• 25
    Okt

    Nočna bogata krema proti gubicam

    https://www.milnica.si/blog/nocna-bogata-krema-proti-gubicam/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Prihajajo dnevi, ko bo koža potrebovala bolj bogato zaščitno nego. Pripravila sem ti recept za kremico s pomočjo katere se tvoja koža na obrazu zagotovo ne bo izsušila. Če iščeš nekaj hranilnega, da se zjutraj zbudiš kot prerojena, je tole recept, ki ga moraš preizkusiti 🙂

    Recept

    Kaj potrebuješ?

    a) 61 % = 61g oljna faza

    10g Oliwax LC

    5g lecitin (sojin)

    20g karitejevo rafinirano organsko maslo

    20g olje semen črnega ribeza (alternative: boragino olje, svetlinovo olje)

    6g šipkovo olje ali če želite bolj rumen odtenek kreme korenčkovo olje

    b) 35,5% vodna faza

    33,5g hidrolat vrtnice (+8g dodatno zaradi izparevanja)

    0,2g alantoin

    1,8g rastlinski glicerin

    c) 3,5% ohlajevalna faza

    1g koencim Q10

    0,5g jasmin

    0,5g neroli

    1g vitamin e

    0,5g cosgard

    Izdelava

    1.KORAK priprava sestavin in pripomočkov

    Poleg zgoraj našetih sestavin potrebuješ mešalnik, 2x ognjevarna posoda, vodno kopel in termometer, tehnico in kakšno žličko. Vse pripomočke steriliziraj in očisti.

    2. KORAK priprava oljne faze

    Oljno fazo pripraviš tako, da odmeriš v eno ognjevarno posodo:

    oliwax, lecitin, karitejevo maslo in olja. Zaradi boljšega prikaza sem olje črnega ribeza in šipkovo olje dodala direktno v oljno fazo. Ker ju ni dobro preveč segrevati ju lahko v oljno fazo dodaš malenkost kasneje pri segrevanju, ko ostale sestavine iz oljne faze že dosežejo 70 stopinj Celzija.

     

     

    3. KORAK priprava vodne faze

    V vodno fazo odmeriš hidrolat vrtnice, glicerin in alantoin.

    4. KORAK priprava ohlajevalne faze

    V manjšo merilno posodico odmeriš konzervans, poljubne dišave (jaz sem izbrala jasmin&neroli, fino se poda tudi sladka pomaranča), koencim in naravni vitamin e.

    5. KORAK segrevanje&emulgiranje

    Pripraviš vodno kopel in segrevaš sestavine na do 70 stopinj Celzija. Ko dosežeta to temperaturo, odstaviš z vodne kopeli. Nato vodno fazo počasi, med konstantnim mešanjem vlivaš v oljno fazo. Približen čas mešanja je 5 minut, dokler se povsem ne emulgira. Ko se kremica nekoliko ohladi (temperatura pade pod 45 stopinj C) vmešaš še vsebino iz C faze. In tako je tvoja kremica pripravljena!

    5. KORAK shranjevanje

    Napolnil/a boš cca 2x50ml lonček, morda malo manj, ker gre za bolj kompaktno kremo. Lahko preveriš še pH in ga ustrezno znižaš z mlečno kislino (ne več kot 0,4g), gibati se mora med 5-6 pH. Rok uporabe bo cca. 4 mesece.

     

Komentarji