• 10
  Apr

  Vlažilna dnevna Acai krema

  https://www.milnica.si/blog/vlazilna-dnevna-acai-krema/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Acai vlažilna krema je ena mojih najljubših dnevnih krem. Zakaj najljubših? Ker obožujem njeno lahko, mazljivo in vpojno teksturo!

  Sicer sem že večkrat omenila, da imam rada bolj bogate kreme, saj je moja koža precej suha, vendar pa predvsem spomladi in poleti rada posežem po kakšni bolj lahkotni kremi. Takšni, ki vsebuje veliko vlažilnih sestavin in poskrbi, da je moja koža čez dan dovolj hidrirana.

  Tole Acai kremo še posebej priporočam za tiste, ki imate mešano, suho ali zrelo kožo in ne marate mastnega filma na koži – krema se namreč po nekaj sekundah popolnoma vpije. Če ti je všeč bolj mat videz, je to prava izbira (tvoj obraz se po uporabi gotovo ne bo svetil).

  Recept

  Potrebuješ naslednje sestavine (najdeš jih tudi v paketu):

  a) vodna faza – 75%:

  10g hidrolat vrtnice

  46g destilirana voda (upoštevaj, da vsaj 10g vode izpari, zato dodaš + 10g)

  3g rastlinski glicerin

  1g geogard ultra

  15g lubragel

  b) oljna faza – 23%

  6g acai olje

  5,5g marelično maslo

  3g jojobino olje

  7,5g olivem 1000

  c) faza – 2%

  1g grenivkinih pečk – 17 kapljic

  1g eteričnega olja neroli – do 10 kapljic

  Izdelava

  1. PRIPRAVA SESTAVIN

  Poleg zgoraj naštetih sestavin potrebuješ še 2x ognjevarno posodo, termometer, palični ali mešalnik z metlicami, tehtnico in posodice za shranjevanje.

  2. PRIPRAVA VODNE FAZE

  V vodno fazo gredo zgoraj navedene sestavine iz vodne faze. Stehtaš destilirano vodo (dodaš jo 56g), rastlinski glicerin, lubragel in konzervans geogard ultra.

  2. PRIPRAVA OLJNE FAZE

  V oljno fazo gredo v maščobi topne sestavine 6g acai olje, 5,5g marelično maslo, 3g jojobino olje in 7,5g olivem 1000.

  3. PRIPRAVA C FAZE

  4. TOPLJENJE IN SEGREVANJE

  Vsebino z oljno in vodno fazo segrevajte na 70 stopinj Celzija. Acai olje lahko v oljno fazo dodate naknadno, saj je malenkost bolj občutljivo na topolno kot ostala olja. Torej svetujem, da acai olje dodate v posodo z oljno fazo, ko ta doseže 70 stopinj Celzija. Jaz sem za lažjo predstavo blog recept pripravila tako, da so vse sestavine že v pyrex posodi in pripravljene na segrevanje. Vsake toliko časa izmerimo temperaturo oljne in vodne faze  – želimo namreč, da sta obe temperaturi čimbolj enaki. Včasih se zgodi, da se olja hitreje segrejo kot voda,v tem primeru odstavite olja (ta bodo še nekaj časa držala temperaturo) iz štedilnika in segrevajte vodo –  ko se bo ta povzpela na 70 stopinjbo tudi oljna faza na približno tej temperaturi, sledi naslednjemu koraku.

  5. ZDRUŽEVANJE

  Vsebino vodne faze zlijemo v maščobno in pričnemo miksati dokler se emulzija ne začne gostiti in postane homogena.

  Po približno cca 5 minutah bo nastopila ohlajevalna faza (temperatura emulzije se bo spustila na 50 stopinj C) – zdaj je pravi trenutek, da dodaš izbrano C fazo – ekstrakt grenivnih pečk in eterično olje neroli.

  6. SHRANJEVANJE

  Kremico, dobila boš cca 100ml “materiala” 🙂 lahko shraniš v eno ali več manjših posodic (jaz sem v tej rundi napolnila 3x30ml posodico). Rok uporabe kreme je 4-6 mesecev od dneva izdelave. Končno viskoznost bo kremica dobila v enem dnevu :).

   

   

   

Komentarji

 1. Tjaša Godina april 11, 2018 at 11:26

  Živjo Špela same pohvale za izvirne in odlične ideje.Mene zanima če lahko namesto lubragela uporabim gel aloe vere in namesto olivema 1000 bi dala btms ali kateri drugi.Hvala za nasvet


  • Špela/Milnica april 11, 2018 at 16:30

   Zivjo Tjaša,

   hvala lepa! 🙂 Lahk uporabite aloe gel, namesto olivema lahko dodate gliceril sterate recimo ali kakšen drug emulgator O/V. Lepe pozdrave, Špela