Recepti & ideje

Tonik z AHA kislinami

Tokrat ti predstavljam posebni AHA malinov tonik, ki je primeren za vse tipe kože (kaj so AHA? Oglej si tukaj).  AHA tonik pomaga proti mozoljčkom (preventivno in kurativno), spodbuja proizvodnjo kolagena, pomaga proti gubicam in ima posvetlitveni učinek. Ima pa AHA tonik nekoliko nižji pH. Če želimo, da so AHA kisline učinkovite se mora pH gibati med 3-4,5, če bi želeli zvišati pH bi AHA kisline izgubile svoj namen.

Sicer pa zanimivo, da je površina kože – vrhnjica – bolj kisla kot pa bazična, zato je tudi bolj kompatibilna s kislimi kot pa z bazičnimi kozmetičnimi produkti.  pH kože se giblje okoli 4.7. Imajo pa moški bolj “kislo” kožo kot ženske. Tudi bolj “kisli” produkti, kot so toniki, serumi z AHA, BHA ali PHA kislinami stimulirajo kožno tkivo oz. kožo, da izgleda bolj gladka, navlažena in sijoča.

Tale tonik ima dovolj nizko koncentracijo kislin, da je primeren za vsakodnevno uporabo (če seveda ne dodaš ničesar, kar bi še dodatno znižalo pH). Priporočam, da ga uporabljaš le zvečer in ne zjutraj, še posebej če se izpostavljaš soncu. Če uporabljaš AHA tonik zjutraj, je obvezno potrebno nanesti UV zaščitno kremo.

Recept

Za izdelavo 100ml tonika potrebuješ:

Izdelava

  1. KORAK: Priprava

Pripravi vse sestavine, primerno posodo in tehtnico. Površino očisti in steriliziraj z alkoholom. Prav tako pripomočke, ki jih boš uporabil/a pri izdelavi.

     2. KORAK: Izdelava

V posodo odtehtaj najprej aloe vero ali destilirano vodo, ekstrakt malin, natrijev laktat, nato še AHA kisline in na koncu še zaščiti s cosgardom. pH tonika s sadnimi kislinami je nižji od ostalih tonikov. Giba se med 3-4. Če želiš, da je učinkovit ga ni potrebno spremenijati. Prenizek ph pod 3 oz okoli 2 je prenizek, zato pazi, da ne dodaš preveč kislin. Prav tako je pomembno, da uporabiš pravi konzervans, saj določeni konzervansi v nizkem pH okolju niso učinkoviti.

3. KORAK: Shranjevanje

Tonik prelij v ustrezno stekleničko in označi z nalepko. Porabi v roku 3 mesecev.

 

Related Posts

2 komentarja na “Tonik z AHA kislinami

  1. SNEZA pravi:

    Zivjo. Po tvojem receptu sem naredila tonik in ga uporabljam ze teden. Naravnost vrhunsko! Sploh zame ker imam problematicno po vrhnjico ki se mi lusci. Bi te prosila se za pomoc pri sestavi recepta za aftershave z aha kislinami. Imas kako idejo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja