Recepti & ideje, Mila za vlivanje (melt-and-pour)

Milnica ustvarja: Milo z lufo

Izdelava mil po postopku vlivanja je res zabavna. Lahko ustvarjate različne oblike, dodajate barve, vzorce in celo vstavljate predmete ali mila (milo v milu). Že večkrat sem izdelala milo, kamor sem vstavljala različne predmete, a lufe še nikoli. Zdela se mi je zanimiva ideja, saj vam lufa ostane tudi, ko milo porabite . Lufa je odlična tudi za umivanje obraza in nam daje naraven piling učinek. Če razmišljate o darilu, boste s takim milom zagotovo očarali.

Prednost mil po postopku vlivanja je tudi ta, da se vam ni potrebno ukvarjati z NaOH (natrijevim hidroksidom), na koncu pa boste še vedno dobili čudovito, kakovostno in unikatno milo. Postopek priprave je hiter, milo pa lahko takoj začnete uporabljati.

Če mila, ko ste ga izdelali še ne nameravate takoj uporabiti, predlagam, da ga shranite na suhem mestu, stran od vlage. Še bolje je, če ga zavijete v plastično folijo za živila (vem, ni najbolj ekološko, ampak deluje). Zakaj vam to pravim? Glicerin je namreč naravni vlažilec, ki privlači vlago iz ozračja. Hitro se zgodi, da ta posrka vlago, če ga pustimo na vlažnem mestu. Zgodilo se bo, da se bodo na milu začele nabirati drobne kapljice (kot bi se milo začelo potiti). Seveda ni nič narobe z njim, le nekoliko neprivlačno deluje.

Čas priprave in izdelave: 20 minut

Za izdelavo cca 100g mila boste potrebovali (Vse sestavine najdete tudi v paketu):

 1. KORAK: PRIPRAVA SESTAVIN IN LUFE

1 korak kolaz

2. KORAK: PRIRAVIMO PRVO PLAST

Pripravimo in narežemo 30 g bele glicerinske baze (mila za vlivanje). Stopimo za minuto v mikrovalovni pečici. Pazimo, da ne pustimo predolgo. Vsakih 10 sekund preverimo. Ko je glicerin stopljen, vanj vržemo 3 g mineralnega pigmenta (pred tem ga moramo v nečem stopiti – lahko z nekaj kapljicami vode, alkohola ali v olju – tako da dobimo gosto pasto). Če bomo pigment le stresli v milo, se bo milo neenakomerno obarvalo. Dodamo še 3 – 5 kapljic izbranega eteričnega olja.

2 korak kolaz

3. KORAK: VLIVANJE

Vlijemo v kalup in počakamo minuto ali dve, da se nekoliko strdi. Postavimo našo lufo in jo pritisnemo v prvo plast mila – in se prepričamo, da se nam lufa ne bo razlezla.

Vzamemo stekleničko z razpršilcem v katerem je etanol in pošpricamo našo plast. Tako se bo naslednja plast, ki jo bomo vlili res dobro prijela na prvo in milo ne bo šlo narazen.

3 korak kolaz

4. KORAK: VLIVANJE PROZORNEGA GLICERINA

Uporabimo prozoren glicerin, saj želimo našo lufo tudi videti. Postopek je enak kot v 2. koraku. Preden vlijemo pazimo le, da prozoren glicerin ni prevroč – s tem bi stopili prvo plast, ki smo jo že vlili. Tudi tu uporabimo nekaj kapljic (2-3) izbranega eteričnega olja. Preden vlijemo v kalup pošpricamo še z etanolom (tako se znebimo mehurčkov).

4 korak kolaz

5. KORAK: VLIVANJE

Vlijemo še 30g bele glicerinske baze. Postopek je enak kot pri 4.koraku.

5 korak kolaz

6. KORAK: IMATE SVOJE MILO Z LUFO!

Milo se bo popolnoma strdilo v približno 1. uri. Vzamete ga iz kalupa in je že pripravljeno za uporabo!

6 korak kolaz

[success]Vse sestavine najdete tudi v že pripravljenem paketu za izdelavo 200g glicerinskega mila z naravno lufo >> [button linkto=”https://www.milnica.si/product/sestavine-za-izdelavo-glicerinskega-mila-z-naravno-lufo-200g/” type=”dark”]Poglej paket[/button] [/success]

 

Komentarji na “Milnica ustvarja: Milo z lufo

 1. Sabina pravi:

  Same fajn reči se najdejo pri tebi!!!
  Le še svoj čas stehtam in se odločim:)

 2. Špela pravi:

  hej Sabina

  ja lepo slišat:)). Pozdravčki:)

 3. Andreja pravi:

  Kaj je to lufa?

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Andreja

   lufa ali loofah je naravna gobica za umivanje iz rastlinskih vlaken. Lepo vas pozdravljam

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja