• 25
  Sep

  Recept za super antioxidant kremo!

  https://www.milnica.si/blog/recept-za-super-antioksidant-kremo/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Predstavljam vam super antioksidant kremo za obraz! Primerna je za kožo po tridesetem letu. V recept sem vključila natrijev hialuronat oz. hialuronsko kislino, ki je ključnega pomena za ohranjanje elastičnosti kože. V kremi ne manjkajo niti druge antioksidant sestavine; vitamin E, eliksir čajev, ki je poln polifenolnih spojin – antioksidantov, ki varujejo kožo pred zunanjimi vplivi in olje pšeničnih kalčkov, ki ga odlikuje izjemno visok delež vitamina E. Dodano je še olje iz semen oslada, ki vsebuje esencialne maščobne kisline in tako pomaga ohranjati vlago v koži ter povečuje fleksibilnost kože.

  Tokrat sem vključila še nov koemulgator, ki je na voljo v Milnici – Oliwax LC, ki emulziji daje stabilnost, mazljivost in svilnat občutek na koži. Olivem lahko pusti nekoliko voskast občutek, v kombinaciji z Oliwax LC pa je krema bolj mazljiva, svilnata in stabilna. Ne potrebujete še dodatnih zgoščevalcev.

  Za izdelavo 100ml kreme boste potrebovali (Vse sestavine so na voljo v že pripravljenem paketu za izdelavo vsaj 3x100ml kreme):

  OLJNA FAZA (25%/25g):

   VODNA FAZA (70%/70g)

  OHLAJEVALNA – C faza (6%-6g)

  • 3g provitamina B5
  • 4g raztopine natrijevega hialuronata (raztopino natrijevega hialuronata oz. hialuronske kisline dobite tako, da 0.4g hialuronske kisline v prahu raztopite v 10g rožne vode ali drugem izbranem hidrolatu – navodila sledijo spodaj)
  • 0.5g naravnega vitamina E
  • 3-4 kapljice izbranega eteričnega olja (priporočam geraniji, olje korenčkovih semen, kadilno bosvelijo, benzojevo smolo)

  1. KORAK: Pripravite sestavine in pripomočke

  Poleg sestavin potrebujete še termometer, dve ognjevarni posodi in tehtnico + priporočam, da si priskrbite manjše posodice, v katerih si boste pripravili C fazo. Vse pripomočke in delovni pult pred uporabo očistite in ustrezno razkužite.

  1 korak super antioxidant krema za obraz

  2. KORAK: Pripravite vodno fazo

  V ognjevarno posodo odmerite natrijev laktat, destilirano vodo in geogard ultra. V vodno fazo še ne bomo dodali eliksirja čajev, zato si ga pripravite v drugi manjši posodi. Le tega bomo dodali v vodno fazo tik preden bomo posodi z oljno fazo in vodno fazo združili in začeli z mešanjem.

  2 korak priprava vodne faze

  V posebno posodico pripravimo eliksir čajev…

  priprava vodne faze2

  3. KORAK: Priprava oljne faze

  V drugo ognjevarno posodo odmerite Cetearil alkohol, Olivem 1000 in olje iz semen oslada. Stehtajte tudi olje pšeničnih kalčkov. Nerafinirano olje pšeničnih kalčkov je najbolje dodati v oljno fazo, tik preden združimo oljno in vodno fazo. Torej nerafiniranega olja ne pregrevamo, temveč ga le na hitro segrejemo in tako ohranimo čim več koristnih komponent v olju.

  priprava oljne faze- izdelava super antioxidant kreme

  4. KORAK: Priprava C faze

  Pripravimo C fazo, tako, da najprej raztopimo 0,4g natrijevega hialuronata v 10g rožne vode ali drugega izbranega hidrolata. Priporočam, da raztopino pripravite že kakšno uro ali dve prej, preden se lotite izdelave, saj natrijev hialuronat potrebuje nekaj časa, da se raztopi. Dobiti morate viskozen gel, ki je gladek, brez grudic. Ko se je raztopil v rožni vodi ga dodamo 4g k 3g provitamina B5. K temu dodamo še 0.5g vitamina E. Vse te sestavine bomo vključili v C ohlajevalno fazo, ko bo temperatura naše emulzije padla na 45 stopinj C.

  3 korak priprava c faze super antioxidant krema za obraz

  Dodamo vitamin E v raztopino natrijevega hialuronata in provitamin B5….

  dokončanje c faze

  5. KORAK: Segrevanje

  Zdaj, ko imamo vse pripravljeno lahko obe posodi z vodno in oljno fazo damo v dvojno posodo in pripravimo za segrevanje. Segrevamo na 70 stopinj Celzija. Priporočam, da je vodna faza na 72 stopinj C in oljna na 70 stopinj, ko odstavimo z ognja. Moramo predvideti, da bomo dodali še eliksir čajev, kar bi lahko nekoliko še dodatno znižalo temperaturo vodne faze. Odstavimo z ognja, ko smo zadeli temperaturi.

  segrevanje

  6. KORAK: Mešanje

  V vodno fazo lahko zdaj dodamo eliksir čajev in nato vodno fazo vlijemo v oljno in začnemo z miksanjem. Priporočam, da uporabite palični mešalnik in miksate čim bolj po dnu, da v emulzijo ujamete čim manj zraka. Ko med mešanjem temperatura pade pod 50 stopinj oz med 45-50 stopinj Celzija, dodajte vašo C fazo, ki ste jo pred tem pripravili in kapnite izbrano eterično olje ali mešanico eteričnih olj. Shranite v posodico in porabite v roku 4 mesecev.

  zadnji korak super antioxidant krema za obraz

  Vse sestavine so na voljo v že pripravljenem paketu za izdelavo 3x100ml super antioxidant kreme >> Poglej paket

Komentarji

 1. Ella september 25, 2014 at 15:26

  Oooo, nove sestavine! Oliwax LC-o tem sem brala ko sem snovala losijon za odstranjevanje ličil-izboljša učinkovitost (sposobnost odstranjevanja ličil) losijona. Naj bi deloval tudi kot vlažilec. Je očitna razlika v občutku na koži? Pa sama krema-je kakšna opazna razlika npr.v gostoti?


  • Špela september 25, 2014 at 18:56

   Hej Ella
   tako je tudi v odstranjevalcih ličil se uporablja pa v SPF kremah:) ma je res kar razlika, krema je ravno prav gosta, tudi fino mazljiva, se mi zdi, da je koza res tudi bolj svilnata, vsekakor priporočam. Sem ga probala tudi z drugimi emulgatorji pa mi nekako se ni uspelo, zdaj nevem ali ni kompatibilen…bom se sprobavala:)


 2. Alenka september 26, 2014 at 11:42

  Khm, če se vse skupaj sešteje, pride 101, v gramih ali procentih. Zakaj?


  • Špela september 26, 2014 at 12:52

   Zivjo Alenka

   tukaj sem sla malo čez:) nič hudega, sicer se praviloma dela na okroglo 100%, seveda pa je treba upoštevati, da lahko tudi precej vode tudi izpari, zato lahko včasih dobimo še manj kot 100%. V procentih napišem, če bi se kdo odločil delati več kot 100g, potem bi moral preračunati, sicer pa so vsi moji recepti na 100g.


 3. Sabina oktober 10, 2014 at 22:21

  A imaš Špela kakšo to naprodaj? Kaj vem, če sem jo sposobna sčarat:(
  Pozdravček!


  • Špela oktober 11, 2014 at 20:24

   Hej Sabina! Seveda imam v ze pripravljenem paketu 🙂 zagotovo bo ratala:) ni razloga da ne bi:)


 4. Cvetka Pernus november 7, 2014 at 01:24

  Jaz imam doma olje iz marelicnih pesk, cebelji vosek, rastlinski glicerin in olje iz psenicnih kalckov (E vitamin). Zanima me ce se iz tega da kaj narediti. Lep pozdrav, rada vas berem.


  • Špela november 7, 2014 at 10:18

   Zivjo Cvetka

   seveda lahko naredite mazilo, razmerje recimo bi bilo 16g čebeljega voska 42g olja pšeničnih kalčkov in 38g olja mareličnih jedrc in na koncu 4g glicerina. Stopite vosek dodajte olja in malo premešajte, na koncu dodajte še rastlinski glicerin in vlijte v posodico. To bi bilo eno takšno bogato mazilo za zaščito kože. Ker sicer ne vsebuje vode je bolj mastno. Je pa zelo primerno za zrelo, suho, razpokano kožo. Pozdravček


 5. Cvetka Pernus november 7, 2014 at 23:29

  Res, najlepsa hvala. Zadnjic sem kar nekaj namesala iz olivnega olja in ostalih nastetih sestavin in mi je slucajno ratalo. Nekaksno mazilo, ki pa mi zelo pase pri mojih 51letih. Seveda zdaj, ko je bolj mraz. Povem vam pa nekaj. Obcutek je tako ugoden, da verjetno nikoli vec ne bom kupila kreme v drogeriji. Seveda bom kupila tudi vase sestavine ker rada ustvarjam, samo ne vem za katero kremo, ker imam zelo suha lica. Lp


  • Špela november 8, 2014 at 14:00

   Zivjo Cvetka

   me zelo veseli, da vam je uspelo in še posebej, da paše na vašo kožo, to je najbolj pomembno. Kar tako naprej:) Če boste rabili pomoč pri recepturi za novo izdelavo kakšnega mazila ali kreme pa se le tudi oglasite:) Pozdravček. Špela


 6. Cvetka Pernus november 8, 2014 at 23:12

  Hvala lepa. Zanima pa me katere sestavine iz vasega izbora bi mi priporocali za poleti, ko je vroce. Kot sem napisala bom v kratkem stara 52 let in lica imam zelo suha, ostalo pa ne. Poleti bodo moja mazila pretezka, pa bi rada kupila eno vaso mesanico. Ali mi lahko svetujete ?


  • Špela november 9, 2014 at 12:59

   Zivjo

   olja lahko obdržite enaka, oz tista, ki vam ustrezajo, recimo olje pšeničnih kalčkov je primerno za zrelo kožo, pa tudi kakšno malinovo olje je za poletje za suho kožo super. Vendar naredite takšno kremo, ki bo na vodni osnovi oz. bo sestavljena pretežno iz vode, hidrolatov in vlažilcev. Recimo za vašo kožo bi priporočala 34% oljne osnove, kamor vključite izbrana olja, glede na vaš tip kože, v ta del vključite tudi emulgator (sestavino, ki povezuje maščobo in vodo) in zgoščevalec. V vodno osnovo pa vključite vodo, hidrolate oz. vse sestavine topne v vode. Če predpostavimo, da je oljna faza 34% potem mora biti preostali del, vodna faza 66%, da dobimo 100%. Priporčam tudi korenčkovo kremo, ki jo lahko uporabljate tudi pozimi in poleti.

   Pozdravček

   Špela


 7. irena november 10, 2014 at 11:43

  Živijo
  Zanima me katere sestavine iz vašega izbora bi mi priporočali za nego moje kože. Imam diseboroični dermatitis, koža se zelo lušči je suha in zateguje.
  Ali mi lahko svetujete? Hvala za odgovor.

  Pozdravček


  • Špela november 10, 2014 at 19:39

   Zivjo Irena

   priporočam kakšno mastno mazilo iz karitejevega masla z mešanico svetlinovega olja oz. oljem dvoletnega svetlina in jojobinega olja ter malček čebeljega voska. Za dodatno vlaženje kože priporočam provitamin B5, tudi vitamin E in cinkov oksid (5% celotne mešanice). Ste že poskusili s kakšnim takšnim mazilom? Vam je kaj do zdaj pomagalo?Pozdravček, Špela


 8. Špela april 12, 2015 at 12:45

  Zivjo

  tudi to je možno, vendar bo najbrz taka krema nekoliko manj časa “neoporečna” (se bo hitreje pokvarila). Lahko dodaš tam do 10g. se pravi eno čajno žličko. Za poskusit definitivno je, jaz si pripravek iz čaja naredim za šampon in ga uporabim namesto vode, ker ga tudi hitreje porabim kot kremo. Pozdravček, Špela


 9. Tanja april 22, 2015 at 07:26

  Živjo,
  Se da še kako drugače zmeriti temperaturo, če npr. nimaš termometra? Kje kupiš termometer za kozmetične namene? Doma imam npr. plastičnega za merjenje termp. vode v otroški kadi bi bil mogoče primeren?


  • Špela april 22, 2015 at 09:08

   Zivjo Tanja

   termometer imamo tudi v Milnici http://www.milnica.si/product/termometer/. Takšen za merjenje vode v otroški kadi ne bo primeren, bi bil pa primeren otroški za merjenje mleka, ki je podoben temu:). Pozdravček


 10. Ljubka maj 11, 2015 at 23:31

  Zdravo Špela!
  Ponovno rabim informacijo uporabi se 2g raztopine hialuronske kisline,pa me zanima kam z ostankom, koliko časa stoji in kako shranimo.LP Ljubka


  • Špela maj 12, 2015 at 08:09

   Zivjo

   lahko ga uporabite tudi posebej, jaz si tak gel nanašam kar pod kremo. Lahko pa ga uporabite v kremi v roku meseca dni ali še v kakšno drugo kremo dodate v c fazo. Pozdravček


 11. Tamara marec 27, 2016 at 19:39

  Zdravo!

  Ali lahko v C fazo dam npr. 8 g pripravljenega gela ali je preveč? Če dodam kapljico cosgarda v pripravljen gel (0,2 hialuronata + 8 g hidrolata), je tak gel, oziroma serum uporaben za direkten nanos na kožo in, ali se ga lahko naslednjič doda v kremo (v C fazi)?


  • Špela/Milnica marec 29, 2016 at 11:20

   Zivjo Tamara,

   lahko uporabljate takšen gel za direkten nanos. 8 g oz 8% gela v c fazo pa je ravno na meji, nekako velja da delež c faze naj ne presega 10%, odvisno tudi od sestavin, ki jih dajete v kremo. Tole mislim, da bi povsem šlo. Lepo vas pozdravljam, Špela