• 18
  Mar

  Makadamijeva regenerativna nočna krema z medom

  https://www.milnica.si/blog/makadamijeva-regenerativna-nocna-krema-z-medom/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Pri izdelavi kozmetike si dovolim eksperimentirati. Rada čaram in “izumljam” kaj novega. No seveda velikorat se na račun tega kdaj tudi kaj zalomi, včasih pa iz tega nastane kaj res čudovitega. Tako kot pri kuhanju jedi je tudi pri izdelavi domače kozmetike v vsem tem čar. Dolgo sem se poigravala z mislijo kako bi lahko med vključila v svoj negovalni tretma. Zagotovo ste že slišali, da je med odličen za kožo? Ste si že kdaj pripravili preprosto masko iz ovsenih kosmičev in medu ter občutili razliko na vaši koži? Vsekakor priporočam.

  V kremo sem seveda dodala med v prahu. Aktivne komponente v medu, ki mehčajo in vlažijo kožo so saharidi (glukoza, fruktoza in sukroza). Poleg tega pa med vsebuje tudi vitamin B, organske kisline, minerale in aminokisline. Medu pripisujejo vlažilne, regenerativne (sposobnost obnavljanja in mehčanja kože) lastnosti.

  Med v prahu lahko dodajamo v različne kozmetične izdelke: otroška mila, negovalna mleka za otroško kožo, geli za tuširanje…Še posebno dobro se med obnese na razpokani, poškodovani in suhi koži. Rada bi vas le opomnila, da je med v prahu topen v vodi, torej lahko ga uporabljate v vseh izdelkih, kjer uporabljate vodo, ne pa v brezvodnih izdelkih, saj se ta ne bo raztopil. No razen, če bi želeli narediti kakšen blag piling na oljni osnovi (vendar o tem kdaj drugič 🙂 ).

  Regenerativna makadamijeva krema z medom je bolj kot za dnevno kremo primerna za nočno nego, zaradi njene kompaktnosti. Vaša koža bo zjutraj nahranjena, mehka in sijoča. Lepo se razmaže, a se tudi zelo hitro vpije.

  Za izdelavo 100g makadamijeve regenerativne nočne kreme boste potrebovali (Vse sestavine so na voljo že v pripravljenem paketu):

  1. KORAK: PRIPRAVA SESTAVIN

  regenerativna makadamijeva krema z medom prvi korak

   2. KORAK: PRIPRAVA OLJNE (B) FAZE

  V ognjevarno posodo damo sestavine topne v olju. Sem spada: emulgator NF, stearinska kislina, cetil alkohol in makadamijevo maslo.

  2 korak makadamijeva krema z medom

  3. KORAK: PRIPRAVA VODNE (A) FAZE

  V drugo ognjevarno posodo damo sestavine topne v vodi. Sem spada: natrijev laktat, destilirana voda, hidrolat vrtnice ali rimske kamilice. Dodamo tudi konzervans Geogard ultra, ki je topen v vodi in termično stabilen. Med v prahu pa bomo dodali v naslednjem koraku.

  3 korak makadamijeva krema z medom

   4. KORAK: SEGREVANJE

  Obe posodi s sestavinami segrevamo na 70-75 stopinj C. Temperaturo med 70-75 stopinj C poskušamo zadržati 15 minut. Če se ena posoda s sestavinami prehitro segreva, druga pa prepočasi, jo odstavimo z ognja in nato po potrebi dogrejemo. V tej fazi lahko v vodno fazo dodamo tudi med v prahu. Premešamo z žličko (jaz si pomagam z mešanjem kar s termometrom). Ko sta obe fazi na približno enaki temperaturi (+/-2) odstavimo z ognja.

  4 korak makadamijeva regenerativna krema za obraz

   5. KORAK: DODAJANJE MEDU V VODNO (A) FAZO

  dodajanje-medu-med-4-in-5korakom

  6. KORAK: MEŠANJE IN OHLAJEVALNA (C) FAZA

  Pripravimo palični mešalnik. Počasi zlivamo vodno fazo v oljno in mešamo. Ko se nekoliko ohladi ali pa če se vam zdi, da se hladi prepočasi, lahko v drugo posodo natočite hladno vodo v katero postavite posodo z vašo emulzijo – tako se bo hitreje ohladila. Mešate približno 5 minut (odvisno od moči in sposobnosti vašega mešalnika – imam kar nekaj mešalnikov in pri vsakemu je ta čas drugačen 🙂 ). Ko temperatura emulzije pade na 45-50 stopinj Celzija, nastopi faza C. Dodamo vitamin E in po želji nekaj kapljic izbranega eteričnega olja.

  5 korak makadamijeva regnerativna nočna nega z medom

  7. KORAK: UPORABA

  Napolnite lončke šele, ko se vaša emulzija popolnoma ohladi. Opremite in označite z rokom uporabe (do 4. mesecev). Lahko hranite v hladilniku ali na sobni temperaturi.

  ZADNJI KORAK UPORABA MAKADAMIJEVA KREMA

  Vse sestavine so na voljo že pripravljenem paketu za izdelavo 3x100ml makadamijeve regenerativne nočne kreme z medom >> Poglej paket

Komentarji

 1. Sabina marec 31, 2014 at 08:32

  Tale me vabi še pa še:)


 2. tajci66@gmail.com april 1, 2014 at 20:31

  Nimam besed… ob kar nekaj slovenskih in ogromno tujih spletnih straneh, ena tako prisrčna, tudi poceni, jasna in razumljiva, z recepti, z priročnimi kompleti, lepo oblikovana – skratka navdušena in pomirjena – bom raziskovala od tukaj naprej. Hvala zaenkrat! 🙂


  • Špela april 1, 2014 at 21:27

   Tajči hvala res! kar oči so se mi zasvetile ko sem videla vaše sporočilo:) kako se clovek ne bi razveselil takega prijetnega sporočila:) hvala, bom delala da bomo še boljši:)


 3. Jasmina stibernik junij 13, 2014 at 22:58

  Tole ustvarjaje mi je pa kar v veliko veselje,hvala milnici za zelo uporabne nasvete in zelo dobre recepte! Danes mi je ratala tale kremica,zelo vesela!


  • Špela junij 15, 2014 at 11:29

   Jasmina zivjo!:) ja milnica je zelo vesela in ponosna na take super ustvarjalke:) Veliko uspeha še naprej!

   pozdravček!


 4. Jasmina stibernik junij 16, 2014 at 13:18

  Hvala! Enako vse dobro! Imam eno vprasanje? Kje ste kupila te posode v katerih segrevate sestavine (pyrex )?hvala lep dan


  • Špela junij 16, 2014 at 13:24

   Zivjo

   tele pyrex posode lahko kupite v šparu v city parku jih imajo skoraj vedno na zalogi:). Priporočam, saj so zares trpežne:)!

   pozdravček


 5. Grozdy januar 10, 2015 at 20:38

  Živijo! tale krema se mi zdi taka fajna, ali je primerna za vse tipe kože in starosti??


  • Špela januar 11, 2015 at 15:25

   Zivjo

   za mešano, suho kožo, ki ni občutljiva na med. Za vse starosti je primerna, spet odvisno od stanja kože, ne glede na leta :). pozdravček


 6. Anonimnica junij 16, 2017 at 19:24

  Pozdravcek,

  Tale vasa stran me je tako navdusila, da kar ne morem in ne morem nehati brati in brskati. In imam tisoce Ampak lepo pocasi… eno po eno ?. Najprej bi resnicno zelela pohvaliti milnica.si, namrec nikjer na netu nisem zasledila cesa podobnega. Noro!!!
  Kaj v to kremo bi lahko namesto medu v prahu vmesala ‘navaden’ med? Koliko pa?

  Hvala v naprej!