Želiš nadgraditi svoje znanje o emulgatorjih? So bistvena sestavina emulzij, ki močno vpliva tudi na občutek tvoje kremice na koži!
Zate sem pripravila praktično primerjavo 4 emulgatorjev, da se boš lažje odločil/a, kateri je primeren za tvoj tip kože. Oljno fazo sem pri vseh kremicah ohranila enako, prav tako vodno in C fazo. Seveda se lahko sama poigraš in izbereš svoja olja in masla. V blog zapisu te čaka primerjava najbolj priljubljenih emulgatorjev iz Milnice.
Izbrala sem takšne emulgatorje, pri katerih je krema hranljiva, a še vedno dovolj lahka.
VLAŽILNA KREMA Z OLIVEM 1000 + OLIWAX LC
Olivem 1000 je super naravni emulgator za začetnike, ki se odlično dopolnjuje s koemulgatorjem oliwax LC. To pomeni, da je krema v kombinaciji z oliwaxom in olivemom 1000 boljše mazljiva in stabilna (majhna verjetnost, da se kremica loči na olje in vodo).
Krema se odlično obnese za bolj suh tip kože, na koži pusti rahel voskast film. Sicer pa je lepo mazljiva in se hitro vpije. To kombinacijo emulgatorjev priporočam za bolj suho, zrelo kožo.
25% oljna faza:
73% vodna faza:
64% destilirane vode (+ 8% dodatno zaradi izparevanja pri segrevanju)
2% C faza
VLAŽILNA KREMA Z MONTANOV 68
Tako kot krema z olivemom 1000, je tudi ta bolj kompaktna, malenkost bolj lahka in mazljiva. Manj občutka filma na koži.
Mastnega filma sploh nisem občutila na koži, res hitro se vpije – moji bolj suhi koži se “zdi”, kot da sem je nanesla premalo. Priporočam jo za mešano kožo; odvisno tudi od izbora olj oz. preostale maščobe in kakšen občutek ti odgovarja na koži.
25% oljna faza:
73% vodna faza:
63,7% destilirane vode (+ 8 dodatno zaradi izparevanja pri segrevanju)
2% C faza:
VLAŽILNA KREMA Z EMULGADE SE-PF
V primerjavi s prvima dvema emulgatorjema je zelo mazljiva, lahka, deluje kot malo bolj kompakten losjon. Priporočam vsem, ki ne marate občutka, da ste nanesli kremo, a rabite vlažilni učinek in zaščito. Pusti svilnat, mehak občutek. Priporočam za mešan tip kože.
25 oljna faza:
73% vodna faza:
64% destilirane vode (+ 8 dodatno zaradi izparevanja pri segrevanju)
2% C faza:
VLAŽILNA KREMA S SUCROSE STEARATE + GLICERIL STEARATE
Zelo me je presentila kremica s sucrose stearatom in gliceril stearatom. Že tako obožujem sucrose stearate, ker pusti mehak, svilnat občutek, vendar ga je potrebno kombinirati še s kakšnim emulgatorjem. Od vseh emulzij se mi je tale zdela najbolj lahka, svilata, za moj suh tip kože morda malo premalo, razen če bi spodaj nanesla še vlažilni serum – potem bi bilo dovolj. Priporočam za masten, mešan tip kože. Krema je malenkost bolj tekoča v primerjavi z ostalimi, primerno jo je hraniti v steklenički s pumpico ali brezzračni steklenički.
25% oljna faza:
73% vodna faza:
63,7% destilirane vode (+ 8 dodatno zaradi izparevanja pri segrevanju)
2% C faza:
Zdravo. Super stran, polno koristnih informacij. Tudi sama sem zacela z izdelavo kremic. Zanima me, ce bi lahko uporabili sucrose stearate se s kaksnim drugim koemulgaforjem (namesto gliceril stearate, ker ga nimam)? Kako bi prislo z sucragel AOF ali pa Olivem 1000? Hvala za odgovor.
Zivjo Katja,
vse je odvisno od emulzije, ki jo pripravljate. Težko napišem kratek odgovor. Za začetnike priporočam Olivem 1000, če pripravljate emulzijo do 30% maščobne faze, medtem ko je sucragel aof primeren za emulzije z manjšim maščobnim delom. Ta običajno potrebuje tudi kakšen koemulgator ali zgoščevalec. 🙂
lp
Špela