• 17
  Jan

  Kumarična pena za mastno kožo

  https://www.milnica.si/blog/milnica-priporoca-kumaricni-gel-za-obcutljivo-in-mastno-kozo/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Kumare vsebujejo velik delež vode (96%) in so znane po tem, da so odlične za kožo. Zagotovo ste že slišali za kumarično masko, le kdo ni 🙂 Kumare so bogate z vitaminom C in kofeinsko kislino, ki  koži vrača sijaj in zmanjšuje zabuhlost okoli oči. Kumarični hidrolat je še posebej primeren za mastno kožo, saj deluje kot blag astrigent (oža pore) in uravnava proizvodnjo kožnega loja.  Primeren je tudi za nego suhe in občutljive kože, saj pomirja in vlaži.

  Zaradi vseh teh za kožo koristnih lastnosti sem izdelala čisto preprost kumarični mousse, ki ga priporočam za nego mastne in aknaste kože. Tvojo kožo bo kumarična pena očistila in naravno navlažila. Poskusi!

  Recept

  Za izdelavo cca 60ml kumarične pene boš potreboval/a

  Recept lahko prilagodite tudi po svojih željah. Tako lahko recimo uporabite tudi destilirano vodo namesto aloe vere, ali pa del aloe vere nadomestite z aloe gelom. Za mešano ali suho kožo lahko dodate kakšen drug primeren hidrolat.

  Izdelava

  1. KORAK: Priprava sestavin

  Pripravite zgoraj naštete sestavine, dve večji merilni posodi in tehtnico.

  2. KORAK:  Tehtanje

  V eno posodo odmeri navedeno količino kumaričnega hidrolata, tekoče aloe vere, dodaj rastlinski glicerin za dodatno vlaženje in na koncu še vitamin C ter konzervans.

   3. KORAK: Stehtaj penilce 

  V drugi, ločeni posodi stehtaj kokosov glukozid in cocamidopropyl betain.

   4. KORAK: Združevanje

  Vsebino posode s penilci (glukozid in betain) počasi vmešaj v vodno fazo. Nato dodaj še polysorbate in eterično olje čajevca. Polysorbat je solubilizator, ki nam omogoča, da se eterično olje, ki je sicer topno v olju, ne bo ločevalo od vode. Na koncu kapnete še 4 do max 6 kapljic eteričnega olja čajevca.

  Preljite v foamer plastenko, ki s pritiskom na navoj ustvari peno. Peno nanesite na obraz (rahlo vlažen) in sperite z mlačno vodo. Porabite v roku 4 mesecev.

Komentarji

 1. tamara februar 12, 2014 at 15:27

  ojla, špela,

  evo končno se lotervam kumaričnega gela, mmmm 🙂 bega me le ena zadeva… seštevek sestavin je tu 104g – a se ne formul vedno piše za 100g?

  hvala, lp 🙂


 2. spela februar 12, 2014 at 15:46

  Zivjo Tamara

  Naceloma je res tako. No jaz sem to pravilo malo prekrsila:) lahko dodate manj gline na 7g, glicerin bi pa na vasem mestu pustila saj je bo dodal vlazilne lastnosti.


 3. tamara februar 13, 2014 at 02:28

  kul, hvala. sama sem nameravala zmanjšati delež kumaričnega eliksirja IN gline… bomo vidli kaj bo nastalo jutri.

  ohh, ne veš kako me veseli, da je tudi tukaj obilica prostora za improvizacijo. 🙂 najprej se mi je zdelo ustvarjanje naravne kozmetike doma (z izjemo mila po hladnem postopku) bav bav, sedaj pa vidim, da čim se malček podučiš glede sestavin in dobiš uvid v to, kako stvari delujejo, je kot pri vsaki stvari – hvala bogu – prostora za samoizražanje. 🙂

  pozdrav.