Uporabni nasveti, Varnost in certifikati

Kako prodajati svoje kozmetične izdelke (uvod)

Dobim veliko vprašanj na temo zakonodaje, certifikatov, ocen varnosti in podobnega. Informacije, ki jih najdeš na spletu, je težko zbrati v uporabno celoto, predvsem pa nikoli ne veš, ali so pravilne. Da bo ugibanj malo manj, sem se povezala z Laro Terzić iz mednarodnega podjetja SAFECOSMO, kjer se ukvarjajo s pripravo dokumentacije za kozmetične proizvode. Lara je uni.dipl.ing.kemije in strokovnjakinja za toksikologijo in kozmetologijo.

Z Laro bova odgovarjali na vaša vprašanja s področja varnosti kozmetičnih proizvodov in različne dokumentacije, ki jo potrebujete za uspešno (in legalno) prodajo svojih izdelkov. Super, ne? 🙂

Kako začeti?

Kako torej začeti s postopkom priglasitve oz. legalizacije kozmetičnega produkta? Lara pravi takole:

Postopek lahko na grobo in na kratko strnemo v nekaj točk in sicer:

 1. Pridobitev pravnega statusa. Za legalno prodajo kozmetičnih izdelkov je potrebno imeti urejen pravni status, ki je lahko ali popoldanski s.p. ali regularna oblika s.p..
  Kozmetičnih izdelkov ni možno prodajati v okviru osebnega dopolnilnega dela.
 2. Izdelava recepture (formulacije izdelkov) in poučenost o dobri proizvodni praksi. To pomeni ureditev proizvodnega prostora, neoporečnost, preprečevanje kontaminacije proizvoda z nečistočami itd.
 3. Priglasitev izdelka na Evropsko komisijo oz. CPNP. To je potrebno urediti še pred začetkom prodaje. Na voljo je tudi priročnik s podrobnimi navodili za izvedbo prijave –najdete ga tule.
 4. Priprava podatkovnega dosjeja PIF (Product Information File). Priporočamo, da se PIF pripravi že pred začetkom dejavnosti, torej takoj, ko so formulacije pripravljene.
 5. Poročilo o varnosti kozmetičnega produkta. Priporočeno pridobiti dokumente takoj, ko so formulacije pripravljene, saj pridobitev poročila lahko traja do 4 tedne.
 6. Ustrezna označba embalaže.
 7. Pričetek legalne prodaje in trženje (po vseh opravljenih zgoraj navedenih točkah).

To je to! Za začetek bo, kajne? 🙂

Kako pa je z označevanjem kozmetike?

Oglejte si 2. del v seriji člankov o prodaji domače kozmetike. Govora je o označevanju in predpisih. Članek najdete tukaj >>

1 komentar na “Kako prodajati svoje kozmetične izdelke (uvod)

 1. Tjaša pravi:

  Spoštovani, iskrena hvala za tele izčrpne informacije! Sama sem se sicer dokopala do njih že lansko leto, ampak sem bila resno žalostna, ker je bilo potrebno obrniti ogromno telefonov in poslati veliko mailov. Zato resnično cenim trud, da sta tole delili z nami na enem mestu! Čestitke, ter veliko poslovnih uspehov še naprej. Lp, Tjaša

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Tjaša

   res je, tudi sama imam tako izkušnjo, zato hvala tudi Lari iz podjetja Safecosmo.com, ki nam je priskočila na pomoč:) Uspešno pot želim tudi vam. Špela

 2. tejka pravi:

  pozdravljeni!

  Mene zanima, če mogoče veste kaj o tem..kako oz. kolikšni so sprispevki če si ustvariš kot pravite sp? če začneš z nič ne moreš imeti na začetku kapitala, torej ali se splača oz je sploh možno?

  lp .tejka

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo Teja

   stroški s.p navadnega znašajo okoli 360€ mesečno 🙂 Težko je govoriti o začetnem kapitalu, to je odvisno od vas, kaj in kako se boste lotili posla 🙂 Lep pozdrav in uspešno, Špela

 3. Lidija pravi:

  Zanimivo, zakaj ni mozno prodajat kozmeticnih izdelkov ce priglasis dopolnilno delo? V cem je razlika, ce odprem s.p in prodajam vlita mila ali bi jih izdelovala in prodajala kot dopolnilno dejavnost. Ne razumem, odgovornost je enaka. Pravkar se trudim poiskat neko moznost, pa ne vem kam se naj sploh obrnem. Rada bi izdelovala samo M&P mila, za katera lahko kupim ze vse potrebno npr.v vasi trgovini, uporabljam vas recept/ recepte….torej ni kaj naredit narobe. Surovine so naravne, ze oznacene tako kot se zahteva….Zakaj s.p???

  1. Milnica pravi:

   Živjo, Lidija,
   se strinjamo z vami, je pa to bolj vprašanje tiste, ki pišejo našo zakonodajo 🙂 Lahko seveda preverite tudi na pristojnem uradu, kakšne so opcije oz. izdelava mil vseeno kako lahko spada pod dopolnilno delo.

 4. Vally pravi:

  Kaj pa prodaja cvetne vode oz hidrolat ki ga sam doma narediš s parno destilacijo in eterična olja? Lahko s oddjem?
  Hvala

  1. Špela/Milnica pravi:

   Zivjo,

   prav tako potrebujemo ustrezno dokumentacijo in analizne liste, ki potrjujejo neoporočenost sestavine. Lp, Špela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja