• 30
  Maj

  Poletno mleko za telo

  https://www.milnica.si/blog/lahkoten-poletni-losjon-za-telo/
  by
  objavljeno v Recepti & ideje

  Radi tudi poleti razvajate svojo kožo? Za vas sem pripravila recept za lahek poletni losjon za nego celega telesa! Fino mazljiv, nemasten in predvsem izjemno vlažilen – za prijeten občutek in navlaženo, gladko kožo.

  Za izdelavo 200ml losjona boste potrebovali:

  a) VODNA FAZA 78% (156g)

  b) OLJNA FAZA 18% (36g)

  c) OHLAJEVALNA FAZA (8g)

  Za shranjevanje losjona priporočam 100ml plastenko ali 200ml plastenko s pumpico ali flip top pokrovčkom.

  Za začetek pripravite vse sestavine in pripomočke. Vse pripomočke (termometer, ognjevarne posode, palični mešalnik) sterilizirajte.

  LOSJON-ZA-TELO-PRIPRAVA-SESTAVIN-RECEPT

  Pripravite eno ognjevarno posodo, v katero odmerite destilirano vodo, alantoin, geogard ultra in hidrolat (to je naša vodna faza in vanjo damo vse sestavine, ki so topne v vodi).

  V drugo posodo odtehtajte lešnikovo olje, olje dvoletnega svetlina, emulgator emulgade SE-ŠF in cetil alkohol.

  3. KORAK: Segrevanje

  SEGREVANJE_LOSJON ZA TELO RECEPT

  Posodi segrevajte na parni kopeli toliko časa, dokler temperatura olj in vode (A in B faze) ne doseže 70 stopinj Celzija.

  Med segrevanjem lahko pripravite C fazo. V manjši posodici odtehtajte sestavine, ki smo jih zapisali v C fazi (isopropyl 5g, provitamin 2g in izbrano eterično olje ali dišavo 1g)

  Ko je temperatura na 70 stopinjah Celzija, odstavite posodi s parne kopeli.

  MEŠANJE

  Vlijte vodno fazo v oljno in pričnite mešati s paličnim mešalnikom. Mešajte toliko časa, da nastane homogena emulzija, ki ni preveč gosta – tekstura je manj viskozna kot pri kremah za obraz. Preverite, če je temperatura že padla pod 45 stopinj Celzija – če je, lahko v emulzijo vmešate še sestavine iz C faze.

  SHRANJEVANJE

  Takšen tekoči losjon boste v stekleničko oz. plastenko lažje spravili s pomočjo vrečk, ki se uporabljajo za dekoriranje s smetano (oziroma vzamete navadno majhno prozorno PVC vrečko, vanjo prelijete losjon, ji nato odrežete enega od spodnjih robov in losjon preko te luknjice iztisnete v stekleničko).  Priporočam, da si pomagate s tem, saj bo veliko enostavneje kot prelivanje iz Pyrex posode – losjon je sicer tekoč, a precej “kremast”:) Losjon porabite v roku 4 mesecev.

  LOSJON-ZA-TELO

Komentarji

 1. mia maj 31, 2016 at 08:27

  Zdravo Špela! Težko je doma imeti vse emulgattorje,zgoščevalce itd.Zanima me kateri emulgator se še lahko uporabi namesto se pf v kombinaciji s cetil alkoholom.(BTMS,,KSANTI,SUCROSE STEARATE,NF,OLIVEM 1000,LECITIN, IN in v kakšni količini.?Te emulgatorje imam.Si lahko s katerim od teh naredim vaše mleko.Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.


  • Špela/Milnica maj 31, 2016 at 08:50

   Pozdravljeni

   razumem. Lahko uporabite olivem, ta bi bil edini primeren, čeprav bo dal drugačno, bolj gosto teksturo kot emulgade, ki je bolj primeren za lahke tekoče emulzije. Uporabite v količini do 6%. Lepo pozdravljeni, Špela


 2. barbara.potocar junij 11, 2016 at 13:39

  pozdravljena Špela
  zelela bi narediti lazjo vlažilno kremo za poletje za telo. Obvezni s vsebnostjo kakavovega masla . Kakšno razmerje svetujete z vodno fazo oz hidrolati. Didala bi karite, jojobo in lešnikovo olje. Sem na pravi poti?Kateri od vaših receptov je najbližji…lepa hvala za odgovor Barbara


  • Milnica, Špela junij 11, 2016 at 14:32

   Zivjo Barbara

   za lahko poletno mleko svetujem da je oljna faza na max 20%, vodna pa na 80%. V oljno fazo dodajte max 5% emulgatorja (priporočam emulgade se-pf) pa potem manjšo količino masel, saj te zelo zgostijo samo emulzijo. Kakavovega do 3%, karite 3% ostalo pa jojobino in lešnikovo olje. Lepo vas pozdravljam, Špela


 3. Barbara junij 29, 2016 at 16:40

  najlepša hvala za odgovor..poročam


 4. Tanja julij 18, 2018 at 13:26

  Živijo,
  ali lahko zamenjam emulgator v receptu z emulgatorjem xyliance?

  Lp, Tanja


  • Špela/Milnica julij 24, 2018 at 09:24

   Zivjo Tanja,

   če le-ta deluje za emulzije olje v vodi potem bi šlo. Lp, Špela