Recepti & ideje

Nežen in naraven gel za tuširanje s proteini in jojobinim oljem

Naravni gel za tuširanje iz Milnice

Končno je na vrsto prišel gel za tuširanje! 🙂 Dišeč, osvežujoč in predvsem blag oz. nežen do kože! Formuliranje gela za tuširanje ni mačji kašelj, saj je zelo pomembno, da ne izsuši kože in hkrati tudi ustvari dovolj bogato, a nežno peno.

Priporočena skupna uporaba penilcev v gelih za tuširanje je med 15%-25%. Prav tako je priporočljivo, da uporabite različne penilce (mešanje vsaj dveh vrst – najpogosteje anionskih (primarnih) in amfoteričnih (sekundarnih) penilcev, recimo: natrijev lavril sarkosinat in natrijev lavril sulfoacetate ali manj priljubljena in neprimerna za naravno kozmetiko natrijev laureth sulfat in natrijev lavril sulfat), saj je končni izdelek (presentljivo!) manj “agresiven” in manj izsuši kožo.

Na koncu obvezno preveri pH izdelka, saj imajo penilci ponavadi višjo pH vrednost. PH izdelka znižaš z dodatkom citronske ali mlečne kisline (ponavadi zadostuje do 0,5%).

Recept za naravni gel za tuširanje

Za izdelavo 200ml gela za tuširanje boš potreboval/a

a) vodna faza 116,8g

0,3g ksantan gumi (priporočam previdnost pri odmerjanju, saj gel zaradi preveč ksantan gumija postane pregost in sluzast)

8g rastlinski glicerin

2g geogard ultra

4g ovseni proteini

102,5g destilirane vode ali hidrolata po izboru

b) faza v katero dodamo penilce oz. površinsko aktivne snovi:

34g kokosov glukozid

14g  natrijev lavril sulfoacetate

20g cocomidopropyl betaine

c) faza:

10g jojobino olje

3g polysorbate 80

1g eteričnega olja lavanda

1g eteričnega olja bergamotke

Izdelava

 1. KORAK:  priprava sestavin

Poleg zgoraj naštetih surovin potrebuješ še dve posodi (priporočam stekleno pyrex posodo, ki jo uporabljaš le za izdelavo kozmetičnih izdelkov), metlico za mešanje, žličko, merilno posodico (do 100ml bo dovolj) in 200ml plastenko za shranjevanje. Obvezna oprema je tudi zaščitna maska, saj lahko penilci v prahu, kakršen je natrijev lavril sulfoacetate, dražijo dihala.

2. KORAK: priprava vodne faze

V eni posodi pripraviš vodno fazo, v katero gre: destilirana voda ali hidrolat ali aloe vera (tekoča), geogard ultra, ovseni proteini in rastlinski glicerin. Na koncu dodaj še ksantan gumi in počakaj, da se raztopi. Lahko ga z metlico vmešaš, da se lažje razgradi.

2. KORAK: priprava faze s PAS (površinsko aktivne snovi)

V drugi posodi pripravi (stehtaj) penilne snovi. Na koncu čisto rahlo premešaj (najbolje z žličko), da se ne speni preveč.

4. KORAK: združevanje

Ko se ksantan gumi popolnoma raztopi, lahko počasi in nežno vmešaš (ročno, z metlico)  vodno fazo v penilne snovi.

5. KORAK: dodajanje dišav in olj

V zadnjem koraku dodaš jojobino olje, skupaj s polysorbatom 80 in izbranim eteričnim oljem ali dišavo.

6. KORAK: preverjanje pH in shranjevanje

Obvezno preveri pH (moj je med 5 in 6) ter gel pretoči v stekleničko ali plastenko (200ml).  Rok uporabe je cca. 3-4 mesece.

 

Related Posts

1 komentar na “Nežen in naraven gel za tuširanje s proteini in jojobinim oljem

 1. Meta pravi:

  Živjo Špela,
  zgleda zanimivo tekoče milo, samo moti me emulgator polysorbate 80 – ali ga je možno nadomestiti s katerim drugim emulgatorjem-katerim? Še nekaj – ali bi bilo ok, če bi kot penilo oz. tenzid uporabila le kokosov in decil glukozid (kakšna bi bila razlika v milu)
  Že vnaprej hvala in lep pozdrav
  Meta

  1. Špela/MIlnica pravi:

   Zivjo Meta

   poskusite s sucrose stearatom. Priporočam, da uporabite vsaj dva penilca, različna. Razlika je predvsem v agresivnosti samega izdelka. En sam penilec v gelu lahko naredi gel bolj agresiven, kot dva. Zato se vedno uporablja še sekundarni penilec, v tem primeru Betain. Gel se lepše peni pa tudi bolj nežen do kože je. Ni smiselno, da kombinirate decil in kokosov glukozid, ker gre za dva podobna penilca oz oba spadata med neionske penilce. Lp, Špela

 2. Andreja pravi:

  Zivijo Špela,

  Ali sucrose stearat (HLB 11) zamenja polisorbat80 v enaki količini? Ali bi sucrose stearate dala v A ali C fazo?

  Hvala v naprej in lep pozdrav,
  Andreja

  1. Milnica/Špela pravi:

   Zivjo Andreja,

   priporočam, da ga dodate do 2% za tole recepturo. V vodno fazo. Lep pozdrav,Špela

 3. Nina pravi:

  Živjo Špela,

  mene pa zanima, ravno preizkušam tvoj recept in me zanima, ali bi lahko tale nežen gel z jojobo in pšeničnimi proteini dala v foamer embalažo? Bi se ustvarila lepa pena? Sicer pa se priporočam za kak recept, kjer bi dobila kak fajn peneč gel za foamer. Lepe praznike! Nina

  1. Milnica/Špela pravi:

   Zivjo,

   lahko dodate tudi v foamer flaško seveda:)Vse lepo v novem letu. Špela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja