Recepti & ideje

Milo s kozjim mlekom in vrtnicami

V receptu za milo, ki vam ga predstavljam danes bomo uporabili kozje mleko, ki zelo dobro dene tudi najbolj občutljivi koži.  Kozje mleko vsebuje alfa hidroksi kisline in tako učinkovito odstranjuje odmrle kožne celice s površine kože. Mila s kozjim mlekom so še posebej priporočljiva za ljudi, ki trpijo za rosaceo in kožnimi ekcemi.

Namig: Za tiste, ki vam ne ustrezajo sestavine živalskega izvora priporočam kokosovo mleko v prahu. Postopek izdelave je enak.

Za izdelavo boste potrebovali:

Če ste začetniki oz. se prvič lotevate izdelave mila po hladnem postopku, obvezno preberite varnostna navodila, saj je pri delu uporabljen NaOh (natrijev hidroksid), ki je izjemno jedka kemikalija.

VARNOSTNA NAVODILA:

–          pri delu nosite zaščitna očala,zaščitno masko, rokavice in delovna oblačila

–          v delovnem prostoru naj bo primerno zračenje

–          delovno površino zaščitite s časopisnim papirjem

–          ne uporabljajte aluminjastih posod in aluminijastega pribora – uporabljajte močno, na vročino odporne velike plastične posode, primerne za mešanje

–          v primeru stika s kožo, splaknite z navadnim kisom (zato ga imejte pri sebi)

–          v primeru, da pride v oko – nemudoma obiščite zdravnika

–          vsi pripomočki (posode in pribor) – še posebno pa to velja za lesene pripomočke (kalupi, špatule itd) – ker ima les močno moč absorbiranja, naj bodo najmenjeni samo za izdelavo mila in tako tudi označeni

–          otroci in domače živali naj ne bodo v bližini vašega dela

–          vzemite si dovolj časa

–          natrijev hidroksid, ki ga uporabljamo pri izdelavi mil po hladnem postopku je jedka kemikalija, zato moramo z njim ravnati izjemno previdno!

 1.KORAK: Pripravimo kozje mleko

Če delate s kozjim mlekom v prahu uporabite 26,8g kozjega mleka v prahu in ga zmešate z destilirano vodo 200g.Kozje mleko v prahu ali v tekoči obliki morate obvezno zmrzniti.  V nasprotnem primeru se bo mleko zaradi vročine, ki nastane med reakcijo z lugom oz. natrijevim hidroksidom, sesirilo in vaše milo bo imelo neprijeten vonj.

1 korak kozje mleko

2.KORAK: Pripravimo sestavine in pripomočke

Priporočam, da izberete dober kalup, najboljše lesen ali silikonski kalup iz katerega boste dan ali dva kasneje zlahka vzeli ven svoje milo. Lesen kalup »oblečemo« s peki papirjem – tako ga bomo lažje vzeli ven.  Obvezen del opreme je tudi termometer, le  s tem boste lahko nadzorovali temperaturo, ki pa je ključnega pomena, da lahko uspešno opravite nalogo.

Pripravite tudi:

–          dve velike plastične posode, dovolj kvalitetne, da prenesejo visoke temperature (eno dovolj veliko, da boste lahko zmešali vse sestavine) – posode uporabljajte le za izdelavo mila

–          palični mešalnik, ki ga uporabljate le za izdelavo mila

–          Plastično ali silikonsko metlico za mešanje

–          zaščitno masko in rokavice

–          lesen kalup

2 korak-priprava vrtnic_masel in olj

3. KORAK: Stopimo masla

Vsa olja, ki jih bomo uporabili stopimo na štedilniku v dvojni posodi na parni kopeli. Vsake toliko časa premešamo in preverimo temperaturo. Naj ne preseže 70 stopinj Celzija.

3 korak segrevanje masel in olj

4. KORAK: Stehtamo natrijev hidroksid in pripravimo barve

Medtem, ko se naša olja segrevajo,  4g titanovega dioksida zmešamo z rastlinskim oljem (jaz sem uporabila sladko mandljevo olje, priporočam pa še kokosovo frakcionirano olje). Zmešajte 4g titanovega dioksida z 10g olja. Medtem lahko pripravimo in  stehtamo natrijev hidroksid. Bodite točni in natančni pri odmerjanju količine, priporočam, da si priskrbite tehtnico, ki je točna na 0,1g.

4 korak_priprava barve titanov dioksid

5.KORAK: Dodajanje NaOh v vodo oz. zmrznjeno mleko

Zdaj pa pride na vrsto najpomembnejši del, ki si ga vedno velja zapomniti. Tukaj res ni prostora za napake, zato si vzemite dovolj časa! Lug (oz. NaOh) vedno dodajamo v vodo ali mleko, v našem primeru v zmrznjeno mleko in nikakor obratno! V nasprotnem primeru, bi reakcija lahko povzročila eksplozijo. Dodajamo počasi in sproti mešamo, nikakor pa ne stresemo vse naenkrat! Ko se je kozje mleko raztopilo v NaoH dodamo še 20g natrijevega laktata – tekoča sol, ki zavira razvoj bakterij. Milu po hladnem postopku daje trdoto in tako naše milo traja dlje, se počasneje topi in ni sluzasto. Prednost uporabe natrijevega laktata je tudi, da privlači vlago in tako je milo tudi bolj vlažilno.

Če lug zmešamo z destilirano vodo, nastane vročinka reakcija in temperatura vode hitro narašča. Zato je pomembno, da mešamo v posodah, ki so odporne na visoke temperaturo. Ker delamo z zmrznjenim kozjim mleko se bo segrelo tam nekje do 55-60 stopinj Celzija. Počasi dodajamo lug v kozje mleko in mešamo dokler se natrijev hidroksid popolnoma ne raztopi.

*Podatek: Natrijevega hidroksida, če ste odmerili pravo količino, v končnem milu ne bo – v procesu zorenja, se bo izlužilo oz. ta se bo izničil.

4 korak dodajanje natrijevega laktata

6. KORAK: Vmešamo raztopino NaOh v olja/maščobo

Temperatura olj in NaoH, ki smo ga vmešali v vodo oz. v mojem primeru v zmrznjeno kozje mleko morata biti čimbolj enaka – idealno je, če imata oba enako temperaturo – idealne temperature za naše milo so med 45-50 stopinj Celzija. V primeru, da je naše kozje mleko z NaoH ali naša oljna osnova nekoliko hladna (temperatura je padla pod 45 stopinj Celzija, želimo pa imeti temperaturo 45-50 stopinj), ga lahko postavimo v dvojno posodo in nekoliko segrejemo.

Se pa velikokrat zgodi, da se olja zelo počasi hladijo in moramo čakati, da temperatura pade na pravo temperaturo (45-50 stopinj Celzija), v tem primeru postavimo v posodo z olji v posodo z ledom in se bo naša oljna faza hitreje hladila.

Če delamo z destilirano vodo nam ponavadi ni potrebno dodatno segrevati, saj doseže temperaturo 70 ali več stopinj Celzija.

Ko se temperatura obeh približa na 45-50 stopinj Celzija, počasi vmešajte raztopino natrijevega hidroksida v vaša olja – pomagajte si s paličnim mešalnikom in v ga v presledkih vklopite in premešate maso. Ne smete mešati prehitro in predolgo, ker so bo vaša masa prehitro trdila, vendar pa morate mešati konstantno.

Opazili boste da nastaja gosta zmes, ki spominja na puding. V tem koraku mora nastati »trace« ali t.i. sled – trenutek, ko so se vaša olja oz. maščoba zmešale z raztopino natrijevega hidroksida. Ni ju mogoče več ločiti. Sled prepoznamo tako, da palični mešalnik pusti rahlo sled na površini, ki čez nekaj sekund izgine.

Če milo delate prvič se lahko zgodi, da je ne boste takoj prepoznali, lahko je bolj ali manj očitna. 6 korak

7. KORAK: Dodajanje barve in eteričnih olj

Po tem ko smo prišli do »sledi« lahko dodamo želena eterična olja in titanov v dioksid (s čimer bomo dosegli belo barvo našega mila) in izbrano eterično olje (najbolje se obneseje olja citrusov, ki se tudi dlje časa obdržijo – priporočam 10ml na to količino ). Lahko pa eterično olje ali dišavo tudi izpustite.

7korak dodajanje eteričnih olj

8.KORAK: Dodajanje v kalup

Naše milo je sedaj še bolj redko a se bo zgostilo in strdilo že v nekaj urah. Ker v našem milu ne bomo uporabili nobene posebne tehnike vzorčenja oz. izdelave vzorcev je lahko bolj gosto. Počasi in previdno ga z žlico dajemo v kalup (zato, da bodo vrtince okrašene tudi po spodnjem delu mila).

Tudi po vrhu vašega mila z vrtnicami okrasite vaše milo (lahko izberete tudi kakšno drugo zelišče ali posušene cvetlice).

Kalup zavijte v brisačo in počakajte dan ali dva. Nato ga razrezite v poljubnih velikostih. Razrezano milo shranite v kartonaste škatle in počakajte mesec in pol, da dozori. Nato preverite pH vrednost vašega mila s pH lističi ali pH metrom. Običajno imajo mila po hladnem postopku višji pH med 7,5-9.

zadnji korak priprava vrtnic

Namig: namesto popkov vrtnic lahko uporabite tudi ognjič, ki tudi zelo lepo diši, cvetovi ognjiča pa dolgo časa obdržijo svojo barvo v milu 😀

milo s kozjim mlekom

 

 1. Alenka pravi:

  Pozdravljena!

  Ali se lahko v ta namen uporabi tudi že razprte cvetove vrtnic?

  1. Špela pravi:

   Zivjo

   seveda lahko, priporočam, da jih posušite.

 2. Špela, imam eno vprašanje o barvanju mila. Titanov d. in ultramarine mica (roza) sta oba topna v vodi: ali dodam zmešana z vodo v sled, ali v olje kot si ti v tem receptu? Ali ju lahko dam že prej v vodo, npr. pred NaOH? Ali je mice dovolj 5 g ali dam vseh 10 g za 1kg maščob?

  1. Špela pravi:

   Zivjo ana

   titan je topen v olju, zmešaj ga z lahkim oljem recimo mandljevim, če pa nimaš pa bo tudi olivno ok! ultramarini so topni v vodi. Vse barve dodaš ko je sled narejena. Nisi vzela mice ampak si vzela naravni pigment ultramarine roza – tega lahko raztopis v vodi. Uf 10g je kar veliko, pigmenti so močni. Predlagam da daš 4grame pa še vedno lahko naknadno dodaš, odvisno kako močen odtenek želiš. Moraš vedeti tudi da v 1 mesecu milo nekoliko spremeni barvo oz. postanejo bolj jasne. Tako da bo sigurno dovolj 5g.

 3. mia pravi:

  Zdravo!
  Če nimam natrijevega laktata lahko naredim milo,brez ali lahko dodam kaj drugega?Zakaj določena mila rabijo konzervanse določeni recepti pa nimajo v recepturi konzervansov?Lp Mia

  1. Špela pravi:

   Če nimate natrijevega laktata ga nadomestite z vodo ali kozjim mlekom. Nisem se zasledila, da bi imela ta naravna domača mila konzervanse. Z industrijskimi pa je seveda to čisto drugačna zgodba.

   pozdravček

 4. mia pravi:

  ojla!
  Nekaj sem morala zamešat glede konzervansov.ups
  Lp.MIA

 5. mia pravi:

  Živjo!
  kupila sem si knjigo ,kjer je ogromno receptov,vendar ona v vsakem milu uporablja palmino olje in kokosovo.Katero olje je primerno za zamenjavo palminega olja(podobna sestava).ona ga nadomesti s kokosovim vendar preveč kokosovega olja povzroča izsušitev kože(agresivno) zato na račun agresivnosti zniža naoh za 8%.vendar je zato milo hitrje pokvarljivo,kakšen rok ima tako milo preden postane žarko?ali je kakšna rešitev da preprečimo žarkost.lp

  1. Špela pravi:

   Zivjo Mia

   jaz palminovega olja ne uporabljam, olje palminih jedrc nadomeščajo s kokovovim, sicer pa lahko palminovo olje nadomestite tudi z mango maslom, kakavovim maslom, kokum maslom. Samo morate vse preračunat. Res je, da preveč kokosovega masla povzroča izsušitev ker se mila s preveč kokosovim oljem penijo in tako odstranjujeo preveč olja oz. maščobe, ki jo naše telo tudi potrebuje. Jaz ga dodajam do mak 20%. Namesto kokosovega olja lahko uporabite tudi babassu, ampak tudi pri temu previdnost ne bo odveč. Ni rešitve za preprečevanje zarkosti, vsako olje, se sčasoma pokvari. Nekatera so hitreje pokvarljiva nekatera pa imajo dolg rok trajanja: mango, kakav, karite, tudi olivno in te priporočam, da date v mila. Moje izkušnje so take, da se nam milo niti po 1 letu ni pokvarilo, tako, da vas to ne rabi skrbet.

 6. mia pravi:

  Živjo Špela!
  Hvala za hitri odgovor ,bom šla na sap calc pa bom malo primerjala sestavo olj.Ker nekatera so zamenljiva.Ja spet me čaka ogromno dela.Na začetku je res kar težko če želiš narediti milo z sestavin ki jih imaš doma.Ker ga ni recepta da mi ne bi nekaj manjkalo in se skušam naučiti,da uporabim tisto kar imam na raspolago.Ker drugače se nikoli ne neha kupovanja sestavin.Lepo pozdravljena

 7. mia pravi:

  Zdravo Špela!
  Kakšna je razlika med avokadinim oljem od mesa ali od peške,oziroma avokadinim maslom,ali pa kokosovo olje in kokosovim maslom.To mi pa res ni prav nič razumljivo.lp

 8. Mateja pravi:

  Pozdravljeni. Tudi jaz sem se lotila izdelave mila, vendar se mi je prvi poizkus ponesrečil, ker sem imela, kot sem kasneje zasledila, očitno prehladne sestavine (30st). Imam pa sedaj eno vprašanje – kako je s čiščenjem in odpadki? Kuhalnico in posodo, v kateri sem mešala lug in vodo lahko normalno operem z detergentom? Kaj pa naj storim s ponesrečeno mešanico? Predvidevam, da je še vedno jedka, ker ni stekla reakcija.

 9. Meta pravi:

  Pozdravljena Špela, zopet super recept. Jaz sem včeraj delala milo po nekoliko drugačnem receptu (druga olja sem uporabila) in s kozjim mlekom v prahu. V zvezi s tem pa imam eno oz. dve vprašanji, ker ne vem, če sem delala prav. Jaz sem en dan prej najprej stehtala vodo (380 g), dodala mleko v prahu (95 g) in dala zmrzniti (zmrznjena masa je imela okoli 100 g večjo težo) ter to naslednji dan zmešala z lugom. Prodajalec kozjega mleka v prahu je navedel, da je razmerje med prahom in vodo 1:4 = zato sem za 380 g vode dala 95 g prahu. Vprašanje je. ali bi morala najprej narediti mešanico (voda in prah) in potem stehtati želeno količino mleka in jo dati zmrzniti, ali sem naredila prav, ko sem stehtala želeno količino vode in temu dodala kozje mleko v prahu (to pomeni na koncu zaradi dodanega prahu večjo težo mleka). Ali pa bi morala stehtati zmrznjeno mleko? Ko sem kozje mleko zmešala z lugom, je nastala zelo gosta zmes, ki se sploh ni segrela na več kot 20-25 C, zato sem jo morala segreti na 40C, da sem jo zmešala z olji. Sploh ne vem, zakaj se je to zgodilo. Jutri, ko bom dala zmes iz kalupa, bom vedela, ali je milo uspelo ali ne.
  Že vnaprej hvala za odgovor. Želim prijeten in uspešen dan. Meta

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Meta

   najprej naredite mešanico in stehtate in date zamrzniti, kot ste sama ugotovila ima kozje mleko v prahu skupaj z vodo večjo težo, kot sama voda. Ali pa naredite mešanico z vodo in kozjim mlekom v razmerju 1:4 in date zmrzniti /najbolje v tiste kalupe za ledene kocke in dodate /stehtate toliko kolikor potrebujete oz. je zapisano v receptu. Hm čudno res, da se ni segrelo, ampak ste se znašli. Mislim, da bo ok, le morda boste morali več dni čakati, da se strdi. Uspešno še naprej! Špela

 10. Simona pravi:

  Zivjo! 🙂

  Mene pa zanima, ali se sme, in ce ja- kdaj, dodati v milo citronsko kislino, za znizanje ph, da bi bilo milo primerno za umivanje las? 🙂

  Hvalezna bom za odgovor in nasvet!
  S.

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Simona,

   v milu ne morete uporabiti citronsko kislino za zniževanje ph. Če želite, da je ph nižji, je potrebno dodati manj NaoH, kot vam je preračunal kalkulator. S tem seveda tvegate, da milo ne bo povsem uspelo, druga stvar je pa ta, da se dlje časa trdi. Lahko poskusite. Sicer takšno milo ne bi priporočala za umivanje las, saj ima povsem drugačno sestavo kot šamponi za lase. Lepo vas pozdravljam, Špela

 11. Hermina pravi:

  Živjo Špela
  Mene pa zanima, kje lahko kupim NaOH, ker pri prodaji preko spleta opozarjajo na to, da po pošti ni dobavljiv. Prosim pa še za podatek, koliko mandljevega olja zešam z titanovim oksidom. Hvala za odgovore. Lp.

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Hermina

   mi ga kupujemo v Ardescu. Titanov dioksid 5g zmešate z 12g mandljevega olja. Lep pozdrav, Špela

 12. Andreja pravi:

  Zivijo Špela,

  ali je to milo primerno tudi za umivanje obraza?

  LP Andreja

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Andreja

   ne bi priporocala za umivanje obraza, saj ima trdo milo visji ph, ki lahko obutljivo in suho kožo na obrazu se bolj izsusi. Za telo in roke pa je super. Pozdravcek, Spela

 13. Andreja pravi:

  Draga Špela,

  hvala vam, res ste nam vsem v veliko pomoc in to prakticno online. Ce prav razumem, nobeno cp milo ni primerno za obraz, saj ima pac pH 8-9. V komercialni ponudbi je kar nekaj ultra neznih trdih mil za obaz, pa sem upala, da si ga naredim sama. Kaj pa sampon ploscica z ricinusom, tudi ta ima pH 8-9, tudi precej visji kot bi si zelela za umivanje las. Pa se vprasanje glede dodajanja kalamina v cp mila, ali ohrani roznato barvo ali NaOH unici barvo.

  Hvala vam in LP, Andreja

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo

   ja marsikdo si s takšnim milom umiva tudi lase. Res odvisno tudi od tipa las in kože. Tudi ta šampon v ploščici ima res višji ph, ampak vem, da marsikomu odgovarja in ga ne zamenja več za navadni tekoči šampon. Kalamin v CP milu ne bo obdržal svoje barve, zal :(. Pozdravček, Špela

 14. Andreja pravi:

  Zivijo Spela,

  Hvala vam za vsa pojasnila. Saj morda sampon s tako visokim pH res ne naredi skode lasem, saj je na laseh kratek cas, ce se potem temeljito spere in sledi dober balzam. Tudi sama ga obcasno uporabljam in ne opazam kaksnih tezav, ne vem pa kako bi se obnesel pri stalni uporabi na dolgi rok.
  Se eno vprasanje imam glede tega mila, ali bi lahko kozje mleko v prahu dodala ob sledi z eteriko in dodatkom mascob in se tako izognila zamrzovanju? Kaj pa natrijev laktat, ali bi ga tudi lahko dodala ob sledi?

  Hvala vam in LP,
  Andreja

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Andreja

   vsekakor je dobro tudi menjavati šampone. Drugače pa res odvisno od tipa las. Hmm koliko mleka v prahu bi pa dodali. Jaz imam tako izkušnjo, da ga samo enkrat nisem dala v zmrzovalnik in se je vse skupaj sesirilo, tako, da delam kar po običajnem postopku. Me je izućilo. 🙂 Tudi laktat raje dam v vodo, pa tudi glede preračunanja vam bo veliko lažje če date laktat v vodo kot pa v sled. Vse aktivne sestavine vključno z eteriko se dodaja v sled. Pa tudi kakšno olje, če želite milo z več maščobami. Pozdravček, Špela

 15. Andreja pravi:

  Živijo,

  hvala za informacije. Osnovna ideja je bila, da bi dodala mleko v prahu čim kasneje, da bi čim bolj ohranila njegove vitamine in minerale. Sem vseeno tvegala in milo je uspelo ? Od vode sem odvzela 8%, malo segrela in razstopila mleko ter dodala laktat, s preostalo vodo pa pripravila NaOH. Ob sledi sem dodala mleko, eteriko in ‘super fat’. Na celotno količino maščob sem vzela 4% kozjega mleka in 2% laktata. Vse je šlo bp, morda se je zmes malo bolj hitro gostila, ampak se mi zdi, da sem malo preveč mešala.

  LP Andreja

  1. Špela/Milnica pravi:

   Hej Andreja

   ja super fino. Morda se komu tale komentar pride prav. Sporočite mi tudi kakšno bo milo ko se posuši/dozori, me firbec matra 🙂 Pozdravček,Špela

 16. Andreja pravi:

  Seveda, tako je bilo tudi mišljeno, zori lepo … ? LP Andreja

  1. Špela/Milnica pravi:

   Odlično Andreja:)! Pozdravček, Špela

 17. Katja pravi:

  Pozdravljena,

  Mene pa zanima, zakaj je potrebno, da se milo dela v plastični posodi. A je narobe, če ga bom delala v stekleni posodi, ki je odporna na vročino?

  Pozdravček!

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Katja

   vsekakor bolje v stekleni ognjevarni posodi:) pozdravček, Špela

 18. Špela pravi:

  Živjo, zanima me, če titanov dioksid lahko zamenjam s cinkovim oksidom? v primeru, da to sestavino izpustim (rumena barva me ne moti), ali jo je treba s čim nadomestiti?
  Hvala
  Špela Trček

  1. Špela pravi:

   Zivjo,

   lahko ga izpustite ali nadomestite s cinkovim oksidom 🙂

   lp

   Špela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.