Uporabni nasveti

Maščobne kisline (2.del)

Palmitooleinska maščobna kislin je nenasičena maščobna kislina, ki deluje protivnetno, preprečuje oziroma pripomore k hitrejšemu zdravljenju srbečice na koži in opeklin. Visoko vsebnost palmitinske maščobne kisline vsebuje makadamijevo olje.

Palmitinska maščobna kislina je nasiščena maščobna kislina, ki tvori okluzivni sloj na koži in ščiti kožo pred zunanjimi dejavniki. Olja z visokem deležem palmitinske maščobne kisline počasneje oksidirajo. Babassu maslo vsebuje dober delež palmitinske maščobne kisline.

Lavrinska maščobna kislina je nasiščena maščobna kislina. Najboljši vir lavrinske maščobne kisline je kokosovo olje in babassu maslo. Najdemo jo tudi v človeškem, kravjem in kozjem mleku. Cenjena je zaradi svojih izjemnih vlažilnih lastnosti. Ima protivnetne sposobnosti zato so olja in masla, ki vsebujejo lavrinsko maščobno kislino primerna tudi za aknastno kožo.

Stearinska maščobna kislina je nasičena maščobna kislina. Najboljši vir stearinske maščobne kisline je v mangovem, karitejevem in kakavovem maslu. Ima sposobnost zadrževanja vlage v koži, povečuje fleksibilnost kože in pripomore k hitrejšemu celjenju poškodovane kože (sončne opekline in ozebline).

Linolna maščobna kislina je poli nenasičena esencialna maščobna kislina, kar pomeni, da jo naše telo ne proizvaja, zato mu jo moramo dovajati. Pomanjkanje le te lahko vodi do suhe kože, izgube las itd. Najdemo jo v ceramidih (ti so tudi v našem telesu), vendar pa se ti z leti zmanjšujejo. Linolna maščobna kislina je cenjena predvsem zaradi svoje sposobnosti zadrževanja vlage, zmanjšuje akne/mozolje in deluje protivnetno.

Olja, ki so bogata z linolejsko maščobno kislino so: sezamovo olje, olje riževih otrobov, sončnično olje, olje sojinih in pšeničnih kalčkov, konopljino olje, kokosovo olje, makadamijevo olje, svetlinovo olje, olje črnega ribeza in borage olje. Linolna maščobna kislina je poli nenasičena maščobna kislina, zato imajo olja, ki imajo visoko vsebnost te maščobne kisline krajšo življensko dobo (hitreje oksidirajo).

Gama linolenska maščobna kislina (GLA) je esencialna maščobna kislina (tudi te maščobne kisline, telo ne proizvaja). Gama linolenska maščobna kislina je cenjena zaradi številnih učinkov na koži. Ščiti in obnavlja kožo, ohranja vlago v koži, pomaga proti aknasti koži in ohranja prožnost kože. Olja, ki vsebujejo gama linolensko maščobno kislino so odlična za suho in srbečo kožo in se hitro vpijajo ( ne puščajo mastnega občutka na koži).

Prisotna je v eksotičnih maslih, najdemo pa jo tudi v šipkovem, svetlinovem, olju črnega ribeza in borage olju. Slabost gama linolenske maščobne kisline je, da hitro oksidira.

Oleinska maščobna kislin je mono nenasičena maščobna kislina. Ne velja za esencialno maščobno kislino, saj jo naše telo proizvaja (v človeškem loju/sebumu). Olja, ki vsebujejo to kislino so zelo vlažilna in delujejo regenerativno. Hitro se vpijejo v kožo in dajejo vlažilen in mehak občutek na koži.

Visok delež oleinske maščobne kisline ima olivno olje, sončnično olje, olje grozdnih pečk, mandljevo, makadamijevo, avokadovo. Precejšen delež oleinske maščobne kisline vsebuje tudi olje riževih otrobov in sezamovo olje. Vsebujete pa ga tudi mango in karitejevo maslo.

 

Komentarji na “Maščobne kisline (2.del)

 1. Sabina pravi:

  Zanimivo!!!!!

 2. mia pravi:

  Zdravo!
  Kaj pomeni deodorizirano kakavovo maslo?V čem je razlika med makmadamij maslom in oljem?če prav razumem,ko rastlino stiskajo priteče olje ,potem pa hidrogenirajo da pride maslo.A je to pravilno?oduzamejo nenasičene mašobe da se dobi maslo ,ki ima nasičene maščobe.Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor:)

  1. Špela pravi:

   Pomeni, da nima vonja, oz. vsaj ne tako izrazitega, kot kakavovo maslo, ki ni deodorizirano. Kar se tiče makadmijevega olja in masla sklepate prav:)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja