• 03
  Jan

  Milnica priporoča: karitejeva zimska krema za obraz

  https://www.milnica.si/blog/milnica-priporoca-karitejeva-zimska-krema-za-obraz/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Karitejevo maslo je nepogrešljiv del nege obraza, rok in telesa za zimske dni. Ravno iz tega razloga sem za božične praznike izdelala kar nekaj krem iz karitejevega masla. Nad kremo, ki je primerna tako za moške kot ženske so bili navdušeni tudi moji obdarovanci. Tukaj pa je moj – (nič več skrivni ) recept. Seveda ga lahko prilagodite po željah in tudi sami nekoliko eksperimentirate.  Dobrodošlo je tudi, da recept začinite s svojimi idejami 🙂 (in jih delite z nami 🙂 ).

  Poleg karitejevega masla sem vključila tudi kokosov kaprilat, ki kremi daje mazljivost in na koži pušča mehak in nemasten občutek. Kombinacija s karitejevim maslom se mi je zdela prava, saj karite sam po sebi ni tako mazljiv. Svilnat občutek pa kremi dajejo svileni proteini (ti se najpogosteje dodajajo v balzame, šampone, maske za lase, vendar pa so odlični tudi za kožo).

  Za izdelavo sem uporabila:

  Za 100g karitejeve kreme boste potrebovali (Sestavine za izdelavo najdete tudi v pripravljenem paketu):

  40% (40g) olje faze:

  • 22 g karitejevega masla
  • 8 g kokosovega kaprilata
  • 4 g cetil alkohola
  • 6 g olivem 1000

  60% (60g) vodne faze:

  • 55 g destilirane vode (+ cca 8 g dodatno, ker pri segrevanju izpari)
  • 5 g rastlinskega glicerina ( z njim ne pretiravamo, saj pri velikih količinah povzroči občutek lepljivosti)
  • 1 g konzervansa geogard ultra
  • 1 g svilenih proteinov

  Konzervans in svilene proteine dodamo v vodno osnovo (pred segrevanjem). Destilirano vodo v katero smo dodali odmerjen rastlinski glicerin segrevamo 15 minut na 70-75 stopinj Celzija. Vodo večkrat dobro premešamo, saj svileni proteini potrebujejo več časa, da se raztopijo.

  1. KORAK: PRIPRAVA SESTAVIN

  1 KORAK_KARITEJEVA KREMA_KOLAZ

  2. KORAK: PRIPRAVA PRIPOMOČKOV

  Pripravimo prazne posodice, termometer, ročni električni mešalnik in dve ognjevarni posodi.

  2 KORAK_ORODJA IN POSODICE

  3. KORAK: PRIPRAVA OLJNE FAZE

  Vse sestavine iz oljne faze združimo v posodo v kateri bomo segrevali naše sestavine.

  OLJNA FAZA_KARITE KREMA_3 KORAK

  4. KORAK: PRIPRAVA VODNE FAZE

  V drugi posodi pripravimo sestavine iz vodne faze (vključno s konzervansom in svilenimi proteini)

  VODNA FAZA_KARITE_4 KORAK

  5. SEGREVANJE VODNE IN OLJNE FAZE

  V dvojni posodi ali nad paro (spodaj slika) segrevamo oljno in vodno osnovo. Večkrat ju premešamo in se tako prepričamo, da so se sestavine stopile, svileni proteini pa dobro raztopili. Poskušamo segrevati na temperaturi med 70 in 75 stopinj Celzija približno 15 minut. Če se oljna faza približuje 80 stopinjam Celzija, jo odstavimo z ognja in počakamo, da temperatura pade. Ne smemo preseči temperature 80 stopinj Celzija, saj bi s tem povzročili zrnatost v kremi. Ko sta obe fazi (olja in vodna) na približno enaki temperaturi (med 70 in 75 stopinj Celzija) ju odstavimo z ognja.

  Opomba: Temperatura je pri izdelavi krem ključnega pomena, zato je pomembno, da vemo kolikšna je. Priskrbimo si zanesljiv termometer. Škoda bi bilo, da vam krema ne bi uspela, zato ker niste imeli prave temperature. To vzbudi slabo voljo, obenem pa bi bilo škoda, da zavržete kvalitetne sestavine, čeprav je mogoče neuspelo kremo tudi “popraviti”, vendar o tem v kakšnem drugem blog zapisu.

  5 KORAK

  6. KORAK: ZDRUŽEVANJE OLJNE IN VODNE FAZE

  Zdaj pa še ciljna ravnina. Pripravite mešalnik (kuhinjski ročni mikser z metlicami ali palični mešalnik, pri slednjem se krema dela nekoliko dlje) Vodno fazo iz posode vlivate v oljno fazo (tega vam ni potrebno delati ekstremno počasi, niti ne hitro) – kot bi želeli vodo preliti iz kozarca v drug kozarec ( s takšnim tempom recimo). Vklopite mešalnik na nizko stopnjo in mešajte. Postopoma lahko hitrost povišate. Ko se je vaša emulzija nekoliko ohladila (na cca 50 stopinj C) lahko dodate izbrano eterično olje (5-7 kapljic) in po želji vitamin E. Zakaj ga tukaj ne uporabim? Vitamin E je antioksidant, kar pomeni, da podaljšuje življenjsko dobo olj in masel. Za karitejevo maslo in kokosov kaprilat velja, da imata dolgo življenjsko dobo (cca leto in pol) in ker vem, da bom kremo v tem času zagotovo porabila, vitamina E nisem dodala.

  Lonček napolnite, ko se krema popolnoma ohladi. Včasih se nam zgodi, da je krema nekoliko puhasta. Razlog tega je tudi prehitro miksanje, vmes pride veliko zraka in krema dobi volumen. Zato se včasih zdi, da je kreme veliko več kot 100g. Vendar, ko se krema povsem “poleže” jo je dejansko toliko kolikor sestavin ste stehtali. Ne more jo biti 200g. Puhastega volumna se znebite tako, da z žličko kremo še enkrat premešate in pustite kremo, da se povsem “usede”, preden jo napolnite v lonček.

  ZADNJI KORAK KARITEJEVA KREMA

  Vse sestavine najdete tudi v že pripravljenem paketu za izdelavo 2x100ml zimske karitejeve kreme >> Poglej paket

Komentarji

 1. Sabina januar 11, 2014 at 11:20

  Špela, bere se softly:). A se da ta krema v kakšni različici naredit tudi za telo. Imam namerč še pol kg karitejevaega masla… pa ne vem, kako bi skombinirala skupaj, da bi bilo privlačno:). Tak intenziven vonj je…
  Pozdravček! In… Hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!


 2. Špela januar 25, 2014 at 18:38

  Zivjo Sabina

  čisto sem spregledala tole tvoje sporočilo:(. Odvisno od tega ali želiš bolj mastno ali bolj suho. Lahko bi naredila recimo body butter/maslo za telo, ščepec koruznega škroba (vpije odvečno maščobo) in je super maslo. Maslo za telo lahko narediš takole: 80% karitejevega masla, 15% olja – lahko je olivno ali kakšno drugo – odvisno od občutka, ki ga želiš na koži. Za masla in losjone za telo priporočam tudi cetil alkohol – daje mazljivost in zato se krema lepo razmaže (v tem receptu lahko 5%)

  pozdravček:)


 3. Tamara januar 28, 2014 at 20:23

  Ojla, Špela.

  Tale krema se sliši ful fajn – kolk pa je potem rok uporabe in ali jo je potrebno hraniti v hladilniku?

  Poleg tega me še nekaj zanima… ker imam rada vse čimbolj (oz popolnoma) naravno – me zanima konzervans, ki si ga uporabila: izvor in ali obstaja bolj naravna alternativa. Poleg tega me zanima funkcija alkohola v kremici(in ali ne izsušuje kože) in svilenih proteinov. Oprosti, sem te zasula z vprašanji. 🙂

  Hvala vnaprej za odgovore.


  • Špela januar 28, 2014 at 22:02

   Zivjo Tamara

   rok uporabe takšne kreme je 6 mesecev. Ni vam jo potrebno hraniti v hladilniku. Velikokrat je zmotno prepričanje, da se domače kreme mora hraniti v hladilniku. Pravzaprav to ni potrebno, če jih ustrezno zaščitimo s konzervansom. Če pa jo ne zaščitimo s konzervansom imamo pa kar problem, saj nam bo obstala le nekaj dni – potem se pokvari. Morda kakšen dan dlje zdrži v hladilniku, zato je res pomembno, da ji ustrezno zaščitimo s konzervansom. Vsaka krema ki vsebuje vodo MORA imeti konzervans – druge alternative žal ni. No nekateri izdelovalci in kemiki jo zaščitijo z alkoholom, ki pa močno izsušuje kožo, tako, da resnično predlagam konzervans. V milnici lahko dobite okolju in koži prijaznega, ki je potrjen tudi s certifikatom Ecocert in velja za naravni konzervans. Če ne želite uporabljati konzervansa potem vam predlagam, da naredite mazila (anhidridne izdelke – izdelki, ki ne vsebujejo vode in posledično ne potrebujejo konzervansa).

   Verjetno sprašujete po cetilnem alkoholu? To ni navaden alkohol, to je maščobni alkohol, pridobljen iz kokosa (prav ta v Milnici), njegova funkcija je predvsem zgoščevanje in stabilizacija emulzije oz. t.i. kreme. Obenem pa daje prijeten in mazljiv občutek. Svileni proteini pa predvsem vlažijo kožo (absorbirajo vlago), dajejo svilnat občutek na koži. Naravna tekstura svile ustvarja tudi mehek sijaj na koži. Zelo pogosto jih lahko zasledite v šamponih in balzamih, tudi deodorantih in kremah.

   Lep dan želim

   Špela


 4. Tamara januar 29, 2014 at 14:27

  Špela,

  resnično, hvala ti za izdaten odgovor! 🙂 Se še učim, saj si predstavljaš. Izdelala sem že vsestransko mazilo ampak se mi zdi da samo kokosovo in olivno olje ter kakavovo maslo, ki je v njej (plus čebelji vosek) izsušuje voo, zao si ga natrem na vlažno kožo, da se direkt na koži ustvarja emulzija. Bi pa probala naedit eno kremco… in mislim, da bo to tale.

  Mimogrede, super stran, tale tvoja Milnica. Bigest like! 🙂

  Lep dan,

  Tamara


  • Špela januar 29, 2014 at 15:10

   Hvala Tamara! Seveda z veseljem pomagama in odgovorim če le morem:). Uspešno ustvarjanje še naprej!:)


 5. Ana februar 3, 2014 at 11:01

  Včeraj mi je po enem ponesrečenem poskusu uspelo narediti prvo kremo (sicer po enem drugem receptu). Če je imela še katera punca težave, bi samo rada povedala kako sem jaz popravila svoje napake. Prvič: merjenje količin naj bo čimbolj natančno. Drugič: raje malo več emulgatorja kot premalo. Tretjič: da boste lažje dosegle enako temperaturo oljne in vodne faze, segrevajte oboje v isti posodi z vodo, temperatura bo tako lažje enaka. Če se kaj segreje prej kot drugo, samo za kratek čas odstavite, dogrejte prvo in bo. Zanima me še, Špela, zakaj je treba temperaturo držati 15-20 min na 75 stopinj? Ali je to zaradi bakterij?


  • Špela februar 3, 2014 at 20:04

   Ana vesela sem da ti je uspelo, po kateremkoli receptu si že delala. Da ne bodo tisti, ki bodo brali narobe razumeli tvoje sporočilo, ki je pod karitejevo kremo (se bere kot da ti ni uspela ta krema:). Res je, da je količina ZELO pomembna in da mora biti odmerjene natančno. Emulgatorja Olivem 1000 za stabilno emulzijo je dovolj 6g za 100g kremo. Tudi komentar da je fino segrevat oljno in vodno fazo je na mestu, vendar nimamo vsi tako velikih posod, da bi pyrex stekleno posodo (obe) lahko dali v eno veliko posodo. Če je le mogoče seveda priporočam to. Držanje temperature 15 min je kot si sklepala pravilno – predvsem za to, da se znebimo vseh nezaželenih mikroorganizmov, ki vplivajo na stabilno emulzijo, ne glede na to, ali uporabimo konzervans je priporočeno, da zdržimo temperaturo 70 stopinj 15 minut.


 6. anaa.karimm@gmail.com februar 18, 2014 at 22:18

  Hvala za odgovor, Špela. Šele danes videla. 🙂 Oprosti, tudi jaz sem še čisto na začetku in se učim, tako da sem ustrelila kozla… tvoji recepti so super in že ta vikend preizkusim še kakšnega in poročam! Lp.


 7. Ana februar 19, 2014 at 10:53

  Špela, ali se lahko karitejevo maslo v tem receptu nadomesti s kakšnim drugim (npr. mangovo, mandljevo)? Kaj pa v drugih receptih za kreme, lahko izberemo druga masla in olja?


  • Špela februar 19, 2014 at 11:10

   Zivjo Ana

   lahko seveda, mango maslo velja za bolj suho maslo in je primerno za nego obraza, ker ne pušča mastnega občutka,tako da bi šla s tem, tudi mandljevo je ok, samo če boš dodala samo olja, brez masel, boš nekoliko bolj tekočo kremo, ne bo tako gosta kot recimo ta s karitejem ali mangom (mimogrede sta si zelo podobna). Seveda lahko nadomestis masla in olja v receptih glede na tip kože. Zdaj če želiš bolj bogato kremo potem sledi receptu takole 60% vode in 40 olj (v vodno fazo je dobro če vključiš še 5%-10% več vode, ker pri 15 minutnem segrevanju izhlapi) za bolj vlažilno lahko dnevno kremo uporabiš 35% olj in 65% vode, oz. če imaš še kaj kar gre v fazo C iz vodne faze % del preneseš v C fazo (aktivne sestavine, sestavine, ki niso tolerantne na visoke temperature- vitamini predvsem E, kationski polimeri ala honeyquat, panthenol provitamin B5, eterična olja itd). Predlagam da za ta recept uporabiš tudi cetil alkohol ali stearinsko kislino 2% od 100% se pravi 2g v oljni fazi, da ni krema preredka, to jo bo namreč zgostilo.

   Pozdravček


 8. Ana februar 19, 2014 at 11:45

  O hvala, Špela! Bom poročala kako mi bo uspelo. 🙂


 9. Alenka april 13, 2014 at 22:31

  Joj, ta krema izgleda strašno fajn!! Že samo pogled nanjo da vedeti, da je koža po nanosu čudovita 😀 Me pa zanima kje se hrani sestavine, ki po izdelavi ostanejo, shranjujejo. Hvala za odgovor in lep večer oz. dan 🙂


  • Špela april 14, 2014 at 09:46

   Zivjo Alenka

   brez problema v kakšni omarici na suhem prostoru – v kakšni škatlici. Fino je, da niso preveč na vlažnem prostoru in na neposredni sončni svetlobi, posebnih pogojev pa ni:)

   Pozdravček in lep dan tudi vam


 10. Alenka april 30, 2014 at 21:12

  Aja, še to me zanima. Koliko časa so pa še uporabne te sestavine, če ne porabiš vseh? Hvala še za to informacijo in lep pozdrav 🙂


  • Špela maj 1, 2014 at 17:00

   Zivjo Alenka

   Večina sestavin je dobra do vsaj enega leta.

   Pozdrav

   Špela


 11. Alenka maj 4, 2014 at 21:13

  Pozdravljena Špela

  Zanima me ali je vedno 40% oljne faze in 60% vodne? Ali je za izdelavo kreme vodna faza sploh potrebna?

  Lepa hvala za še ta odgovor in lep večer/dan 🙂


  • Špela maj 4, 2014 at 21:47

   Zivjo

   seveda ne, to je odvisno od marsičesa, tudi od tega s katerim emulgatorjem operirate – olivem recimo deluje za emulzije O/V – kar pomeni, da je več vode kot olj. V primeru, da poskušamo dodati več olj kot vode, prav ta emulgator ne bo zdržal. Tole razmerje je maksimum (po mojih izkušnjah), ki jo olivem premore. Več o emulzijah si lahko preberete tudi med pogostimi vprašanji – jaz bom kar se, da kratka (čeprav je vaše vprašanje široko) – kreme so emulzije in vsaka krema vsebuje vodo. Izdelki, ki ne vsebujejo vode so anhidridni izdelki – t.i. brezvodni izdelki in spadajo pod mazila.

   lp

   Špela


 12. sabina julij 22, 2014 at 21:06

  Hej

  Ta krema se mi res dopade in jo bom v kratkem poskusila naret. Sem pa 1x ze naredila svojo kremo iz kariterijevega masla, razlicnih olj in aloe vere ampak jaz sem te sestavine samo zmiskala skupaj in nisem nic segrevala ali je zaradi tega krema potem boljsa ali slabsa?

  Lp!


  • Špela julij 23, 2014 at 08:12

   Zivjo

   seveda ga lahko samo zmiksate, še posebej če imate samo karite ali olja – oba sta potem enako kvalitetna. Ker s segrevanjem do 70 stopinj ne uničimo tudi dobrih učinkovin v rastlinskih oljih. Jaz sem segrevala, ker sem uporabila cetil alkohol, ki je pa v trdi obliki in je potem potrebno segrevati.


 13. Helena julij 25, 2014 at 09:17

  Živijo!
  Sem že “stara” mačka v izdelovanju kremic in mazil. Včeraj sem dobila vaš paketek in zdaj grem izdelovat po vašem receptu, ki je malo prirejen po mojekremo za obraz za suho kožo z vonjem vrtnice…..poročam!


  • Špela julij 25, 2014 at 10:55

   Zivjo Helena,

   super, potem bo šlo kot po maslu:) uspešno in zabavno ustvarjanje vam želim!:)


 14. Lara avgust 24, 2014 at 19:29

  Ojla,
  žmene pa zanima kaj pripomore k temu,da je krema tako mehka,.. jaz delam tiste kremice ko pridejo trše kr je čebelji vosek vmes pa bi sprobala sivkino kremo ampak bi rada da je takšna kot tale..

  Hvala


  • Špela avgust 25, 2014 at 09:53

   Zivjo Lara

   kremice so emulzije na vodni osnovi, pri čemer uporabljamo emulgator, snov ki povezuje vodo in olja. Takšna krema je drugačna kot mazilo, ki vsebuje čebelji vosek in je narejena samo iz olj in čebeljega voska. Če bi radi prav takšno predlagam, da uporabite vodo in emulgator ter seveda konzervans.

   Če kaj ne bo jasno pa se kar oglasite na mail spela@milnica.si

   pozdravče

   Špela


 15. anja november 20, 2014 at 17:30

  Zivjo,
  mene pa zanima ce bi bilo mozno narociti nekaj te kreme, za solski projekt naravna kozmetika (za vzorce kremic)


  • Špela november 20, 2014 at 19:26

   Zivjo anja

   oglasite se na mail spela@milnica.si, pa se bova zmenile:)

   lp

   Špela


 16. Jeri februar 14, 2015 at 17:42

  Zivjo Spela!

  Ti recepti so fantasticni! Polno novih idej! Bravo!
  To kremco sem naredila in je zelo dobra. Sprasujem se, kako je z vlazilcema- kokosov kaprilat in rastl. glicerin. Bi lahko uporabila samo kokosov kaprilat v kremci? Hvala.

  Lepo se imej!


  • Špela februar 14, 2015 at 20:54

   Zivjo Jeri

   hvala 🙂 me veseli, da vam je všeč. Pripročam, da poleg kokosovega kaprilata, v vodni fazi vseeno uporabite še kakšen vlažilec, morda ne ras.glicerin, lahko pa recimo laktat ali alantoin. Tudi brez vlažilcev bi šlo, lahko jih preprosto nadomestite z destilirano vodo. Je pa fino, da so v kremi, že želite, da je ta vlažilna, še dodatni vlažilci. pozdravček


 17. Jeri februar 15, 2015 at 09:43

  Najlepsa hvala za tako natancen odgovor!


 18. marija junij 19, 2015 at 15:09

  Zivjo Spela,

  Hvala za vse te cudovite recepte in sestavine ki se lahko kupijo pri vas.
  Imam pa eno tezavo. Ze dvakrat sem poskusila naredit to kremo in mi zal ni uspelo. Temperatura je bila enaka, torej obe fazi na 70 stopinjah. Ne vem, kaj je slo narobe, ojlna in vodna faza sta se po dveh urah locili in nastala je nekaksna brozga. Zelo rada bi izvedela, kako se lahko krema “popravi” da se spet zdruzita obe fazi.
  Hvala na odgovoru!
  Lp Marija


  • Špela junij 19, 2015 at 16:47

   Zivjo Marija

   zagotovo je šlo nekaj narobe, nevem pa kaj. Ste delali točno po receptu ali malo po svoje:)? takšne kreme ne morate več popraviti, na zalost, hranite je v hladilniku pa ob uporabi premešajte, pa nekako bo za porabit. Da se oljna in vodna faza ločita je krivo lahko več stvari…oljna faza presega 40%, temperatura oljne in vodne nista enaki, tako, da preverite, če je res. Povejte mi, če ste uporabili točno te sestavine in delali točno po tem receptu?. Pozdravček, Špela


 19. marija junij 22, 2015 at 15:36

  Pozdrav Spela,
  hvala za odgovor. Namesto karitejevega masla sem uporabila kakavovo in smiljevo olje. Danes sem spet poskusila in mi je uspelo. Sem pa naredila takole: segrela sem oljno in vodno fazo do 75 stopinj, nato pocakala da se je oboje ohladilo do sobne temperature. Sele nato sem vse skupaj zmesala in nastala je nekaksna gosta mastna krema. Bom se poskusila kaksno drugo in porocam… Lep dan.


 20. Rianna december 28, 2015 at 19:13

  živijo Špela,
  danes mi pa tale krema nagaja…. enostavno je pretekoča, sem jo dala že malo v zmrzovalnik za cca 5 minut, pa je še vedno tekoča, pa miksala sem sigurno že več kot 15 minut… Kaj lahko naredim? Hvala za pomoč


  • Spela/Milnica december 28, 2015 at 19:34

   Zivjo Rianna

   hm nevem kaj bi lahko bilo, morda ste dodali preveč vode? Načeloma je to zelo kompaktna, precej gosta krema. Poskušajte jo zmešati še s paličnim mešalnikom, vem, da se hecno sliši, ampak včasih se meni krema ne naredi ze samo če mešam z drugačnim miskerjem. Počakajte še potem kakšen dan, da dobi končno teksturo. Žal je pri emulzijah tako, da kakšne posebne rešitve ni, če emulzija ne uspe. Ni tako, kot pri mazilu, da ga lahko stopimo in ponovno naredimo. Upam, vseeno, da bo na koncu vredu:) Pozdravček


 21. Rianna december 28, 2015 at 19:56

  Živijo Špela
  Hvala za hiter odgovor, sem vzela paličnega in smrk naredila “sirne kuglice”… no, ja pač ne bo šlo za darilo, bo samo za domačo uporabo…. Ne more vse uspeti, kajne? Lansko leto sem prvič naredila tole izjemno kremo in ja, tretji izdelava pa se je malce ponesrečila. In zagotovo je bilo preveč vode, mi tehtnica nekaj nagaja in sem očitno spregledala težo, saj imam na dnu posodi sedaj že vodo…Bom počakala kaj se bo zgodilo do jutri, sicer pa kot sem rekla, jo bom uporabila sama, saj mi je škoda zavreči takšne dobrote za kožo… V Novem letu vam želim veliko osebne in poslovne sreče in uspehov in komaj čakam nove recepte in izzive…


  • Spela/Milnica december 28, 2015 at 20:00

   Zivjo

   ja možno je to ali pa temperatura. Vsekakor mora biti tehtnica natančna:) ampak tudi meni se kdaj ponesreči, sploh, če je treba kaj na hitro narediti, bo pa za “domačo uporabo”:) Hvala za tako lepe želje, se bomo trudili tudi v prihodnjem letu. Že zdaj vem, da bo leto še bolj ustvarjalno kot prej:) juhu, se že veselim. Vse dobro tudi vam!


 22. Shirin november 28, 2016 at 20:55

  Ojla, ker bom prvič delala kremico, do sedaj sem samo mazila, me zanima sledeče. A začnemo združevati vodno in oljno fazo oz mixati, takoj ko odstavimo iz ognja ali…?
  Pozdravček 🙂


  • Špela/Milnica november 29, 2016 at 18:29

   Zivjo Shirin,

   tako je 🙂 kar takoj je treba začeti, da se ne bi fazi preveč shladili. Uspesno in pozdravček, Špela


 23. andreja februar 7, 2017 at 11:25

  Živjo Špela,

  včeraj zvečer sem s pomočjo asistence mojega sina, pravzaprav sem bila asistent jaz, naredila odlično kremo in to že čisto prvič. Edino kar me malo moti je, da se mizdi krema malo preveč lepljiva, kot si napisala, je to lahko posledica raslinskega glicerina, čeprav sva ga zelo natančno natehtala. A je ta krema mišljena bolj za telo kot obraz? In s čim bi v kremi za obraz zamenjala vlažilec glicerin?
  Hvala za vse napotke in odgovore. Enkratna stran.


  • Špela februar 7, 2017 at 11:32

   Zivjo Andreja

   super :). Lahko poskusite naslednjič dodati laktat namesto glicerina, ali sorbitol, tudi kakšen hidrolat bo odlična izbira 🙂 Kar tako naprej, Pozdravček in hvala <3


 24. Andreja marec 5, 2017 at 18:29

  Živjo Špela, ima hidrolat, potem, ko se ga odpre, omejen rok, mislim za uorabo v kremi. In s čim bi se izognila puhastemu izgledu kreme.


  • Milnica/Špela marec 5, 2017 at 20:42

   Zivjo Andreja

   seveda ima omejen rok, mislim, da bi moralo pisati na steklenički. Obstojnost emulzije v katerem pa je tudi hidrolat pa je odvisna tudi od drugih sestavin in predvsem od izbire konzervansa. Rok emulzije s konzervansom geogard ali cosgard, ki sta zelo pogosta v naravni kozmetiki je cca 3-5 mesecev. Točen izračun naredijo v laboratoriju. Puhasta tekstura kreme je odvisna od izbire mešalnika oz načina mešanja (med mešanjem, sploh če je intenzivno, se ujame zrak, zaradi česar nastanejo mehurčki in krema dobi puhast videz). Če se ta pojavi, priporočam, da počakate da se posede in še nežno premešate z paličnim mešalnikom ali ročno, preden napolnete posodico, plastenko ali stekleničko. Lep pozdrav, Špela


 25. andreja marec 6, 2017 at 11:18

  Hvala Špela,
  kremica je uspela, vendar me zopet moti lepljiv občutek na koži, čeprav sva dala manj glicerina, 3g namesto 5g. Rada bi tako bolj vlažilno teksturo na koži.Zanima me tudi, če vpliva kaj na kremo, ker sva namesto cetil alkohol, ki ga nimam, dala cetearil alkohol?


  • Špela/Milnica marec 6, 2017 at 11:25

   Zivjo Andreja

   koliko cetearila ste pa dali? Olivem res pusti bolj tak film na koži, morda vam ta ne ustreza. Poskusite s kakšni drugim emulgatorjem. Ali pa če želite še bolj vlažilno, bolj lahko, spremenite recepturo, tako da zmanjšate delež oljne faze in povečate delež vodne faze. Dodajte le 20g karite masla, 2g cetil ali cetearil alkohola, torej 4 manj maščobnega dela in povečajte delež vode za 4g. Lep pozdrav, Špela


 26. Tjaša Godina september 15, 2017 at 11:28

  Živjo Špela vse pohvale za recepte in odlične ideje.Sama že kar nekaj časa ustvarjam kozmetiko pa me pri obilici sestavin ki jih imam doma zanima ali bi lahko Olivem 1000 nadomestila s čim drugim.Imam e wax,btms,tegomuls inse kaj bi se naslo.Hvala za nasvet Tjaša


  • Špela/Milnica september 26, 2017 at 07:54

   Zivjo Tjaša,

   mislim, da bi bil najbolj primeren nadomestek tegomuls 🙂 pozdravček, Špela


 27. Anonimnica september 17, 2017 at 09:57

  Ojla!

  Sem prvič delala tole kremico (sploh moja prva emulzija) in se je lepo naredila ampak naslednji dan sta se fazi ločili. Za porabit sicer je: jo dam v roko in s prstom premešam in se namažem. Spremenila sem vodno fazo in sicer sem namesto destilirane vide uporabila sivkin hidrolat- kar ne bi smelo povzročiti ločitve. Pri hidrolatu sem dodala zraven tudi prebitek, ki se izgubi ob izhlapevanju. Uporabila sem pa tudi emulsifying wax (ne me vprašat kateri, ker ga imam doma že od prej). Disaster!
  Tokrat sem se lotila zadeve z destilirano vodo in NISEM dodala prebitka zaradi izhlapevanja, ampak sem raje kozarček pokrila z alufolijo. Uporabila sem lab. čašo, ki se hitreje segreje od debelejše pyrex posode. In seveda Olivem emulgator. Vse skupaj sem pa mešala s pestičem v pateni. In je noro lepo ratalo… tako kremasto… čist tako kot mora bit!!!
  Se kar tresem od navdušenja in zadovoljstva!!! In že izbiram, kaj bom naslednje zmešala 😉.
  Ful ti hvala za recept in vso pomoč ter nasvete!
  Lepo deževno nedeljo še naprej!


  • Špela/Milnica september 26, 2017 at 07:52

   Hej Olja!

   super super, sem vesela in poznam občutke, ko kremica prvič tako lepo uspe! Kar tako, pogumno naprej <3. Podravček, Špela


 28. Natasaudovc@gmail.com oktober 7, 2017 at 09:00

  Pozdravljeni,
  Zanima me, s čim lahko nadomestim svilene proteine?
  Lep pozdrav,
  Nataša


  • Špela/Milnica oktober 13, 2017 at 14:20

   Zivjo Nataša,

   lahko z ovsenimi ali pšeničnimi proteini. Lp, Špela


 29. Sergeja februar 7, 2018 at 12:32

  Me zanima, če lahko namesto destilirane vode uporabim hidrolat? Hvala


  • Špela/Milnica februar 7, 2018 at 13:38

   Zivjo Sergeja,

   seveda, še boljše! 🙂 lp, Špela


 30. Simona oktober 2, 2019 at 17:57

  Ta stran je vredna vseh možnih pohval. Karitejeva kremica uspela! Ustvarjala točno po receptu. Sem prav zadovoljna. Mogoče bi naslednjič dodala še provitamin B5, pa C vitamin in hialuronsko? Pa npr. še Koencim Q10? V C fazo? Bi bilo teh dodatnih sestavin potem preveč? Hvala za deljenje vašega znanja in nasvetov!


  • Špela oktober 2, 2019 at 18:12

   Zivjo Simona,

   o hvala, 🙂 sem vesela, da je super uspela! Seveda lahko recept tudi prilagodite, najbolje da mi pišete na mail spela@milnica.si pa boste povedala svoje želje in bova pripravile 🙂

   lep dan še naprej,

   Špela