki nežno odstranijo odmrle celice. Delci so lahko zmlete lupine ali semena sadežev ali pa kar 2 sestavini iz kuhinje – sol in sladkor. V poštev pridejo tudi zrna kave in še marsikaj!

Kemični pilingi prodrejo globoko v našo kožo in razrahljajo povezave med celicami, da se te lažje odluščijo. Obstajajo bolj in manj intenzivni kemični pilingi.

Encimski pilingi – v njih najdemo encime iz sadja kot npr. bromealin (iz ananasa), ficin (iz fige), papain (iz papaje). Tudi ti vplivajo na povezave med celicami in jih posledično razrahljajo, celice pa se zato odluščijo.

Kako pogosto lahko uporabiš piling?

Prvo pravilo: ne pretiravaj s pilingom. Na veliko izdelkih piše, da so pilingi primerni za dnevno uporabo. To je za večino preveč. Zadostuje, da piling obraza narediš 1-krat tedensko. Če ga uporabljaš vsak dan, s tem le uničiš kožno bariero; ni potrebe za takšno vsakodnevno nego.

Piling telesa lahko izvajaš pogosteje, odvisno od potreb tvoje kože. Poskusi 2-krat tedensko in presodi sama. V primeru, da se spopadaš z občutljivo kožo, pa treba dobro razmisli o uporabi pilinga, saj jo lahko ta preveč razdraži. Poskusi najprej na manjši površini kože.

Droben ali grob piling?

So med mehanskimi pilingi razlike? Seveda! Za obraz niso primerni pilingi z grobimi delci, saj je koža na obrazu tanka in posledično lahko kožo poškodujemo, namesto da bi od pilinga imeli korist. Na obraz NE SODIJO sol, sladkor, soda bikarbona in ostali kuhinjski zvarki. Ti delci so pregrobi in ob izvajanju pilinga z njimi na obrazu nastanejo mikrovreznine.

Za telo ni pravil glede grobosti delcev. Poskusi, kaj ti ustreza! Naša koža je na nekaterih delih debelejša (npr. stegna in zadnjica), zato lahko na teh delih uporabljamo pilinge z bolj grobimi delci (sol, sladkor). S pilingom stegen lahko pospešimo tudi cirkulacijo krvi, da je celulit manj viden.

Naredi svoj domači piling

Preprost mehanski piling si lahko izdelaš tudi v domači kuhinji.

Zmešaj 100g soli ali sladkorja, dodaj 30ml olja slivovih koščic, 20ml kokosovega frakcioniranega olja in odišavi z eteričnim oljem ali dišavo po svojem izboru. Za atraktivni izgled lahko pilingu dodaš tudi sivkine ali vrtnične posušene cvetove. 

Nekaj idej za izdelavo naravnih pilingov najdeš tudi med recepti na Milnici, na primer:

Naravni piling za nežno kožo (ginseng & vrtnica)

Kakavov kavni piling

Mango piling za ustnice

Tonik z AHA kislinami

Kaj pa, če … pilinga ne delam? ?

Nič hudega, vendar svoji koži ne delaš usluge. Tvoja koža bo zagotovo izgledala lepše, če z nje odstraniš odmrle kožne celice. Tudi kozmetični izdelki (npr. dragoceni serumi za obraz) se bodo lepše vpili v tvojo kožo in imeli boljši učinek, če na njej ni »obloge« iz mrtvih kožnih celic. Če neguješ kožo, ki že nekaj časa ni videla pilinga, v bistvu neguješ odmrle celice.

[sc name=”cosmedoc_podpis”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja