Recepti & ideje

Nočna bogata krema proti gubicam

Prihajajo dnevi, ko bo koža potrebovala bolj bogato zaščitno nego. Pripravila sem ti recept za kremico s pomočjo katere se tvoja koža na obrazu zagotovo ne bo izsušila. Če iščeš nekaj hranilnega, da se zjutraj zbudiš kot prerojena, je tole recept, ki ga moraš preizkusiti 🙂

Recept

Kaj potrebuješ?

a) 61 % = 61g oljna faza

10g Oliwax LC

5g lecitin (sojin) ali lizolecitin

20g karitejevo rafinirano organsko maslo

20g olje semen črnega ribeza (alternative: boragino olje, svetlinovo olje)

6g šipkovo olje ali če želite bolj rumen odtenek kreme korenčkovo olje

b) 35,5% vodna faza

33,5g hidrolat vrtnice (+8g dodatno zaradi izparevanja)

0,2g alantoin

1,8g rastlinski glicerin

c) 3,5% ohlajevalna faza

1g koencim Q10 ali lipofilni antioksidant mix

0,5g jasmin

0,5g neroli

1g vitamin e

0,5g cosgard

Izdelava

1.KORAK priprava sestavin in pripomočkov

Poleg zgoraj našetih sestavin potrebuješ mešalnik, 2x ognjevarna posoda, vodno kopel in termometer, tehnico in kakšno žličko. Vse pripomočke steriliziraj in očisti.

2. KORAK priprava oljne faze

Oljno fazo pripraviš tako, da odmeriš v eno ognjevarno posodo:

oliwax, lecitin, karitejevo maslo in olja. Zaradi boljšega prikaza sem olje črnega ribeza in šipkovo olje dodala direktno v oljno fazo. Ker ju ni dobro preveč segrevati ju lahko v oljno fazo dodaš malenkost kasneje pri segrevanju, ko ostale sestavine iz oljne faze že dosežejo 70 stopinj Celzija.

 

 

3. KORAK priprava vodne faze

V vodno fazo odmeriš hidrolat vrtnice, glicerin in alantoin.

4. KORAK priprava ohlajevalne faze

V manjšo merilno posodico odmeriš konzervans, poljubne dišave (jaz sem izbrala jasmin&neroli, fino se poda tudi sladka pomaranča), koencim in naravni vitamin e. Lahko pa kremico pustite kar neodišavljeno.

5. KORAK segrevanje&emulgiranje

Pripraviš vodno kopel in segrevaš sestavine na do 70 stopinj Celzija. Ko dosežeta to temperaturo, odstaviš z vodne kopeli. Nato vodno fazo počasi, med konstantnim mešanjem vlivaš v oljno fazo. Približen čas mešanja je 5 minut, dokler se povsem ne emulgira. Ko se kremica nekoliko ohladi (temperatura pade pod 45 stopinj C) vmešaš še vsebino iz C faze. In tako je tvoja kremica pripravljena!

5. KORAK shranjevanje

Napolnil/a boš cca 2x50ml lonček, morda malo manj, ker gre za bolj kompaktno kremo. Lahko preveriš še pH in ga ustrezno znižaš z mlečno kislino (ne več kot 0,4g), gibati se mora med 5-6 pH. Rok uporabe bo cca. 4 mesece.

 

Related Posts

1 komentar na “Nočna bogata krema proti gubicam

  1. Karolina pravi:

    Živjo,

    Zelo so mi všeč vaši recepti, predvsem pa se kakšen dodaten napotek. Pridno delam kremice. Imam pa vprašanje v zvezi z eteričnimi olji. Do sedaj sem jih mešala med seboj čisto po receptu. Zanima pa me nasplošno, katera olja se med seboj povezujejo, dopolnjujejo.

    Hvala in lp, Karolina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja