Recepti & ideje

Tekoči balzam proti razcepljenim konicam

Izdelava domačih naravnih izdelkov za nego las mi vedno predstavlja izziv! Na prodajnih policah je zelo malo naravnih izdelkov za nego las. Za to seveda obstaja več razlogov. Bom svoje misli na to temo zapisala na kakšnem drugem blog zapisu. 🙂

Za izdelavo izdelkov za lase se uporablja drugačne emulgatorje kot za izdelke za nego telesa, obraza itd. Uporablja se predvsem kationske emulgatorje in takšnih naravnih emulgatorjev je zelo malo ali spet…skoraj nič :). No, seveda se ta trend spreminja – v korist nas, ki imamo radi čimbolj ekološke in naravne izdelke.

In kaj lahko pričakuješ od tega balzama?Ko sem ga jaz prvič nanesla sem bila nekoliko skeptična, saj sem bila do sedaj navajena bolj na bogate balzame v obliki mask za lase. A ta me je prijetno presentil šele po tem, ko sem lase posušila. Lasje so lahkotni, ravno prav “obteženi”, lepo padejo, se brez težav razčešejo in so svilnati. Takšni kot morajo biti po uporabi balzama 🙂 .

Balzam (če gre sklepati po meni) priporočam za dolgolaske, s suhimi in razcepljenimi konicami.

Za začetek sem naredila tale osnovni recept, seveda pa so na ta recept možne tudi modifikacije. Lahko bi denimo nekoliko zmanjšali delež vodne faze za -2% in dodali še kakšen vlažilec, ali sestavino proti naelektronski las (honeyquat, cetrimonium klorid, polyquarternium-7) ali kapljico kakšnega rastlinskega olja ali ekstrakta v zadnjo C fazo.

Za izdelavo boste potrebovali (100ml)

a) oljna faza

b) vodna faza

Namig: v vodno fazo lahko dodate tudi pšenične proteine (priporočam do 2%) ali ovsene proteine ipd.

c) ohlajevalna faza

1 KORAK: Priprava sestavin

 

PRIPRAVA-SESTAVIN-NARAVNI-TEKOČI-BALZAM

2. KORAK: Tehtanje vodne faze/priprava

V vodno fazo dodajte navedeno količino svilenih proteinov, konzervans geogard ultra in destilirano vodo.

3-korak-vodna-faza-tekoči-balzam-za-lase

2-korak-vodna-faza-svileni-proteini_izdelava-tekočega-balzama-za-lase

2-korak-vodna-faza-_konzervans_izdelava-tekočega-naravnega-balzama-za-lase

3. KORAK: Tehtanje oljne faze/priprava

V oljno fazo dodajte navedeno količino emulgatorja btms in kokosovo frakcionirano olje.

2-korak-oljna-faza-naravni-tekoči-balzam-za-lase

4. KORAK: Segrevanje

Postavite obe ognjevarni posodi v parno kopel in segrejte na 70 stopinj C. Točno temperaturo lahko preverite s pomočjo termometra. Odstavite, ko sta obe fazi na enaki temperaturi. Merite temperaturo olja v posodi in vode v posodi.

4 korak segrevanje

5. KORAK: Priprava C ohlajevalne faze

Medtem, ko segrevate vodno in oljno fazo lahko pripravite/stehtate provitamin b5 in eterično olje, ki ju boste dodali v zadnji C fazi.

5 korak priprava c faze tekoči balzam za lase

6. KORAK: Združevanje oljne in vodne faze

Vlijte vodno fazo v oljno osnovo in začnite miksati (priporočam palični mešalnik, če ne želite preveč penastega balzama). Miksajte dokler je potrebno, pri nekaterih mešalnikih traja dlje, pri nekaterih je postopek hitrejši. Medtem, ko miksate se bo emulzija ohladila in lahko dodate še provitamin b5 in izbrano eterično olje, ki ste ju stehtali v koraku 5. Miksate toliko časa, dokler ne dobite prave teksture in gostote balzama.

6 korak emulzija tekoči balzam za lase

7. KORAK: Shranjevanje

Počakajte kakšno uro ali dve preden shranite balzam v primerno posodico ali stekleničko, saj po mojih izkušnjah šele takrat dobi svojo končno teksturo (ni tako puhast, zaradi miksanja). Shranjevanje takšnega balzama ali losjona (gre za bolj ali manj tekoč izdelek) je lahko precej oteženo, zato priporočam, da si pomagate z brizgalko (recimo takšno za okraševanje tort, ki jo dobite v vseh bolje založenih trgovinah). Tako boste prihranili čas, živce in balzam :).  Porabite v roku 3. mesecev. Nanesite na vlažne lase po šamponiranju in izperite z mlačno ali še bolj hladno vodo, saj lasem bolj prija mrzlo kot pa vroče :).

 

balzam za lase 7 korak shranjevanje

Related Posts

Komentarji na “Tekoči balzam proti razcepljenim konicam

 1. Urška pravi:

  Krasen recept, kaj pa bi lahko dala namesto emulgatorja iz recepta? Lahko dam BTMS ali cetil alkohol? Hvala

  1. Spela / Milnica pravi:

   Zivjo Urska

   hvala. Bi slo tudi z btms, z cetil alkoholom pa ne, ker je samo zgoščevalec oz koemulgator in ni kot samostojno sposoben povezati oljno in vodno fazo. Pozdravček, Špela

 2. anita.flogie pravi:

  Živjo Špela,
  dobila sem recept za čokoladno maslo za telo- ampak ker delam to za otroke in ker oni radi te domače zadeve poizkusijo me zanima kaj bi lahko nadomestila za izdelek: izopropil miristat. Pri tebi sem gledala emulgatorje -pa se ne znajdem najbolje. Hvala za pomoč in lep večer še naprej:)

  1. Špela/Milnica pravi:

   Pozdravljeni

   lahko ga nadomestite s kokosovim kaprilatom ali kokosovim frakcioniranim oljem. Glede emulgatorjev vam lahko svetujem, če mi poveste kaj bi radi izdelali :)?. Na tem blog zapisu pa najdete tudi praktične informacije o uporabi in različnih vrstah emulgatorjev. https://www.milnica.si/blog/emulgator-v-kozmetiki-kateri-je-primeren-za-vas/

   lepo vas pozdravljam
   Špela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja