Uporabni nasveti, Varnost in certifikati

Legalna prodaja kozmetičnih izdelkov: Kaj bo ob pregledu zahteval inšpektor?

Če prodajate kozmetične izdelke, ali pa jih nameravate, boste prej ali slej naleteli na redni obisk zdravstvenega inšpektorata. Če imate stvari urejene, naj vas nikar ne skrbi, saj gre za čisto rutinski postopek, inšpektorji pa so korektni.

Po meni znanem postopku se zdravstveni inšpektorat najavi in dogovorite se za termin obiska. V tem času lahko mirno pripravite ustrezne dokumente in poiščete poročilo o varnosti kozmetičnega izdelka, ki je bistveno za legalno prodajo kozmetičnega izdelka.

O tem, kako ga pridobiti, smo že pisali na našem blogu.

Poročilo o varnosti izdelka vam naredi za to usposobljen strokovnjak, ki se ukvarja s pripravo dokumentacije za kozmetične proizvode. 

Za veliko stvari pa morate postoriti sami, saj ste vi tista oseba, ki je na koncu odgovorna  za varen kozmetičen izdelek.

V večini primerov morate tudi sami po tem, ko ste prejeli varnostni list tudi prijaviti kozmetični izdelek v CPNP evropski program.

Druge dolžnosti pa se nanašajo na pripravo PIF (dosje o kozmetičnem izdelku). Morda bo inšpektor uporabil kakšno drugo besedo, kot je recimo proizvodni list – gre za enako stvar z enakimi lastnostmi.

Torej dolžnost odgovorne osebe (tistega, ki izdelek prodaja – daje na trg) je, da zagotovi vse potrebne informacije o izdelku zbrane v enotnem dokumentu. Tako je možna tudi sledljivost surovin in varnost kozmetičnega izdelka.

Zato smo Laro,  univ.dipl.inž.kem.teh in strokovnjakinja za toksikologijo in kozmetologijo  iz podjetja Safecosmo, zapisali nekaj na to temo.

Ob inšpekcijskem nadzoru pripravite:

1. POROČILO O VARNOSTI, ki ga za vas izdela za to usposobljen strokovnjak

2. PROIZVODNI LIST ali dosje o kozmetičnem izdelku (PIF- product information file)

Dosje o kozmetičnem izdelku, ki ga izdelate sami v dokumentu mora vsebovati

  • količina vsake sestavine v kozmetičnem izdelku izraženo v %
  • vrsta sestavine in njena funkcija/namen(primer: kakavovo maslo; namen: nega kože/hranilno sredstvo za kožo/, npr. glicerin: vlažilno sredstvo, npr.: olivem, namen: emulgator..)
  • dobavitelj surovine in proizvajalec
  • INCI ime vsake sestavine
  • CAS in/EINECS številka (najdete v varnostnem listu)
  • koda in šifra sestavine (proizvajalec sam določi šifro/serijo, tako, da je jasno razvidno iz katere serije surovin je narejen določen izdelek. Vsak izdelek mora biti ustrezno označen s serijsko številko)

Ali moram imeti tudi analizne liste surovin?

Tako je. Za vsako surovine je potrebno imeti tudi analizne liste.

Kaj pa če se analizni listi v tem času spremenijo?

Če se proizvajalec zamenja je potrebno na novo narediti poročilo o varnosti, če ostaja proizvajalec enak pa govorimo o različnih serijah sestavin. Potrebno je shraniti vse analizne certifikate.  Zato pa naj bi imeli izdelki šifro, da se loči kateri analizni certifikati pripadajo določeni seriji izdelkov.

Kaj če v tem času proizvajalec ukine proizvodnjo ali dobavo surovine,ki je bila prvotno uporabljena v poročilu o varnostnem izdelku?

V tem primeru je potrebno najti novega proizvajalca in na novo popraviti poročilo o varnosti in preurediti dokumente v PIF.

3. OPIS DOBRE PROIZVODNE PRAKSE/METODE

Dokument s katerim povzamete  in izjavljate da sledite načelom dobre prakse. V kozmetiki velja standard ISO/FDIS 2276 – vodič o dobri proizvodni praksi.

Izvajanje proizvodnih postopkov v skladu z načeli dobre proizvodne prakse (DPP) je ob izbiri varnih sestavin, ključnega pomena za minimiziranje tveganosti kozmetičnega izdelka za človekovo zdravje. Standardi dobre proizvodne prakse omogočajo popolno sledljivost proizvodnega procesa vse tja do neposrednega začetka proizvodnje oziroma surovega materiala, kar zagotavlja varen odpoklic kozmetičnega izdelka, če je le ta potreben.

4. DOKAZ VELJAVNOSTI O UČINKOVITOSTI KOZMETIČNEGA IZDELKA

Čeprav nas mika, da bi na svojo kremo napisali, da odpravlja gube, ker se nam zdi, da nam uporaba naše kreme resnično koristi pri odpravi gub (na sebi ste opazili zavidljive rezultate 🙂 ), žal tega ne morete napisati, brez ustrezne dokazne dokumentacije.

V skladu z Uredbo (ES) št.1223/2009 je dolžnost proizvajalca(odgovorne osebe), da ne zavaja potrošnikov s trditvami o kozmetičnem izdelku. Posamezne trditve, ki so zavedene na deklaraciji izdelka, je potrebno podkrepiti z ustreznimi dokazi in sicer opravljenimi t.i. testi učinkovitosti (npr. izdelki, ki naj bi bili hidratantni, proti nastajanju gub, proti izpadanju las, ipd.).

5. PODATKI O TESTIRANJU NA ŽIVALIH

Člen 7.a 1 kozmetične zakonodaje utemeljuje, da mora vsak PIF vsebovati podatke o testiranju na živalih, izvedenih od proizvajalca sestavin ali dobavitelja.

POMEMBNO ZA IZDELKE KI VSEBUJEJO VODO!

Zgoraj našteto dokumentacijo morate imeti za vse kozmetične izdelke (mila, mazila, masla, kopeli, ličila, emulzije).

V kolikor prodajate izdelek, ki vsebuje vodo pa morate imeti tudi dokument s katerim dokazujete FIZIKALNO-KEMIJSKO IN MIKROBIOLOŠKO STABILNOST izdelka.

-Fizikalna stabilnost izdelka je običajno testirana s tako imenovanim pospešenim stabilnostim testom, pri čemer je izdelek izpostavljen različnim temperaturam (4°, 20°40°C) skozi obdobje 6ih tednov.

-mikrobiološka stabilnost oz ustreznost se preverja na dva načina: 1.) Klasični mikrobiološki test opravljen takoj po proizvodnji izdelka

2.) Izzivni test, kjer se preverja učinkovitost konzervansa in mikrobiološka kontaminiranost izdelka ob različnih pogojih- produktu se namerno doda oz povečuje kontaminiranost z mikroorganizmi kot se to zgodi ob običajni uporabi. Pri tem preizkusu se ugotavlja učinkovitost konzervansa (vsebovanega v formulaciji) ter rok trajanja izdelka. Izzivni test je primeren predvsem za emulzije(kreme) in izdelke, ki vsebujejo vodo.

– nečistote kozmetičnih sestavin so lahko poglavitnega pomena pri ugotavljanju toksičnosti sestavin/substanc. Pomembno je torej pridobiti čim več podatkov o čistosti kozmetičnih sestavin (analizni certifikati,itd.)

Po inšpekcijskem nadzoru boste prejeli tudi zapisnik v katerem je naveden kdo je opravil nadzor, ali so bile ugotovljene nepravilnosti in v tem primeru kako in kdaj jih odpravite.

Tako, upam, da vam bo zapis v pomoč in da boste zdaj kaj bolj mirno spali pred obiskom inšpektorata.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja