• 09
  Nov

  Movembrska Milnica: Možata krema za obraz

  https://www.milnica.si/blog/movembrska-milnica-mozata-krema-za-obraz/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Moška koža je drugačna od ženske. Ima več elastina in kolagena in manj podkožne maščobe (lahko jim zavidamo, kajne!). Proizvaja tudi več sebuma, kar je seveda pomemben podatek, ko formuliramo recept.

  V stilu »brkatega« movembra sem izdelala “možato” kremo . Presenetite svojega dragega z izdelavo domače kreme za obraz, vsaj po mojih izkušnjah so navdušeni :)!

  Za 60 ml kremo boste potrebovali (Vse sestavine najdete v pripravljenem paketu):

  40 % olj – 24 g oljne faze, ki je sestavljena iz:

  60% vode –  36 g vodne faze (+10 dodatno, ker pri segrevanju izhlapi), vodna faza je sestavljena iz:

  V ohlajevalno fazo dodamo še 4 kapljice ekstrakta grenivkih pečk ali vitamina E in eterično olje po želji. Po mojih izkušnjah imajo tudi moški radi sveže vonje. Dobro se obnese sivka, verbena, pačuli, limonska trava in zelena meta. Jaz sem se tokrat odločila za zeleno meto.

  1. KORAK: Pripravimo sestavine in pripomočke

  1 KORAK_PRIPRAVA

  2. KORAK: Združimo sestavine iz oljne faze

  2 KORAK _OLJNA FAZA

  3. KORAK: Pripravimo vodno fazo

  3 KORAK VODNA FAZA PRIPRAVA4. KORAK: Postavimo v dvojno posodo

  Oljno in vodno fazo segrevamo 20 minut na 75 stopinj C. V oljno fazo dodamo še 10 kapljic vitamina E ali ekstrakta grenivkinih pečk. Ko sta obe fazi na približno isti temperaturi (75 stopinj C.) odstavimo z ognja.

  4 KORAK-SEGREJEMO OLJNO IN VODNO5. KORAK: Miksanje in ohlajevalna faza

  Vodno osnovo počasi med miksanjem zlijemo v oljno osnovo in na nizki do srednji stopnji miksamo približno 5-10 minut. Ko temperatura nekoliko pade na 50 stopinj C, lahko dodamo še 4 kapljice ekstrakta grenivkinih semen ali vitamina E in eterično olje po želji.

  Konzervansa v tem primeru nisem dodala, ker sem uporabila le aloe vero, ki je že zaščitena s konzervansom. Po mojih izkušnjah se mi takšna krema ni še nikoli pokvarila, je pa dobro da jo hranimo v hladilniku in uporabimo v roku 2 mesecev. Če uporabljate destilirano vodo ali hidrolat, ki ni zaščiten s konzervansom, je zelo pomembno, da uporabite konzervans. Ne samo, da boste razočarani, ker bo vaša krema hitro splesnela, veliko sestavin (olj in masel) boste zaradi tega zavrgli strani – kar je res škoda! Poleg tega pa je “pokvarjena” krema zelo škodljiva tudi za našo kožo.

  5 KORAK_MIKSANJE IN OHLAJEVALNA FAZA6. KORAK: Napolnimo v dobro sterilizirane posodice

  6 KORAK_MOSKA KREMA7. KORAK: opremimo v stilu “brkatega” movembra:)

  7 KORAK_BRKI IN KREMA

  Vse sestavine najdete tudi v že pripravljenem paketu za izdelavo 4x60ml Možate kreme in kup drugih izdelkov >> Poglej paket

Komentarji

 1. Sabina november 10, 2013 at 16:30

  Kako luštna ideja! Ga pocrtljam takoj, ko porabi svojo, najtaboljšejšo:)


 2. Sabina november 10, 2013 at 16:40

  p.s. Enkrat pridem zagotovo…Naj vam bo na delavnici prijetno in ustvarjalno!


 3. Špela november 11, 2013 at 01:45

  Sabina hvala:) in zagotovo, se nekje srečamo:). Ko bo čas organiziram se kaksen mini sejem za izdelovalce domače kozmetike – tam se vsi srečamo:)


 4. tina.jug@siol.net september 10, 2014 at 11:28

  Živjo!
  Zanima me konsistenca tele možke kreme. Imam moža, ki namreč ne prenese nič mastnega na svojem obrazu :). Bi bila OK tudi za po britju recimo?
  Hvala!


  • Špela september 10, 2014 at 11:53

   zivjo tina

   potem se bojim, da bo tale malček premastna, uporabite raje kokosov kaprilat in kokosovo olje – frakcionirano. Dajeta tak suh, nemasten občutek na koži. Jojobino olje pa lahko pustite. Bi pa morali malo prilagodit recept glede na zamenjane sestavine. Če vas zanima mi kar pišite še na spela@milnica.si pa bova našli rešitev.


 5. Mateja april 9, 2015 at 12:21

  Zdravo! Zanima me zakaj je krema zelo tekoča, že pri stepanju se nikakor ni hotela zgostiti?Sestavine se zmešala po receptu.
  Hvala


  • Špela april 10, 2015 at 09:08

   Zivjo Mateja

   če sem iskrena nevem zakaj se ni hotela zgostit, morala bi se, ker tudi olivem deluje samostojno, tudi delček kakavovega masla bi moral narediti kremo bolj gosto. Do zdaj se nisem imela teh problemov pri tej dotični kremi. Ste dali mogoče se malo v hladilnik in ponovno premešali. Naslednji dan oz. po 24h dobi svojo končno “podobo”. pozdravček, Špela


 6. Simona avgust 11, 2015 at 10:35

  Živjo 🙂

  Najprej hvala za te čudovite recepte 🙂

  Rada bi vprašala glede sestavin, ki že vsebujejo konzervans- in sicer, kupila sem hidrolat, ki vsebuje 0,5% geogarda (cosgard). Če bi recimo namesto vode (ali delček vode) zamenjala s hidrolatom, ali hidrolat dodam v fazo segrevanja in če se konzervans v tem primeru ne uniči? Ne vem ali je geogard obstojen, če se ga segreva na 70C in če se učinkovine hidrolata ne uničijo pri teh stopinjah? Bi bilo potem bolje hidrolat dodati na koncu v hladno kremo?

  Vprašala pa bi še- ali je enako dobro, če bi vodne sestavine konzervirala s cosgardom že pred ustvarjanjem? Na tak način bi kar nekaj konzervansa prišparala, me pa skrbi, da kremica ne bi bila tako dolgo obstojna 🙂 imaš morda izkušnje s tem? Tvojo stran sem namreč odkrila lani decembra in si ustvarila nekaj kremic, ki mi še zdaj držijo- torej 8,9 mececev, pa jih nimam v hladilniku :O uporabila pa sem cosgard ali optiphen, 0,1- 0,5% na končno težo izdelka.. torej, ali meniš, da bi kremica zdržala enako dolgo, če bi konzervirala le vodno fazo? 🙂

  Bom hvaležna za tvoje mnenje in še enkrat hvala za čudovite recepte in tvojo trgovinico 🙂


  • Špela/Milnica avgust 12, 2015 at 09:09

   Zivjo

   priporočam, če boste segrevali pa da boste zaščitili celotno kremo dodate še en konzervans. Če bi ga dali na koncu v kremo, bi ga morali dati čisto malo do 4% sicer je velika verjetnost da se bo ta ločil. Odvisno od konzervana pa se nanaša talo drugo vprašanje, nekateri gredo v vodno fazo kot recimo geogard so termično obstojni in tako zaščitijo kreo. Cosgard in optiphen pa se dajeta v c fazo, tako, da priporočam, da ju daješ na koncu. Pozdravček in uspešno še naprej!


 7. limoncam marec 17, 2018 at 21:29

  Pozdravljena Špela,

  zanima me ali lahko namesto tekoče aloe vere uporabim gel aloe vera?

  Hvala,
  maja


  • Milnica/Špela marec 19, 2018 at 09:36

   Zivjo Maja,

   lahko!

   lep pozdrav,

   Špela