Recepti & ideje

Kremni gel za tuširanje za občutljivo kožo

Da bo umivanje rok in telesa še bolj prijetno, sem zate pripravila recept za kremni gel za umivanje. Nežni penilci, oljna tekstura, ki ne pusti suhe kože po tuširanju, zraven pa še aromaterapija z eteričnimi olji, ki jih lahko izbereš glede na svoje preference. Recept je enostaven, če slediš spodnjim navodilom.

Za izdelavo potrebuješ natančno tehtnico, ročno metlico za mešanje, merilne posodice in plastenko za shranjevanje gela za tuširanje.

RECEPT

Pazi: recept je napisan v %, podatki v gramih pa veljajo za izdelavo cca 200g gela za tuširanje. 🙂

a) faza

natrijev lavril sulfoacetate 5% = 10g

kokosov glukozid 15% = 30g

b) vodna faza

0,5% guar gumi = 1g (alternativa ksantan gumi)

0,8% sol = 1,6g (navadna kuhinjska sol) – ta pomaga zgostiti gel

65,2% aloe vera tekoča ali destilirana voda = 130,4g aloe vera (tekoča) ali destilirana voda

4% rastlinski glicerin = 8g rastlinski glicerin

c) faza

2% ekstrakt kamilice = 4g

1% vanilija dišava = 2g

5% hydro oil GC =  10g hydro oil GC

d) faza

0,5% cosgard = 1g cosgard

1% mlečna kislina =  2g mlečna kislina

Izdelava

  1. KORAK

Združi kokosov glukozid in natrijev lavril sulfoacetate in nežno premešaj.

2. KORAK

Združi sestavine iz b) faze. Če uporabljaš ksantan gumi ga najprej premešaj v glicerinu, nato ga dodaj v vodo, za tem pa še sol.

3. KORAK

pripravi sestavine iz c) faze v drugi merilni posodici in jih nežno premešaj z metlicami ali žličko.

4. KORAK

Nežno in počasi s pomočjo metlice vmešaj vodno fazo (b faza) v fazo s penilci (a fazo). Pazi, da jo ne speniš preveč. Ko je dobro premešano, dodaj še sestavine iz c faze (vanilija, solubilizator in kamilica), tako, da jih počasi, zopet ročno vmešaš.

5. KORAK

Na koncu preveriš pH (ta je zaradi dodanih penilcev zelo visok, okrog 9). Znižaš ga s pomočjo mlečne kisline (1%) in nato dodaš še konzervans Cosgard. Ph gela naj se giblje okoli 5-6. Gel porabi v roku 3 mesecev od dneva izdelave.

 

Related Posts

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.