• 13
    Okt

    Kremni gel za tuširanje za občutljivo kožo

    https://www.milnica.si/blog/kremni-gel-za-tusiranje-za-obcutljivo-kozo/
    by
    objavljeno v Recepti & ideje

    Da bo umivanje rok in telesa še bolj prijetno, sem zate pripravila recept za kremni gel za umivanje. Nežni penilci, oljna tekstura, ki ne pusti suhe kože po tuširanju, zraven pa še aromaterapija z eteričnimi olji, ki jih lahko izbereš glede na svoje preference. Recept je enostaven, če slediš spodnjim navodilom.

    Za izdelavo potrebuješ natančno tehtnico, ročno metlico za mešanje, merilne posodice in plastenko za shranjevanje gela za tuširanje.

    RECEPT

    Pazi: recept je napisan v %, podatki v gramih pa veljajo za izdelavo cca 200g gela za tuširanje. 🙂

    a) faza

    natrijev lavril sulfoacetate 5% = 10g

    kokosov glukozid 15% = 30g

    b) vodna faza

    0,3% guar gumi = 0,4g (alternativa ksantan gumi)

    0,8% sol = 1,6g (navadna kuhinjska sol) – ta pomaga zgostiti gel

    66,4% aloe vera tekoča ali destilirana voda = 131g aloe vera (tekoča) ali destilirana voda

    4% rastlinski glicerin = 8g rastlinski glicerin

    c) faza

    1% ekstrakt kamilice = 2g

    1% vanilija dišava = 2g

    5% hydro oil GC =  10g hydro oil GC

    d) faza

    0,5% cosgard = 1g cosgard

    1% mlečna kislina =  2g mlečna kislina

    Izdelava

    1. KORAK

    Združi kokosov glukozid in natrijev lavril sulfoacetate in nežno premešaj.

    2. KORAK

    Združi sestavine iz b) faze. Če uporabljaš ksantan gumi ga najprej premešaj v glicerinu, nato ga dodaj v vodo, za tem pa še sol.

    3. KORAK

    pripravi sestavine iz c) faze v drugi merilni posodici in jih nežno premešaj z metlicami ali žličko.

    4. KORAK

    Nežno in počasi s pomočjo metlice vmešaj vodno fazo (b faza) v fazo s penilci (a fazo). Pazi, da jo ne speniš preveč. Ko je dobro premešano, dodaj še sestavine iz c faze (vanilija, solubilizator in kamilica), tako, da jih počasi, zopet ročno vmešaš.

    5. KORAK

    Na koncu preveriš pH (ta je zaradi dodanih penilcev zelo visok, okrog 9). Znižaš ga s pomočjo mlečne kisline (1%) in nato dodaš še konzervans Cosgard. Ph gela naj se giblje okoli 5-6. Gel porabi v roku 3 mesecev od dneva izdelave.

     

Komentarji