Uporabni nasveti

MINERALNO OLJE – največji sovražnik naravni kozmetiki?

Izdelovanje lastne kozmetike je zabavno! Obenem pa zahteva kar nekaj znanja, raziskovanja in potrpljenja. Za potrebe svojega dela sem kar nekajkrat za nasvet morala povprašat strica googla in lahko vam iz prve roke povem, da tam ne boste vedno našli najbolj zanesljivih informacij. Internet je sicer okno v svet, a ga moramo jemati za rezervo. Naj vam bo v pomoč tudi kakšna knjiga, strokovna literatura ali celo delavnica.

Na eni izmed delavnic sem naletela na pojem mineralna olja. Moram priznati, da besede nisem velikokrat zasledila, verjetno tudi zato, ker nisem od nekdaj prebirala vseh kozmetičnih deklaracij in sem preprosto slepo verjela, da cena sovpada s kvaliteto. Torej, če sem za kremo priznane blagovne znamke odštela veliko denarja in, če na njej piše da je naravna potem temu ne morem oporekat. Martin Lindstrom bi imel o tem marsikaj povedati v knjigi »Brandwashed« (mimogrede, priporočam). Kakorkoli, danes je slika povsem drugačna. Pred časom sem na obisku pri starših v mamini omarici odkrila škatlico kreme (kateri je očitno že zdavnaj potekel rok, saj se pri nas mažemo le z lastnimi žaubami), znane blagovne znamke, katere vrednost lahko čez palec ocenim na 40 evrov! Ob prebiranju sestavin, naletim na besedo »Parrafinum Liquid« – na tretjem mestu po vrstnem redu navedenih sestavin. Hmm, zdi se mi da bi lahko bilo…mineralno olje!

Ok, sile vesolja mi želijo povedat, da Milnica potrebuje blog zapis o mineralnih oljih!

Kopljem, prebiram članke in ugotovim, da obstaja prava vojna na dveh polih. Na eni strani kozmetična industrija, ki je mineralnemu olju močno naklonjena ter na drugi strani izdelovalci »naravne« kozmetike, ki pišejo cele romane v katerih vas skušajo prepričati o vseh možnih nevarnostih uporabe mineralnega olja – v večini neverodostojni dokumenti, ki niso podkrepljeni z nobenimi dokazi ali študijami.

Kdo ima torej prav? Naj izpostavim nekaj dejstev, ki se mi zdijo pomembni za nadaljno presojo.

Mineralno olje je tekoči stranski produkt destilacije surove nafte. Preden je lahko uporabljeno ga morajo prečistiti, tako, da komaj kaj ostane od prvotne surovine. Tudi rastlinska olja so preden so uporabna za kožo, prečiščena. Mineralno olje je sestavljeno iz alkanov, znani tudi kot parafini – zmes oglijkovodikov in cikloalkanov.

Prepoznamo jih pod oznakami: Liquid paraffin, liquid petroleum, paraffin oil, paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil, white oil, mednje uvrščajo tudi vaseline (petrolatum) in parfumed mineral oil (v otroških oljih).

ZAKAJ JIM JE KOZMETIČNA INDUSTRIJA NAKLONJENA?

–          v primerjavi z rastlinskimi olji je poceni

–          je brez vonja in barve

–          le redko povzroča alergične reakcije

–          se ne pokvari – za razliko od rastlinskih olj, ki čez čas oksidirajo, nimajo rok trajanja  oz. so zelo dolgo obstojna

Precej dobri razlogi za uporabo, kajne? Njegova glavna funkcija je vlaženje kože. Mineralno olje se po nanosu na površino kože ne vpije ampak deluje okluzivno, kar v našem prevodu pomeni, da se na koži naredi film, ki preprečuje izhlapevanje vode s površine kože, zato ta ostane v lipidni pregradi in jo vlaži. Ravno zaradi te funkcije, kreme, ki vsebujejo mineralno olje dermatologi priporočajo ljudem s suho kožo in občutljivo kožo, ne pa tistim z mastno ali aknasto kožo. Nisem pa našla poenotenega odgovora glede komedogenosti – ali povzroča kožne nepravilnosti (ogrce) ali jih odpravlja.

Osebno ga ne uporabljam, saj imamo danes na voljo številne bolj naravne ali bolje rečeno – okolju prijaznejše proizvode, ki so vsaj zame, boljša alternativa. Mineralno olje nima za kožo nobene hranilne vrednosti. Že res, da vlaži kožo, vendar tudi rastlinska olja jo, poleg tega rastlinska olja vsebujejo številne minerale in vitamine. Nekateri ga preprosto ne marajo zato, ker je petrokemičen proizvod, ki ni ravno okolju prijazen saj izvira iz neobnovljivih virov. Drugi se ga bojijo, ker so prepričani, da povzroča raka in je škodljiv za zdravje. Vendar pa to ne drži, saj so vse opravljene študije  pokazale, da je povsem varen za uporabo.

Danes lahko pač slepo sledimo in kupimo tisto v kar nas prepričujejo in bombardirajo z oglasi na vsakem koraku. A glede na to, da imamo veliko možnosti za izbiro, smo lahko bolj pametni potrošniki. Na koncu smo tako ali tako mi tisti, ki sprejemamo odločitve kaj je najboljše za nas.

Komentarji na “MINERALNO OLJE – največji sovražnik naravni kozmetiki?

 1. Erika Nagode pravi:

  Zelo mi je všeč, da si ostala nevtrala in nisi z glavo skozi zid trdila, da je mineralno olje slabo za kožo samo zato, ker ni naravno olje. Tudi jaz menim, da je čisto OK in se mu ne izogibam, ga pa tudi prav posebej ne dodajam v svojo nego.

  Erika Nagode

 2. matija pravi:

  Kje se ga lahko kupi? lp

  1. Špela pravi:

   Zivjo Matija

   to pa zal nevem:)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja