Uporabni nasveti, Recepti & ideje

Čiščenje obraza z naravnimi rastlinskimi olji (OCM)

Oil cleansing method čiščenje obraza

Si že slišala, da lahko nečistoče s kože odstraniš z naravnimi rastlinskimi olji? Čeprav se morda sliši nesmiselno, ta metoda deluje zelo učinkovito.  Pri tem je pomembno, da uporabiš kvalitetna, hladno stiskana rastlinska olja.

Z uporabo pravega olja lahko nečistoče odstraniš učinkovito, nežno in predvsem naravno. Eno najpogostejših olj, ki se uporablja za takšno naravno čiščenje obraza, je ricinusovo olje. To olje je sicer široko uporabljano v številnih domačih izdelkih za nego ustnic in ličil, v zadnjem času pa izjemno priljubljeno za nego lasišča.

To izjemno viskozno olje je bogato z ricinoleinsko maščobno kislino. Je dober astrigent in pomaga očistiti nečistoče s kože.  Ravno zato se to olje uporablja pri metodi čiščenja, v tujini poznani kot OCM – oil cleansing method.

Ricinusovo olje lahko kombiniraš tudi s kakšnim drugim oljem za odstranjevanje nečistoč (recimo olivno, sladko mandljevo olje, avokadovo olje in olje mareličinih jedrc, lešnikovo olje). Spodaj sem naštela kar nekaj primernih 🙂 .

Možne kombinacije za izdelavo olja za odstranjevanje ličil in drugih nečistoč s kože:

Za izdelavo 100ml olja za odstranjevanje ličil boste potrebovali:

(mešana koža)

Ta kombinacija je primerna za mešano kožo. Tisti, ki imate suho kožo, uporabite manj ricinusovega olja. Če pa imate zelo zelo suho kožo, pa ga lahko celo izpustite, saj lahko prevelika količna ricinusovega olja kožo izsušuje. Uporabite raje karitejevo olje v kombinaciji z oljem mareličnih jedrc ali avokadovim oljem.

ciscenje-koze-z-rastlinski-olji-nova-slika

Katera olja še pridejo v upoštev?

Za suho kožo:

Za občutljivo kožo:

Za mastno

Za aknasto kožo:

Prelij olje v primerno stekleničko in shrani. Porabi v roku 7 mesecev.

Kako uporabiti pripravljeno olje?

Pomembno je, da upoštevaš celoten postopek uporabe.

Olje s konicami prstov vmasiraj v obraz. Obraza prej NE navlaži. S krožnimi gibi privošči obrazu nežno masažo – masiraj 2 minuti. Po končani masaži vzemi čisto krpico ali naravno gobico za umivanje in jo zmoči v topli vodi. Z vlažno gobico ali krpico odstrani olje z obraza. Postopek po potrebi ponovi, če vidiš, da so na koži še vedno ostanki olja. Koža bi morala biti po uporabi mehka in navlažena, brez občutka mastnega filma.  Zdaj lahko v tanki plasti le še naneseš ustrezno vlažilno kremo ali serum. Hitro boš ugotovil/a, da ne rabiš sintetičnih olj za čiščenje, ki kožo dodatno izsušujejo.

Pogosta zmota

Mnogi mislijo, da bo takšna uporaba olja dodatno zmastila kožo, povzročila mozolje, akne ipd. Vendar pa so ti pojavi posledica različnih dejavnikov: hormoni, bakterije, ostanki odmrlih kožnic celic. Normalno je, da tvoja koža proizvaja olje, saj ga potrebuje. S pravilno uporabo boš hitro občutil/a, da ta metoda deluje. Takšna naravna pomoč zdravi, ščiti, navlaži kožo in jo pripravi, da začne pravilno delovati.

POGOSTE NAPAKE PRI UPORABI:

  • ne pusti preveč olja na obrazu; dobro, a nežno očisti olje s krpico ali gobico
  • dobro očisti celoten obraz, še posebno predel okoli lasišča, brado, ob ušesih, saj se tam radi pojavijo mozoljčki 🙂
  • voda naj bo dovolj topla. Pazite, da ni prevroča, zaradi česar bi ti bilo neprijetno
  • olja, ki jih uporabljaš, naj bodo primerna za tvoj tip kože. Hitro se zgodi, da izberemo napačna olja – lahko so preveč “težka” oz. mastna ali pa preveč “lahka” za tvoj tip kože
  • vedno uporabljaj le čisto gobico ali krpico; ta naj bo nežna, ne groba
  • če se dan ali dva po uporabi pojavijo kakšni “izbruhi” na koži (mozoljčki), je to povsem normalna reakcija na koži. Nečistoča je prišla iz globljih plasti kože na površje, kar se včasih zgodi tudi pri uporabi glinenih mask. Vztrajaj vsaj teden dni, da boš opazil/a prve spremembe 🙂

1 komentar na “Čiščenje obraza z naravnimi rastlinskimi olji (OCM)

  1. biljana pravi:

    Hvala za nasvete. Lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.