• 23
    Nov

    Proteinska krema z grozdnimi pečkami in kumino

    https://www.milnica.si/blog/proteinska-krema-z-grozdnimi-peckami-kumino/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Vsakič znova ugotovim, kako zelo so mi všeč bogate, hranljive in seveda naravne kreme. Tokrat sem zato naredila kremico, ki je pravi koktelj samih čudovitih sestavin, izdelek pa je res prava proteinska bomba za kožo. V naši trgovinici ste se nekateri lahko tudi prepričali o tem, kako zelo lepo diši po kumini ter kako hranljiva in mazljiva je 🙂

    Če tudi ti iščeš nekaj, kar bo nahranilo, navlažilo, zmehčalo in izboljšalo tonus tvoje kože, se poigraj s temle receptom 🙂

    Kremica je primerna za mešano kožo, ki potrebuje več nege pozimi in seveda suho kožo.

    Sestavine & recept

    Vse sestavine za izdelavo proteinske kremice (4x50ml) najdeš v že pripravljenem paketku.

    Za izdelavo cca 100ml kremice boš potreboval/a:

    a) oljna faza:

    22g olja črne kumine (ali avokadovega nerafiniranega olja)

    19g nerafiniranega olja grozdnih pečk

    8,5g olivem 900

    12g aloe maslo

    b) vodna faza:

    31,5g hidrolata vrtnice (+8 dodatno, ker izpari) ali drugega hidrolata po izboru

    3g rastlinski glicerin

    1g konzervans geogard ultra

    2g svileni proteini

    c) faza (ohlajevalna – pod 45 stopinj Celzija):

    0,5g hidroliziran kolagen

    5-8 kapljic izbranega eteričnega olja

    Izdelava

    1. KORAK: Priprava sestavin

    Pripravi si vse sestavine in pripomočke: 2x pyrex ognjevarna posoda, palični mešalnik, tehtnica in termometer ter posodice za shranjevanje tvoje nove kreme. Vse pripomočke pred uporabo razkuži in poskrbi za čistočo delovne površine.

    2. KORAK: Priprava vodne faze

    Vse sestavine, naštete v vodni fazi, stehtaj v eni ognjevarni posodi.

    2. KORAK: priprava oljne faze

    Vse sestavine iz oljne faze stehtaj v drugi posodi. Lahko najprej stehtaš olivem 900 in aloe maslo ter ju stopiš v koraku 3. Medtem, ko segrevaš oljno in vodo fazo, lahko v manjši merilni posodici stehtaš še olje črne kumine in olje grozdnih pečk. Dodaš ju v oljno fazo, ko sta aloe maslo in emulgator olivem 900 stopljena.

    3. KORAK: Topljenje in združevanje

    Posodo z vodno in oljno fazo postavi v vodno kopel in segrej do 70 stopinj Celzija. Ko sta sestavini iz oljne faze stopljeni (aloe in olivem 900), dodaš obe olji (grozdne pečke in črno kumino). Preden odstaviš pyrex posodi z vodne kopeli preveri, da sta tako oljna kot vodna faza na približno enaki temperaturi, torej 70 stopinj Celzija (+/- 1). Priporočam, da oljno fazo zliješ v vodno in pričneš mešati s paličnim mešalnikom ali mešalnikom z metlicami, dokler ne dobiš homogene zmesi. Mešaš lahko v presledkih in preveriš tudi temperaturo emulzije. Ko ta pade pod 45 stopinj Celzija dodaj kolagen, naravni vitamin E in izbrano eterično olje.

    4. KORAK: C faza

    V ohlajevalni fazi dodaj vitamin E, kolagen in izbrano eterično olje.

    5. KORAK: Shranjevanje

    Kremico shrani v primerne posodice in uporabi v roku 4 mesecev. Milnici pa seveda sporoči, kako ti je uspelo! 🙂

Komentarji

  1. Natalija december 22, 2017 at 10:19

    Pozdravljena,

    s čim bi lahko nadomestila aloe maslo? Imam babasu maslo, cupuacu maslo, mangovo maslo, karitejevemo maslo.
    in s čim nadomestim hidroliziran kolagen? Imam alantoin, Q10, hialuronsko kislino, pantenol, laktat?

    Za odgovor se vnprej zahvaljujem, Natalija


    • Špela/Milnica december 28, 2017 at 13:06

      Zivjo Natalija,

      najboljše bo, če ga nadomestite z babassu maslom ali mango maslom. Hidroliziran kolagen bo najbolje nadomestiti s kakšnimi drugimi beljakovinami (svileni proteini, riževi, ovseni), če tega nimate dodajte potem v C fazo, 2g panthenol.lp, Špela


  2. Nadja Bartol januar 10, 2018 at 14:33

    Pozdravljeni,
    precej sem pobrskala po vaših receptih. Krema, ki ste mi jo priporočali, mi je izredno všeč, a sem kar osupnila. To je že čista kemija. Če bi si želela kremo narediti sama, bi potrebovala še kup pripomočkov, pa ogromno znanja, ki ga nimam. Ali je mogoče, da jo narediti vi, sama pa namesto paketa kupim že narejeno kremo?

    Hvala.
    Lep pozdrav,
    Nadja Bartol


  3. k. ana kotur februar 4, 2018 at 16:48

    Pozdravljeni
    glede zgoraj opisane kremice le preskočite olje kumine ker je fototoksično tako kot še nekatera druga olja. Poleg tega ima zelo zahteven vonj torej raje posegajte po drugih oljih. Še nekaj: esencialna olja se naj ne bi družila s kovinami torej olje čisto na koncu mešati pa s stekleno palčko. Veselo na delo!
    LP Ana


    • Špela/Milnica februar 5, 2018 at 09:33

      Zivjo Ana,

      rastlinsko olje kumine ni fototoksično! Je pa res, da ima specifičen vonj, vendar po izkušnjah, nekaterim strankah zelo prija, drugim spet ne. Lepo vas pozdravljam, Špela


  4. blanka marec 18, 2018 at 09:07

    Ali se olje grozdnih pešk lahko segreva?!

    blanka


    • Milnica marec 19, 2018 at 09:39

      Zivjo!

      Lahko, poskusite pa čim manj, ker je nerafinirano. Torej ga date naknadno v oljno fazo, ko so ostale sestavine že stopljene. 😉 Pozdravček,Špela