• 18
    Okt

    Milnica priporoča: bogata korenčkova krema

    https://www.milnica.si/blog/milnica-priporoca-bogata-hidratantna-korenckova-krema/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Tole je recept za izdelavo meni zelo všečne korenčkove kreme. Korenček vsebuje visok delež beta karotena, kar daje koži tudi lep ten. Preizkusite 🙂

    Četudi še nikoli niste izdelali kreme je recept dovolj preprost, da poskusite. Sledite navodilom v sliki in besedi in bo rezultat zagotovljen.

    Stopnja zahtevnosti: če delate prvič kar pogumno in brez strahu! 🙂

    Čas priprave: 40 minut

    Za izdelavo cca. 100g kreme boste potrebovali (Vse sestavine najdete v že pripravljenem paketu): 

    Oljna faza tako vsebuje 37% oljne faze in 63% vodne faze. Osebno imam raje bolj bogate kreme, ki so sicer bolj kot poleti in spomladi primerne v jesensko – zimskih dneh. Sicer pa krema ni mastna, po želji lahko povečate vodno fazo in zmanjšate oljno fazo, če je za vas krema nekoliko premastna.

    korak 1 NOVA

    1. KORAK: PRIPRAVITE SESTAVINE:

    a)     PRIPRAVIMO OLJNO (A) FAZO

    V oljno fazo dodamo sestavine topne v olju, sem spada:

    • korenčkovo olje
    • marelično maslo
    • olje grozdnih pečk
    • emulgator olivem 1000
    • vitamin E (po želji ga lahko dodate tudi v fazo C)

    b)     PRIPRAVIMO VODNO (B) fazo:

    v vodno fazo dodajamo sestavine topne v vodi, v našem primeru so to:

    • rastlinski glicerin
    • destilirana voda
    • rožna voda
    • konzervans (če imate takega, ki je topen v vodi)

    *V vodno fazo ne pozabimo poleg navedene količine destilirane vode dodati še 10 dodatnih gramov destilirane vode (pri segrevanju le – ta izpari).

    c)      OHLAJEVALNA FAZA med  40 in 50 stopinj Celzija

    –          dodamo eterično olje 5-6 kapljic Jasmina

    2.       KORAK : SEGREVANJE NA 70-75 stopinj Celzija

    Sestavine iz faze A damo v eno posodo in sestavine iz faze B v drugo posodo. Postavimo v dvojno posodo na štedilnik in segrevamo na 70-75 stopinj Celzija in temperaturo držimo 15-20 minut.

    4 KORAK KOLAZ BLOG

    3.       KORAK: DODAMO VITAMIN E IN DRŽIMO TEMPERATURO

    Preverjamo temperaturo oljne in vodne faze. Medtem časom lahko v oljno fazo dodamo tudi vitamin E.

    Zakaj je potrebno uporabiti vitamin E?

    4.      KORAK: ZDRUŽEVANJE OLJNE IN VODNE FAZE

    Ko sta obe fazi na približno enaki temperaturi, +/- 2 (priporočam, da sta čim bolj enaki, tako boste zagotovo dosegli stabilno emulzijo), odstavimo z ognja. V vodno fazo lahko zdaj dodamo konzervans (če ga še nismo) in premešamo. Pripravite mešalnik in počasi zlivajte vodno (B) osnovo v oljno (A) osnovo.

    5 KORAK BLOG KOLAZ

    5.       KORAK: OHLAJEVALNA FAZA

    Vaša krema že pridobiva svojo končno podobo. Ko temperatura vaše emulzije pade med 40-45 stopinj Celzija, lahko dodate eterično olje (vendar ne več kot 6 kapljic).

    korenckova krema za obraz

    6.       KORAK: NAPOLNIMO POSODICE

    Počakajte, da se vaša krema popolnoma ohladi. Med tem lahko sterlizirate lončke, če nimate popolnoma novih. Opremite z rokom uporabe ( 4 meseci od datuma izdelave).

    korenčkova-krema-za-obraz_uporaba

    Vse sestavine najdete tudi v že pripravljenem paketu za izdelavo 4x50ml korenčkove kreme >> Poglej paket

     

Komentarji

  1. Sabina november 3, 2013 at 15:20

    Končno mi je uspelo priti 100% zraven. Navdušena!!!!


  2. Špela november 3, 2013 at 20:08

    Sabina ti je uspelo:)? Vesela kot strela:) super super:) Bravo!


  3. tajci66@gmail.com april 1, 2014 at 21:06

    Sliši se zelo dober tale recept in ga bom preizkusila, le da bom uporabila kar že imam doma namesto mareličnega masla bom uporabila karitejevo, namesto korenčkovega pa arganovo olje, ostalo bom pa pri Vas kupila… mislite da bo šlo? Hvala za odgovor, lp


    • Špela april 1, 2014 at 21:32

      Zivjo

      korenčkova krema je itak razred zase:) seveda pa lahko naredite čisto po svoje 🙂 ravno v tem je čar :). Morda je potem bolje, da se “zgledujete” po receptu karitejeva zimska krema. Tukaj je link http://www.milnica.si/milnica-priporoca-karitejeva-zimska-krema-za-obraz/. Seveda je vse odvisno od tega kaj želite od kreme? Da je hidratantna, dobro mazljiva, hitro vpijajoča, nekomedogena… na veliko stvari moramo misliti. Vsekakor je izbira karite&arganovo luksuzna in čudovita. Ker karitejevo maslo malo bremza pod prsti, lahko vzamete svilene proteine, bo boljše mazljiva in vlažilna – to je super kombinacija. Priporočam tudi več arganovega olja in manj kariteja. Za pomladno varianto bo primernejše razmerje 30% olj in 70% vode.

      Pozdravčki


  4. Petra maj 8, 2014 at 09:18

    Pozdravljene punce!

    Pohvale avtorici za tako koristne nasvete.
    Že nekaj časa iščem koga, ki izdeluje tako korenčkovo kremo tudi za prodajo. Bi se dalo pri kateri od vas kupiti in po kakšni ceni?

    Hvala in lepo se imejte.


  5. skyone junij 26, 2014 at 17:01

    Zdravo.
    Super recepti, se kar ne morem nagledati vseh 🙂 Sama bi preizkusila tole kremo, vendar za telo. ker vsebuje beta karoten me zanima ali potemni kožo. Je možno da bi jo mazala po sončenju? Ali bi lepše porjavela če bi jo mazala med sončenjem oz. namesto kreme za sončenje?
    Lep pozdravček


    • Špela junij 26, 2014 at 20:41

      Zivjo!

      o kako lepo slišat:). Ja ravno izdelujem brošuro v kateri bo tudi korenčkovo mazilo za telo za sončenje:), če vas zanima vam z veseljem posljem brošuro z recepti na mail v kateri je še ena korenčkova krema za poletne dni:). Pravzaprav se korenčkovo olje dodaja tudi v kreme oz. losjone za sončenje, kateremu dodajo UV filter – tako, da je priporočljiv tako za sončenje, kot tudi za po sončenju. Sama si izdelam za poleti hranljivo olje za telo iz korenčka, olja grozdnih pečk, lešnikovega olja in olivnega ter kokosovega kaprilata za po sončenju, tako, da priporočam tudi tole varianto:). Vsekakor pa korenčkovega ali katerega koli drugega olja ni priporočljivo na soncu uporabljat brez zaščitnega faktorja. 🙂


  6. skyone junij 26, 2014 at 22:13

    Super, hvala. Prosim če mi pošljete brošuro na email: kristina.cerkvenik@gmail.com

    Najlepša hvala za nasvete 🙂


  7. Pikica november 30, 2014 at 14:23

    Zdravo Špelca ;),

    tudi jaz bi te lepo prosila za brošurco z recepti, da lahko grem veselo na delo ;),

    lepo bodi pa pozdravček 😉


    • Špela december 2, 2014 at 10:56

      Polona zivjo, prosim poslji mi mail:) na spela@milnica.si


  8. Martina december 3, 2014 at 12:14

    Špela, zdravo, kot množica ostalih, mi je tudi ta recept neznansko všeč! Med poletjem sem pripravila korenčkov macerat in sedaj iščem recepte. Ker ne poznam strukture mareličnega masla, me zanima s katerim drugim bi ga lahko nadomestila. Je bolj podoben karitejevemu, kakavovemu, kokosovemu? Hvala in en lep pozdrav.


    • Špela december 3, 2014 at 12:19

      Zivjo

      lahko kokosovo olje oz. maslo, sicer pa tudi če dodaš marelično olje bo vredu. Za zimo tudi karite pride v upoštev. Bo pa s karitejem bolj mastna. Kakavovega pa ne bi priporočila za obraz, ker je precej komedogen. Za bolj suh občutek na obrazu pa priporočam mango maslo. Pozdravček


  9. Nataša julij 2, 2015 at 18:09

    Pozdravljena, danes skuhala kremico in sem navdušena. Malo sem po svoje scoprala saj mi še ni uspelo nakupiti vseh sestavin ( jih kupujem postopoma ). Hvala za čudovit recept. Lahko prosim še za zgoraj omenjeno brošuro z recepti s korenčkom. Hvala in lep sončen dan želim

    moj mail; jestpanatasa@gmail.com


    • Špela julij 2, 2015 at 19:39

      Pozdravljena

      hvala, me veseli da vam je všeč. Super, da ste pokombinirala in da se je tako dobro izšlo! Smo poslali na mail. Lep dan, špela


  10. Danijela julij 3, 2015 at 14:35

    Zdravo,
    Sem vesela, da sem vas našla. Sem 60 let in imam suho kožo, ki potrebuje vlago in tudi maščobo. Kateri izdelek za obraz in krema za okoli oči mi svetujete.


  11. Vesna avgust 15, 2015 at 20:02

    Ali bi lahko namesto emulgatorja olivem 1000 uporabila emulgirajoči vosek?
    Hvala, za vse super recepte 🙂


    • Špela avgust 17, 2015 at 07:51

      Zivjo

      seveda, če delate točno po receptu mora biti tak, ki ima HLB enank oz podoben olivemu in deluje na osnovi emulzij olje v vodi. Lp


  12. jerica september 11, 2015 at 14:34

    zelo sem zadovoljna z vašimi nasveti in idejami, tudi sama izdelujem mazila in kreme, nekaj po vaših receptih malo pa po svoje, korenčkovo, npr. domače korenje naribam in ga na oljčnem olju počasi segrevam (pocvrem na nizki temperaturi) pustim dan ali dva v olju nato precedim in uporabim za izdelavo kreme, zelo sem zadovoljna z njo. Za poletje pa sem napravila vlažilni fluid, kupila sem vaš paket za izdelavo, je v redu, mislim pa da sem ga malo predolgo stepala, ratala mi je krasna pena a je vseeno uporabna Lep pozdrav Jerica


    • Špela september 13, 2015 at 09:10

      Zivjo Jerica

      super, me veseli. Včasih če preveč stepamo se res zgodi bolj penasta krema. priproročam, da jo naslednji dan na rahlo premešate, pri mešanju pa uporabite raje palični mešalnik. Korenčkovo olje pa je bolje macerirati, kot recimo ognjič, saj s predolgim in premočnim segrevanjem uničite veliko dobrih komponent v olju. Uspešno še naprej!


  13. jerica september 13, 2015 at 18:24

    pozdravljena Špela!

    hvala za nasvet, ognjič zmeraj posušim in nato ga meceriram
    zanima me ali korenček maceriram lahko svež ali ga moram posušiti?
    lp Jerica


    • Špela september 13, 2015 at 21:17

      Zivjo Jerica

      nujno mora biti čisto suh. Pripročam, da ga prej primerno osušite v za to primerenem sušilcu. Uspešno še naprej, Špela


  14. jerica september 15, 2015 at 14:34

    najlepša hvala in prisrčen pozdrav Jerica


  15. Irena december 10, 2016 at 17:42

    Živjo! 🙂 Zanima me, če lahko naredim malo več zamenjav glede sestavin, namreč te imam doma na zalogi. Ali lahko dam namesto mareličnega maslo mangovo maslo, namesto olja grozdnih pešk in korenčkovega olja imam doma avokadovo in jojoba olje, namesto hidrolata samo povečam količino destilirane vode? konzervans geogard ultra, emulgator olivem 1000 in glicerin pa imam. Malo sem zakomplicirala, ampak te sestavine imam doma in raje prej vprašam za nasvet, kot pa da naredim ponesrečeno kremco 🙂 Lp


    • Milnica, Špela december 12, 2016 at 21:43

      Zivjo Irena

      lahko dodate mangovo maslo namesto mareličnega, vendar bo krema nekoliko bolj gosta, morda kakšen gram manj mangovega masla. Gram več prišteje k vašemu izbranemu olju. Tudi olja lahko nadomestite. Prav tako velja za destilirano vodo. Poskusite in se nam oglasite kako je uspelo 🙂 Pozdravček, Špela


  16. Irena december 13, 2016 at 18:21

    Prvic sem jo delala in jaa…Kremca uspela! Pride malo mastna, zaradi avokado olja, ampak se potem vpije. Hranljiva, namen dosežen 🙂 Hvala in pozdravcek 🙂


    • Špela/Milnica december 13, 2016 at 18:36

      Zivjo Irena!

      super:) krasno, sem vesela in hvala za povratne informacije 🙂


  17. Tjaša januar 5, 2017 at 10:28

    Mene pa zanima, če bi lahko marelično maslo zamenjala z mareličnim oljem in kaj bi morala dodati za primerno gostoto. Doma imam provitamin B5 in natrijev laktat, bi lahko z njima zamenjala vitamin E? Če bi uporabila cosgard konservans, v istem odstotku ali ga dodam manj? Nekje sem nareč zasledila, da zadostuje že 0,6% cosgarda. Hvala in srečno 2017!


    • Špela/Milnica januar 5, 2017 at 11:41

      Zivjo Tjaša

      če boste dodala olje, priporočam potem uporabo kakšnega zgoščevalca, da ne bo krema pretekoča. Recimo cetil ali cetearil alkohol, do 2% max. Vitamin e je antioksidant, ne pa vlažilec, kot sta to provitamin B5 in laktat. Tako, da to ne bo dober nadomestek :). Cosgarda pri nas nimamo, pozanimajte se pri dobavitelju koliko zadostuje pri emulzijah. Večina konzervansov se uporablja v emulzijah od 0,6-1%. Tjaša tudi vam vse dobro v novem letu 2017! Pozdravček, Špela


  18. Tjaša januar 6, 2017 at 00:09

    Hvala za hiter odgovor. Tokrat se bom držala recepta, da bo sigurno. ☺ Je krema primerna za brezzračno stekleničko, ali je pregosta?
    Je smiselno izdelati kremo iz skupno 50g sestavin? Ali bo krema iz 100g recepta dovolj dolgo zdržala, v primeru da je ne podarim in jo porabim sama v cca tih mesecih? ? Hvala in lp


    • Špela/Milnica januar 6, 2017 at 10:54

      Zivjo Tjaša

      krema ne bo primerna za brezračna stekleničko, saj je precej gosta. Če pa boste dali olje namesto mareličnega masla pa lahko date v brezzračno. Če si boste dobro preračunali za 50g lahko naredite tudi manjšo količino. Kremo porabite v roku treh mesecev 🙂 Pozdravček, Špela


  19. Tjaša januar 7, 2017 at 11:57

    Krema je uspela in je res čudovita. V kombinaciji s serumom proti gubicam je super. Dodala sem EO benzojevca, pa sem s tem malo zafrknila vonj, saj me spominja na propolis. Drugič dodam EO opojne vrtnice. 🙂 Zanima me sledeče. Če imam že omenjeni serum, je smiselno izdelati še kremo s hialuronsko kislino ali zadostuje uporaba seruma pod kremo? (za kožo okoli 40.leta namreč)


    • Špela/Milnica januar 7, 2017 at 20:11

      Zivjo Tjaša

      krasno, hvala za povratno informacijo :). Kombinacija, ki jo uporabljate je vredu za dnevno nego, tako, da lahko naslednjič ko porabite te kremice, poskusite že z superantioksidant kremo 🙂 Pozdravček, Špela


  20. Tjaša februar 4, 2017 at 17:05

    Kaj pa če bi kremi dodala še hialuronsko kislino? Je to smiselno?


    • Milnica februar 5, 2017 at 19:33

      Zivjo Tjasa
      seveda:).Najprej morate narediti raztopino HK oz gel, ki ga lahko dodate v zadnjo, C fazo.Priporocam do 6%.Prilagodite potem recepturo, tako da zmanjsate delez vodne ali oljne faze. Ce zelite bolj lahko vlazilno kremo, priporocam da zmanjsate delez oljne faze za ta % in ustrezno prilagodite deleze oljne faze:) Pozdravcek, Spela


  21. Maja junij 27, 2018 at 10:05

    Živjo, bo vredu, če zmanjšam količino destilirane vode za 50% in jo nadomestim z enako količino hidrolata? Bi bilo tudi vredu, ce bi destilirano vodo popolnoma izpustila in dodala le hidrolat? lp


    • Milnica junij 27, 2018 at 10:06

      Živjo, Maja,
      bo v redu – destilirano vodo lahko vedno zamenjate za hidrolat (in obratno) 🙂


  22. Maja junij 29, 2018 at 15:54

    Zdravo,

    zanima me še to, če se pri večji količini (200g) podvoji tudi konzervans? vem, da recimo za 520g kreme zadostuje 2,50g cosgarda. ne vem pa kako je v tem primeru. lp


    • Milnica julij 2, 2018 at 13:58

      Zivjo,

      seveda se pri večji količini kreme poveča tudi količina konzervansa. Priporočam, da na to količno dodate vsaj 2,5g cosgarda. Lp, Špela


  23. maja julij 19, 2018 at 14:23

    Ravo kar delam korenčkov macerat pa sem dala napol sveže korenje (naribano korenje se je sušilo le 24h) saj sem šele za tem prebrala da bi moralo biti čisto suho.. Lahko kako rešim macerat? morda, da dodam več vitamina E?


    • Špela/Milnica julij 24, 2018 at 09:23

      Zivjo!

      zal macerata ne morete “rešiti”. Vitamin e je le antioksidant, ki ne bo pomagal pri temu, če je v olje zašla voda. Lep pozdrav, Špela


  24. pamelchy avgust 18, 2018 at 16:07

    Zivjo.ali lahko tudi meni pošlješ brošuro z recepti s korenčkovim oljem na mail:
    pamelchy@gmail.com
    Prosim


  25. pamelchy avgust 18, 2018 at 16:11

    Pa še eno vprašanje ali lahko v tej kremi nadomestim emulgator olivem 1000 s čebeljim voskom in koliko g?Ali lahko glicerin spustim?oz. s čim bi ga lahko zamenjala?


    • Špela/Milnica avgust 20, 2018 at 08:56

      Zivjo,

      emulgatorja ne morete nadomestiti s čebeljim voskom. Glicerin lahko spustite in nadomestite z aloe vero, hidrolatom ali destilirano vodo. Lp, Špela


  26. pamelchy avgust 18, 2018 at 16:14

    Imam pa še eno idejo za poletno olje jaz bi uporabila samo korenčkovo olje z dodatkom vitamian A in vitamina E…koliko kapljic nak dodam. na 100 ml? in ali je dovolj ce stekleničko samo pretresem ali je potrebnp mešanje sestavin z mešalnikom?


    • Špela/Milnica avgust 20, 2018 at 08:58

      Zivjo,

      5 kapljic vitamina a in 10 kapljic vitamina e. Lahko samo pretreseš :), miksanje ni potrebno. Lp, Špela