• 30
  Jan

  Vlažilni fluid za mešano in mastno kožo

  https://www.milnica.si/blog/recept-za-vlazilen-in-svilnat-serum-za-obraz/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Za začetek – kaj je fluid? 🙂 Fluid je lahka vlažilna krema, ki ne pušča filma na koži in se takoj vpije. Priporočam ga vsem, ki imate mastno kožo ozirmo kožo, nagnjeno k hitremu in prekomernemu izločanju kožnega sebuma. Tale fluid bo super tudi za tiste, ki ne marate mastnega občutka na koži. Fluid na koži pušča mehak, svilnat sloj. Prav tako je primeren za mešano kožo, saj vlažilne sestavine, ki so pomemben sestavni del fluida, vlažijo kožo od znotraj.

  Ko formuliramo recept za kreme (še posebej to velja za vlažilne kreme) in losjone (ti vsebujejo tudi do 80% vode), je potrebno obvezno vključiti vlažilne sestavine, če želimo kvalitetno in vlažilno emulzijo. Vlažilci so bistvo vlažilnih krem (kar sicer zveni samoumevno, a v praksi marsikdaj potem ni), pravzaprav bolj kot masla in olja. Za izdelavo tega fluida sem izbrala lahka, hitro vpijajoča se olja, ki so primerna za mešano in mastno kožo ter ne mašijo por.

  Tale recept sam po sebi ni zahteven, je pa emulzija. To pomeni, da moraš že vedeti, kaj je oljna faza, vodna faza, ohlajevalna faza. Prav tako potrebuješ termometer. Če jo to tvoja prva emulzija (kombinacija olj in vode), se ne ustraši, ni noben bavbav. Dobro preberi navodila in se ne boj postaviti vprašanj. Enkrat pa moraš prvič narediti emulzijo, ne? 🙂

  Recept

  Za izdelavo sem uporabila:

  Izdelava

   1. KORAK: priprava oljne, vodne faze in pripomočkov

  V oljno fazo gredo naslednje sestavine:

  • babassu maslo (daje žameten in prijeten občutek na koži, primeren je za vse tipe kože)
  • olje grozdnih pečk (lahko olje, ki se hitro vpije in ne pušča mastnega občutka)
  • cetil alkohol (maščobni alkohol)
  • sucragel (100% naravni oljni zgoščevalec), ki je primeren za emulzije O/V (olje v vodi)

  V vodno fazo gredo naslednje sestavine:

  • 60g destilirana voda (delež destilirane vode lahko zmanjšamo in nadomestimo s hidrolatom ali aloe vero) – dodamo vsaj 66g destilrane vode, saj vsaj 6g izpari.
  • 3g rastlinski glicerin
  • 3g lubragel
  • 1g pšenični proteini
  • 0,3g ksantan gumi
  • 1g konzervans geogard ultra

  V ohlajevalno fazo (nastopi med 45-50 stopinj Celzija) kapnemo 6 kapljic izbranega eteričnega olja. V to fazo dajemo sestavine, ki niso odporne na visoke temperature (v našem primeru sta to ekstrakt grenivkinih pečk in eterično olje). Naj jih našetejem le peščico: honeyquat, provitamin B5, določeni konzervansi in eterična olja niso tolerantni na vročino. Seveda pa je teh mnogo več, zato se moraš vedno, ko formuliraš recept, pozanimati kam kakšna sestavina spada, če tega podatka ni navedenega. Seveda lahko tudi pošlješ mail Milnici in ti z veseljem pomagamo 😉

  Za izdelavo boš potreboval/a:

  2. KORAK: priprava oljne faze

  Vse sestavine iz oljne faze (babassu maslo, olje grozdnih pečk, sucragel aof, cetil alkohol) stehtaj v eni ognjevarni posodi.

  3. KORAK: Priprava vodne faze v ločeni posodi

  V tem koraku daš v ločeno posodo vse sestavine iz vodne faze (destlirano vodo, pšenični proteini, lubragel, rastlinski glicerin in geogard ultra),  razen ksantan gumija.

  4. KORAK: segrevanje in mešanje v vodni kopeli

  Posodi segrevaš 15 – 20 minut do max. 70 stopinj Celzija (brez termometra tule ne bo šlo). Vsake toliko premešaš in preveriš temperaturo. V primeru, da se oljna faza približuje 75 stopinjam, ne zaženi panike, temveč le odstavi posodo z oljno fazo z ognja (olja dolgo časa držijo svojo temperaturo). Medtem svojo pozornost usmeri na vodno fazo. Ko obe fazi dosežeta približno 70 stopinj Celzije, v VODNO fazo vmešaj 0,3g ksantan gumija (fino premešaj z metlico) in odstavi z ognja.

  Pripravi palični mešalnik in počasi zlivaj vodno fazo v oljno (ne obratno). Med zlivanjem vodne faze v olje, konstantno na srednji hitrosti miksaj s paličnim mešalnikom približno 4 – 5 minut. Počakaj, da se tvoja emulzija nekoliko ohladi (na 45-50 stopinj Celzija), šele nato lahko dodaš 6- 9 kapljic izbranega eteričnega olja (jaz sem izbrala eterično olje bergamotke ❤️ ) in ekstrakt grenivkih pečk (10 kapljic). Zopet za kakšno minuto ali dve premešaš.

  Ko se serum popolnoma ohladi, ga preliješ v flaško s pumpico. Lahko hraniš v hladilniku ali na sobni temperaturi, odločitev je tvoja.  Rok trajanja takšnega seruma je 6 mesecev. Z izdelano količino boš lahko napolnila približno 2 30ml steklenički s pumpico. Lahko uporabiš seveda tudi drugačno embalažo. Po mojih izkušnjah se sicer pumpica ali brezzračna plastenka najboljše obnese, saj je fluid bolj tekoč..

  Zadnji korak: pohvališ se vsem prijateljicam! 😀

  Tale serum običajno navduši vsakogar, saj je lahek, nežen in super vlažilen. Vanj si vložila kar nekaj trudi, zato je prav, da se tudi malo pohvališ 😉 Tudi v Milnici bomo veseli, če nam poveš, kako ti je uspelo!

Komentarji

 1. Sabina 31 januarja, 2014 at 15:12

  Ti si res mojstrica! Jaz pa sploh ne pridem zraven… Upam, da kmalu!
  Prinjetne dni in velik’ snežnih radosti!


 2. violeta 6 februarja, 2014 at 10:48

  Spela super recept!

  Kje pa imate komplet tega za kupit?

  Hvala

  lp


  • Špela 6 februarja, 2014 at 10:53

   Zivjo Violeta

   čakam še manjše flaške, da vam bom lahko manjše količine zapakirala:) bo kmalu…naslednji teden, velja! Zadnjič ste me spraševali o tem kako izdelek ki vsebuje samo olja in masla narediti manj masten. Poskusite škrob tapoike cca 3g na 100g masla (dodajte preden začnete z miksanjem ko je še tekoče). Izdelki so res preizkušeno manj mastni. Škrob tapioke namreč vpije odvečno maščobo:)


 3. violeta 24 februarja, 2014 at 22:17

  Pozdravljena Spela

  hvala vam za info. Super ste

  lp


 4. Sasa 15 oktobra, 2014 at 11:53

  Pozdravljena,

  sem preizkusila tudi ta recept z manjšo modifikacijo: namesto lubragela sem uporabila nekaj več glicerina in dodala hialuronsko kislino v gelu.
  Nastal je losion, ki se zelo prijetno maže in lepo vpije. Edino kar mi ni preveč všeč, je da potem na koži pusti svetleč (ala masten) videz. Je to morda zaradi babassu masla?
  Lep dan 🙂


  • Špela 15 oktobra, 2014 at 16:02

   Zivjo Saša

   super, ja vse te domače kreme res vsebujejo več masel in olj, kar lahko daje svetleč videz. Poskusite naslednjič z bolj suhimi olji in se zmanjšajte delež maščobne faze.


 5. Sasa 16 oktobra, 2014 at 11:45

  Pozdravljena,

  saj olje grozdnih pešč velja za bolj suhega, kajne? Kaj bi bila pa ustrezna alternativa babassu maslu?

  Lep dan 🙂


  • Špela 16 oktobra, 2014 at 14:43

   Zivjo Tako je, olje grozdnih pečk, melonine pečke, maslo grozdnih pečk, kokosovo frakcionirano olje in kokosov kaprilat za manj masten občutek na koži:)

   pozdravček


 6. alenka 9 januarja, 2016 at 13:53

  Pozdravljeni.

  Zanima me, kakšen vlažilec bi lahko uporabila namesto lubragela.
  Hvala. Lp, alenka


  • Špela/Milnica 9 januarja, 2016 at 18:30

   Zivjo

   lahko recimo z aloe gelom, bi bil se najbolj primeren nadomestek. Če tudi tega nimate pa kakšen drug vlažilec. lep pozdrav


 7. Mia 19 maja, 2016 at 17:57

  Zdravo! danes sem naredila tonik za osvežitev in čiščenje.vse je ok razen b vitamina sem dala a vitamin.in malo plava na vrhu in pred uporabo premešam.Je to ok?vem da je topen v olju ampak ali bo moja koža kaj imela od njega?Za svilnat serum nimam ksantan gumi zgoščevalca ,imam pa cetearil alkohol,sucragel,olivem 1000,stearinska kislina,cera belina,nf sucrose stearat,Kateri zgoščevalec je primeren?lepo pozdravljena.Mia


  • Milnica, Špela 20 maja, 2016 at 07:53

   Pozdravljena,

   pred uporabo pretresite, sicer pa ja ni nič narobe, ampak bolje ga je dajati v olje. Cera belina in cetearil alkohol boste zgostila serum, tako da priporčam, da dva, do 1%. Lep pozdrav, Špela


 8. Barbara 2 julija, 2016 at 12:21

  Super uspel fluid!!!
  Lubragela nisem imela. Zvišala glicerin za 1g. V vodno fazo pa mešala 2/3 hidrolata vrtnice in 1/3 Aloa vere. Tale bo postal moja stalnica. Hvala Špela da z nami deliš svoje bogato znanje 😉


  • Špela/Milnica 3 julija, 2016 at 17:55

   Zivjo Barbara

   super, sem vesela, da ste poskusili z nečim svojim in je uspelo zelo dobro. Hvala lepa za povratne informacije. Lepo vas pozdravljam, Špela


 9. Branka 13 aprila, 2017 at 06:22

  Zdravo,

  mene pa zanima, kaj bi lahko uporabila namesto sucragela? Lep pozdravček,


  • Špela/Milnica 14 aprila, 2017 at 10:57

   Zivjo Branka

   sucragel je zelo specifičen emulgator, lahko nadomestite s kakšnim drugim emulgatorjem O/V (nF, olivem, emulgade) pri čemer bo tekstura kreme nekoliko drugačna. Lep pozdrav, Špela


 10. Irena 27 septembra, 2018 at 12:36

  Pozdravljena,

  zanima me, če bo kdaj tudi paket/komplet sestavin.

  Drugače pa super lepo urejena stran in recepti 😉

  Lp,
  Irena