• 19
  Okt

  Vlažilni serum s hialuronsko kislino

  https://www.milnica.si/blog/vlazilni-serum-s-hialuronsko-kislino/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Večkrat sem že pisala o tem, kako pomembno je, da koži dovajamo dovolj vlage, zato vam priporočam, da izberete tiste kozmetične sestavine in jih vključite v izdelek, ki to nalogo dobro opravljajo. Ena takšnih sestavin je danes zelo priljubljena hialuronska kislina, ki ima od vseh vlažilnih sestavin, ki so danes na voljo na trgu, najvišjo sposobnost vezanja vlage. V ta serum sem pravzaprav vključila same antiaging vlažilne sestavine (no morda manjka še vitamin C :), ki bo na vrsti kdaj drugič) in z njim sem res zadovoljna. Postal je nepogrešljiv v dnevni negi, saj mojo kožo navlaži, jo naredi bolj sijočo in napeto.

  Izdelava je tako preprosta, da bolj ne bi mogla biti. Hitro ga boste lahko pripravili zase ali za darilo v zadnjem trenutku.

  Za izdelavo 2x30ml seruma boste potrebovali: Vse sestavine so na voljo v že pripravljenem paketu:

  1. KORAK: Pripravite sestavine in pripomočke

  1 korak priprava sestavin serum za obraz s hialuronsko in skvalenom1

  2. KORAK: Segrejte vodno osnovo

  Našo osnovno vodno osnovo sestavljajo naslednje sestavine: alantoin, geogard ultra, sucrose stearate, hidrolat rimske kamilice (ali kakšen drug hidrolat po vašem izboru) in aloe vera gel. Vse te sestavine združite v navedenih količinah v ognjevarno posodo. Segrejte le toliko, da se konzervans raztopi in aloe vera postane bolj tekoča, brez grudic.

  2 korak serum s hialuronsko in skvalenom

  3. KORAK: Dodajanje hialuronske kisline

  Počakajte, da se vaša osnovna vodna faza ohladi (temperatura pade po 40 stopinj Celzija) in dodajte hialuronsko kislino. Počakajte, da se raztopi, nato jo z metlico dobro premešate (kar ročno stepajte), da nastane gel, brez grudic.

  3 kraok serum s hialuronsko in skvalenom

  4. KORAK: Dodajanje aktivnih sestavin

  Sedaj bomo v gel dodali še skvalan, ki izboljšuje teksturo in elastičnost kožo, jo mehča, oskrbuje z vlago in hranilnimi snovmi. Nato dodamo še provitamin B5, vse skupaj premešamo z metlico in za konec dodamo še vitamin A palmitate (retinol). Za lažje in natančnejše doziranje uporabimo pipeto. Po želji dodamo še izbrano eterično olje, glede na vaš tip in stanje kože. Za antiaging kreme za obraz (za ženske!) pripročam eterično olje vrtnice, jasmina, kadilne bosvelije, korenčkovih semen, laškega smilja, palmarose in geranije. Seveda ne vseh naštetih! Izberite dve kombinacije in kapnite 2 kapljici vrtnice in 2 kapljice laškega smilja. Tudi palmarosa in geranija se skupaj dobro mešata. Zgrešili ne boste s kombinacijo laški smilj in geranija, korenčkovih semen z laškim smiljem in geranijo ter jasmin in laški smilj.

  4 korak serum skvalen in hialuronska

  5. KORAK: Shranjevanje

  Če imate mirno roko lahko serum pretočite v serum stekleničko ali še bolje brezzračno plastenko ali stekleničko. V kolikor je vrat embalaže ozek, si pomagajte s plastično pištolo za okraševanje. V kolikor boste shranili serum v brezzračno plastenko, uporaba pištole ne bo potrebna. Porabite v roku 3-4 mesecev. Serum lahko uporabljate zjutraj in zvečer, še posebej priporočam za zjutraj, saj bo prebudil vaš jutranji obraz. Prav tako ga lahko uporabljate v kombinaciji z mazilom ali kremo. Tanko plast seruma vmasirajte v obraz, šele nato po potrebi ali želji nanesite še kremo, puder ali mazilo.

  5 korak serum s skvalenom in hialuronsko

  Oglejte si paket sestavin za izdelavo seruma z hialuronsko kislino

Komentarji

 1. Nataša november 10, 2015 at 12:22

  Živjo,
  serumu bi rada dodala še vitamin C. Kaj priporočaš? Eliksir zelenega čaja lahko? koliko?


  • Špela/milnica november 10, 2015 at 12:29

   Zivjo Nataša

   lahko dodate eliksir zelenega čaja do 5% bo vredu, odšteje torej 5% hidrolata. Lep pozdrav


 2. Neva december 18, 2015 at 12:38

  Pozdravljeni!
  Včeraj sem iz sestavin vašega paketa izdelala serum, vendar mi zadeva ni uspela najbolje. Upoštevala sem količine iz recepta. Serum se je zelo spenil, da je nastala zmes podobna stepenemu beljaku, čeprav sem mešala kar nekaj časa. Danes pa je vse skupaj zelo tekoče. Zanima me, kje sem zgrešila, ali se da še kaj popraviti, morda s ponovnim segrevanjem ali stepanje.
  Lep pozdrav in hvala za odgovor


  • Špela/Milnica december 18, 2015 at 12:44

   Zivjo Neva

   morda ste predolgo stepala, le toliko premešate, da ni grudic. Če je preveč tekoče, kar ne bi smelo biti, ste morda dali premalo hialuronske k. ker ta naredi gel. Raje sedaj nič ne segrevajte, počakajte, kakšen dan, da boste videli kako bo. Sicer pa priporočam, da če je pretekoče, dodate v to zmes 0,2g dodatno hialuronsko kislino in kar pustite, da se raztopi. Lep vas pozdravljam


 3. Neva december 18, 2015 at 14:05

  Hvala za hiter odgovor. Sporočim, kaj bo nastalo. Sicer pa, upam, da pravilno sklepam, je učinkovitost seruma enaka, tudi če je bolj tekoč.
  Lep pozdrav


  • Špela/Milnica december 18, 2015 at 14:07

   Zivjo

   seveda, razen v primeru, da ste dali premalo hialuronske. Vsekakor mi sporočite kako se obnese:) lepo vas pozdravljam


 4. Neva december 30, 2015 at 11:50

  Pozdravljeni!
  Sem naredila, kot ste svetovali in popravila zadevo. Še enkrat hvala in veliko veselja in uspehov v novem letu.
  Neva


 5. Mateja januar 7, 2016 at 14:36

  Pozdravljeni!

  Zanima me, zakaj se mi hialuronska kislina ne raztopino med ostale sestavine, ampak nastane nek skupek gela, ki se ne raztopi med ostale sestavine. Delala sem pa čisto po zgornjem postopku. A je mogoče treba še vedno segrevati malo pod 40 stopinjami , da se popolnoma raztopi? Aja, pa še nekaj. Vitamin A palmitate, ki sem ga dobila v paketu, je popolnoma trd in sem ga morala ven dajati z mini žličko. A je to normalno ali bi moral biti v tekočem stanju, glede na to, da je v steklenički?
  Hvala. Lp,
  Mateja


  • Špela/Milnica januar 7, 2016 at 16:51

   Zivjo Mateja!

   Torej, če prav razumem, se je, ko ste dodala hialuronsko kislino v to vodno osnovo, se je naredil gel, nato pa so se ostale sestavine ločile? Pri hialuronski morate počakati, da se čisto raztopi, da nastane gel, šele nato dodajate ostale sestavine. Normalno je, da se vam je vitamin A palmitat strdil, to se po mojih izkušnjah dogaja vsem. Čuvajte ga na toplem, v primeru, da se vseeno strdi, ga malo segretje na parni kopeli ali postavite stekleničko v toplo vodo. Lepo vas pozdravljam


 6. Mateja januar 10, 2016 at 10:58

  Pozdravljeni!

  Najlepša hvala za odgovor. Bom naslednjič upoštevala to.

  Lp,
  Mateja


 7. Ljubka julij 3, 2016 at 19:20

  Zdravo Špela,
  zanima me kako je z uporabo Vit.A palmitata, saj naj bi
  se pri uporabi retinoidov izogibali UV sevanju, izdelke z njim naj bi se uporabljalo le zvečer. Kakšna je dejansko učinkovitost retinola? Najbolj učinkovit naj bi bil trenitonin. LP Ljubka


  • Špela/Milnica julij 6, 2016 at 12:21

   Pozdravljena

   najbolj učinkovita naj bi bila retionjska kislina, vendar je v EU na seznamu snovi, ki so prepovedane v kozmetičnih izdelkih – uporablja se le pod dermatološkim nadzorom. V kozmetiki se uporablja retionol in retilni estri.Retinol dokazano pomaga pri izboljšanju videza drobnih in globokih gub, pri hiperpigmentaciji kože in hrapavosti kože.

   Retinol in njegova estra povečujeta debelino povrhnjice in tvorbo kolagena, izboljšuje elastičnost kože.

   Edina stvar, ki sem jo zasledila v strokovni literaturi ni fototoksičnost, temveč, da je retinol zelo nestabilen, ker je občutljiv na kisik in ultraviolično svetlobo, zato je potrebno zagotoviti čim manjši stik s svetlobo in zrakom (primerno hranjenje). Retilni estri pa so stabilnejši.

   Zelo pomembno je, da se jih uporablja v max dovoljeni količini retionol do 0,3% om retilni ester (vitamin a palmitate) do 0,55% – večje koncentracije dražijo kožo in niso primerne za kozmetično uporabo.

   Prevelik vnos vitamina A ima teratogene učinke in povzroča tudi hipervitaminozo.

   Upam, da vam je bil odgovor v pomoč

   Lep pozdrav

   Špela


 8. Tamara september 13, 2016 at 19:29

  Pozdravljena!
  Zanima me, če lahko izpustim skvalen in sucrose stearat, namesto njiju pa dodam glicerin in kokosov kaprilat? Na kakšen način bi lahko dodala kakšno olje v tak serum?


  • Špela/Milnica september 14, 2016 at 16:31

   Zivjo

   lahko spustite, vendar bi morali povsem spremeniti recept 🙂 Torej skvalen je topen v olju oz. maščobah, enako velja za kokosov kaprilat. Da se lepo poveže z ostalimi vodotopnimi sestavinami, sem uporabila sucrose stearat – ki v tem primeru deluje kot emulgator. Lep pozdrav, Špela


 9. jana marec 5, 2017 at 08:33

  Živijo ŠPELA
  Naročila sem sestavine za serum z hiarulonsko kislino,ker imam to ses že in tudi kar nekaj drugih, sem naročila samo tiste ki pač rabim.Zanima pa me, kje bi lahko dobila sucrose stearat,bi lahko uporabila kateri drug emulgator,kateri.Tukaj ga nebi mogla naroćar posebaj,saj ga v vaši trgovini nisem zasledila.Lep pozdrav ,Jana


 10. biba junij 4, 2017 at 13:33

  Živjo,

  delala sem razstopino 1% hialuronske kisline. Pa mi ni prišel gel. Kako pa naj sploh nastane gel, če imamo npr. 99% vode in 1 % hialuronske kisline v prahU’
  Kaj je šlo narobe?

  Lep pozdrav, Biba


  • Špela/Milnica junij 5, 2017 at 15:41

   Zivjo Branka

   gel je manj viskozen s tako veliko količino vode. V primeru, da ni konzervansa, niti nobenih drugih sestavin, samo destilirana voda, priporočam, da dodate še kakšen vodni zgoščevalec (guar, ksantan, carbomer ipd), če želite dobiti gel. Sicer pa več hialuronske kisline na to količino vode, če ni nobene druge sestavine. Vsaj 2%, če želite gostejši, bolj viskozen gel. Lep pozdrav, Špela


 11. Lili februar 1, 2018 at 16:15

  Živjo Špela,

  mene pa zanima če lahko Geogard ultra nadomestim s sucragelom?

  Lp Lili


  • Špela/Milnica februar 1, 2018 at 16:26

   Pozdravljena Lili,

   žal ne, geogard je konzervans, sucragel pa emulgator, vlažilec in zgoščevalec. lep pozdrav, Špela


 12. Dolores april 25, 2018 at 08:24

  Pozdravljena,
  meni je ta serum zelo všeč, moti me le to, da se deli in ga je potrebno pred uporabo pretresti. Kaj bi lahko v recepturi spremenila, da bi zmes ostala homogena?
  Hvala za odgovor.


  • Špela/Milnica april 25, 2018 at 12:53

   Zivjo Dolores,

   če želite, da se bolj poveže lahko poskusite dodati sucragel 5% in zmanjšajte potem delež vode 5%. Lep pozdrav, Špela


 13. Alenka junij 29, 2018 at 13:16

  Zdravo,

  zanima me, če lahko vitamin A palmitate v vašem receptu nadomestim z vitaminom E, v istem razmerju, oz. količini?

  hvala in lep pozdrav,
  Alenka


  • Milnica/Špela julij 2, 2018 at 13:58

   Zivjo Alenka,

   lahko nadomestite z vitaminom e, dodate ga lahko 1%, medtem, ko se vitamin a dodaja v manjši količini, do 0,75% max. Lp, Špela