• 10
  Nov

  Vosek za brke (moustache wax)

  https://www.milnica.si/blog/vosek-za-brke-moustache-wax/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Spet je tu #movember – čas, ko se moški še nekoliko bolj ukvarjajo s svojo obrazno “kosmatijo” 🙂 Za oblikovanje brkov in malo bolj posebne “frizure” pa brez negovalnega, trdega voska ne gre.

  Tokrat sem za vas pripravila recept za vosek za brke, ki je izjemno enostaven za pripravo. Lahko ga izdelate zase, ga v movembrskem duhu podarite fantu, očetu, prijatelju… ali pa z njim obdarite brkato sodelavko, ki vam gre na živce ( v tem primeru ne garantiramo lepih pogledov, bo pa garantirano imela lepe brke :).

  Vosek za brke je mazilo (izdelek brez vode), ki je izjemno trd, a se v stiku s kožo ravno prav stopi, da lahko brkati oblikujete/oblikujejo svoje brke. Brki tako ostanejo na svojem mestu (oblikujete jih po želji) in so hkrati lepo negovani.

  Recept za izdelavo si lahko ogledate v spodnjem videu, priložila pa sem tudi recept v sliki in besedi.

  Za izdelavo boste potrebovali (vse sestavine za pripravo vas čakajo tudi v paketu):

  Količina zadostuje za pripravo 30ml voska:

  • 10g kakavovo maslo
  • 10g karnauba voska ali čebeljega voska (karnauba vosek je trši in bolj primeren)
  • 10g isopropyl myristate (alternativa mineralnemu olju) Lahko pa isopropyl myristate nadomestite tudi s katerim izmed rastlinskih olj, Priporočamo mandljevo olje, jojobino olje, pasijonkino olje ali olje iz semen oslada.
  • 2 kapljici naravnega vitamina E
  • po želji lahko dodate še kakšno moško dišavo oz. bolj možato eterično olje (sandalovina, v kombinaciji citrusov, vetiver, cedra, ilang vanilija itd.). Skupno 3-4 kapljice.

  1. KORAK: Priprava sestavin

  Poleg zgoraj naštetih sestavin pripravite tudi ognjevarno posodo (npr. Pyrex) v kateri boste sestavine segrevali v vodni kopeli, posodico (30ml), žličko za mešanje in tehtnico.

  1-korak-priprava-sestavin-vosek-za-brke

  2. KORAK: Tehtanje

  Stehtajte kakavovo maslo in vosek in ga pripravite za segrevanje.

  2-korak-postopek-vosek-za-brke

  2-korak-vosek-za-brke

  3. KORAK: Segrevanje

  Na parni kopeli segrejte kakavovo maslo in vosek. Odstavite posodo s parne kopeli, ko sta raztopljena.

  3-korak-segrevanje-vosek-za-brke

  4. KORAK: Dodajanje preostalih sestavin

  Stehtajte IPM (isopropyl myristate), ki je alternativa mineralnemu olju, ki se ga najpogosteje (že po tradicionalnem receptu) uporablja v voskih za brado. IPM ni masten in se hitro vpije. Bodite natančni pri tehtanju, saj vam lahko že 1g ali več povzroči, da izdelek ne bo takšen, kot bi si želeli. Vsak gram olja preveč se v tem receptu pozna, saj je vosek lahko hitro premehak, v kolikor bi dodali preveč. Za odmerjanje natančne količine si pomagajte s pipeto. 

  2-korak-vosek-za-brke_3

  5. KORAK: Mešanje sestavin

  Vlijte IPM v stopljeno maslo in vosek ter premešajte. Na koncu dodajte še vitamin E in po želji še izbrano eterično olje. Počakajte cca 2 uri, da se popolnoma strdi.

  Oglejte si paket sestavin vosek za brke

   

Komentarji

 1. Daniela avgust 9, 2016 at 16:13

  Živjo Špela

  zanima me, če bi lahko namesto kakovovega masla, uporabila naprimer mangovo maslo?


  • Milnica/Spela avgust 11, 2016 at 15:37

   Zivjo

   lahko, vendar bi morali dodati vec cebeljega ali kanrnauba voska, bo vosek premehak. Lep pozdrav


 2. Daniela avgust 13, 2016 at 12:39

  Prvi vosek je bil precej..hmmmm…trd in kot bi bil malenkost grudast. Seveda, ker sm delala od oka, ker nism imela tehtnice, včeraj pa midragi prinese tehtnico in seveda takoj naredila še enega. Ohhh tako sem ponosna 🙂 prav lepo svilnat je. Dodala sem malenkost ricinusovega olja. Me pa zanima kako je s tekočo svilo?


  • Špela/Milnica avgust 14, 2016 at 19:37

   Zivjo Daniela

   super, lepo da ste zadovoljni 🙂 tekoča svila je topna v vodi, torej ne v olju, preverite pri dobavitelju te tekoče svile. Kot mi je znano gre tekoča svila samo v izdelke, ki vsebuje vodo, lahko pa pri nas dobite svilo v prahu, https://www.milnica.si/product/svila-v-prahu/, ki je topna v maščobi – torej bo prav prišla v tem izdelku. Lep pozdrav, špela


 3. Daniela avgust 15, 2016 at 09:20

  Špela najlepša hvala 🙂


 4. Sasa december 25, 2016 at 01:34

  Zivjo,
  Super ideja za fiksiranje obrvi??