• 26
  Jan

  Milnica priporoča: nega ustnic

  https://www.milnica.si/blog/milnica-priporoca-nega-ustnic/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Na prvi pogled se zdi, da je izdelava balzama za ustnice nekaj najlažjega :). Osebno sem zelo zahtevna in izbirčna pri šminkah in balzamih, zato sem po pravici povedano, potrebovala kar nekaj časa, da sem pogruntala pravi recept, ki mi je pisan na kožo – (oprostite, na ustnice :). Pri balzamih za ustnice se velikokrat zgodi, da je balzam pretrd ali premehek, ni dovolj vlažilen in obstojen. Za spremembo sem namesto čebeljega voska uporabila limonin vosek, ki naj bi bil namenjen prav za izdelavo balzamov in šmink za ustnice. Preverite kaj sem sčarala 🙂

  Za izdelavo boste potrebovali (Vse sestavine najdete tudi v že pripravljenem paketu):

  1. KORAK: PRIPRAVITE SESTAVINE 

  Vrzite vse sestavine v navedenih količinah v eno posodo v kateri boste sestavine segrevali.

  1 korak balzam za ustnice

  2. KORAK: SEGREVANJE

  Stopite masla in vosek ter segrevajte olje na max. 60 stopinj – oz. dokler se vse sestavine ne stopijo. Nato odstavite z ognja. Po želji lahko dodate vitamin E.

  2 korak balzam

  3. KORAK: OBARVAJTE VAŠ BALZAM

  Osebno sem nora na šminke vseh mogočih odtenkov, zato si skoraj ne predstavljam balzama, ki ne bil obarvan. Ena izmed mojih najljubših šmink je bila pri koncu in namesto, da jo vsakič neelegantno s prstom bezam ven, sem se tokrat odločila, da poskusim ostanke šminke porabiti v balzamu. Če želite lahko tudi vi obarvate svoj balzam, vendar ne pričakujte, da bo barva tako močna kot šminka. Niti približno! Z moje močne rožnate šminke sem dobila rahel rožnat odtenek na ustnicah, vendar pa sem jo dodala le za dobro konico prsta. Seveda lahko to tehniko poskusite tudi sami, lahko pa balzam preprosto pustite v naravnem brezbarvnem odtenku.

  3 korak balzam za ustnice

  4. KORAK: NAPOLNITE POSODICO

  Predlagam, da balzam napolnite v 15 ml posodico in ne stik posodico za šminke, saj je nekoliko mehkejši, a zato zelo lepo mazljiv in tudi dolgo obstojen. Nad čimer sem najbolj navdušena? Nad sijajem, ki ga na ustnicah pusti balzam!

  balzam za ustnice

  Za brezhibne in gladke ustnice pa naredite piling za ustnice. 

  Za izdelavo pilinga boste potrebovali:

  * lahko uporabite le sladkor ali sol (odvisno od tega kaj vam bolje odgovarja – vsekakor je za bolj “sladek” občutek na ustnicah bolj primerno uporabiti sladkor). Če imate razpokane ustnice priporočam uporabo sladkorja – saj je ta bolj blag od soli.

  Želite dodati res sladkoben okus? Uporabite stevio ali pa kar domači med, ki ga imate zagotovo kje pri roki. Zadostuje 1 mala čajna žlička.

  1. KORAK: PRIPRAVITE SESTAVINE

  1-korak-piling-za-ustnice

  2. KORAK: ZDRUŽITE SESTAVINE

  2 korak piling za ustnice

  3. KORAK: ZMEŠAJTE SESTAVINE

  3 korak piling za ustnice

  4. KORAK: UPORABITE!

  Tada! Super piling za ustnice, ki se celo (čisto po naključju!) ujema z barvo balzama za ustnice. Oba s pridom uporabljam in priporočam tudi vam. Pilinga vam ni potrebno hraniti v hladilniku. Nanesite na ustnice, podrgnite in sperite z mlačno vodo.

  piling-za-ustnice

  Vse sestavine najdete tudi v že pripravljenem paketu za izdelavo 3x balzama in 3x pilinga za ustnice >> Poglej paket

Komentarji

 1. Erika april 25, 2014 at 14:02

  Pri vsakem receptu bi bilo potrebno napisati še koliko časa je zadeva uporabna.


  • Špela april 25, 2014 at 14:13

   Pozdravljena

   hvala, vzeto na znanje, pri kremah piše, saj je zaradi vsebnosti vode, hitreje pokvarljiva kot brezvodni izdelek. To je odvisno od tega katero olje uporabljamo-upoštevamo, da je rok uporabe tisti rok pri katerem je olje, ki smo ga dodali v izdelek z najkrajšo življensko dobo. Recimo karite, mango in kakav so dolgo obstojni, tudi do dve leti, medtem ko je olje grozdnih pečk, hitreje pokvarljivo – 6 mesecev. Bom dopisala tudi pri balzamu za ustnice.


 2. ... avgust 24, 2014 at 22:01

  kje se dobijo te posodice (srebrne) ?


  • Špela avgust 25, 2014 at 09:45

   Zivjo

   na milnici, pod pripopomčki in orodaj jih boste našli :). Pozdravček


 3. kumquat december 1, 2014 at 22:27

  hej, verjetno bi se dalo karitejevo maslo nadomestiti tudi s kakavovim, kajne? bi bila potem količina masla enaka ali se obnaša kaj drugače in bi bilo zato potrebno prirediti recepturo? hvala za odgovor.:)


  • Špela december 2, 2014 at 10:55

   Zivjo Taja

   lahko nadomestiš s kakavovim samo je res bolj trdo, zato moraš zmanjšat delež čebeljega voska. Ker kakav je ze sam po sebi zelo trd. pozdravček


 4. kumquat december 2, 2014 at 13:56

  Aha no hvala za informacijo:) Si kdaj uporabila torej čebelji vosek namesto limoninega? Se ti bolj dopade limonin? Ne vem katerega uporabit, imam probleme ko ustnice namažem s kakšnim balzamom, balzam ščiti pred zunanjimi vplivi, ampak ustnice spodaj imam pa čisto suhe in zategnjene. Od česa je to odvisno?


  • Špela december 2, 2014 at 14:44

   Zivjo

   sem uporabila, malenkost več ga je potrebno uporabiti v primerjavi z čebeljim. Meni je sicer najbolj všeč kandelila, karnuba vosek se nisem preizkusila, želim si pa da bi čimpreje. Z domačim naravnim balzamom imaš se vedno suhe ustnice? Recimo karitejevo maslo in olje iz semen oslada ti bosta zelo pomagal proti suhim in razpokanim ustnicam. Za lesk in mazljivost pa priporočam se ricinusovo olje. To je kar super kombinacija. Pa enega izmed voskov seveda:)


 5. Manca oktober 22, 2015 at 18:16

  Živjo,

  Zanima me, katero eterično olje je najbolj primerno za balzam? 🙂


  • Špela/Milnica oktober 23, 2015 at 18:18

   Zivjo

   če zelite odisavljen balzam je najbolj, da dodate kakšen okus, ki ima hkrati tudi vonj, t.i flavours ali naravne dišave, t.i food grade. Lahko dodate tudi eterično olje vrtnice, ki je mešano z rastlinskim oljem, eterično olje jasmina, ki je mešano z oljem in prav tako kovačnika. Te imajo bolj cvetličen ženstven vonj. Pozdravček


 6. Eva december 1, 2016 at 21:37

  Pozdravljeni,
  limonin vosek želim nadomestiti s kadelila voskom. Ga dodam manj, več ali enako količino? lp


  • Špela/Milnica december 2, 2016 at 09:40

   Zivjo Eva,

   dodate ga več, vsaj 4g več v primerjavi s kandelila voskom. Lep pozdrav, Špela


 7. Eva december 9, 2016 at 15:56

  Torej, ce v receptu pise 6g limoninega voska, potem dam namest tega 10g kandelila voska?


  • Milnica, Špela december 9, 2016 at 20:56

   Zivjo Eva
   takole priporočam, če boste delali balzam v tubici https://www.milnica.si/product/posodica-za-balzame-in-sminke/, potem mora biti nekoliko trši, kot če je balzam v posodici. Če imate posodico (kot na sliki) dodajte 4g kandelila voska, če imate v tubico potem dodajte 7g kandelila voska, je boljše da je trši, saj če je premehek, se mehanizem tubice ne bo lepo vrtel in lahko balzam ne pride ven, saj je premehek. Upam, da me razumete 🙂 Pozdravček, Špela


 8. Eva december 10, 2016 at 01:38

  Razumem, hvala! 🙂


 9. Petra september 11, 2019 at 18:14

  Zdravo, mene pa zanima ali bi lahko namesto cetil alkohola uporabila cetearilni alkohol?


  • Špela september 11, 2019 at 18:19

   Zivjo! Lahko, ja 🙂 lp, Špela