Uporabni nasveti

Serumi in kreme: kaj je pravo za tvojo kožo?

Se včasih kar izgubiš v poplavi izdelkov za nego obraza? Nisi edina! Ob vseh izdelkih na tržišču to niti ni čudno. Kaj je npr. serum? Je to isto kot krema? Marsikdo misli tako! Ker so serumi trenutno zelo priljubljeni, je današnja objava en “plonkec”, s katerim si boš znala razložiti, kaj so serumi, kaj so kreme za obraz in kako vse skupaj uporabiš 🙂

Kaj so sploh serumi?

Serumi so kozmetični izdelki v tekoči obliki. Vsebujejo visok odstotek aktivnih sestavin in ravno to jih loči od ostalih oblik kozmetičnih izdelkov. Zakaj bi sploh uporabili serum? Serum zaradi aktivnih sestavin deluje specifično in predstavlja dodatek k negi. Lahko bi jim rekli kar zmagovalci v boju proti staranju.

Poznamo več vrst serumov, in sicer serume na vodni osnovi in oljne serume. V serumih na vodni osnovi so kozmetično aktivne sestavine topne v vodi, v oljnih serumih pa najdemo predvsem lepotilna olja in v olju topne kozmetične aktivne sestavine. Pa poglejmo!

1️⃣ SERUMI Z OMEGA +

Tukaj govorimo predvsem o oljnih serumih, katerih glavna sestavina so rastlinska olja. Ta so bogata z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami. Te maščobne kisline delujejo protivnetno in regenerativno in posledično je tvoja koža videti bolj zdrava in čvrsta!

Olja, ki jih zaradi visokega deleža omega kislin pogosto vgrajujemo v oljne serume: šipkovo, malinovo, čijevo, pa še kakšno olje bi se našlo.

2️⃣ SERUMI Z ANTIOKSIDANTI

Tudi o antioksidantih poje že vsaka ptička. Ampak nekaj je na tem! Ščitijo nas pred škodljivimi radikali (kmalu tudi zapis o tem!) in posledično zavirajo staranje kože. Tudi sončni žarki imajo manj negativen vpliv na kožo, če uporabljamo antioksidante.

Primeri antioksidantov: resveratrol (vinska trta), vitamin C, vitamin E, flavonoidi (zeleni čaj), karotenoidi (korenček).

3️⃣ SERUMI Z AKTIVNIMI SESTAVINAMI

Kozmetično aktivne sestavine so snovi, ki pripomorejo k boljšemu odvijanju procesov v naši koži. Po domače rečeno – s staranjem so naše celice že malo utrujene in delajo bolj počasi, aktivne sestavine v kozmetiki pa precej pomagajo. Katere sestavine pa sploh štejemo pod aktivne? Sem sodijo vse sestavine, ki imajo specifično delovanje – nekaj primerov najdeš spodaj.

Primeri: hialuronska kislina poveča vlažnost kože, niacinamid (vitamin B₃) deluje protivnetno (izboljša stanje aknaste kože), retinol (vitamin A) deluje proti staranju kože.

Kaj pa kreme?

Kreme so tista pika na i, ki pomaga zaključiti ritual nege. Kreme so emulzije, torej kombinacije vodne in oljne faze. Posledično krema zagotavlja bolj splošno nego, saj vsebuje tako olja kot vodo. Če na primer uporabimo samo serum na vodni osnovi brez kreme, bo to najverjetneje za tvojo kožo premalo. Na kožo je poleg vlage potrebno nanašati tudi lipide, ki jo negujejo in ponovno vzpostavijo kožno bariero.

Kreme se tudi po teksturi razlikujejo od serumov. Medtem, ko so serumi veliko lažji in se hitreje vpijejo v kožo, so kreme malenkost kompleksnejše. Sicer so tudi kreme po teksturi lahko lažje (geli in fluidi, za mastno in nezahtevno kožo) ali bogatejše (za nego suhe in zrele kože).

Tudi kreme lahko vsebujejo kozmetično aktivne sestavine, tako kot serumi. Torej zakaj bi potem sploh uporabili serum? Potrebno se je zavedati, da je odstotek aktivne sestavine v kremi bistveno manjši v primerjavi s serumom. To je zato, ker je v kremi še ogromno drugih sestavin, ki morajo biti kompatibilne s to aktivno sestavino. V serumu je po navadi sestavin manj in posledično je lahko aktivne sestavine bistveno več!

Kako najdeš pravi serum zase?

V kolikor potrebuješ samo nekaj vlage za svojo kožo, je serum na vodni osnovi prava rešitev zate (npr. Hey, Gorgeous!). Visok odstotek vlažilnih sestavin v serumu bo povišal nivo vlage v koži (serum s hialuronsko kislino bo še posebej dobra izbira). Če pa potrebuješ malo bolj kompleksno nego, pa naj bo tvoja izbira oljni serum, ki bo nahranil kožo (poglej npr. Trio Serumov Miss Alice ali pa naredi svojega – tule je recept za smiljev serum).

Sedaj pa še zlato pravilo uporabe: serum vedno nanašaj pred kremo. Po možnosti nanesi kremo na obraz, še preden se serum posuši, saj se bo tako bolje vpila!

[sc name=”cosmedoc_podpis”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja