• 10
  Maj

  Tonik z AHA kislinami

  https://www.milnica.si/blog/tonik-z-aha-kislinami/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Tokrat ti predstavljam posebni AHA malinov tonik, ki je primeren za vse tipe kože (kaj so AHA? Oglej si tukaj).  AHA tonik pomaga proti mozoljčkom (preventivno in kurativno), spodbuja proizvodnjo kolagena, pomaga proti gubicam in ima posvetlitveni učinek. Ima pa AHA tonik nekoliko nižji pH. Če želimo, da so AHA kisline učinkovite se mora pH gibati med 3-4,5, če bi želeli zvišati pH bi AHA kisline izgubile svoj namen.

  Sicer pa zanimivo, da je površina kože – vrhnjica – bolj kisla kot pa bazična, zato je tudi bolj kompatibilna s kislimi kot pa z bazičnimi kozmetičnimi produkti.  pH kože se giblje okoli 4.7. Imajo pa moški bolj “kislo” kožo kot ženske. Tudi bolj “kisli” produkti, kot so toniki, serumi z AHA, BHA ali PHA kislinami stimulirajo kožno tkivo oz. kožo, da izgleda bolj gladka, navlažena in sijoča.

  Tale tonik ima dovolj nizko koncentracijo kislin, da je primeren za vsakodnevno uporabo (če seveda ne dodaš ničesar, kar bi še dodatno znižalo pH). Priporočam, da ga uporabljaš le zvečer in ne zjutraj, še posebej če se izpostavljaš soncu. Če uporabljaš AHA tonik zjutraj, je obvezno potrebno nanesti UV zaščitno kremo.

  Recept

  Za izdelavo 100ml tonika potrebuješ:

  Izdelava

  1. KORAK: Priprava

  Pripravi vse sestavine, primerno posodo in tehtnico. Površino očisti in steriliziraj z alkoholom. Prav tako pripomočke, ki jih boš uporabil/a pri izdelavi.

       2. KORAK: Izdelava

  V posodo odtehtaj najprej aloe vero ali destilirano vodo, ekstrakt malin, natrijev laktat, nato še AHA kisline in na koncu še zaščiti s cosgardom. pH tonika s sadnimi kislinami je nižji od ostalih tonikov. Giba se med 3-4. Če želiš, da je učinkovit ga ni potrebno spremenijati. Prenizek ph pod 3 oz okoli 2 je prenizek, zato pazi, da ne dodaš preveč kislin. Prav tako je pomembno, da uporabiš pravi konzervans, saj določeni konzervansi v nizkem pH okolju niso učinkoviti.

  3. KORAK: Shranjevanje

  Tonik prelij v ustrezno stekleničko in označi z nalepko. Porabi v roku 3 mesecev.

   

Komentarji

 1. Kako poleti skrbim za svojo kožo? - Milnica.si junij 17, 2019 at 12:30

  […] Naredi sama: AHA TONIK […]