Recepti & ideje, Uporabni nasveti

Reciklirano milo

Če ste redni izdelovalci mil po hladnem postopku, vam bo morda tale naš nasvet prišel prav. Pri izdelovanju mil nam lahko že pri samem rezanju mila lahko ostane veliko ostankov. Lahko se nam tudi zgodi, da nam milo, ki smo ga izdelali ni preveč všeč ali pa nam celo premalo diši.

Zakaj bi ga zavrgli, če pa veste koliko truda, dragocenih sestavin ste v izdelovanje vložili. Zato imam za vas nekaj uporabnega – “recikliranje ostankov mila v novo milo”. Zelo preprosto lahko iz le nekaj ostankov oz. koščkov  mil izdelate novo milo, ki so ponavadi tudi zelo dobra! Se lepo penijo, lahko jih še dodatno odišavite (s kakšno bolj dragoceno dišavo) in tako bo imelo novo milo še bolj intenziven vonj.

1. KORAK: Priprava ostankov

Pripravite ostanke mila in jih naribajte. Nato jih dajte v vrečko, priporočam kar v dvojno ali takšno, ki dobro tesni. V vrečko lahko kapnete tudi nekaj vode (nekaj kapljic). Naredite močan dvojni vozel.

1 korak ponovna uporaba mila

2. KORAK: Kuhanje

Kuhajte vaše ostanke v parni kopeli na vodi vsaj dve uri, lahko tudi dlje. Dokler milo ne postane čisto mehko. Milo se ne bo raztopilo, bo pa postalo mehkejše in lažje za oblikovanje, tako, da ga boste lahko brez težav spravili v kalup (lesen ali silikonski).

2 korak ponovna uporaba domačega mila

3. KORAK: Nastanek novega mila

Vzemite milo iz vrečke. Milo mora biti dovolj mehko, ko ga boste dali v kalup, ne bo pa tekoče. Lahko ga še dodatno odišavite in spravite ostanke v kalup tako, da maso čimbolj potiskate v kalup. Pazite, da vmes ne bo luknjic (praznih prostorčkov). V 24 urah bi moralo biti novo milo dovolj trdo in primerno za uporabo. Takšna mila so ponavadi tudi zelo dobro (po naših izkušnjah), celo bolje dišijo (če jih dodatno odišavite) in se lepo penijo.

3 korak ponovna uporaba domačega mila

Komentarji na “Reciklirano milo

 1. Manca pravi:

  Živjo
  tale milo zgleda super.. sama sem se ga tudi že polotila, vendar nevem kaj sem storila narobe, saj mi nikakor ni ratala masa ampak je še vedno bil nekakšen prah. prosila bi te za pomoč.

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Manca

   iz kakšne mila pa si delala oz. iz katerih ostankov, iz mila narejenega po hladnem postopku ali kakšnega drugega? Ne razumem kakšen prah bi lahko nastal:)? Poslji mi slikco prosim na spela@milnica.si 🙂 pozdravček

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja