Recepti & ideje

Kamiličino mazilo za nego občutljive kože

Nežna kamilica je čudovita v številnih pripravkih za nego telesa, kože in las. Jaz jo preprosto obožujem, saj delujo izjemno pomirjevalno – še posebej za kožo, ki je nagnjena k rdečici in srbečici. Kamiličino mazilo je, podobno kot ognjičevo mazilo, vsestransko uporabno za nego suhe, občutljive, razdražene in na sploh bolj “zahtevne” kože.

Ekstrakt kamilice, s katerim sem naredila tole mazilo, tudi sicer pride prav v veliko kozmetičnih izdelkih! Dodaš jih lahko v maske za obraz, še posebno v kombinaciji z glino za čiščenje kože, prav tako se bo ekstrakt obnesel tudi v šamponih, gelih za tuširanje, otroških naravnih pudrih, tonikih in še marsikje!

Sestavine

Za izdelavo cca 100ml mazila boš potreboval/a (sestavine najdeš tudi v paketu):

a) oljna faza

b) vodna faza

c) faza

Izdelava

1. KORAK: priprava sestavin

Pripravi vse zgoraj naštete sestavine in jih razkuži. Potrebuješ tudi tehtnico in ognjevarno posodo.

2. KORAK: tehtanje in priprava oljne faze

Najprej stehtaj aloe maslo, olivem 900 in čebelji vosek, saj boš te sestavine stopil/a v vodni kopeli. V drugih ognjevarni posodi (pyrex) pa stehtaj navedeno količino hidrolata kamilice in glicerina. V manjši merilni posodici (najdeš jo tule) pa lahko stehtaš količino olj, ki jih boš dodal/a v oljno fazo – a šele, ko se bodo trde maščobe (aloa, emulgator in čebelji vosek) stopile.

 

3. KORAK: priprava vodne faze in segrevanje

V drugo ognjevarno posodo, kjer si stehtal/a hidrolat kamilice in glicerin, dodaj še zgoraj navedeno količino ekstrakta kamilice. Obe pyrex posodi postavi v vodno kopel in segrevaj vsebino (vodno in oljno fazo) na 70 stopinj Celzija. Ko obe fazi dosežeta to temperaturo, posodi odstavi z vodne kopeli in vsebino z oljno fazo (maščobni del) zlij v vsebino z vodno fazo (hidrolat, glicerin in ekstrakt). Nato prični mešati s paličnim mešalnikom, dokler ne dobiš homogene zmesi (4-7 minut).

4. KORAK: C faza in ohlajevanje

Po nekajminutnem mešanju bo temperatura kreme zagotovo padla na 45 stopinj Celzija. Takrat lahko dodaš tudi konzervans cosgard in vitamin E ter še malo nadaljuješ z mešanjem, dokler ne bo krema bolj ali manj gosta (dokončno viskoznost bo sicer dobila šele čez kakšen dan).

5. KORAK: shranjevanje

Tako, tvoja kremica je narejena! Tekstura mazila je gladka in prav nič zrnata! Rok uporabe kamiličinega mazila je cca 3-4 mesece.

Primerno je za nego občutljive, srbeče in suhe kože. Seveda lahko po želji dodaš tudi eterično olje, čeprav izjemno občutljivi koži priporočam, da se eteričnim oljem in dišavam raje izogne (na občutljivi koži še hitreje izzovejo kakšno nezaželeno reakcijo). Če pa se vseeno odločiš dodati in imaš izjemno občutljivo kožo, ki ji marsikaj ne ustreza, potem prej naredi preizkus občutljivosti na manjšem predelu kože 🙂

Related Posts

2 komentarja na “Kamiličino mazilo za nego občutljive kože

 1. Natalija pravi:

  Pozdravljena,

  nimam aloe masla. S čim bi ga lahko nadomestila? Morda s karitejevim maslom?

  Za odgovor se vam zahvaljujem, Natalija

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Natalija,

   lahko z karitejem ja, tekstura bo sicer malo bolj trša, ker je karite bolj trdo maslo. Lep pozdrav,
   Špela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja