• 02
  Avg

  KRATEK VODIČ ZA LEPO POLETNO KOŽO

  https://www.milnica.si/blog/kratek-vodic-za-lepo-poletno-kozo/
  by
  objavljeno v Uporabni nasveti

  Se tudi tebi zdi, da smo poleti vsi lepši, sijoči in nasmejani? Seveda, dopusti pač imajo svoj učinek (še dobro, kaj? 🙂 ), pa tudi nekaj sproščujočega je v sončnih dneh, modrem nebu, praznih cestah (seveda z izjemo primorske avtoceste … grrr!).

  A tudi poletje ima svoje izzive, zato sem ti spodaj pripravila par idej, kako se spopasti z njimi, da bo tvoja koža čudovita med in tudi po poletju!

  ZDRAVA KOŽA: PROSTI RADIKALI IN ANTIOKSIDANTI

  Prosi radikali poškodujejo našo kožo in so seveda naraven proces v našem telesu. Vendar pa nastanek prostih radikalov pospešujejo tudi drugi dejavniki, kot so stres, kajenje in – sončni žarki!

  Zvrhana merica antioksidantov in vitaminov naj bo zato tudi v tvoji kremi. Koža ti bo hvaležna, ko se tvoje počitnice zaključijo.

  Super kreme, bogate z antioksidanti, ki jih najdeš v Milnici:

  Seveda lahko izdelaš tudi svojo nego! Poskusi npr. tale recept za super anti-oksidant kremo ali pa Vitamin C kremo brez segrevanja.

  Dopust za tvojo kožo – večerna nega!

  Za večerno nego naj ne manjkajo rastlinska olja, ki jih lahko dodatno obogatiš z dodatkom vitamina E in koencima Q10. Za dodatno in bolj intenzivno regeneracijo ter povrnitev naravnega ravnovesja kože, ki ga je sonce čez dan porušilo.

  Kaj je še primerno za večerno nego? Morda ti “zadiši” kakšen od spodnjih predlogov:

  LEPA ZAGORELA POLT

  Pridobivanje lepe poletne polti naj bo zdravo. To pomeni, da kožo primerno zaščitiš pred poškodbami (opeklinami in poškodbami celic, ki jih s prostim očesom pravzaprav ne vidiš), obenem pa še vedno lepo porjaviš.

  Za začetek: obvezen del tvoje opreme naj bo sončna krema. Vem, da nekatere stavijo le na razna rastlinska olja, vendar jaz nisem v tem “taboru” 🙂 Sončna krema z ustreznim UV faktorjem pomaga preprečevati prezgodnje staranje kože oz. nastanek prostih radikalov ter seveda ustrezno zaščiti kožo pred opeklinami. Dobre naravne sončne kreme najdeš tule, napotke za izdelavo svoje lastne kreme za sončenje pa tukaj.

  Da bo tvoja koža lepo zagorela, lasje pa sijoči, smo v Milnici pripravili DIY paket Barva poletja. Oglej si ga!

  SONČNE OPEKLINE NISO FINE

  Če te je sonce preveč pobožalo, to pomeni, da se je tudi tvoja povrhnjica močno izsušila. Hujše opekline je potrebno primerno zdravstveno oskrbeti, tu ni pardona. Za lažje opekline pa si lahko pomagaš tudi sama.

  Odlično se obnese aloe vera v kombinaciji z eteričnim oljem sivke in čajevca (če te mika izdelava, poglej DIY paket Aloe hidracija).

  OSVEŽITEV V VROČINSKEM VALU

  Ko vročina postane neznosna, si privošči ohladitev s kumaricami! Za popolno osvežitev priporočam, da hidrolat kumaric shraniš v hladilniku in ga uporabiš, ko je ohlajen – občutek na koži, ko jo poškropiš s hladnim hidrolatom, je naravnost božanski!

  SPOMINI NAJ OSTANEJO, A NE NA KOŽI

  Če si vsaj pol toliko štorasta kot jaz, potem se v poletnih prigodah hitro zgodi kakšna odgrnina ali praska 😅

  Za hitrejše celjenje manjših ureznin priporočam, da v ognjičevo olje kapneš 4-6 kapljic vitamina E in 3-5 kapljic eteričnega olja čajevca. Namaži in pusti, da se posuši. Eterično olje bo poskrbelo za hitrejše celjenje, poleg tega ima dobre protimikrobne lastnosti.

  ODzzzZZzzzŽENI POLETNE NADLOGE

  Poletno veselje in razploženje lahko hitro pokvarijo sitni komarji. Odženi jih z naravnim repelentom! Tale preprost recept je večkrat preizkušen in preverjeno deluje – jaz poleti nikamor ne grem brez njega 🙂

  V 80g destilirane vode dodaj 19g poljubne tinkture ali alkohola ter nato v mešanico nakapaj kombinacijo naravnega eteričnega olja verbene (5 kapljic), rožmarina (4 kapljice), čajevca (3 kapljice) in prave sivke (3 kapljice). Pretresi pred uporabo in tvoj “anti-komar” je pripravljen!

  Čudovito poletje ti želim 😀

Komentarji