• 03
    Nov

    Izdelava mila doma (trdo milo po hladnem postopku)

    https://www.milnica.si/blog/milnica-ustvarja-milo-po-hladnem-postopku/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Milo po hladnem postopku ni najbolj enostavna stvar pod soncem, je pa eden od načinov, s katerim lahko naredimo izredno kvalitetna mila. Če se postopka lotevate prvič, kar brez strahu, a upoštevajte varnostna navodila.

    Če ste začetniki oz. se prvič lotevate izdelave mila po hladnem postopku, obvezno preberite varnostna navodila, saj je pri delu uporabljen NaOH (natrijev hidroksid), ki je izjemno jedka kemikalija.

    Potrebne sestavine:

    Zahtevnost: primerno za izkušene, z dobro pripravljenostjo pa tudi za začetnike

    Čas izdelave:  Vzemite si 120 minut

    VARNOSTNA NAVODILA:

    • pri delu nosite zaščitna očala, zaščitno masko, rokavice in delovna oblačila
    • v delovnem prostoru naj bo primerno zračenje
    • delovno površino zaščitite s časopisnim papirjem
    • ne uporabljajte aluminijastih posod in aluminijastega pribora – uporabljajte močne, na vročino odporne velike plastične posode, primerne za mešanje
    • v primeru stika s kožo, splaknite z navadnim kisom (zato ga imejte pri sebi)
    • v primeru, da NaOH pride v oko – nemudoma obiščite zdravnika
    • vsi pripomočki (posode in pribor) – še posebno pa to velja za lesene pripomočke (kalupi, špatule itd) – ker ima les močno moč absorbiranja, naj bodo namenjeni samo za izdelavo mila in tako tudi označeni
    • otroci in domače živali naj ne bodo v bližini vašega dela
    • vzemite si dovolj časa
    • natrijev hidroksid, ki ga uporabljamo pri izdelavi mil po hladnem postopku je jedka kemikalija, zato moramo z njim ravnati izjemno previdno!

    1. KORAK: PRIPRAVIMO SESTAVINE

    Kozje mleko v prahu (40 gramov) dan prej zmešate z 300 grami destilirane vode in postavite v zmrzovalnik. V nasprotnem primeru se bo mleko zaradi vročine, ki nastane med reakcijo z lugom oz. natrijevim hidroksidom, sesirilo in vaše milo bo začelo smrdeti po gnilih jajcih ( s tem se verjetno res ne bi želeli umivati). Pri nas v delavnici delamo večinoma s kozjim mlekom, saj je čudovito za kožo.

    1korak_priprava-sestavin

    2. KORAK: PRIPRAVIMO PRIPOMOČKE IN OPREMO

    Priporočam, da izberete dober kalup, najboljše lesen ali silikonski, iz katerega boste dan ali dva kasneje zlahka vzeli ven svoje milo (jaz uporabljam takšnega, ki ga lahko odprem). Lesen kalup »oblečemo« s peki papirjem – tako ga bomo lažje vzeli ven. Obvezen del opreme je tudi termometer, saj boste le z njim lahko nadzorovali temperaturo, ki je ključnega pomena za uspeh. Če želite delati le z destilirano vodo, potem odmerite navedeno količino destilirane vode (340 gramov).

    Pripravite tudi:

    • tri velike, na vročino odporne plastične posode (eno dovolj veliko, da boste lahko zmešali vse sestavine)
    • dve plastenki (najbolje od porabljenih šamponov, losjonov itd) – na koncu morajo imeti odprtino
    • tehtnico
    • lesene palčke
    •  palični mešalnik

    2-korak_pripravimo-pripomočke

    3. KORAK: STOPIMO MASLA/OLJA V DVOJNI POSODI

    Vsa masla in olja, ki jih bomo uporabili, stopimo na štedilniku v dvojni posodi. Vsake toliko časa premešamo in preverimo temperaturo (naj ne preseže več kot 75 stopinj C).

    3-korak-kolaz_stopimo-olja_final

    4. KORAK: STEHTAMO NATRIJEV HIDROKSID IN PRIPRAVIMO BARVE

    Medtem, ko se naša olja segrevajo, barvne pigmente zmešamo z žličko destilirane vode, da dobimo pasto. Stehtamo natrijev hidroksid (156 gramov). Prepričajte se, da je meritev točna!

    4-korak-kolaz_pripravimo-natrijev-hidroksid

    5. KORAK: DODAJANJE NaOH V VODO OZ. ZMRZNJENO KOZJE MLEKO

    Zdaj pa pride na vrsto najpomembnejši del, ki si ga vedno velja zapomniti. Tukaj res ni prostora za napake, zato si vzemite dovolj časa! Lug (oz. NaOH) vedno dodajamo v vodo/zmrznjeno mleko in nikakor obratno! V nasprotnem primeru bi reakcija lahko povzročila eksplozijo. Dodajamo počasi, ne stresemo vse naenkrat!

    Če lug zmešamo z destilirano vodo, nastane vročinska reakcija in temperatura vode hitro narašča. Zato je pomembno, da mešamo v posodah, ki so odporne na visoke temperaturo. Ker po tem receptu delamo z zmrznjenim kozjim mlekom, se bo raztopina NaOH segrela tam nekje do 55 stopinj. Počasi dodajamo NaOH v kozje mleko in mešamo, dokler se natrijev hidroksid popolnoma ne raztopi.

    *Dobro je vedeti: Natrijevega hidroksida, če ste odmerili pravo količino, v končnem milu ne bo – v procesu zorenja se bo izlužilo.

    5-korak-kolaz_delo-z-NaOH

    6. KORAK: VMEŠAMO RAZTOPINO NATRIJEVEGA HIDROKSIDA V OLJA

    Temperatura olja in NaOH, ki smo ga vmešali v vodo oz. v mojem primeru v zmrznjeno kozje mleko, mora biti čimbolj enaka – idealno je, če imata oba enako temperaturo – 55 stopinj Celzija. V primeru, da je naše kozje mleko z NaOH nekoliko hladno (temperatura je padla pod 50 stopinj Celzija, želimo pa imeti temperaturo 55 stopinj), ga lahko postavimo v dvojno posodo in nekoliko segrejemo. Ker se olja zelo počasi hladijo in moramo čakati, da temperatura pade na pravo temperaturo, lahko postavimo v posodo z ledom – tako se bo hitreje hladilo.

    Če delamo z destilirano vodo, nam je ponavadi ni potrebno dodatno segrevati, saj doseže temperaturo 70 ali več stopinj Celzija.

    Ko se temperatura obeh približa na 55 stopinj Celzija, počasi vmešajte raztopino natrijevega hidroksida v svoja olja. Pomagajte si s paličnim mešalnikom in ga vsake toliko časa vklopite – ne smete mešati prehitro, vendar pa morate mešati konstantno.

    Opazili boste, da nastaja gosta zmes, ki spominja na puding. V tem koraku mora nastati »trace« oz. sled – trenutek, ko so se vaša olja oz. maščoba zmešale z razstopino natrijevega hidroksida. Ni ju mogoče več ločiti. Sled prepoznamo tako, da palični mešalnik pusti rahlo sled na površini, ki čez nekaj sekund izgine.

    Če milo delate prvič se lahko zgodi, da je ne boste takoj prepoznali, lahko je bolj ali manj očitna.

    6-Korak-kolaz_mešanje-NAOH-in-maščob

    7. KORAK: DODAJANJE BARV IN ETERIČNIH OLJ

    Po tem ko smo prišli do »sledi«, lahko dodamo želena eterična olja in titanijev dioksid (s čimer bomo dosegli belo barvo našega mila).

    7-korak-kolaz_dodajanje-eteričnih-olj

    8. KORAK: ZLIVANJE V KALUP

    Naše milo je sedaj še bolj redko, a se bo zgostilo in strdilo že v nekaj urah. Počasi in previdno zlijemo v lesen ali drug kalup (lahko uporabite tudi tetrapak od sokov – vendar odstranite ves aluminij).

    Nekaj mila naj vam ostane – cca. 200 gramov za okraševanje po vrhu.

    9 korak_zlivanje v kalup

    9. KORAK: MEŠANJE BARV IN TEHNIKA

    Preostanek mila – 200 gramov, ki ga niste zlili v kalup prelijte v (šampon)plastenki – razdelite količino 100 gramov v eno plastenko in 100 gramov v drugo. Dodajte modro barvo v prvo in viola barvo v drugo. Zaprite s pokrovčkom in močno pretresite.

    8-korak-kolaz_mešanje-barv

    10. KORAK: OKRASITE VRHNJI DEL MILA

    Po kapljicah po vrhu vašega mila v kalupu po želji okrasite svoje milo. Med »pikicami« pustite nekaj prostora.

    10-korak-kolaz-tehnika-za-mila

     

    11. KORAK: USTVARJAJTE ZANIMIVE OBLIKE

    Vzemite leseno ošiljeno palčko in med pikicami ustvarjajte želene oblike, srčke in druge poljubne vzorce. Vaše milo bo tako okrašeno samo po vrhu, spodaj pa bo belo. Zagotavljam pa vam, da bo milo vsakič ko boste uporabili to tehniko, drugačno.

    11-korak-kolaz_zadnje-dejanje

    Milo v kalupu zavijte v brisačo – tako ohranjate temperaturo. Zdaj nastopi čas “zorenja”. Čez dan ali dva ga boste lahko vzeli iz kalupa in razrezali (priporočam, da razrezane kose mila shranite v lesene ali kartonaste škatle), vendar pa milo še ne bo uporabno. V času zorenja se bo izlužil ves NaOH, milo bo postalo trše. Milo po hladnem postopku je navadno uporabno po 4-5 tednih. 

Komentarji

  1. Maja november 4, 2013 at 20:53

    Enkraten članek, super navodila! Močno me je zaskominalo, da bi se ga tudi jaz spravila narediti 😉 Nekoč sigurno!


  2. Špela november 4, 2013 at 20:56

    Maja, hvala:) se trudim, da je jasno in razumljivo in verjemite super občutek je, ko nam rata:) tako, da res priporočam, boste videli kako fino se je z njim umivat in ga občudovat:)


  3. Sabina november 8, 2013 at 18:02

    Špela, res vse tako nazorno prikažeš, da je veselje. Morda me zamika tudi takšno eksperimentiranje. Ampak takole marmoriranje… Čarobno izpade!


  4. Špela november 9, 2013 at 15:57

    Sabina vsekakor priporočam, pri milih imamo toliko svobode pri ustvarjanju, da je veselje;).


  5. Ana december 30, 2013 at 10:09

    Špela, vedno bolj me mika izdelava mila po hladnem postopku. Zelo rada bi poskusila. Koliko mehko / trdo pa pride po dveh dneh, se z lahkoto razreže, oz. ali rabiš kakšen poseben nož za to? Ali bi bilo možno, da bi ga delali na delavnici ali je preveč dolgotrajno (zapleteno)? Škoda se mi zdi kupiti vse pripomočke, če bi ga naredila le enkrat.


    • Špela januar 2, 2014 at 19:17

      Zivjo Ana

      že naslednji dan se ga lahko nareže, če imate kalup iz lesa (v lesu se namreč po mojih izkušnjah hitreje susi kot v silikonskih ali plastičnih kalupih). Verjetno delavnice kjer bi vsi delali svoje milo po hladnem postopku ne bo, morda pa bo tako, da vam demonstriram in ga boste lahko vzeli za domov. Sicer pa je take stvari bolje v miru delati doma, če sledite preverjenemu receptu seveda:)

      pozdravčki


  6. Ana januar 3, 2014 at 20:00

    Hvala!


  7. Dragica januar 10, 2014 at 18:02

    Zanima me, koliko gramov kozjega mleka dodam v destilirano vodo? in kje kozje milo v prahu nabavim?


    • Špela januar 10, 2014 at 19:40

      Spoštovani

      to je odvisno od recepture (koliko mila nameravate narediti). Mi ga ponavadi v destilirano vodo dodamo od 50-100g za cca 800g mila. Kozje mleko v prahu lahko kupite v Milnici – prilagam povezavo do trgovine, ki vas vodi direktno do kozjega mleka: http://www.milnica.si/product/kozje-mleko-v-prahu-2/.

      lep pozdrav

      Špela


  8. Andreja april 2, 2014 at 00:21

    Pozdravljena,

    super recept. Ima pa par vprašanj:
    – je pomembno ali je NaOH v luskah ali v prahu?
    – S čim mešamo, ko dodajamo NaOH v vodo?
    – V kolikih ml moram raztopiti npr. 50g kozjega mleka v prahu?
    Hvala in lep pozdrav


    • Špela april 2, 2014 at 10:36

      Zivjo Andreja

      mi uporabljamo kar tega v luskah, tako da priporočam tega, nisem še delala z NaOH v prahu, se pa kvaliteta NaOH razlikuje. Lahko z plastično žlico (naj bo dobra plastika), ali emajlirano (rosfrej material). 50g kozjega mleka lahko raztopite v 200g vode:)

      pozdravček


  9. Alenka april 16, 2014 at 16:33

    Pozdravljena! 🙂
    Zanima me nekaj stvari. Pod raztopino natrijevega hidroksida se razume natrijev hidroksid s kozjim mlekom? In kam se izluži natrijev hidroksid? Pa še to: v eni od objav na Facebook profilu Milnice sem zasledila da je treba mila po hladnem postopku pravilno rezati. Kaj to pomeni? A je treba uporabiti poseben nož ali je to kakšen poseben način rezanja? Drugače me pa zelo zanima ta način izdelave mila 😀

    Lep pozdrav in hvala za odgovor 🙂


  10. Andreja maj 10, 2014 at 22:09

    Pozdravljena,

    hvala za odgovor. Zdaj me pa še nekaj zanima. Jaz sem naredila milo (ampak ne iz kozjega mleka) iz sončničnega, kokosovega in olivnega olja. Zdaj ko zori pa so se na vrhu pojavile bele pikice oz. bela obloga. Kaj bi to lahko bilo?

    Lp


  11. Karmen Zupan maj 13, 2014 at 14:59

    Najprej hvala za vse zapisano. Sama že nekaj časaizdelujem različna mila, ki se mi ponavadi kar posrečijo. Imam pa eno težavo; mila so trdna, ko pa jih začnem uporabljati, nekatera ohranijo svojo trdoto, druga pa postanejo hitro mehka in puščajo celo lužo “sliuzi” na podstavku za milo. Morda vesta, zakaj pride do tega in kako se tej nadlogi izogniti?
    hvala za vaš odgovor in lepo pozdravljeni Karmern


    • Špela maj 13, 2014 at 22:24

      Zivjo Karmen

      hm težko rečem, tako na pamet kaj konkretno bi lahko bilo narobe. Verjetno bi morali malo spremenit recepturo. Tudi nam se je to dogajalo. Če so mila dovolj zrela in še vedno premehka uporabite kakavovo maslo in ga formulirajte v recept. Vem, da je zoprno, če je preveč sluzasto in spolzko, prav neprijetno na otip. Mi zdaj uporabljamo kar en recept, le tehniko barvanja uporabljamo različno, ta se nam kar najbolje obnese:)

      pozdravčki


  12. Alenka maj 20, 2014 at 19:40

    Pozdravljena! 🙂
    Na prejšnji komentar še nisem dobila odgovora, zato ponavljam spodnja vprašanja: Pod raztopino natrijevega hidroksida se razume natrijev hidroksid s kozjim mlekom? In kam se izluži natrijev hidroksid? Pa še to: v eni od objav na Facebook profilu Milnice sem zasledila da je treba mila po hladnem postopku pravilno rezati. Kaj to pomeni? Ali je treba uporabiti poseben nož ali je to kakšen poseben način rezanja? Drugače me pa zelo zanima ta način izdelave mila 😀
    Še enkrat lep pozdrav in hvala za odgovor 🙂


    • Špela maj 20, 2014 at 19:47

      Zivjo

      pod raztopino razumemo tudi naoh z vodo ali pač s kozjim mlekom, če delamo s kozjim. Natrijev hidroksid se (morda je boljši izraz) izniči. Kar sem na fb hotela povedat je, da je treba pravilno rezati v smislu, če imamo določeno tehniko vzorčenja oz. obarvanja mila ga moramo tudi pravilno rezati, da dobimo pravi vzorec (da le ta pride do izraza). Drugače lahko za rezanje uporabite tudi nož. Bolj profesionalna mila oz. tisti, ki to počnejo na veliko režejo tudi z rezalno nitko (je bolj natančna in lepše reže). Lep pozdrav.


  13. Tina avgust 31, 2014 at 09:28

    Zivjo!
    Koliko titanijevega dioksida dodam za belo barvo?
    Hvala
    Tins


    • Špela avgust 31, 2014 at 11:16

      Zivjo Tina

      jaz dam 4g na cca 1000g mila:)


  14. Mia september 2, 2014 at 08:26

    Zdravo!
    Sem začetnica in sem se resno lotila prebiranja literature.Rada bi res vedela katera olja so primerna npr za v milo.To sem naštudirala sem pa zmedena ali dajem v mila rafinirana ali nerafinirana olja ali masla.Mislim ,da kot osnovo lahko damo rafinirana olja,ker jih segrevamo,po sledi pa nerafinirana,ker imajo negovalni učinek in če jih segrevamo uničimo njihove neumljive snovi.Ali je ta moja teorija pravilna?Milo gre v odtok in ne ostane na koži.Zmedene sem ker ne vem kako naj se lotim začetnega nakupa,ker bom delala mila in masla in olja za telo.Res me bega ali rafinirana ali nerafinirana.Vemo da ima veliko nerafinir.masel neprijeten močan vonj,vendar več kvalitetnih snovi ostane.Res prosim za nasvet,Hvala.Mia


    • Špela september 2, 2014 at 16:14

      Zivjo

      jaz posegam po tistih, ki so najbolj primerna za mila, včasih se je tezko dokopati do nerafiniranih. Vsekakor so bolj kvalitetna nerafinirana, vendar so cenovno veliko dražja, morda za milo kombiniraš. Jaz uporabljam večinoma nerafinirano karitejevo maslo, hladno stiskano olivno olje, kokosovo maslo (rafinirano) in kakavovo maslo (deodorizirano). Vsekakor priporočam, da kombiniraš, tako, da bo tudi cenovno sprejemljivo, sploh če delaš milo. Nerafinirana in hladno stiskana (vsa olja v milnici so hladno stiskana) pa uporabiš v negi za obraz.


  15. katja november 7, 2014 at 23:15

    Mene pa zanima koliko kokosovega voska zreagira s kolikšno količino NaOH, namreč na soap kalkultorju kokosovega voska ni:/. Sem preračunala glede na to koliko na soap calc. pride zreagiranega NaOH, če dam olja brez kososovega voska, in nato glede na recept izračunala… Bi bilo tako vredu? (1g voska porabi 0,2 g NaOH)


    • Špela november 8, 2014 at 13:58

      Zivjo Katja

      najbolje da si pomagaš s soap calculatorjem, kokosov vosek je pravzaprav kokokosovo maslo z višjo točko taljenja. Torej na kalkulatorju vnesi kokosovo maslo.Pozdravček


  16. katja november 8, 2014 at 18:18

    Hvala, zanima me še glede na to da so na soap kalkulatorju 3..”vrste” kokosovega masla katerega naj zberem.tu sem vedno v dilemi… en je 72deg, 92 deg, tretji pa frakcioniran..? Hvala za pomoč


    • Špela november 9, 2014 at 13:05

      Zivjo

      kokosovo maslo oz. vosek izberite 72 deg. 🙂 uspešno ustvarjanje! Pozdravček, Špela


  17. Tina november 9, 2014 at 10:55

    pozz hvala za precudovite i korisne nasvete mene zanima na koju teprturu moram ohladiti Natrijev hidroksid i silikoske kalupe a lahko namazemo z kaksnim oljem da laze dobimo milo hvala za odgovor


    • Špela november 9, 2014 at 12:46

      Zivjo Tinka

      Olja in raztopino naoh v vodi ohladite na cca 50 stopinj Celzija. Silikonske ne rabite namazati še z oljem, saj jih boste zlahka dobili ven. Če delate v lesenem kalupu pa uporabite peki papir (papir za peko) in kalup prekrijte s tem papirjem, tako, da boste zlahka dobili ven. Pozdravček, Špela


  18. Tina november 9, 2014 at 14:04

    hvala za odgovor l.d


  19. Maša november 27, 2014 at 10:58

    Živjo

    Mogoče je moje vprašanje rahlo neumno ali nesmiselno…zanima me, če lahko sami naredimo “nevtralno” milno osnovo (milo za vlivanje) oz. če vprašam drugače ali lahko milo, ki je narejeno po hladnem postopku, uporabim v ta namen, torej da ga stopim, odišavim, pobarvam in vlijem v silikonski kalup?

    Hvala za odgovor 🙂


    • Špela december 2, 2014 at 10:59

      Zivjo

      ja se da dobit t.i. soap nuddles. Nevtralno milo narejeno po hladnem postopku, ki ga potem nadaljnje odišavite in pobarvate po želji, vendar jaz tega nimam. Ste mi pa dali za mislit, da mogoče v kratkem tudi kaj takega v milnici:). Drugače pa glicerinsko milo po postopku vlivanja:) pozdravček


  20. Mia december 19, 2014 at 02:30

    zdravo!
    V tem receptu je 33%kokosovega masla.Zasledila sm da naj bi se kokosove maščobe dalo največ do 25% ker v večjih količinah izsušuje kožo.Kako je glede tega.Pa za kakavovo maslo če ga je več se lahko milo drobi.zanima me ali vi kaj znižate naoh ali ga date toliko kot kalkulator pokaže.ali je to vaše milo neagresivno in nežno do kože ker iodin je 170 nekje normalno pa je skrajna meja do 165.Mi lahko malo več poveste.ali se to vaše milo kaj drobi?Prav lepo pozdravljeni


    • Špela december 19, 2014 at 09:40

      Res je Mia, lahko izsuši pripročeno je do 20%, jaz sem sicer svoj recept za mila malo sedaj prilagodila, ampak tudi tale je super. Vsemi, ki imajo zelo suho kožo povem, da preveč kokosovega masla ni priporočljivo, vsi ga obožujejo, ker se mila z več kokosoa zelo lepo penijo. Tale milo se prav nič ne drobi. Ubistvu se nobeno moje milo se ni drobilo:) imela sem bolj problem,da je bilo premehko, zaradi preveč vsebnosti kokososovega masla.


  21. Mia december 19, 2014 at 09:53

    Zdravo!
    Ne razumem da je milo preveč mehko zaradi kokosovega masla.kokosovo maslo daje milu penjenje in trdoto .bom poskusila narest tole vaše milo.Nimam zelo veliko izkušenj na kaj moram biti pozorna ker tole milo ni za začetnike.še nekaj bi vprašala glede swirlanja.na jutubu gledam kako delajo mila vendar mi nekaj ni jasno.ko lug združijo z maščobami mešajo samo par sekund in že začnejo okraševati in barvati.Masa je zelo tekoča ne vem pa kdaj ono naredijo trak.tako hitro kot oni prikazujejo sigurno ne.za svirlanje pa mora biti masa zelo tekoča.vemo da če delaš mila iz veliko masel ,določena masla pospešuje trak in se zelo hitro masa zgosti.na kaj moram biti pozorna pri swirlanju?Imate kaj izkušenj.ali v date znižanje naoh v milih?Hvala za hitri odg.in lepe praznike vam želim.


    • Špela december 19, 2014 at 10:13

      Zivjo

      lahko je ja, vem, da naj bi dalo trdoto, vendar jaz opazam ravno nasprotno, preveč kokosa oz. milo brez olja, ki vsebuje stearinsko kislino je res premehko. Ja tudi mi tako delamo, Kadar mi swirlamo delamo z maso na nizki temperaturi 40 stopinj, tako imamo več časa za tehnike barvanja mil. Namreč, če je temperatura nizka potem se bo milo rabilo več časa potrebovalo, da se strdi. Trak mogoče ni tako viden kot pri gosti masi, zato je to primerno za tiste zelo izkušene, ki že nekako po občutku vedo, kdaj je milo pripravljeno. Na kaj morate biti pozorna, je res odvisno od same tehnike swirlanja, u samem bistvu pa morate biti pozorna na temperatura. Ta mora biti po 45 oz največ 45, zato, da bo masa čimbolj redka in da boste imeli dovolj časa, da se strdi.


  22. Mia december 19, 2014 at 10:01

    Zdravo!
    Še nekaj mi res ni jasno razlika med pigmenti in ultra marini?Berem berem in nič mi ni jasno.Jooooj koliko stvari je pri izdelavi mil.:)


  23. jasna marec 12, 2015 at 21:02

    Zdravo:)

    Mene pa zanima,če lahko v mila,ki jih delaš z glicerinom dodaš,npr.kakavovo maslo,kokosovo maščobo,med…itn….nikjer namreč nisem zasledila kakšnega recepta…pa še razliko med milom,ki je narejeno z lugom in glicerinom oz,kaj je bolj naravno,bolj prijazno koži?hvala…lp


    • Špela marec 13, 2015 at 12:53

      Zivjo

      ta glicerinska baza že vse to vsebuje, s tem, da v glicerinsko bazo dodajajo tudi penilce. Večinoma so zdaj to ze naravnega izvora. Ni potrebno da dodajate maščobo v to bazo, lahko malenkost, kakšno žličko olja, če boste dali preveč, bo milo premehko in se bo hitro topilo. Mila narejena po hladnem postopku so bolj naravna, s pravo recepturo pa tudi koži bolj prijazna. Če receptura ni dobra lahko tudi milo po hladnem postopku kožo preveč izsuši. Prednost pri milih po hladnem postopku je, da lahko sami določite kaj boste dodali in seveda ne vsebujejo dodanih penilcev. Z dobro recepturo, recimo vsebnost kokosove maščobe je že milo čistilno in se bo penilo, brez da mu dodamo penilce. Pozdravček, Špela


  24. Anika april 1, 2015 at 17:24

    Pozdravljena,

    rada bi delala milo s kozjim mlekom, ampak bi namesto teh olj in masel uporabila sončnično olje, lešnikovo olje in olje makadamije (ali kokosovo olje). Koliko (količinsko) jih moram uporabit?

    Kozje mleko sem že prejšnji teden zmešala z vodo in postavila v skrinjo. Saj je useeno dobro tudi če je že 1 teden v skrinji, ne?

    Hvala in lep pozdrav


    • Špela april 1, 2015 at 21:14

      Pozdravljena Anika

      lahko uporabite vaša našteta olja, vendar si morate količino naoh in vode preračunati, saj ima vsako maslo svojo saponifikacijsko vrednost. Priporočam, da uporabite kalkulator Prilagam povezavo http://soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp. Najdete maslo, ki ga imate (coconut oil za kokosovo maslo, hazelnut oil za lešnikovo, sunflower oil za sončnično olje). Kalkulator je v unčah, tako, da si morate za grame preračunat. Prav tako vam bo izpisalo kakšno bo milo (mehko, trdo, čistilno itd) in koliko vode oz. kozjega mleka potrebujete in koliko Naoh. Odvisno tudi kakšen kalup imate. Ali imate kg kalup ali manj? Kam boste vlivali. Vse to morate predvideti.

      Kozje mleko seveda lahko kolikor dolgo želite, pustite v skrinji in ga uporabite, ko boste delala milo.

      Pozdravček

      Špela


  25. mia april 26, 2015 at 01:19

    Zdravo Špela!
    Imam resno vprašanje.Kako vi lahko svirlate glede na to da je v vaših milih kakav?Meni s kakavom ne uspe svirlati.Ko pa po sledi dodam še karite pa sploh ne morem swirlati se mi masa takoj zgosti.Koliko vode naj bi dala za svirlanje na 1000 gr maščobe, temperatura ste pa rekla naj bi bila ob združitvi cca 40 stopinj.Meni uspe svirlati samo če ni kakava in kariteja.Kakšen nasvet bi prosila.lp Mia


    • Špela april 29, 2015 at 12:44

      Zivjo Mia

      nevem kako je to mogoče, da vam ne bi. Mi sicer uporabljamo manjšo količino kakavovega masla do 15% recimo. Lahko, da se masa prehitro zgosti tudi zaradi določenih eteričnih olj (najpogosteje se to dogaja pri citrusih) in sintetičnih oljih. Čim nižja je temperatura manj gosta bo masa in vam bo dopuščalo dovolj časa, da uspešno poslikate svoje milo. Težko vam določim točno količino vode in Naoh, ker nevem katere maščobe uporabite in v kakšnem razmerju. Pomagajte si soap kalkulatorjem. Pozdravček, špela


  26. mia april 30, 2015 at 11:49

    Zdravo!
    Hvala za odgovor in bom poskusila samo z eteričnimi olji in ne s citrusi.Zanima me ali lahko še dodatno dodam glicerin v milo,zaradi večje vlažnosti in ali ga dodam po sledi?Lep pozdrav.Mia


    • Špela maj 4, 2015 at 07:03

      Zivjo

      ni potrebno dodajati glicerin, saj glicerin tako ali tako nastaja med umiljenjem, torej je v milu prisoten. Lp Špela


  27. mia maj 5, 2015 at 20:27

    Zdravo!
    To vem ampak sm mislila,da bo milo še boljše,še bolj vlažilno.Enkrat bom poskusila,pa bom vidla če je kakšna razlika.Lepo pozdravljena.mia


  28. Vanja maj 11, 2015 at 12:59

    Eno vprašanje – lug vmešamo v vodo, vendar me zanima, ali v hladno vodo ali jo že segrevamo pred tem?


    • Špela maj 11, 2015 at 16:06

      Zivjo Vanja

      v hladno vodo oz takšno na sobni temperaturi. Lug bo tako ali tako dvignil temperaturo, tako, da boste morali počakati da se shlaid. Lp, Špela


  29. Lenka maj 29, 2015 at 13:26

    Živjo!

    Mene pa zanima. kakšen je pH mila, po koncu zorenja.


    • Špela maj 29, 2015 at 13:35

      Zivjo

      moral bi biti okrog 8 če je vse prav narejeno:), lahko je tudi 9, več pa ni priporočljivo. Domača in naravna mila imajo višji ph.


  30. Nina julij 23, 2015 at 17:39

    Živjo!
    Ali ostane količina kozjega mleka ista, če namesto mleka v prahu uporabim kar sveže kozje mleko?

    Hvala:)


    • Špela/Milnica julij 23, 2015 at 18:33

      Zivjo

      lahko ga dodate kar več ker kozje mleko v prahu se mora mešati z vodo. Če uporabite tekoče ga lahko v celoti nadomestite z vodo ali pa vsaj 50/50, Pozdravček, Špela


  31. Urška november 10, 2015 at 15:35

    Pozdravljena Špela. Zanima me za kolikšno količino je omenjeni recept?
    Hvala za odgovor.


    • Špela/Milnica november 10, 2015 at 15:44

      Zivjo

      za 1108g mila približno 11 kosov mila. Lp Špela


  32. Urška november 17, 2015 at 14:35

    Špela pozdravljena.

    Zanima me, kako se potem opere tisto posodo v kateri je bila destilirana voda in lug? Da ne bi prislo do kaksne reakcije?


    • Špela/Milnica.si november 17, 2015 at 14:42

      Zivjo

      lahko normalno operete na roke, z rokavicami seveda pa ne v stiku z ostalo posodo iz kuhinje. lp, špela


  33. Tjaša december 21, 2015 at 20:35

    Živjo, mene pa zanima zakaj je potrebno da je kozje mleko zmrznjeno? Hvala in lp


    • Spela/Milnica december 21, 2015 at 23:02

      Zivjo Tjaša

      zato da se mleko ne sesiri. Namreč, ko naredimo raztopino z NaoH lahko temperatura naraste tudi do 80 stopinj C in mleko se lahko sesiri, če ni zmrznjeno, če pa je zmrznjeno pa zagotovo tako visoke temperature ne bomo dosegli. Če se mleko sesiri ima tudi milo potem neprijeten vonj. Pozdravček


  34. Erika januar 20, 2016 at 13:56

    Ali bi lahko za kalup vzela aluinijast pekač za enkratno uporabo in ga oblekla v drug material. Ali tud “spodaj” ne sme biti aluminij?


    • Špela/Milnica januar 20, 2016 at 16:10

      Zivjo Erika

      nikjer ne sme biti aluminij, ne pripor, ne folija, niti spodaj. Najbolje je lesen kalup, če želite kvalitetno milo, kjer se najhitreje suši, saj les abosorbira vlago in le tako boste lahko dobili res kvalitetno milo. Lep pozdrav


  35. Aleksandra november 14, 2017 at 11:15

    Pozdravljena
    v načrtu imam tole milo, pa me zanima, če lahko namesto samega olivnega olja, uporabim ognjičev macerat (so bli cvetovi namočeni v hladno stiskano olje)
    hvala za odgovor in še veliko takih super receptov ti želim 🙂


    • Špela/Milnica november 14, 2017 at 14:15

      Zivjo Aleksandra

      lahko uporabite ognjičev macerat v olivnem olju 🙂 lp, Špela


  36. Aleksandra november 14, 2017 at 11:53

    še tole….kateri vosek lahko uporabim namesto kokosovega? je lahko čebelji?
    oz če je lahko kokosovo maslo in če se količine v tem primeru ful spremenijo 🙂


    • Špela/Milnica november 14, 2017 at 14:17

      Zivjo Aleksandra

      za nadomestek kokosovega voska se najbolje obnese kokosova maščoba, ki imata podobne lastnosti. Če bi uporabili čebelji vosek bi morali spremeniti količine in ponovno preračunati v soap (milnem) kalkulatorju. Lep pozdrav, Špela


  37. Aleksandra november 14, 2017 at 14:50

    hvala, se pravi, če uporabim kokosovo maščobo, mi ni potrebno spreminjati količin, ful dobro,
    Aleksandra


    • Špela/Milnica november 15, 2017 at 13:47

      Zivjo Aleksandra,

      tako:)

      lp

      Špela


  38. Tina januar 31, 2018 at 11:37

    Pozdravljeni, veckrat sama delam mila po hladnem postopku. Se mi je pa zdaj prvic zgodilo, da je samo eno milo splesnilo. Vsi ostali (eni so kar v skatli, drugi v kopalnici,…) so cisto uredu. Naj povem se da so iz istega dela oz en odrezan kos mila je splesnel ostali del (10mil) pa ni?


    • Špela/Milnica februar 1, 2018 at 14:35

      Zivjo Tina,

      vsekakor je bilo pri tem milu oz kosu nekaj čudnega. Morda je bil na vlagi? Milo ne splesni ampak lahko postane le žarko. Tako, da če so ostali ok, potem je res bil morda kje na čudnem mestu?:) Lp, Špela