• 02
    Apr

    Naravna sončna krema za obraz z UV zaščito

    https://www.milnica.si/blog/naravna-soncna-krema-za-obraz-z-uv-zascito/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Priznaj, da se tudi ti ne moreš upreti prvim spomladanskim sončnim žarkom 😍 Ampak – nikar ne posezi po sončni kremi le poleti! UV zaščitno kremo je potrebno nanašati tudi v pomladanskih in jesenskih sončnih dneh. Še posebej, če se podajaš v hribe ali pa le na izlet v naravo.

    Priporočam, da pod kremo s faktorjem naneseš kakšen vlažilni in vitaminski serum, ki kožo še dodatno zaščiti pred nevarnimi UV žarki. Zaradi teh se bo tvoja koža namreč postarala hitreje.

    Pripravila sem ti recept za vlažilno sončno kremo! Vsebuje visok delež cinkovega oksida (UV zaščita), zaradi česar sem dodala tudi več maščobne osnove, da formula ne deluje “presuho” na koži. Tako je krema učinkovita, obenem pa se lepše maže. Cink deluje tako za zaščito UVA kot UVB žarkov, ne maši por, deluje blagodejno in protivnetno.

    Krema, ki ima visok delež cinkovega oksida, mora vsebovati več maščobe, saj je tako boljše mazljiva in pušča manj bele sledi na koži (še vedno bo koža bolj bela, kot s klasičnimi “kemičnimi” UV filtri). Se tudi boljše vpije kot krema, ki vsebuje večji delež vodne osnove kot pa maščobne. Dodatek korenčkovega olja kremo obarva, hkrati pa pusti manj bele sledi na koži. Če želiš, lahko recept seveda tudi prilagodiš po svoje. Dobra alternativa oljem v receptu so še: olje pšeničnih kalčkov, riževo olje, šipkovo olje, olje granatnega jabolka in olje pasijonke.

    Kaj pa faktor? To je večno vprašanje pri domačih naravnih sončnih kremah. Brez laboratorijskega testiranja ga ne moreš določiti, zato svojo kremo preizkusi. Spodnji recept deluje, je večkrat preizkušen, ampak preden se s svojim izdelkom podaš na kakšno “resno sončenje”, njegovo učinkovitost testiraj na manjši površini kože 🙂

    Recept

    Za cca 100ml kreme boš potreboval/a:

    A) OLJNA faza 70%

    20% cinkov oksid (20g)

    10% mango maslo (10g)

    15% aloe maslo (15g)

    5% korenčkovo olje (5g)

    11% malinovo olje (11g)

    9% oliwax LC (9g) – deluje kot koemulgator, a ker je vodni delež v tem receptu majhen je sposoben emulgirati manjšo količino vode. Za boljšo stabilnost kreme, priporočam dodatek zgoščevalcev (guar, ksantan ali arabski gumi)

    B)  VODNA faza 25%

    0,2% ksantan gumi (0,2g)

    0,2% alantoin (0,2g)

    1% geogard ultra (1g)

    3% rastlinski glicerin (3g)

    20,6% malinov ekstrakt (20,6g) + 10g destilirane vode ali malinovega ekstrakta (zaradi izparevanja vode pri segrevanju)

    C) ohlajevalna faza 5%

    1% vitamin E (1g)

    2% koencim Q10 (2g)

    1% panthenol (1g)

    1% eterično olje sivke (cca 5-10 kapljic)

    Izdelava

    1. PRIPRAVA SESTAVIN

    2. PRIPRAVA OLJNE FAZE

    Stehtaj sestavine iz oljne faze in daj v stekleno posodo za segrevanje.

    3. PRIPRAVA VODNE FAZE

    Pripravi vodno fazo in počakaj, da se ksantan gumi raztopi. Sestavine iz vodne faze prav tako daj v stekleno posodo za segrevanje.

    4. SEGREVANJE IN EMULGIRANJE

    Segrevaj obe posodi na vodni kopeli na 70 stopinj Celzija. Temperaturo preveri s termometrom in vsake toliko časa premešaj. Odstavi z vodne kopeli, ko obe fazi dosežeta 70 stopinj Celzija.

    Počasi vlivaj vodno fazo in miksaj. Priporočam zmogljiv palični mešalnik. Miksaj, dokler se krema ne homogenizira – cca 5 minut. Preveri temperaturo in dodaj sestavine iz C faze v kremo, ko temperatura pade pod 45 stopinj Celzija.

    Nato mešaj še cca 3 minute in preveri pH. Ustrezno prilagodi, če je potrebno (znižaj z raztopino citronske ali mlečne kisline (nekaj kapljic)). Priporočljiv pH je 5-6.5.

    Tvoja krema bo obstojna cca. 6 mesecev. Želim ti čudovite sončne dne 😎🌞

    5. PREIZKUS IN SHRANJEVANJE

Komentarji

  1. maja april 4, 2019 at 09:55

    Pozdravljena,

    že nekaj časa imam v mislih, da naredim uv zaščitno kremo za obraz, tko da je tale recept dobrodošel. Zanima me ali lahko olivax lx nadomestim s čim drugim?

    Hvala!
    pozdravček
    maja


    • Špela/Milnica april 5, 2019 at 13:40

      Zivjo,

      edino olivem 900 ali lecitin mi pade na pamet 🙂 lp, Špela


  2. maja1.babnik@gmail.com april 4, 2019 at 11:06

    pozdravljeni.
    se lahko to kremo tudi kupi pri vas?
    lp


    • Milnica april 4, 2019 at 11:11

      Živjo, za kremice iz naših blogov bo (žal?😂 ) potrebno zavihati rokave in jo izdelati doma 🙂


  3. Urška april 4, 2019 at 17:18

    Zdravo Špela,

    tole kremico bom preizkusila 🙂 Me pa zanima slednje: kateri mešalnik uporabljaš? Namreč ravno za nek homogenizator ne mislim dajat celi premoženje, palični mešalnik pa se pri majhnih količinah tudi ne obnese najbolj. Hvala za odgovor


    • Špela/Milnica april 5, 2019 at 13:39

      Zivjo Urska

      tale kremica je bila narejena bolj na profesionalni laboratorijski mešalnik IKA, tudi sicer gre brez problema z domačim zmogljivim mešalnikom. lp, Špela


  4. Andreja april 5, 2019 at 13:36

    Živjo Špela,
    A se lahko namesto oliwax LC uporabi olivem 900? LP


    • Špela april 5, 2019 at 13:38

      Zivjo Andreja,

      mislim, da bi tudi to slo, ja 🙂

      lp

      Špela


  5. Ljubka april 23, 2019 at 21:25

    Zdravo,
    mene pa zanima ali se namesto cinkovega oksida uporabi
    titanijev dioksid?

    Lp, Ljubka


    • Špela/Milnica april 24, 2019 at 09:33

      Zivjo,

      lahko, čeprav cinkov oksid pokriva večji spekter UVA žarkov, zato je moja prva izbira. Najbolje je sicer, da cink kombinirate s titanom. Sama osebno ne bi posegla samo po titanijev dioksidu.:)

      lp

      Špela


  6. Maja maj 27, 2019 at 22:32

    Špela, pozdravljena.

    Najlepša hvala za recept, res je super. Prosim za informacijo ali je običajno, da je krema po strukturi nato naslednji dan malce trša, a še vedno mazava?

    Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav, Maja


    • Špela/Milnica maj 28, 2019 at 13:26

      Zivjo Maja,

      me veseli 🙂 Malenkost trša res rata, ampak se lepo razmaže ja. Cink v taki obliki malenkost bolj strdi kremo. Ampak bo ko bodo toplejše temperature tudi ta bolj mehka 😉

      Lep pozdrav,

      Špela