• 04
  Apr

  Tekoči balzam proti razcepljenim konicam

  https://www.milnica.si/blog/tekoci-balzam-proti-razcepljenim-konicam/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Izdelava domačih naravnih izdelkov za nego las mi vedno predstavlja izziv! Na prodajnih policah je zelo malo naravnih izdelkov za nego las. Za to seveda obstaja več razlogov. Bom svoje misli na to temo zapisala na kakšnem drugem blog zapisu. 🙂

  Za izdelavo izdelkov za lase se uporablja drugačne emulgatorje kot za izdelke za nego telesa, obraza itd. Uporablja se predvsem kationske emulgatorje in takšnih naravnih emulgatorejv je zelo malo ali spet…skoraj nič :). No seveda se ta trend spreminja, v našo korist, ki imamo radi čimbolj ekološkega in naravne izdelke. Včasih je te lažje, včasih težje narediti.

  Zelo vzhičena sem bila, ko sem končno našla enega takšnega s katerim bom lahko packala nove izdelke za nego las. Emulgator Plantaquat s katerim sem izdelala tale balzam je eden izmed takšnih, ki sledi trendom okolju prijaznih in naravnih izdelkov za nego las in drugih izdelkov za umivanje.

  Podjetje, ki je razvilo emulgator je naredilo tudi in vitro raziskave, ki so potrdile njegovo učinkovitost v boju proti razcepljenim konicam.

  Moram priznati, da prvič, ko sem ga nanesla sem bila nekoliko skeptična, saj sem bila do sedaj navajena bolj na bogate balzame v obliki mask za lase, ki so še preden sem masko sprala, pustile bolj svilnat občutek. A ta me je prijetno presentil šele po tem, ko sem lase posušila. Lasje so lahkotni, ravno prav “obteženi”, lepo padejo, se brez težav razčešejo in so svilnati. Takšni kot morajo biti po uporabi balzama 🙂 . Resnično prav začudila sem se, kako sem lahko z le tako malo sestavinami naredila nekaj tako dobrega.

  Balzam (če gre sklepati po meni) priporočam za dolgolaske, s suhimi in razcepljenimi konicami.

  Za začetek sem naredila tale osnovni recept, seveda pa so na ta recept možne tudi modifikacije. Lahko bi denimo nekoliko zmanjšali delež vodne faze za -2% in dodali še kakšen vlažilec, ali sestavino proti naelektronski las (honeyquat, cetrimonium klorid) ali rastlinsko olje v zadnjo C fazo.

  Za izdelavo boste potrebovali (100ml)

  a) oljna faza

  b) vodna faza

  Namig: v vodno fazo lahko dodate tudi pšenične proteine (priporočam do 2%).

  c) ohlajevalna faza

  1 KORAK: Priprava sestavin

  1-KORAK-TEKOČI-BALZAM-ZA-LASE-NARAVNI

  PRIPRAVA-SESTAVIN-NARAVNI-TEKOČI-BALZAM

  2. KORAK: Tehtanje vodne faze/priprava

  V vodno fazo dodajte navedeno količino svilenih proteinov, konzervans geogard ultra in destilirano vodo.

  3-korak-vodna-faza-tekoči-balzam-za-lase

  2-korak-vodna-faza-svileni-proteini_izdelava-tekočega-balzama-za-lase

  2-korak-vodna-faza-_konzervans_izdelava-tekočega-naravnega-balzama-za-lase

  3. KORAK: Tehtanje oljne faze/priprava

  V oljno fazo dodajte navedeno količino emulgatorja plantaquat in kokosovo frakcionirano olje.

  2-korak-oljna-faza

  2-korak-oljna-faza-naravni-tekoči-balzam-za-lase

  4. KORAK: Segrevanje

  Postavite obe ognjevarni posodi v parno kopel in segrejte na 70 stopinj C. Točno temperaturo lahko preverite s pomočjo termometra. Odstavite, ko sta obe fazi na enaki temperaturi. Merite temperaturo olja v posodi in vode v posodi.

  4 korak segrevanje

  5. KORAK: Priprava C ohlajevalne faze

  Medtem, ko segrevate vodno in oljno fazo lahko pripravite/stehtate provitamin b5 in eterično olje, ki ju boste dodali v zadnji C fazi.

  5 korak priprava c faze tekoči balzam za lase

  6. KORAK: Združevanje oljne in vodne faze

  Vlijte vodno fazo v oljno osnovo in začnite miksati (priporočam palični mešalnik, če ne želite preveč penastega balzama). Miksajte dokler je potrebno, pri nekaterih mešalnikih traja dlje, pri nekaterih je postopek hitrejši. Medtem, ko miksate se bo emulzija ohladila in lahko dodate še provitamin b5 in izbrano eterično olje, ki ste ju stehtali v koraku 5. Miksate toliko časa, dokler ne dobite prave teksture in gostote balzama.

  6 korak emulzija tekoči balzam za lase

  7. KORAK: Shranjevanje

  Počakajte kakšno uro ali dve preden shranite balzam v primerno posodico ali stekleničko, saj po mojih izkušnjah šele takrat dobi svojo končno teksturo (ni tako puhast, zaradi miksanja). Shranjevanje takšnega balzama ali losjona (gre za bolj ali manj tekoč izdelek) je lahko precej oteženo, zato priporočam, da si pomagate z brizgalko (recimo takšno za okraševanje tort, ki jo dobite v vseh bolje založenih trgovinah). Tako boste prihranili čas, živce in balzam :).  Porabite v roku 3. mesecev. Nanesite na vlažne lase po šamponiranju in izperite z mlačno ali še bolj hladno vodo, saj lasem bolj paše mrzlo kot pa vroče :).

   

  balzam za lase 7 korak shranjevanje

Komentarji

 1. Urška april 10, 2016 at 19:54

  Krasen recept, kaj pa bi lahko dala namesto emulgatorja iz recepta? Lahko dam BTMS ali cetil alkohol? Hvala


  • Spela / Milnica april 10, 2016 at 20:25

   Zivjo Urska

   hvala. Bi slo tudi z btms, z cetil alkoholom pa ne, ker je samo zgoščevalec oz koemulgator in ni kot samostojno sposoben povezati oljno in vodno fazo. Pozdravček, Špela


 2. anita.flogie maj 12, 2016 at 20:27

  Živjo Špela,
  dobila sem recept za čokoladno maslo za telo- ampak ker delam to za otroke in ker oni radi te domače zadeve poizkusijo me zanima kaj bi lahko nadomestila za izdelek: izopropil miristat. Pri tebi sem gledala emulgatorje -pa se ne znajdem najbolje. Hvala za pomoč in lep večer še naprej:)


  • Špela/Milnica maj 13, 2016 at 11:55

   Pozdravljeni

   lahko ga nadomestite s kokosovim kaprilatom ali kokosovim frakcioniranim oljem. Glede emulgatorjev vam lahko svetujem, če mi poveste kaj bi radi izdelali :)?. Na tem blog zapisu pa najdete tudi praktične informacije o uporabi in različnih vrstah emulgatorjev. https://www.milnica.si/emulgator-v-kozmetiki-kateri-je-primeren-za-vas/

   lepo vas pozdravljam
   Špela


 3. katja julij 3, 2016 at 21:26

  Pozdravljeni, zanima me, ali bi v tem receptu za tekoči balzam emulgator plantaquat lahko zamenjala s tego amid s 18? z enako količino? V naprej hvala za odgovor! Katja


  • Špela/Milnica julij 4, 2016 at 17:17

   Zivjo Katja

   hm, žal nimam izkušnje s tego amid s 18 emulgatorjem, tako, da vam težko povem kaj bo nastalo. Če gre za kationski emulgator, ki deluje na vodni osnovi, bo vredu. Lahko mi posljete INCI emulgatorja, da preverim kompomentne tega emulgatorja, pa se bom lažje orientirala. Lep pozdrav, Špela


 4. Katja julij 6, 2016 at 16:48

  kako ste prijazni! INCI tego amid S18 je : stearanidopropyl dimcethylamine. opredeljen je kot kationicen. Hvala!


  • Špela/ julij 10, 2016 at 18:34

   Zivjo

   bi slo po mojem mnenju, le preverite, da bo ph vode okoli 5 (to lahko preverite zelo hitro s ph lističi). Lepo vas pozdravljam, Špela


 5. Ortogiga@gmail.com september 25, 2018 at 14:09

  Za kaj bi se lahko uporabila plantaquat, ki mi je ostal od priprave balzama za lase? Hvala😀


  • Špela/Milnica september 25, 2018 at 14:41

   Zivjo,

   plantaquat je emulgator, ki se uporablja predvsem v balzamih za lase ali bolj bogatih maskah za lase. Lahko naredite bolj bogato masko, s kakšnim maslom, recimo monoi ali mango ali karite.

   Ali pa si izdelate takole ploščico za nego las

   https://www.milnica.si/blog/avokadomed-balzam-ploscica/

   lep pozdrav,

   Špela