• 20
    Nov

    Praznična Milnica: božično milo po hladnem postopku

    https://www.milnica.si/blog/praznicna-milnica-bozicno-milo-po-hladnem-postopku/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Praznični čas je pred vrati! No saj nas na to opozarjajo že vsi trgovski centri:). Sicer se še nisem lotila prazničnih daril, vendar pa milo po hladnem postopku zori mesec dni, zato se nam že kar malo mudi. Če bi se radi lotili izdelave božičnega mila vam predlagam, da čimpreje zavihate rokave in se lotite že v tem vikendu. Tako ga boste lahko podarili za božične oz. novoletne praznike.

    Inspiracijo za božično milo sem našla v prijetnih in toplih vonjih, ki me spominjajo na dom, toplino in veselje. Torej obvezen del “opreme” – cimet, pomaranča, limona vse ostalo pa po občutku in navdihu.

    Če ste začetniki oz. se prvič lotevate izdelave mila po hladnem postopku, obvezno preberite varnostna navodila, saj je pri delu uporabljen NaOH (natrijev hidroksid), ki je izjemno jedka kemikalija. Ta se bo v času zorenja mila (mesecu dni), izlužil oz. izničil, zato (če ste odmerili pravo količino) natrijevega hidroksida ne bo v vašem končnem milu.

    Priporočam tudi ogleda Milničastega video vodiča za milo po hladnem postopku.

    Za izdelavo božičnega mila boste potrebovali:

    • Olivno olje 510 gramov ( obvezno naj bo ekstra deviško in hladno stiskano)
    • Kokosov vosek 284 gramov
    • Kakavovo maslo 170 gramov
    • Voda / kozje mleko 320 gramov
    • NaOH 145 gramov – dobite ga v trgovini Kipgo
    • Muškatni orešček v prahu 2 čajni žlički (10g)
    • Eterično olje limonske trave 10 ml in eterično olje benzojeve smole 10 ml
    • Barva po izboru (mica) 
    • Zdrobljena – fino zmleta posušena limonina lupina 15 g
    • Zmleti ovseni kosmiči 15g
    • Titanov dioksid 10g
    • ZA OKRASITEV
    • 4 cimetove palčke (na polovico) – 8 polovic
    • 4 suhe pomarančne rezine (na četrtine)
    • 8 posušenih zvezdastih janežev
    •  seveda želimo, da naše milo kar se da diši – jaz sem kombinirala limonsko travo (10 ml) in benzojevo smolo (10 ml)
    • !!! VARNOSTNA NAVODILA:
      • pri delu nosite zaščitna očala, zaščitno masko, rokavice in delovna oblačila
      • v delovnem prostoru naj bo primerno zračenje
      • delovno površino zaščitite s časopisnim papirjem
      • ne uporabljajte aluminijastih posod in aluminijastega pribora – uporabljajte močne, na vročino odporne velike plastične posode, primerne za mešanje
      • v primeru stika s kožo, splaknite z navadnim kisom (zato ga imejte pri sebi)
      • v primeru, da NaOH pride v oko – nemudoma obiščite zdravnika
      • vsi pripomočki (posode in pribor) – še posebno pa to velja za lesene pripomočke (kalupi, špatule itd) – ker ima les močno moč absorbiranja, naj bodo namenjeni samo za izdelavo mila in tako tudi označeni
      • otroci in domače živali naj ne bodo v bližini vašega dela
      • vzemite si dovolj časa
      • natrijev hidroksid, ki ga uporabljamo pri izdelavi mil po hladnem postopku je jedka kemikalija, zato moramo z njim ravnati izjemno previdno

    1. KORAK: PRIPRAVA SESTAVIN

    Kozje mleko (30g) v prahu dan prej zmešate z 190 gramov destilirane vode in postavite v zmrzovalnik. V nasprotnem primeru se bo mleko zaradi vročine, ki nastane med reakcijo z lugom oz. natrijevim hidroksidom, sesirilo in vaše milo bo začelo zaudarjati.  Namesto kozjega mleka lahko uporabite tudi kokosovo mleko (tega prav tako postavimo v zmrzovalnik). Če uporabljate kozje mleko, ki ni v prahu, ga prav tako postavite v zmrzovalnik. Mleko nadomestite z destilirano vodo v enaki količini.

    KOLAZ KORAK1

     

    2. KORAK: STEHTAMO VSA OLJA IN MASLA IN SEGREJEMO NA ŠTEDILNIKU V DVOJNI POSODI

    Vsa masla in olja, ki jih bomo uporabili, stopimo na štedilniku v dvojni posodi. Vsake toliko časa premešamo in preverimo temperaturo (naj ne preseže več kot 75 stopinj C) – nič ni seveda narobe, le dolgo časa boste čakali, da temperatura olj pade na pravo temperaturo. korak2 kolaz

    3. KORAK: STEHTAMO NAOH IN GA DODAJAMO V ZMRZNJENO KOZJE MLEKO

    Lug (oz. NaOH) vedno dodajamo v vodo/zmrznjeno mleko in nikakor obratno! V nasprotnem primeru bi reakcija lahko povzročila eksplozijo. Dodajamo počasi, ne stresemo vse naenkrat! Če lug zmešamo z destilirano vodo, nastane vročinska reakcija in temperatura vode hitro narašča. Zato je pomembno, da mešamo v posodah, ki so odporne na visoko temperaturo. Ker po tem receptu delamo z zmrznjenim kozjim mlekom, se bo raztopina NaOH segrela tam nekje do 55 stopinj. Počasi dodajamo NaOH v kozje mleko in mešamo, dokler se natrijev hidroksid popolnoma ne raztopi.

    korak3_kolaz

    Temperatura olja in NaOH, ki smo ga vmešali v vodo oz. v našem primeru v zmrznjeno kozje mleko, mora biti čimbolj enaka – idealno je, če imata oba enako temperaturo – 55 stopinj Celzija (najboljša temperatura za delanje še posebno če uporabljamo kakšno posebno tehniko barvanja je med 45 – 50 stopinj Celzija). Sled se ne bo naredila če boste delali pod 45 stopinjah C, zato raje ne tvegajte in za začetek naredite pri 55 stopinjah C.

    V primeru, da je naše kozje mleko z NaOH nekoliko hladno (temperatura je padla pod 50 stopinj Celzija, želimo pa imeti temperaturo 55 stopinj), ga lahko postavimo v dvojno posodo in nekoliko segrejemo. Ker se olja zelo počasi hladijo in moramo čakati, da temperatura pade na pravo temperaturo, lahko postavimo v posodo z ledom – tako se bo hitreje hladilo. Če delamo z destilirano vodo, nam je ponavadi ni potrebno dodatno segrevati, saj doseže temperaturo 70 ali več stopinj Celzija. Ko se temperatura obeh približa na 55 stopinj Celzija, počasi vmešajte raztopino natrijevega hidroksida v svoja olja. Pomagajte si s paličnim mešalnikom in ga vsake toliko časa vklopite – ne smete mešati prehitro, vendar pa morate mešati konstantno.

    Opazili boste, da nastaja gosta zmes, ki spominja na puding. V tem koraku mora nastati »trace« oz. sled – trenutek, ko so se vaša olja oz. maščoba zmešale z razstopino natrijevega hidroksida. Ni ju mogoče več ločiti. Sled prepoznamo tako, da palični mešalnik pusti rahlo sled na površini, ki čez nekaj sekund izgine.

    Ko smo dosegli sled smo praktično že naredili vse! Zdaj imamo nekaj časa da se poigramo z našim milom. V tem delu lahko dodajamo vse dodatke, ki smo si jih pripravili. Zdrobljeno limonino lupino, titanov dioksid, barve in ovsene kosmiče.  Ne pozabimo dodati tudi eteričnega olja!

    KORAK MEŠANJE

    5. KORAK: RAZDELIMO NAŠE MILO NA POLOVICO

    Eno polovico obarvamo z naravno barvo (oranžno ali sunshine mico),  zaradi katere bo imelo naše končno milo rahel rumen odtenek, v drugo polovico dodamo zdrobljen muškatni orešček. Ta bo dodal rahel rjavkast odtenek in čudovit »božični« vonj.KORAK DODAJANJE BARV

    6. KORAK: VLIJEMO V KALUP

    Eno polovico vlijemo v en kot kalupa, drugo polovico v drug del kota. S palčko ali drugim ošiljenim predmetom mešamo dve barvi med seboj (lahko delamo osmice ali druge vzorce). Naj vas ne zanese, saj nočemo, da se barvi preveč pomešata med seboj.

    Ko smo zaključili v naše milo zatikamo še pomarančne rezine (suhe), cimetove palčke in zvezdasti janež (povsem po vaših željah in navdihu).

    Ko smo končali z delom milo v kalupu zavijemo v brisačo in postavimo na toplo mesto.

    7. KORAK: RAZREZ IN SUŠENJE

    Dan kasneje je milo dovolj trdo in pripravljeno, da ga narežete na kose. Opazili boste, da je že nekoliko spremenilo svojo barvo – in še jo bo, ko bo dokončno dozorelo.

    Koščke mila za mesec dni postavite v kartonasto škatlo in pustite da se sušijo. Vaše milo je pripravljeno na »čas zorenja«.  V času zorenja se bo izlužil ves NaOH, milo bo postalo trše. Milo po hladnem postopku je navadno uporabno po 4-5 tednih

    RAZREZ IN MILO

     

Komentarji

  1. Sabina november 23, 2013 at 17:13

    Saj je tol’k imeniten!!!! Tega se lotim drugo leto:)


  2. Vprašanje december 3, 2013 at 11:48

    Ne razumem, zakaj meritve v unčih? Pri nas so v uporabi grami, ki so tudi bolj natančni…saj tudi za temperaturo ne uporabljamo Fahrenheitov ampak stopinje Celzija…


  3. mia september 3, 2014 at 20:33

    Zdravo!
    Zakaj mora biti obvezno olivno ekstra deviško hladno stiskano,zakaj ne more biti v osnovni fazi rafinirano?Malo se še lovim(mica.naravni pigmenti,naravna barvila,titanov dioksid)kdaj uporabiš mico kdaj pa naravni pigment in ostala dva.Včem se mešajo v vodi ali v olju?Pa še kje bi kupila najceneje res natančno vago,ker moja tehta samo 1 gr na 2gr.ne tehta npr 126,67naoh.Za odgovor se vam zahvaljujem.Lepo pozdravljeni.Mia


    • Špela september 4, 2014 at 09:19

      Zakaj? Ker je boljše, kvalitetnejše, lahko pa seveda uporabite katerega želite. Mineralni pigmenti in mice se mešajo v olju, ultramarini pa v vodi. Mice se ponavadi svetlikajo, oksidi pa so mat odtenki, se ponavadi tudi bolje obdrzijo / ohranijo barvo (ne zbledijo). Tehtnico lahko kupite na 0,1g natačno tudi v big bangu, tam do ranga 60€, za domačo uporabo. Pozdravček

      Špela


  4. mia september 4, 2014 at 11:37

    POZDRAV!
    A ultra marini to so dioksidi?


  5. mia september 18, 2014 at 14:40

    Zdravo!
    A kokosov vosek pomeni kokosovo maslo?
    lp


    • Špela september 18, 2014 at 17:19

      Zivjo

      ne ne pomeni enako. Ima drugačno tališče in je pravzaprav hidrogenirano. Ni enako kot kokosovo maslo.


  6. mia september 23, 2014 at 22:54

    Zdravo Špela!
    Zanima me ,če je kokosov vosek vosek ,ki se ga kupi lahko v trgovini in je za peko.Jaz sem ga kupila in ga uporabila v mojem prvem castilla milu in mi je uspelo.Nekje sem prebrala da je soap isti edino pri kokosovi varianti ampak sem mogoče tudi kaj pomešala,ker je toliko znanja potrebno ,če želiš delati različna mila.Na njemu pa piše da je delno hidrogenirano.Ali se lahko uporablja ta maščoba v milu ali je bolje uporabiti cocos nucifera oil?
    Prav lepo pozdravljena:)


  7. mia september 23, 2014 at 23:06

    🙂 še nekaj me zanima ali je lahko namesto cocos voska kandela vosek ali čebelji vosek.Problem je da res vsak recept ko gledam mi vedno kaj manjka ampak ,če bi imela znanje ,vem da je sigurno kaj zamenljivo,ampak ker nimam še tega znanja raje vprašam,ker ne vem.Zakaj je kandela vosek primeren?Jaz kot začetnica bi rekla vosek je vosek pa predvidevam ,da temu ni tako.Pri maščobah pa mi dela težave ,nekdo piše kokosovo maslo,olje,potem še latinsko ne znam in res pride do popolne zmede.lp


    • Špela september 24, 2014 at 08:23

      Zivjo, kokosov vosek je podoben kokosovemu maslu le da ima drugačno tališče. Ni enako kot čebelji ali kandelila vosek. Kandelila vosek je primeren predvsem za izdelavo mazil in šmink za ustnice, čebeleji vosek prav tako, s tem, da se ga velikokrat uporablja tudi v mazilih ali brezvodnih izdelkih.


  8. mia september 25, 2014 at 00:04

    Živjo!
    to pomeni da jaz kupim v trgovini kokosov vosek.piše da je delno hidrogenirano.zanima me tališče hidrogeniranega kokosovega voska.ali je 92 stopinj ali 76 stopinj celzija..predvidevam da je tališče pri 76 st,za delno hidrogenirano,tališče pri 92 pa za hidrogenirano:ali pravilno sklepam?
    lp


  9. Ines oktober 18, 2016 at 14:11

    Špela pozdravljena,

    če si tukaj uporabila 5,1 oz. NaOH, me sedaj zanima ali lahko tole pretvorim v 1500g, saj mi kalkulator pretvori v 1.44583?
    Ali bi lahko leseni kolut nadomestila s čim kar imam doma?

    Hvala in lep pozdrav 🙂


    • Špela/Milnica oktober 18, 2016 at 20:35

      Pozdravljena Ines,

      1 oz. je 28,349 gramov, torej potrebujete 144,58 gramov NaOh. Lahko zaokrožite na 145. Za izdelavo takšnega mila se priporoča lesen kalup, če pa ga nimate pa priporočam silikonskega. Lep pozdrav, Špela