• 27
  Sep

  Naravna šminka Nude & Mat

  https://www.milnica.si/blog/nude-mat-naravna-sminka/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Si ljubiteljica obstojnih mat šmink v naravnih odtenkih? Jaz tudi! In tale recept ti bo pisan na kožo (oziroma ustnice 🙂 Opečnato rdeče šminke, ki so dolgo obstojne, dajejo na ustnicah nežne odtenke – naravne, rdeče/oranžkaste odtenke s pridihom mareličnih tonov. Jaz jim pravim kar nude odtenki, saj dajejo lep naraven videz – poudarijo in obarvajo ustnice, obenem pa izgledajo skoraj nenaličene.

  Pristajajo praktično vsaki ženski (tako temnolaskam kot svetlolaskam) in so primerni za vse priložnosti.

  V tem receptu sem pripravila dva odtenka. Svetlejšega za dnevno ličenje in temnejšega za bolj večerno ličenje, ki pa še vedno izgleda naravno. In še ena super stvar! Temnejši ali svetlejši odtenek lahko uporabite tudi kot rdečilo za lička, saj je šminka super obstojna in mazljiva ter ne premočnih barv.

  Za izdelavo boste potrebovali:

  5g kokosovega kaprilata (lahko uporabite tudi rastlinsko olje, vendar bo učinek nekoliko drugačen). Če se že odločite za rastlinsko olje, priporočam sladko mandljevo olje, olje iz semen oslada, olje pasijonke ali kokosovo frakcionirano olje, ki je lahko, brez vonja in okusa.

  2,8g karnauba vosek 

  7,5g mango maslo – to maslo najraje uporabljam za izdelavo takšnih šmink, saj je izjemno kremasto, lepo mazljivo, nima motečega vonja ter je skoraj brez barve.

  2x kozmetična žlička peachy mice

  8x kozmetičnih žličk rdečega železovega oksida (za temnejši odtenek pa še 4x dodatne kozmetične žličke rdečega železovega oksida – NAVODILA SPODAJ)

  6,5 kozmetičnih žličk titanovega dioksida (za obstojnost, UV zaščito in mat/naraven odtenek)

  Potrebni pripomočki:

  kozmetična žlička

  paleta za ličila (ali druge primerne posodice) – posodice za balzame niso primerne, saj je šminka nekoliko mehkejša od balzamov za ustnice

  ognjevarna posoda

  žlička ali laboratorijska paličica za mešanje

  alkohol za steriliziranje pripomočkov (70% etanol)

  Ker delamo z majhno količino sestavin (tako pač je pri izdelavi dekorativne kozmetike, nihče je ne dela na kilograme 🙂 ), zato je potrebno nekaj natančnosti. Priporočam, da se držite recepta, če želite, da je uspeh zagotovljen. Pomemben je tudi postopek, zato velja prebrati navodila spodaj.

  POSTOPEK IZDELAVE:

  1.KORAK:

  Stehtajte mangovo maslo, kokosov kaprilat in karnauba vosek.

  2. KORAK:

  Zmešajte 6,5 kozmetičnih žličk (tudi te dobite v Milnici – kliknite tukaj) titanovega oksida, 2 kozmetični žlički peachy mice in 8 kozmetičnih žličk rdečega železovega oksida. Niti ni pomembno, kako dobro so tule pigmenti zmešani, saj jih boste dobro zmešali v maščobni fazi.

  3.KORAK:

  Na ognjevarni posodi stopite sestavine iz 1. koraka. Pri temperaturi cca. 70 stopinjah Celzija se bo karnauba vosek stopil, vendar priporočam, da to temperaturo ohranjate še vsaj 5 minut. Velikokrat se zgodi, da se kakšen majhen košček karnauba voska še ni raztopil, zato ga dobro premešajte (tako se bo stopil hitreje). Zakaj je to pomembno? Neraztopljeni košček voska bi lahko uničil vaš celoten izdelek, saj bo šminka hitro premehka in zrnata.

  Ko imate temperaturo 70 stopinj (maščobne faze), stresite v ognjevarno posodo, v kateri segrevate sestavine iz  1. KORAKA, še zmešane pigmente iz 2. KORAKA. Dobro jih vmešajte. Lahko kar  termometrom; če opazite še kakšen neraztopljen delček titanovega oksida, ga poskušajte z mešanjem raztopiti (pomaga!). Pomembno je, da se vsi delci pigmentov raztopijo, saj bo tako vaša šminka enakomerno pigmentirana.

  4. KORAK:

  Ko so pigmenti dobro vmešani in vosek raztopljen, vlijte svojo šminko v dve posodici (iz paletke ličil). To bo šminka številka 1 – svetlejši odtenek. Dve posodici iz palete pa shranite za temnejši odtenek šminke.

  SMINKE4

  Izdelava temnejšega odtenka

  V preostanek mase dodajte še dodatne 4 kozmetične žličke rdečega železovega oksida (brez skrbi, odtenek ne bo premočan, saj smo že v prvi fazi dodali titanov dioksid – beli pigment). Po potrebi še malo segrejte na parni kopeli, da se železov oksid povsem raztopi, nato pa le še vlijte v preostali posodici iz palete. Voila! Zdaj lahko vse štiri posodice shranite v svojo paletko ličil 🙂

  DODATNA NAVODILA:

  Šminko v paleti je najbolje nanašati s čopičem za šminke. Takšna šminka po mojih izkušnjah ni primerna za shranjevanje v posodice za balzame.  V kolikor vam nekaj šminke še ostane, jo lahko prelijete v drugo primerno posodico.

  Oba odtenka šminke sta primerna tudi kot rdečilo za lička (priporočam nanos pod lično kostjo), saj je lepo mazljivo in kremasto ter deluje naravno.

  Ali lahko dodam dišavo ali vitamin E?

  Da, na koncu (ko odstavite ognjevarno posodo z ognja) lahko dodate še kakšno kapljico dišave, arome, eteričnega olja in kakšno kapljico vitamina E. Vendar ne preveč – 3 kapljice vitamina e bodo več kot dovolj. Prav tako ne več kot 3 kapljice dišave ali eteričnega olja.

  Rok uporabe šminke je približno 10 mesecev. Rok se nekoliko podaljša z dodatkom vitamina E.

   

  SMINKE1

Komentarji

 1. TAJDA april 27, 2017 at 09:15

  Pozdravljena,

  pozabila sem kupiti mango maslo. Kaj lahko uporabim namesto njega?

  Lep pozdravček

  Tajda


  • Špela/Milnica april 27, 2017 at 14:11

   Zivjo Tajda

   imate karitejevo ali kakšno drugo podobno maslo?

   lp
   Špela


 2. TAJDA april 28, 2017 at 12:35

  Zivijo,

  doma imam aloe maslo. Ali bi lahko uporabila to?


  • Špela/Milnica april 28, 2017 at 13:04

   Zivjo Tajda

   lahko, malenkost bi le povečala karnauba vosek, za 0,2g, ker je aloe mehkejša od manga. Lp,Špela


 3. TAJDA april 28, 2017 at 14:10

  Najlepša hvala za pomoč.

  Lp Tajda


 4. maja januar 4, 2018 at 10:03

  Pozdravljena,

  mika me izdelava tele šminke, vendar bi jo želela preliti v balzam za stike, kar mi je bolj praktično. Ali bi se obneslo?
  Hvala!
  maja


  • Špela/Milnica januar 10, 2018 at 18:49

   Zivjo Maja,

   dodajte več voska – 2% več, že želite v stiku. lp, Špela


 5. jana junij 20, 2019 at 17:00

  zdravo, zanima me, ce lahko lahko vosek nadomestim s cebeljim. hvala za odg.


  • Špela/Milnica junij 21, 2019 at 08:04

   Zivjo,

   lahko poskusite 🙂

   lp

   Špela