Recepti & ideje

Micelarna vodica

Kako narediš micelarno vodico

S čim pa si ti čistiš make up? Jaz se kar poslužujem dvojnega čiščenja: najprej obraz očistim z oljnim čistilcem, nato pa bolj “trdovratni” make up očistim še z micelarno vodico.

Kaj sploh je micelarna vodica?

Micelarna vodica je kombinacija destilirane vode ali še boljše, hidrolatov in vlažilnih sestavin (glicerin, laktat, panthenol ipd.) Od tonika jo razlikuje predvsem nizka koncentracija izjemno blagih površinsko aktivnih snovi. Molekule teh blagih površinsko aktivnih snovi delujejo kot magneti za umazanijo.

Še posebej fino se micelarna vodica obnese pri dvojnem čiščenju – če recimo najprej spereš obraz z oljem za čiščenje in nato nadaljujete še z micelarno vodico. Po uporabi micelarne vodice je potrebno kožo splakniti še z mlačno vodo. Ni dobro, če ostanke površinsko aktivnih snovi, čeprav blagih, pustiš na svojem obrazu, saj lahko porušiš naravni pH in bariero kože. Ko splakneš obraz, lahko nadaljuješ z uporabo tonika ali hidrolata (jaz trenutno obožujem nepozebnik in hidrolat vrtnice).

Dobra stran micelarne vodice je tudi, da je primerna za vse tipe kož, tudi za zelo občutljivo. Če imaš kožo bolj občutljivo, priporočam, da hidrolat nepozebnika nadomestiš s hidrolatom rimske kamilice 🙂

Kako uporabiš micelarno vodico?

Micelarno vodico naneseš na vatirano blazinico ali, še boljše, kakšno pralno – ekološko blazinico za večkratno uporabo – takšno lahko pereš in nato z njo očistiš obraz in ličila. Ko končaš, ne pozabi kože splakniti še z mlačno vodo.

Recept

Za 100ml micelarne vodice potrebuješ:

Izdelava

Izdelava micelarne vodice je pravzaprav zelo preprosta, še posebno, če si že malo izurjena v izdelovanju kozmetike. Paziti moraš na pH izdelka. Lahko izbereš tudi druge površinsko aktivne snovi, a naj bodo blage. Tudi vlažilne sestavine so lahko po tvojem izboru.

Najprej stehtaš hidrolat ali destilirano vodo ter aloe vero. Nato dodaš vlažilne sestavine. Jaz sem izbrala natrijev laktat in glunolakton, ki so blage poli hidroksi kisline in pustijo lep, gladek občutek na koži. Za tem nežno primešaš kokosov glukozid. Preveriš pH.

Moja micelarna vodica ima pH 6.5. Ker želim uporabiti konzervans Eco blend 1388, ki deluje pod pH 5.5 moram pH nekoliko znižati. Dodam konzervans in mlečno kislino – 0.2g in pH lepo pade na 5.4, kar je super za izdelek in za kožo.

Micelarno vodico le še preliješ v 100ml plastenko z disc top pokrovčkom ali pumpico – karkoli ti bolj ustreza. Izdelek bo stabilen cca. 3-5 mesecev.

 

Related Posts

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja