• 13
    Okt

    Klasično neodišavljeno ognjičevo mazilo z vitaminom E

    https://www.milnica.si/blog/ognjicevo-mazilo-iz-domacega-lonca/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Ognjičevo mazilo je idealno za mrzle zimske dni, ki prihajajo. Zavihajmo rokave za naš prvi recept.

    1. KORAK – PRIPRAVA SESTAVIN

    Za izdelavo ognjičevega mazila potrebujemo:

    2. KORAK

    Vse sestavine stehtaš, kar v posodi v kateri boš sestavine segreval/a. Vitamin e bomo dodali na koncu, ko bo vosek že stopljen in ko bomo odstavili posodo z vodne kopeli.

    V naše zeliščno mazilo bomo dodali čebelji vosek, ki je izredno hranljivo, protivnetno in protibakterijsko, obenem pa našemu mazilu dodaja trdoto – obliko. Najbolje, da najprej na vodni kopeli najprej pustimo, da se stopi vosek, nato dodamo olje in vse skupaj premešamo.

    3. KORAK – shranjevanje

    Ko je vosek stopljen, odstaviš z vodne kopeli in dodaš še vitamin e. Po želji tudi izbrano dišavo ali eterično olje. Jaz ga v ognjičevem mazilu kar spustim, saj gre za tak univerzalen izdelek, ki je v moji kopalnici edini neodišavljen. Po vitaminu e, še toplo vliješ v posodico in počakaš, da se ohladi. V uri ali dveh bo že povsem pripravljeno za uporabo. Označiš še z rokom uporabe (eno leto) in imenom. Hranimo v suhem in hladnem prostoru.
    To je vsa umetnost v 3. korakih! Zelo preprosto in čudovito mazilo iz domače kuhinje za vso družino. Delite z nami svoje izkušnje, za vsa vprašanja pa kar napišite spodaj komentar, nam pošljite email ali se oglasite na naši Facebook strani.

    Bi izdelali svoje ognjičevo mazilo? Tu je naš priljubljen paket sestavin!

    Izdelajte si svoje ognjičevo mazilo

     

Komentarji

  1. Polona junij 4, 2014 at 09:18

    Pozdravljena Špelca ;),

    da se ti zopet malce javim :). Upam, da si vredu-vidim, da novi recepti, kar dežujejo iz tebe ;)-ja res si super in le tako naprej ;).

    Imam pa eno vprašanje zate. Naredila sem si ognjičevo mazilo. V steklen kozareček-v katerem bo tudi shranjeno ognjičevo mazilo, sem dala vosek in ognjičev macerat ter na majhnem ognju in nad vodno kopeljo počasi mešala in počakala, da se je vosek povsem raztopil. Ko se je raztopil sem pa odstavila posodico iz vodne kopeli in pričela z mikserjem mešati in mešati. Pri temperaturi 40C sem dodala še vitamin E ter 5 kapljic eteričnega olja sivke (naredila sem 50ml mazila) in še vedno mešala. Mazilo se je lepo zgostilo-pokrila se ga s servetkom in počakala, da se je ohladilo, nato sem pa ga zaprla s pokrovčkom.

    Me pa zanima naslednje, namreč naslednji dan je v mazilu bilo zaobčutiti takšne majcene kristalčke strknjenega voska :(. Seveda je prišel trenutek žalosti :(, saj nisem vedela zakaj je prišlo do tega pojava in, ker vem, da se mi je vosek povsem raztopil. Prišla sem do zaključka, da je pa mogoče kriv stik mrzlih metlic mikserja. Metlice mikserja so bile mrzle medtem, ko pa sama masa mazila vroča-meniš, da je to vzrok tistih malih kristalčkov voska? Se je tebi že tudi kdaj zgodilo kaj podobnega-vidim, da si tudi ti mešala z mikserjem? Mogoče bi bilo pa potrebno metlice malce segreti pred samim miksanjem?
    Če pa mazila ne miksam pa se naredi na površju luknjica (to pa verjetno pride zaradi prehitrega ohlajanja) in ni tako estetsko lepo :).

    Skratka js bom zelo vesela, če mi boš znala priskočiti na pomoč 🙂 , kaj storiti, da nebi več prišlo do tega neljubega pojava :(.

    Želim ti vse lepo in še veliko čudovitega ustvarjanja ;),
    lep pozdravček, Polona


    • Špela junij 4, 2014 at 14:28

      Zivjo Polona

      hvala sem vredu, upam, da tudi ti :). Skratka tudi meni se je to že zgodilo. Da bi preveč segrevala, verjetno ni mogoče :). Sklepam, kot ti, da se je vosek prehitro strdil ali pa da se ni dobro stopil.To sta dva mogoča razloga za takšno zrnatost. Ja tudi to, da si če so bile res mrzle (samo bi morale biti res mrzle) metlice, da so ohladile vosek. Naslednjič malo dlje pusti, da se na temperaturi 60 stopinj C res dobro raztopi, odstavi in na hitro premešaj, potem pa še še toplo mazilo zlij v lončke in zapri šele ko se povsem strdi. Lahko pa svoje mazilo še enkrat stopiš – vržeš v lonec, na parni kopeli stopiš pa narediš po tem postopku. Bos mogla pa dodati še enkrat vitamin E in eterično olje :). In javi kako je uspelo v drugo 🙂

      Pozdravček

      Špela


      • Špela junij 4, 2014 at 14:31

        Aja pa še tole, čebelji vosek ima točko taljenja med 62-64 stopinjami Celzija, tako, da probaj doseči to temperaturo:)


  2. Polona junij 10, 2014 at 11:27

    Pozdravljena Špelca ;),

    hvala ti za vse odgovore-sem jih bila zelo vesela. Bom sedaj še enkrat poskusila in pustila vosek, kar malce dlje na vodni kopeli. Mogoče sem pa tudi mešla predolgo-mazilo je ratalo po mojem dolgeeem mešanju 🙂 že res tako ornk kompaktno in mrzlo. Mogoče, da ravno toliko premešam, da rata čisto malo kompaktno in kar preneham z miksanjem. skratka bom poskusila še enkrat, ti javim, ko se lotim ponovnega poskusa :). Upam, da tokrat rata :). Lepo bodi pa še enkrat hvala ti za tvojo prijaznost ;),

    lep sončen pozdavček,
    Polona


  3. zara september 10, 2014 at 08:38

    mene pa zanima, zakaj miksanje?
    ali v posodi niso cvetovi ognjiča?
    kaj pomeni beseda ”macerat”
    kako naredimo ognjičevo olje?


  4. Breda september 24, 2014 at 18:08

    Živjo Špela,

    sem ugotovila, da nimam vseh sestavin za tole mazilo (imam vosek in macerat) imam pa nekatere druge še na zalogi (sladko mandljevo olje, rastlinski glicerin, babassu maslo, mangovo maslo) in me zanima, če lahko katero od teh uporabim za mazilo.
    Hvala za odgovor in lp,
    Breda


    • Špela september 24, 2014 at 18:11

      Hej Breda

      lahko narediš le iz tega pa bo vseeno uspelo, torej čebelji vosek in macerat, verjetno si macerirala v olivnem olju. Pač ne boš imela vitamina E, ki je sicer super, a ga ne moreš kar tako nadomestit. Vseeno bo mazilo tudi s teh dveh sestavin uspelo brez skrbi. Če pa kaj ne bo šlo se pa oglasi:)


  5. Breda september 24, 2014 at 18:51

    O super, hvala za odgovor. 🙂 Ja v olivnem olju sem macerirala in, ker me je ustvarjalna vnema malo zanesla bo tega macerata za ene par porcij mazila in bo ta prva brez e-vitamina, naslednjič pa z njim. 🙂


  6. Jeri september 27, 2014 at 13:19

    Lep pozdrav!

    Tvoja spletna stran je fantasticna! Imam vprasanje glede ognjicevega mazila. Da ni potem tako masten obcutek na kozi,in kar nekaj casa traja, da se absorbira, bi lahko dodala tapioko? V drugih receptih sem ta prasek zasledila, pa me zanima, kako se v tem primiru obnese. Hvala!

    Jeri


    • Špela september 28, 2014 at 13:34

      Zivjo Jeri

      hvala, me veseli:). Tapioka vsekakor vpije del maščobe, tako, da mazilo ni tako mastno. Lahko ga dodaš 4-5 g na 100g preden začneš z mešanjem. To je ubistvu škrob tapioke, ki ga dobiš tudi v Milnici:)

      Pozdravček


  7. Jeri september 28, 2014 at 18:24

    Zivjo Spela!

    Najlepsa hvala za tako popolen odgovor!


  8. Nada Kodeh maj 26, 2015 at 21:12

    Pozdrav
    kako priti z vami v kontakt za kreme, kupujemo jih z sodelavkami večje število,, me lahko pokličete na št.041 294 534.


    • Špela maj 27, 2015 at 08:54

      Zivjo Nada

      zal ne prodajamo kremic kot končnih izdelkov. Pozdravček, Špela


  9. Ksenija julij 5, 2015 at 22:09

    Pozdravljena, zanima me, kakšna je razlika med kremo in mazilom ? Moje znanje je bolj amatersko in ko sem nazadnje delala šentjanževo kremo, sem jo morala z žličko dajat v lonček tako se je strdila, mogoče preveč voska?


    • Špela julij 6, 2015 at 08:26

      Pozdravljena

      razlika je v tem, da je krema sestavljena predvsem iz vode (vodotopnih snovi), mazilo pa iz maščobe in brezvodnih proizvodov. Če je mazilo tako trdo, potem ste res dali preveč voska, poskusite z manj. Lahko tudi še enkrat na parni kopeli vse stopite in dodate malenkost več olja in ponovno vlijete v lončke. Lep pozdrav, Špela


  10. Ksenija julij 6, 2015 at 14:58

    Hvala za odgovor, a bi mogoče lahko napisala kak recept za kremo.
    lep dan želim, Ksenija


  11. Kristina julij 10, 2015 at 11:59

    Oj,

    naredila ognjičevo mazilo…ampak se mi je začelo trdit ze pri cca 47 stopinjah tako da je bilo pri 40 ko sem dodala eterično olje in vit e že povsem trdo. Se je to mogoče zgodilo zato ker sem dodala kakavovo maslo?

    Lp, Kristina


    • Špela/Milnica julij 10, 2015 at 12:31

      Pozdravljena

      najbrz da res, čeprav ker nevem kakšno recepturo ste sestavili, malo na pamet povem. Če ste dali preveč kakava + čebelji vosek – oba dodatno pripomoreta k zgostitvi oz. trdoti izdelka, zato je to potrebno upoštevati. Če je pretrdo še enkrat vse skupaj stopite in dodajte cca 15g olja in ponovno vlijte v kozarčke. lp


  12. Kristina julij 10, 2015 at 15:21

    Ok, hvala.
    Zaenkrat bom pustila tako kot je ker me ne moti da je trdo, naslednjič pa definitivno brez kakavovega masla 🙂


    • Špela/Milnica julij 10, 2015 at 15:45

      Zivjo

      kot želite, hočem vam le še povedati, da je kakavovo maslo super dodatek, vendar ga morate upoštevati – torej pri meni se obnesejo takšna mazila takole 82g olj 10g kakavovega masla in 8g čebeljega voska. Pozdravček


  13. klavdija julij 15, 2015 at 07:26

    Pozdravljeni, ali se lahko meša kokosova mast z maceratom ognjiča in čebeljim voskom, ki se uporablja tudi za kuhanje. V kakšnem razmerju, da je krema/mazilo še kakovostno?


    • Špela julij 15, 2015 at 11:02

      Zivjo Klavdija

      seveda lahko. Dodajte ga namesto macerata. Recimo za 100g takole 70g macerata, 20g kokosovega olja 10g čebeljega voska. Pozdravček


  14. Marjana julij 16, 2015 at 22:36

    Živjo Špela!
    Mene pa zanima ali lahko naredim mazilo po istem postopku z maceratom arnike?
    Hvala


    • Milnica/Špela julij 17, 2015 at 08:24

      Zivjo

      lahko marjana, seveda:)Pozdravček


  15. teja julij 28, 2015 at 07:31

    Zdravo spela. Mene pa zanima kako naredit mazilo z karitejevim maslom. Kaksno naj bo razmerje olja, masla in voska?


    • Špela/Milnica julij 28, 2015 at 08:37

      Zivjo Teja

      Lahko naredite z 47% masla, 3% čebeljega voska, 47% macerat olja, 1% eo in 2% vitamina E:), Pozdravček


  16. Nina avgust 31, 2015 at 14:49

    Živjo Špela!

    Zasledila sem, da ognjičevo mazilo za ustnice z glino še bolj ščiti pred pokanjem, ne vem pa koliko gline bi dodala in kdaj bi jo vmešala, imaš mogoče kakšen nasvet?

    Hvala za odgovor in lep pozdrav,

    Nina


    • Špela september 13, 2015 at 09:14

      Zivjo Nina

      jaz bi dodala malenkost do 1% po tem, ko se je vosek raztopil in vmešaš v macerat ognjiča. Sporoči kako se obnese. Hvala, lep dan


  17. Nina oktober 1, 2015 at 12:47

    Najlepša hvala, danes bom spet malo ustvarjala, sporočim kako mi je uspelo.

    Lp, Nina


  18. Darinka oktober 4, 2015 at 17:24

    Kje pa dobiš vitamin E?


  19. Barbara oktober 21, 2015 at 21:39

    Živjo! (:
    Doma imam čebelji vosek, kokosovo mast in jojobino olje…želim si narediti kremo iz teh sestavin, ampak vse te sestavine naredijo kremo zelo mastno, tako da BAJE rabim nekaj, kar jo “razmasti”. Slišala sem za E vitamin, ki vidim da ste ga tudi zgoraj omenjali. Katere stvari, ki kremo razmastijo, pa so še primerljive z vitaminom E in v kakšnih razmerjih jih lahko kombiniram?
    Lep teden,

    B.


    • Špela/Milnica oktober 22, 2015 at 08:52

      Zivjo Barbara

      jojobino olje ni mastno, vendar kremo delati samo na maščobni osnovi pomeni, da je bolj mastna, seveda. Vitamin E kreme ne bo razmastil, saj je antioksidant. Uporabite 5-8% škroba tapioke, ki ga date v mazilo, ko so maščobe stopljene in premiskate in vlijete v skodelice. Skrob bo vpil odvečno maščobo, tako, da krema ne bo mastna. Lep pozdrav


  20. Barbara oktober 22, 2015 at 12:05

    5%-8% glede na katero razmerje?


    • Špela oktober 22, 2015 at 16:56

      Zivjo

      misljeno na celotno tezo. Torej če bo mazilo težko 100g morate odšteti 5 ali 8% skroba, preostali del 95 ali 92g so olja. 🙂 pozdravček


  21. Meta november 11, 2015 at 13:28

    Pozdravljeni,

    ali lahko dodam k mazilu preden se strdi tudi med, da bo lepše dišalo?

    Hvala


    • Špela/Milnica november 15, 2015 at 20:26

      Zivjo

      bojim se, da se med ne bo stopil v olju. Ker med vsebuje v sebi tudi vodo, boste morali uporabiti emulgator. In ker med vsebuje vodo, bi morali praviloma (zato da se krema/mazilo ne pokvari) tudi konzervans. Če želite odišaviti vaše mazilo uporabite naravno eterično olje ali dišavo. Najdete jih tudi v naši spletni trgovini https://www.milnica.si/product-category/eterika/. Pozdravček


  22. Ljubka januar 30, 2016 at 20:44

    Zdravo Špela
    Zanima me ali se namesto čebeljega voska za mazilo lahko uporabi
    cero belino in v kakašnem odstotku ?
    LP ljubka


    • Špela/Milnica januar 31, 2016 at 16:42

      Zivjo

      seveda 🙂 lep pozdrav


  23. strela7 maj 10, 2016 at 13:14

    v redu.tako tudi jaz delam,samo,da nimam sivkinega olja


  24. BARBARA julij 4, 2016 at 09:51

    Zdravo! Kaj lahko dam namesto čebeljega voska? Ob enem bi še rada pohvalila Vaš portal, Vaše delo. Bravo in kar tako naprej 😉 Lp Barbara


    • Špela/Milnica julij 4, 2016 at 17:15

      Zivjo Barbara

      lahko dodate kakavovo maslo, ki strdi, ali kakšen drug vosek. Če bi delali recimo samo s kakavovim maslo recimo in maceratom ognjiča, priporočam vsaj 40% kakavovega masla. Nekaj na tale način, le da dodate svoje macerirano olje (namesto avokadovega olja in olja pšeničnih kalčkov) https://www.milnica.si/kakavov-poletni-mousse-za-telo/

      lepo vas pozdravlja, špela


  25. BARBARA julij 11, 2016 at 10:28

    Super, bom poskusila 🙂 Najlepša hvala 🙂


  26. Karmen Valant avgust 31, 2016 at 14:45

    Lepo pozdravljeni! Z veseljem prebiram vaše nasvete, seveda se še kaj naučim,kar mi pri mojem delu vsekakor pride prav! Sem blogerka in moji članki se vrtijo predvsem okoli zelišč in naravnih pripravkov za zdravje. če vas zanima si lahko ogledate moj članek o ognjičevi kremi.
    Lep dan
    Karmen


  27. jana januar 8, 2017 at 14:45

    Živjo.Prosila bi vas če mi lahko napišete recept kako bi vi naredili kremo iz sestavin macerat sivke,šentjanževke in ognjiča,kakavovega,karitejevega in kokosovega masla,čebelji vosek E vitamin,eterično olje sivke in čajevca.Prosim,če mi lahko napišete v gramih.Do sedaj mi je tako mazilo delala kolegica ampak bi ga rada naredila sama.
    Hvala in lep dan Jana


    • Milnica,Špela januar 8, 2017 at 20:27

      Zivjo Jana

      lahko vam napišem kako bi ga jaz naredila, ni pa sploh nujno, da bo mazilo razen enakih sestavin tudi enako. Male skrivnosti se skrivajo v razmerjih in nenazadnje tudi v samem procesu izdelave.

      12g čebeljega voska
      21g kakavovega masla
      17g karitejevega masla
      14g kokosovega olja
      15g macerat ognjiča
      8g macerat šentjanževke
      11g macerat sivke
      1g vitamina e
      1g (0,5g čajevec, 0,5g sivke)

      Sporočite kako bo uspelo 🙂

      Pozdravček

      Špela


  28. jana januar 14, 2017 at 17:11

    Pozdravljena Špelca

    Joj hvala,res hvala.Zanima pa me še katere sestavine moram najprej segreti oz stopiti,olj verjetno ni za pregerevati.Sem pa naredila vašo ognjičevo mazilo in vaše luksuzno maslo za telo. Naročila sem kar vaše pripravljene paketke,ki so res super.Aja še to me zanima,ker bi rada naročila tudi paket za izdelavo vlažilnega seruma s hialuronsko kisllino in je tudi olje korenčkovih semen,pa me zanima kje bi to eo lahko dobila,ker ga pri vas nisem zasledila.Še enkrat hvala ker ste mi pomagali in napisali recept za mazilo.Res ste super.
    Lep večer Jana


    • Špela/Milnica januar 15, 2017 at 21:25

      Zivjo

      stopite le maslo in vosek, olja lahko dodate ko je vse stopljeno (ni jih potrebno segrevati :). Olje korenčkovih semen mi dobivamo od našega dobavitelja, saj ga uporabljamo v naših kremicah. Morda bo kmalu tudi v naši trgovinici. Sicer pa priporočam tudi arabski smilj, vrtnico, smilj. 🙂 Pozdravček, Špela


  29. jana januar 19, 2017 at 19:53

    Zivjo

    evo mazilo za katero si mi napisala zgoraj mi je uspelo narediti.Rada bi ga pa še probala narediti z zeliščim poparkom.Ali bi bilo to možno in kakšno razmerje bi morala uporabiti.
    Hvala Jana


    • Špela/Milnica januar 22, 2017 at 17:09

      Zivjo Jana

      zeliščnega poparka ne morete na ta način dodati v mazilo. Recepturo je potrebo čisto spreobrniti in se lotiti emulzije (ki vsebuje emulgator, primerno zaščito v obliki konzervansa itd). Pozdravček, špela


  30. Tanja november 25, 2017 at 22:12

    Pozdravljena,
    lahko dodam v mazilo tudi malo svetlinovega olja?
    Lp,Tanja


    • Špela/Milnica november 27, 2017 at 19:24

      Zivjo Tanja,

      lahko del ognjičevega olja s svetlinovim oljem. lp, Špela


  31. irena december 13, 2018 at 16:16

    špela,

    res ste super punca

    l.p., irena


    • Milnica januar 9, 2019 at 17:57

      Hvalaaa, Irena! 🙂 Malo sicer pomaga tudi moja super Milničasta ekipa :))


  32. Goran maj 22, 2019 at 19:27

    Pozdravljeni!
    Vse pohvale za vase objave.
    Eno vprasanje imam glede izdelave kreme.
    Za izdelavo ognjiceve kreme sem uporabil sestavine v razmerju:
    100ml ognjicevega macerata,
    13g cebeljega voska,
    25g kokosovega masla
    Ko so vse sestavine stopljene in zdruzene pocasi dodajam 80ml destilirane vode med miksanjem.
    Dodal sem tudi vitamin E, vendar nobenega emulgatorja. Kremi scasoma malce olje odstopi na vrhu kreme.
    Vprasanje: v kaksnem razmerju naj dodam in kateri emulgator priporocate? Kaj bi na dane sestavine malo zgostilo kremo?
    Hvala za odgovor.
    Lp, Goran


    • Špela/ Milnica maj 23, 2019 at 17:11

      Zivjo Goran,

      hvala, me veseli, da vam je naš blog v pomoč. Če bi radi v tako kremo dodali vodo, bo potrebno uporabiti emulgator, kot ste ugotovili. Glede na približno recepturo, ki jo imate sestavljeno gre za bogato kremo na osnovi V/O (voda v olju). V tem primeru lahko uporabite emulgator lecitin ali olivem 900. Po mojih izkušnjah je z olivemom 900 lažje delati.

      Recept boste morali prilagoditi. Vse skupaj računajte na 100%. Predlagam, da je vodna faza do 30%, 70% pa maščobna faza. V maščobno fazo morate vkalkulirati tudi % emulgatorja in po potrebi koemulgatorja oz. stabilizatorja. Ja, nekaj dela je še 🙂

      Pri izdelavi emulzij, torej vsi izdelki ki vsebujejo emulgator, za ustrezno varno uporabo in mikrobiološko neoporečnost potrebujejo še dodatek konzervansa 🙂 Na milnici najdete tudi naravne konzervanse. Lep pozdrav, Špela