• 21
    Sep

    Makadamijeva krema z lecitinom

    https://www.milnica.si/blog/makadamijeva-krema-z-lecitinom/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Po dolgem premoru nova kremica za jesenske dni! Juhu! Zadnje mesece sem preizkušala veliko novih sestavin, med drugim tudi nov emulgator, s katerim sem sčarala tole čudovito bogato makadamijevo kremico, ki jo lahko v prihajajočih vetrovnih dneh uporabljate za dnevno zaščito kože ali kot regenerativno nočno nego.

    Emulgator NF, ki je novost  v Milnici, je sila preprost za uporabo (primeren tudi za začetnike)!Z njim boste ustvarili stabilne emulzije, za razliko od ostalih bolj naravnih emulgatorjev pa ne pušča bele sledi in voskastega občutka, kot ste ga morda vajeni pri nekaterih recepturah.

    Lahko povzamem, da je to kremica z izjemno lahko in vlažilno teksturo, hitro se vpije, a je zaradi visoke vsebnosti makadamijevega masla in dodatkom lecitina tudi bogata. Kot ste morda že zasledili na katerem mojem receptu (zlata krema) sem lecitin uporabila kot osnovni emulgator, v tej kremici pa sem ga uporabila kot dodatek, čeprav ima lecitin tudi povezovalne (združuje vodo in olja) lastnosti, a vendar v veliko večji količini kot je navedena tukaj. Lecitin v tej kremici ima funkcijo aktivne sestavine, poleg tega je odlična sestavina za dehidrirano kožo, saj vsebuje visoko vsebnost linolenske in oleinske maščobne kisline.

    Za izdelavo 100g kremice boste potrebovali (Vse sestavine za izdelavo 4x100ml makadamijeve kremice z lecitionom najdete v paketu vse v enem).

    A) oljna faza (26%)

    B) vodna faza (73%)

    C) faza (1%)

    1g vitamina E ali vitamin A palmitate 

    *opcijsko izbrano naravno in čisto eterično olje

    1. KORAK: Pripravite sestavine in pripomočke

    Potrebujete dve ognjevarni posodi, termometer, tehtnico natančno vsaj na 0,1g, posodico za shranjevanje in palični mešalnik. Dobro sterilzirajte vse pripomočke, posodice in poskrbite za čistočo delovnega prostora.

    1 korak priprava

    2. KORAK: Tehtanje vodne faze

    Stehtajte vse sestavine iz vodne faze. Manjše količine sestavin (alantoin, svileni proteini, geogard ultra, natrijev laktat je bolje stehtati vsako posebej v manjših merilnih posodicah), vodo in hidrolat pa lahko stehtate skupaj. Če ne želite hidrolata segrevati predolgo lahko hidrolat vlijete v vodno osnovo med segrevanjem – tik preden vodna faza doseže 70 stopinj Celzija. Vse sestavine iz vodne faze nato združite v vodni fazi v eni ognjevarni posodi v kateri boste kasneje segrevali.

    2 korak vodna faza_makadamijeva krema

    3. KORAK: Priprava in tehtanje oljne faze

    Stehtajte in pripravite sestavine in oljne faze. Tako kot pri vodni fazi, naj tudi tu velja, da sestavine v manjših količinah stehtate posebej v manjših merilnih posodicah. Stehtajte 7g emulgatorja NF, 3g cetil alkohola, 4g lecitina in 12g makadamijevega masla.

    oljna faza

    4. KORAK: Segrevanje

    Točka tališča emulgatorja NF in cetil alkohola je približno enaka. Stopila se bosta pri približno 50-54 stopinj Celzija. Za uspešno izdelavo emulzije večkrat med segrevanjem preverite temperaturo in jo prilagodite. Vaš cilj je, da temperaturo olj spravite na max. 70 stopinj C in temperaturo vode prav tako na 70 stopinj C. Če hidrolata še niste dodali v posodo z vodno osnovo ga lahko date tik preden vodna osnova doseže 70 stopinj C. Ko vodna in oljna osnova dosežeta 70 stopinj C (naj bosta čimbolj enaki), odstopanja so dovoljena za največ -/+ 2.

    segrevanje

    5. KORAK: Združevanje (emulgiranje)

    Postopek emulgiranja je preprost. Odstavite posodo z oljno in vodno fazo iz parne kopeli in pripravite palični mešalnik. Vlijte vodno osnovo v oljno in pričnite miksati. Za začetek lahko začnete na srednji hitrostni stopnji miksanja in počasi povečujete na višjo stopnjo in na koncu tik preden se emulzija začne gostiti še na najnižjo hitrostno stopnjo mešanja. Tako boste dobili gladko teksturo kreme. Tik preden je krema narejena jo lahko premešate tudi z žličko ali silikonsko palčko in se na ta način znebite vseh morebitnih zračnih mehurčkov, ki nastajajo med mešanjem in nato še enkrat na nizki stopnji nežno premešate kremo. Če želite gladko teksturo potem priporočam, da uporabite palični mešalnik. pri uporabi mikserja z metlicami pogosto dobimo kremo bolj puhaste teksture. Za konec dodajte v kremo še vitamin E ali vitamin A palmitate za čudovit občutek na koži. Po želji pa lahko dodate tudi izbrano eterično olje (za kreme do največ 6-7 kapljic).

    mešanje

    6. KORAK: Shranjevanje

    Shranite v 2 posodici (po 50ml) ali 1x 100ml posodico. Rok uporabe do največ 4. mesecev.

    makadamijeva-krema-z-lecitionom

    Vse sestavine so na voljo v že pripravljenem paketu za izdelavo vsaj 4x100ml makadamijeve kreme z lecitinom>> Poglej paket

Komentarji

  1. Tadeja september 29, 2015 at 11:35

    Zdravo, Špela!

    Imam emulgator Phytocream 2000 in marelično maslo, ali lahko uporabim ta dva?


    • Špela september 29, 2015 at 11:45

      Zivjo
      phytocream 2000 ne poznam, lahko vidim HLB vrednost ali pa INCI ime?

      hvala


  2. Tadeja september 29, 2015 at 12:11

    INCI: POTASSIUM PALMITOYL HYDROLYZED WHEAT PROTEIN, GLYCERYL STEARATE, CETEARYL ALCOHOL

    lp


    • Špela september 29, 2015 at 12:23

      Zivjo

      ja poskusite, dajte 7 ali 8g, predvidevam da je to emulgator, ki deluje v emulzijah olje v vodi. Poskusite s tem in mareličnim maslom. Pozdravček


  3. Tadeja september 29, 2015 at 12:32

    Ja, je olje v vodi. Hvala in pozdravček nazaj iz sončnih Jesenic.


  4. Rez_ka november 7, 2015 at 18:37

    Pozdravljena!
    Ali se lahko emulgator NF nadomesti še s katerim drugim, ki jih imate v Milnici? Nekatere imam doma, pa bi rajši te porabila…


    • Špela/Milnica november 7, 2015 at 19:45

      Zivjo

      lahko uporabite olivem 1000:). Lp, Špela


  5. Ljubka december 4, 2015 at 18:34

    Zdravo!
    Mene pa zanima pri izdelavi kreme, glede na priporočeno recepturo za 100g
    naj bi dobil 100g kreme, jaz pa jo vedno dobim manj, približno 75g.
    Kam se izgubi ostalih 25g?
    LP, Ljubka


    • Špela/Milnica december 4, 2015 at 18:39

      Zivjo Ljubka

      praviloma 100ml kreme bi morali dobiti iz ene izdelave po receptu. Zdaj če dobite manj, vam po vsej verjetnosti veliko vode, ko segrevate izpari (enim izpari več enim manj) – računati je potrebno vsaj 10% več vode, ker jo vsaj toliko izpari. To je glavni vzrok, da je kreme na koncu manj. Je ta potem bolj gosta, kompaktna, ki jo vi dobite? Lep pozdrav


  6. Ljubka december 5, 2015 at 21:58

    Pozdravljena!
    Ja krema je kar kompaktna.Torej bi morala dodati še nekaj vode. Bom poskusila. Hvala za odgovor. Ljubka


  7. Simona december 15, 2015 at 15:22

    Pozdravljena!

    Zanima me, če lahko notri dodam tudi eterično olje?
    Hvala za odgovor. LP


    • Špela/Milnica december 16, 2015 at 18:39

      Zivjo

      seveda, kakšno kapljico ali dve. Lp Špela


  8. Barbara junij 9, 2016 at 18:59

    Pozdravljena Špela. Zelim narediliti nekoliko lažjo vlažilno kremico za poletje. Imam bolj mastno kožo. S katerim maslom lahko nadomestim makadamijevo. Imam kokosovo, karite, capuacu, mango in babasu. od sestavin mi manjka tudi lecitin in natrijev laktat. Obstaja kakšna alternativa? Hvala za vaš odgovor Barbara


    • Milnica, Špela junij 11, 2016 at 14:30

      Zivjo Barbara

      lahko nadomestite s kokosovim, bo najbolj primerno. Lahko namesto lecitina dodate katerega izmed masel, mango bi recimo bil primeren, ker ne pušča mastnega občutka. Laktat pa lahko nadomestite s hidrolatom ali katerim vlažilcem, recimo glicerin. Lep pozdrav, Špela


  9. Mojca julij 17, 2016 at 11:48

    Katero tehtnico uporabljaš pri pripravi izdelkov? Moja kuhinjska namreč ni preveč natančna.


    • Špela/Milnica julij 17, 2016 at 16:55

      Zivjo Mojca

      pri nas uporabljamo različne tehtnice. Kupljene v tej trgovini

      Tam najdete tudi zelo natančne tehtnice, s kalibracijo.

      http://www.tehnonet.si/si/

      lepo vas pozdravljam

      Špela


  10. alenka oktober 17, 2016 at 09:39

    Pozdrav.
    Rada bi emulgator iz recepta zamenjala z Olivem 1000. Ali ga dam enako količino, kot je navedeno v receptu? Ali lahko za izsušeno kožo makadamijevo maslo v celoti zamenjam s karitejevim?
    Najlepša hvala. Lp, Alenka


    • Špela/Milnica oktober 17, 2016 at 16:59

      Zivjo Alenka,

      če sem iskrena tegale recepta nisem nikoli delala z olivemom, nevem kako se obnese. Najbrz bi tudi šlo. Bi pustila enako količino emulgatorja. In ja, lahko nadomestite makadamijevo maslo s karitejevim:) Pozdravček, špela


  11. Kaja marec 31, 2017 at 21:28

    Zivjo, a je ta kremica primerna za suho kozo po 30 letu?


    • Špela/Milnica april 1, 2017 at 18:00

      zivjo Kaja

      vsekakor bo primerna za suho po 30. letu 🙂 Pozdravček, Špela