• 10
  Jun

  Milnica priporoča: hladilni aloe gel

  https://www.milnica.si/blog/milnica-priporoca-hladilni-aloe-gel/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Obvezna oprema dopusta je seveda krema za sončenje! Ne le dopusta, tudi ko se v teh dneh podamo na kolo, v hribe in po mestu, ne pozabimo na zaščitni faktor! Seveda zdaj vsi veselo skačemo (vsaj večina!) po soncu, ki nas tako prijetno boža, brez faktorja zaščite. To so pač prvi pravi poletni dnevi :).  Poleg že zgoraj omenjene kreme za sončenje je obvezen del opreme poletnih in dopustniških dni, tudi gel aloe vere. Hitro in učinkovito celi odrgnine, sončne opekline, pike žuželk itd. Le kdo ne pozna zdravilnih učinkov 🙂 ?!

  Torej letos sem se odločila, da ga naredim sama, saj imamo doma lepo vzgojeno (ja, je poslušna in kar pridno raste) aloe arborescens. Res hvaležna rastlina! Kupite jo lahko že v vseh bolje založenih vrtnarijah in res priporočam :).  Izdelava gela ne bi mogla biti bolj preprosta in zagotovo bolj ekološka od vseh kupljenih gelov!

  Za izdelavo boste potrebovali (100g) – s to količino boste napolnili 75 ml plastenko (na sliki):

  1. KORAK: Pripravite sestavine

  1 korak aloe gel

  2. KORAK: Iztisnite sok aloe

  List aloe, narežite na manjše koščke in zmeljite v sesekljalniku/rezalniku. Sok aloe iz sesekljalnika, natočite v posodico in nato iz sesekljanih listov aloe (tistih, ki jih rezalnih ni mogel sesekljati), še skozi gazo iztisnite kolikor se še da. Škoda bi bilo karkoli zavreči!

  2 korak gel aloe-priprava

  3. KORAK: Pripravite vodno fazo

  Pripravite visoko posodo in dodajte destilirano vodo, rastlinski glicerin, provitamin B5, kumarični eliksir, lubragel, sok aloe, ki ste ga dobili iz lista in premešajte.

  3 korak gel aloe

  4. KORAK: Naredite gel

  Dodajte v vašo vodno osnovo ksantan gumi in ga vmešajte dokler se povsem ne raztopi (ni sledu o nobenih delcih v vodi). Opazili boste, da dobivate vedno bolj gosto emulzijo v obliki gela. Nato dodajte še konzervans (takšnega, ki je topen v vodi – recimo Geogard ultra).

  4 korak gel aloe

  5. KORAK: Pretočite v plastenko

  Tako, vaš gel je pripravljen za uporabo! In to v pičlih 15 minutah! Hranite na hladnem (kolikor je pač to v teh dneh mogoče 🙂 ) in porabite v roku 4 mesecev.  Gel aloe je prijetno mazljiv, deluje hladilno in se kar hitro vpije (ne pušča pocastega občutka na koži). Sicer pa upam, da ga boste potrebovali čim manj! 🙂

  5 korak gel aloe

Komentarji

 1. barby julij 9, 2014 at 23:46

  Pozdravljeni,
  ker nimam aloe vere imam pa prah le-te me zanima, če bi lahko uporabila to?
  Hvala in lep dan
  Barby


  • Špela julij 10, 2014 at 17:42

   Zivjo Barbara

   seveda, brez problema lahko uporabiš aloe v prahu. Verjetno je ta topna v vodi. Ne pozabi zaščiti s konzervansom:)lp

   Špela


 2. Tiina maj 17, 2016 at 13:44

  Živjo,

  eno vprašanje…lahko ta gel uporabim tudi pri izdelavi izdelkov npr. pri kremah za obraz?

  Hvala za odgovor in lep pozdrav,

  Tina


  • Špela/Milnica maj 17, 2016 at 17:09

   Zivjo Tina

   lahko ja, dobro bi bilo tudi da ga primerno zaščitite še s konzervansom. Lep pozdrav


 3. Mia maj 18, 2016 at 22:54

  Zdravo!Zanima me če lahko kumarični eliksir nadomestim s čim drugim.npr kumaričnim sokom ko bi istisnila kumarice ali pa z vodo ali s hidrolatom?Kaj je v bistvu kumarični eliksir?Lepo pozdravljena


  • Špela/Milnica maj 19, 2016 at 09:54

   Pozdravljeni

   kumarični eliksir je bil neke vrste vlažilec, ki smo ga imeli nekaj časa na voljo v prodaji, sedaj ga ni več in smo ga nadomestili s hidrolatom kumaric. Kumarični eliksir je vseboval vodo kumaric, destilirano vodo, propilen glikol in konzervans. Priporočam, da ga nadomestite s hidrolatom kumaric, če si svojega doma delate, morate tudi ustrezno zaščiti svojo kumarično vodo in dobro je tudi, da potem tudi izmerite pH in ga ustrezno prilagodite. Lep pozdrav


 4. Irena november 1, 2017 at 19:07

  Hvala za dobre ideje.


 5. Mojca december 15, 2017 at 18:23

  Spoštovani,
  zanima me, katere sestavine potrebujem za pripravo navadnega gela za kožo?
  Hvala
  Mojca