• 12
  Nov

  Peneče kopalne kroglice (trufli)

  https://www.milnica.si/blog/penece-kopalne-kroglice-trufli/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  December je pred vrati in zagotovo se že malo spogledujete z idejami, kaj bi lahko sami hitro in preprosto ustvarili. Imam idejo za vas! Kopalne kroglice, ki ustvarjajo veliko pene so zagotovo (preverjeno!) čudovito darilo za vse, ki se radi razvajajo. Tokrat so te kopalne kroglice res nekaj posebnega, saj so čisto “handmade” – ročno, ustvarjajo veliko pene v kopalni kadi, primerne pa so tudi za otroško kožo. Vsebujejo maščobo (masla), zaradi katere bo vaša koža po kopanju mehka, nahranjena in prav nič izsušena!

  Za izdelavo boste potrebovali (zadostuje za pripravo vsaj 5 srednje velikih kroglic; sestavine za pripravo 10 kroglic najdete tudi v paketu):

  • 120g sode bikarbone
  • 32g citronske kisline
  • 20g penilca natrijev lauril sulfoacetate
  • 30g himalajske soli (po želji)
  • 20g mango maslo
  • 25g kakavovo maslo
  • 2  kozmetični žlički pigmenta fiery fusion
  • 2 kozmetični žlički pigmenta orange
  • eterično olje po vašem izboru (za kopalne kroglice priporočam vanilijo, cvetlične vonje – jasmin in citrus vonje – pomaranča ipd.)
  • zaščitna maska za nos in usta (!) – pri uporabi sestavine natrijev lavril sulfoacetate je obvezna oprema tudi enostavne zaščitne maske. Sestavina je namreč v obliki belega praška in se pri uporabi hitro dvigne v zrak in draži dihalne poti (še posebej tiste, ki ste bolj občutljivi), seveda pa vdihovanje, ko je enkrat sestavina v izdelku, ni več možno, zato je sestavina povsem varna v kozmetičnih izdelkih. Zaščitno masko iz papirja ali blaga lahko dobite že v vseh tehničnih trgovinah (obi, bauhaus ipd.)
  1. KORAK: Priprava sestavin

  Pripravite dve veliki posodi za mešanje, ognjevarno posodo, kozmetično žličko in metlico ali špatulo za mešanje.

  1-korak-priprava-sestavin

  2. KORAK: Pripravite maščobno osnovo

  Stehtajte masla (kakavovo in mango maslo) in jih dajte v ognjevarno posodo v kateri jih boste stopili (segreli).

  2 korak priprava oljne faze

  3. KORAK: Segrevanje

  Na nizki temperaturi na vodni kopeli segrejte masli, ki ste jih stehtali.

  2 korak

  4. KORAK: Pripravite osnovo za kopalne kroglice

  Posebej stehtajte citronsko kislino, sodo bikarbono, natrijev lavril sulfoacetate (sestavina, ki ustvarja bogato peno!) – ko boste delali z natrijev lavril sulfoacetatom si ne pozabite nadeti zaščitne maske za obraz (beri zgoraj!). Ko ste vse sestavine stehtali jih združite skupaj v eno posodo ali dve, v primeru, da boste naredili kroglice dveh različnih barv, kot sem se tega lotila jaz.

  3 korak priprava mase

  5. KORAK: Gnetenje, mešanje in dodajanje pigmentov 🙂

  Dobro premešajte vašo maso, da ni nobenih grudic, lahko si pomagate z rokami ali žlico. V maso dodajte pigment. Če ste se odločili za izdelavo kroglic dveh različnih barv, potem razdelite maso na pol. Polovico mase obarvajte v eni barvi, polovico v drugi. Jaz sem izbrala mico fiery fusion, ki v kroglicah daje lepo rožnato barvo in mico orange, ki daje kopalnim kroglicam nežno marelično barvo!:) Oba pigmenta vmešajte v vsako maso, da se lepo razporedi in je enakomerno pigmentirana.

  4 korak mešanje barv

  6. KORAK: Dodajanje olj v maso

  Vaša olja so se zagotovo že stopila (med delom večkrat preverite, če so že stopljena, da jih ne pregrejete). Količino olja razdelite na dva dela in eno polovico vlijte v eno maso (pazite, ker so olja lahko vroča, da se ne opečete) in polovico v drugo maso. Najprej lahko maso premešate z zličko, nato pa priporočam, kar z rokami pregnetite maso.

  6 korak gnetenje

  7. KORAK:Dodajanje soli in dišave

  Seveda želite, da vaše kroglice dišijo kar se da lepo! Zato je dišava oz. naravno eterično olje tukaj obvezno. Po želji lahko dodate še himalajsko sol , kar bo dalo tudi kroglicam poseben čar in videz. V vsako maso kapnite 6 kapljic eteričnega olja ali kombinacijo eteričnih olj in po želji dodajte še sol. Nato maso oblikujte po želji – pripročam kar v kroglice, saj se najbolje obnese.

  7 korak izdelava kroglic

  8. KORAK: Preizkus (video)

  Kroglice se bodo strdile v nekaj urah in čez en dan bodo že zelo trde. Vas zanima, kako se penijo? Za vas smo jih v Milnici vrgli v vodo 🙂

  Kopalne kroglice in paket sestavin

Komentarji

 1. Sabina november 16, 2015 at 22:51

  Superca ! Mislim, da jih bom lotila za darilca ob dnevu žena :). Lanske ob novem letu so dobro izpadle…
  Bodi lepo in dišeče ustvarjalno!


 2. Špela november 20, 2015 at 15:09

  Super zadevca! Pridejo zanimive če narediš dve masi kontrastne barve (uporabiš malo več pigmenta za močnejšo barvo) in ju združiš v eni kroglici – nastane barvita pena 🙂 Jaz jih dam kar v mali silikonski modelček z 12 rožicami. SLSA je čudovit, naredil res lepo peno. SCI je tudi super za tole 😉

  Pozdravček!


  • Špela/Milnica november 20, 2015 at 15:18

   Zivjo Špelca

   se strinjam z napisanim, tudi za šampončke in vse ostalo je SLSA super:) uspešno ustvarjanje še naprej!


 3. Irena november 14, 2017 at 15:46

  Pozdravček!
  Eno vprašanje.Zakaj se mi kroglice ne penijo?Sem morda preveč segrela masla?
  Hvala za odgovor!


  • Špela/Milnica november 15, 2017 at 13:46

   Zivjo Irena :)!

   tele kroglice se penijo, ampak ne zelo močno. Če želite več pene, priporočam da dodate še 15g več penilca. Lep pozdrav, Špela


 4. maja december 4, 2017 at 12:10

  Pozdravljena Špela,

  naredila kroglice. Dodala sem tudi himalajsko sol. Ko so se kroglice strdile sem jih ovila v celofan in po cca. 14 dneh so se na kroglicah pojavile bele pikice, kot bi bila plesen. Bi bila to reakcija soli ali kaj drugega? Koliko časa pa je rok trajanja takih kroglic?
  Drugače so se pa super lepo obnesle v kopeli.

  Pozdravček.
  maja


  • Špela/Milnica december 4, 2017 at 14:02

   Zivjo Maja

   plesen ni, ker je vode tako malo. Mi lahko posljete sliko na spela@milnica.si? Rok trajanja je vsaj eno leto. Posljite sliko pa pogledam kaj bi lahko bilo. lp, Špela


 5. Eva marec 5, 2018 at 12:03

  Živjo, kaj lahko dodam namesto mango masla? Lahko samo povečam količino kakavovega masla za 20g?

  Hvala za odgovor 🙂


  • Špela/Milnica marec 5, 2018 at 12:21

   Zivjo Eva,

   se bojim, da bodo pretrda, raje poskusite potem s karitejem ali kokosovo trdo maščobo. Lp, Špela