• 10
  Jul

  Naravni kremni deodorant

  https://www.milnica.si/blog/naravni-kremni-deodorant/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Velikokrat dobim vprašanja, kako izdelati naravni deodorant na osnovi kokosove maščobe, gline in sode bikarbone. Tokrat sem zato zate pripravila recept za izdelavo naravnega deodoranta, ki deluje! Od takšnega deodoranta lahko pričakuješ, da bo zakamufliral neprijetne vonjave, ne bo pa ustavil potenja. Nima namreč nobenih antiperspirantov – nekaterim je to všeč, drugim ne. Kombinacije vonjav lahko sestaviš sam/a, jaz priporočam sledeča eterična olja: cipresa, timijan, limonska trava, vsi citrusi, čajevec, sivko ali katero drugo eterično olje, ki ima protimikrobno delovanje.

  Deodorant je enostaven za nanašanje z lopatico ali prsti. Če ga želiš shraniti v embalažo za deodorant (torej stik), bi priporočala, da povečaš delež kokosovega voska (spodaj več informacij).

  Za izdelavo potrebuješ (nastalo bo cca 60ml deodoranta; sestavine so na voljo tudi v paketu)

  *opcijsko lahko dodaš še 3 kapljice eteričnega olja čajevca, ki ima močno protimikrobno delovanje. Tudi timijan se bo dobro obnesel za odganjanje neprijetnega vonja. Če ti je všeč citrusna-osvežilna kombinacija, potem priporočam kombinacijo limete in bergamotke, ki sem ju izbrala tudi sama. Lahko tudi pomaranče in limete ali bergamotke in katerega drugega citrusa.

  1. KORAK: Pripraviš sestavine in pripomočke (priporočam tudi dobro voljo in odstranitev sitnob iz kuhinje 🙂 )

  kremni-naravni-deodorant-priprava-sestavin

   2. KORAK: topljenje

  Stopiš kokosov vosek in kandelila vosek, ki si ga stehtal/a.

  naravni-deodorant-kokos

  kandelila_naravni-dedorant-v-kremi

  priprava-in-izdelava-naravni-dedorant

  topljenje_naravni-deodorant

  3. KORAK: Dodajanje suhih sestavin

  V stopljeno maščobo dodaj glino, sodo bikarbono, ekstrakt poprove mete in eterično olje limete ter bergamotke, v zgoraj navedenih količinah.

  glina-naravni-deodorant

  naravni-dedorant-soda-bikarbona

  poprova-meta_naravni-deodorant

  bergamotka_naravni-deodorant

  limeta-etericno-olje-naravni-deodorant

  4. KORAK: Shranjevanje

  Ko si dodal/a vse sestavine in eterična olja, prelij v posodico. Če si si zamislil/a, da bi deodorant shranila v posodico na potisk ali embalažo za deodorant: predlagam, da v recepturi povečaš delež kandelila ali karnauba voska še za 2g in hkrati zmanjšaš delež kokosovega voska. Tako bo še vedno dovolj mazljivo in ne premehko, da bi se v embalaži za deodorant tvoj izdelek prelomil.

  Porabi v roku 5 mesecev.

  Takšen deodorant je najlažje nanašati z lopatico oz. špatulo. Pazi, da deodorant ne bo na vročini ali v avtu, še posebno v poletnih dneh, ko temperature pobegnejo tudi čez 40 stopinj Celzija. V tem primeru se bo žal stopil – nazaj v prvotno obliko ga spraviš, če ga za kakšno uro postaviš v hladilnik.

  naravni-deodorant-shranjevanje

  Ti je recept prišel prav? Deli ga s prijatelji!

  Imaš vprašanje? Napiši komentar ali pošlji email 🙂

Komentarji

 1. simona julij 13, 2017 at 10:40

  Živjo, ali lahko ta vosek v receptu zamenjam s čebeljim voskom – ker ga imam na zalogi.
  Hvala


  • Špela julij 13, 2017 at 12:30

   Zivjo Simona!

   seveda lahko, le več ga uporabite, torej 4g več, saj je kandelila močnejši vosek. Ali pa zmanjšajte kokosov vosek za 3g in povečajte delež voska še dodatno za 3g. Pozdravček, Špela


 2. aaa julij 15, 2017 at 09:54

  Kako se obnese glede sledov na oblačilih? Katera EO bi priporočili za moške?


  • Špela/Milnica julij 15, 2017 at 19:18

   Zivjo Alenka

   zaenkrat dobro:) sicer sem ga v teh poletnih dneh preizkušala bolj na oblačilih brez rokavov. 🙂 Za moške bi priporočala v deodorantu: limeta, timijan, cipresa, cedra, bor, limonska trava, rožmarin, pačuli, grenivka, petigran, čajevec, poprova meta, sandalovina, sivka. V teh kombinacijah bi lahko kaj sestavili. Priporočam vsaj tri različna olja, enega iz zgornje,drugega iz osnovne in tretjega in srednje note. Res pa je odvisno kaj mu diši, po mojih izkušnjah imajo radi citruse in pazite, da ni vse skupaj preveč sladko, temveč predvsem deluje sveže. Pozdravček, Špela


 3. Cvetka avgust 1, 2017 at 19:40

  Pozdravljena Špela,se spoznavam s tvojo zakladnico znanja, res si zelo dobra. Do sedaj sem si večinoma pripravljala oljne macerate iz zelišč, tako da je moje znanje zelo majhno. Zanima me ali lahko uporabim samo čebelji vosek, malo kokosovega olja in sodo bikarbono ali je potreben še kakšen škrob. Predvsem pa kakšno razmerje naj uporabim. Ker raznih vitaminov in eteričnih olj ne smem uporabljat, si delam hladne macerate iz ognjiča, sivke , (ali lahko tudi to vključim v deodorant) in smilja, .


  • Špela/Milnica avgust 1, 2017 at 21:07

   Pozdravljeni Cvetka,

   najlepša hvala za lepe besede <3

   lahko bi dodali tudi kakšen škrob, marsikdo dodaja koruzni ali tapiokin skrob. Jaz sem namesto tega uporabila kar glino. Lahko uporabite čebelji in kokos. Opozorila bi le, da preveč čebeljega voska, ne bo dobro, zaradi mazljivosti. Uporabite ta recept, le malenkost povišajte delež čebeljega voska. Odvisno tudi ali ga boste pakirali v stik posodico ali kar tako kot sem jo uporabila jaz. Lahko uporabite macerat ognjiča, mislim, da bi bil še najbolj primeren. Za toliko kolikor boste dodali olja, morate odšteti delež kokosove maščobe in prilagoditi delež čebeljega voska. Morda prvi ne bo popoln, a priporočam, da poskusite 🙂

   lepo vas pozdravljam,

   Špela