• 23
  Apr

  Milnica priporoča: vlažilni fluid

  https://www.milnica.si/blog/milnica-priporoca-vlazilni-fluid/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Milnica je v nizkem štartu za poletne dni! 🙂 Za vas sem pripravila verzijo poletne kremice, ki sem jo poimenovala vlažilni fluid. Lahka kremica, primerna za vroče poletne dni, ko koža potrebuje veliko vlage in čim manj “balasta” na koži :). Priporočam jo vsem, ki imate suho kožo, ki potrebuje veliko vlage. Njena bolj tekoča tekstura se lepo maže, daje mehak občutek in prijetno vlaži vašo kožo. Tokrat sem izbrala karitejevo olje, nad katerim sem zelo navdušena, da obstaja, ker sicer pozimi prisegam na karitejevo maslo. Uporabila sem še maslo grozdnih pečk, ki zadržuje vlago v koži, obenem pa ne pušča mastnega filma na koži. Uporabila sem tudi nov, zelo blag in naraven emulgator sucrose stearat, ki je zmes saharoze (sladkorja) in stearinske kisline. Sucrose stearat ima sicer lastnosti emulgatorja, vendar pa je v prvi vrsti vlažilna sestavina, ki mehča kožo in končnemu izdelku daje gladko teksturo. Ponavadi se ta emulgator uporablja v kombinaciji še z drugim emulgatorjem (v tej kremici sem uporabila sucragel aof), da se ohrani stabilnost emulzije. Le v nekaterih redkih primerih deluje samostojno, a o tem kdaj drugič. Če povzamem je tale fluid zares vlažilen tudi zaradi tega emulgatorja, ne pušča bele sledi in z le eno potezo ga boste lepo razmazali. Pripročam, da poskusite :).

  Vse sestavine za izdelavo (4x100ml) so na voljo v že pripravljenem paketu. 🙂

  Za izdelavo boste potrebovali

  a) oljna faza 22%

  b) vodna faza 78%

  c) faza ohlajevanja

  Priporočam, da kremico zaradi njene bolj tekoče teksture, shranite v serum stekleničko s pumpico. Jaz sem uporabila 30ml plastenko lahko pa uporabite tudi 75ml plastenko s pumpico.

  1. KORAK: Priprava sestavin in pripomočkov

  Pripravite tehtnico, zgoraj naštete sestavine, 2x ognjevarno posodo in termometer.

  1 korak priprava sestavin za izdelavo poletne kreme

   2.KORAK: Priprava vodne faze 1

  V vodno fazo dodajte najprej destilirano vodo, natrijev laktat, lubragel, hidrolat rimske kamilice in geogard ultra.

  priprava vodne faze1

  3. KORAK: Priprava vodne faze 2

  Nato dodajte še alantoin in sucrose stearat.

  2korak priprava vodne faze2

  4. KORAK: Priprava oljne faze

  V drugo ognjevarno posodo odmerite navedeno količino sucragela, karitejevega olja, masla grozdni pečk in cetil alkohola.

  2korak priprava oljne faze za izdelavo poletne kreme

  5. KORAK: Segrevanje

  Segrevajte obe fazi na 70 stopinj Celzija. Vmes lahko tudi premešate, tako, da si pomagate s termometrom (jaz mešam kar s termometrom in tudi dekletom na delavnici pokažem kako zelo preprosto je to, poleg tega umažete manj pribora). Če katera izmed faz (ponavadi je to oljna) že presega 70 stopinj Celzija, jo odstavimo z ognja in počakamo, da temperatura pade. Medtem segrevamo vodno fazo in mirno počakamo, da še tukaj temperatura naraste na 70. Če je vmes temperatura oljne faze padla pod 70, posodo še enkrat položimo v parno kopel in dogrejemo. Ko sta obe fazi na cca enaki temperaturi ju odstavimo z ognja.

  segrevanje3 korak

  6. KORAK: Združevanje oljne in vodne faze

  Vlijte vodno fazo v oljno in pričnite mešati. Jaz sem na začetku uporabila palični mešalnik, čez nekaj minut pa sem ga zamenjala še z mešalnikom z metlicami. Mešajte približno 6 minut, nato dodajte še eterično olje in vitamin E (prepričajte se, da je temperatura padla po 45 stopinj C). Še za nekaj minut premešajte. Jaz sem jo nato postavila za kakšno uro v hladilnik in še malo premešala. Šele naslednji dan, ko je dobila svojo končno teksturo pa shranila v primerno stekleničko.

  4 korak mešanje priprava domače poletne kreme

  7. KORAK: Shranjevanje

  Krema je čez noč stala in še enkrat sem jo premiksala (nežno in brez prehitrega mešanja, saj nisem želela, da bi njena tekstura postala preveč penasta). Priporočam, da si za shranjevanje kreme v stekleničko pomagate s plastično pištolo za okraševanje tort, saj vam bo to precej olajšalo zadevo.  Razlog, da sem dan shranjevanja prestavila je tudi ta, da kreme šele čez kakšen dan dobijo svojo pravo teksturo (se nekako uležejo).Če kremo shranite v lonček jo lahko naslednji dan premešate, če pa jo shranite v stekleničko pa je to precej bolj hmm..zapleteno :). Vlažilni fluid porabite v roku 3-4 mesecev.

  5 korak shranjevanje kreme

  Vse sestavine so na voljo v že pripravljenem paketu za izdelavo 4x100ml vlažilnega fluida >> Poglej paket

Komentarji

 1. Ella april 26, 2015 at 16:14

  Nad takimi izdelki za sem zelooo navdušena! Vlažilni, lahki, nemastni…moja koža jih ima najraje. Tole bom z veseljem poskusila – hvala Špela 😀


  • Milnica april 26, 2015 at 21:57

   ooo Špelca 🙂 super, sem vesela, da bo nekaj zate <3 uzivaj pomlad:)


 2. Tina november 29, 2015 at 09:24

  Naredila včeraj kremico in je res vrhunska. Tudi zame, ki imam bolj mešano kožo in masten T predel na obrazu!
  Hvala za super recept!


  • Špela/Milnica november 29, 2015 at 10:35

   Odlično Tina! Hvala za povratne informacije!:) lep pozdrav


 3. Tina november 29, 2015 at 09:24

  Pa še super podlaga za pod make up je 🙂


 4. Mia maj 19, 2016 at 21:57

  Zdravo Špela ! Vse sestavine imam samo lubragela nimam.S čim ga lahko nadomestim?lp


  • Milnica, Špela maj 20, 2016 at 07:50

   Zivjo

   lahko z aloe gelom. lep pozdrav


 5. Katarina junij 18, 2018 at 12:51

  Zivjo,
  pri izdelavi vlazilnega fluida mi ni cisto jasno koliko destilirane vode
  58,7 g ali odstotkov?
  Lp, Katarina


  • Milnica junij 18, 2018 at 12:54

   Živjo, Katarina,
   prava mera bodo grami 🙂 Smo že popravili, hvala.