Uporabni nasveti

Kako prepoznaš tip svoje kože?

Tip kože - kako prepoznaš in skrbiš za svojega

“Kakšen tip kože imam? Kateri izdelki bi bili primerni za nego mojega obraza? Kaj pa, če se svetim?” Tisoč in eno vprašanje samo glede tipa kože. V tem zapisu izveš, kako oceniš svoj tip kože in kakšne izdelke ti priporočamo za nego. Kar super, ne?

Začnimo pri tipu kože. Teh je drugače kar 16, tule pa ti bova predstavili le tiste najbolj pogoste. Poleg še izveš, kako bi naj izgledala nega za tvoj tip kože. Nega bo predstavljena v nekaj korakih (1. Čiščenje, 2. Toniziranje, 3. Negovalna krema).

Mastna koža

Se ti sveti čelo, ko se zbudiš? Potem imaš verjetno masten tip kože.

Pri tem tipu gre za prekomerno izločanje sebuma iz žlez lojnic. To se večkrat zgodi v tisti burni dobi, ko vse poganja – od hormonov do sebuma. Poleg sijaja kože pa so pore bolj razširjene in se lažje zamašijo. Najbolj problematičen del je T cona: čelo, nos, brada (na teh mestih so pore najbolj razširjene – oglej si tudi vodič Miss Alice o razširjenih porah). Običajno je za mastno kožo odgovorna genetska predispozicija, hormoni, stres in prehrana (alkohol, mastna in močno začinjena hrana).

“Kako naj umirim kožo, da se ne svetim cel dan kot svetilka?”

Najbolj pomembno pri tem tipu kože je čiščenje in nega, ki ne draži kože! Kaj to pomeni?

1. Blaga čistilna sredstva – pene ali geli (odstranimo sebum)
2. Keratolitiki (luščila) – odluščijo poroženelo plast povrhnjice in preprečujejo nastanek aken (ker so pri mastni koži pore povečane in je možnost za nastanek aken večja). To so po navadi kisline kot npr. salicilna kislina
3. Tonik – s čiščenjem smo porušili kožno bariero, s tonikom pa jo nazaj vzpostavimo in kožo pripravimo na nanos kreme
4. Krema – zelo lahka krema ali pa fluid/gel. Ponavadi so zelo lahkih tekstur, poleg tega imajo še mat učinek. TERNA! Z 1 izdelkom rešimo 2 problema. Nujno je, da fluid ne vsebuje veliko olj. Olje, primerno tudi za mastno kožo, je npr. lešnikovo olje (preverjeno super stvar!), kot sestavino v fluidu pa lahko uporabimo aloe vera gel.

Kako pridemo do mat učinka?

Ker fluidi vsebujejo snovi (npr. škrob tapioke), ki absorbirajo odvečne lipide, se koža posledično manj sveti. Pomaga pa tudi ekstrakt zelenega čaja.

Čemu se moraš izogibati, če imaš masten tip kože?
Komedogenim snovem! Kaj pa je to? To so snovi, ki lahko mašijo pore in za ta tip kože niso primerne (so pa seveda lahko primerne za druge tipe kože). Pod to skupino spadata recimo kakavovo maslo in olje pšeničnih kalčkov, pa tudi, če se odmaknemo od naravne kozmetike, silikoni, vazelin in parafin.

Normalna koža

Uravnotežena, nikjer premastna, nikjer presuha. Ideal, ki ga želimo vsi, a le redkim uspe. Zakaj ideal? Ker je ta tip kože najlažje negovati! Seveda pa to ne pomeni, da so drugi tipi kože “slabši”, le potencialno bolj zahtevni 🙂

1. Gel za čiščenje – najbolj primeren za normalno kožo, lahko pa uporabimo tudi micelarno vodico, saj ta tip res ni zahteven
2. Tonik – za normalno kožo (nič kompliciranja)
3. Krema – vlažilna krema, ki ne rabi biti fluid

Olja, primerna za nego normalne kože: jojobino in šipkovo olje. Če si želiš tudi anti-age nege, pa je avokadovo olje super za nego okrog oči, arganovo pa je seveda najbolj popularno anti-age olje.

Mešana koža

Najbolj pogost tip kože! T cona je mastna, koža na licih je suha (manj žlez lojnic). Takšen tip kože bi v resnici morali negovati kot 2 različna tipa kože, ampak roko na srce, komu se ljubi?!

Najlažje je takole:
1. Gel, ki dobro očisti, a ni premočan
2. Tonik za normalno kožo
3. Matirni fluid

Če se ti lica preveč sušijo, pa lahko uporabiš vlažilni serum. Če tudi to še vedno ne zadostuje, dodaj kakšno olje, ali pa si izberi primerno kremo in jo uporabi na suhih predelih obraza.

Suha koža

Malo te “zateguje”, če pa popiha veter, pa imaš občutek, kot da tvoja koža ni videla kreme že 1 leto. Zveni znano? Potem imaš suho kožo 🙂

Takšni koži primanjkuje vode v roženi plasti. Razloga sta lahko 2:

1. Zmanjšana vsebnost naravnih vlažilnih dejavnikov
2. Spremenjena lipidna sestava

Ker je pri takšni koži barierna funkcija oslabljena in deluje le delno, je transepidermalna izguba vode povečana. Zveni zapleteno? Brez skrbi, razloživa vse nove besede 🙂

NMF = naravni vlažilni dejavniki (Natural Moisturizing Factors) – snovi, ki privlačijo vodo iz zraka in poskrbijo za večjo hidratacijo kože.
TEWL = transepidermalna izguba vode (TransEpidermal Water Loss) – voda, ki jo izgubljamo skozi kožo. To seveda poskušamo preprečiti. Če nam ne uspeva, je naša koža dehidrirana; podobno, kot naše telo poleti, če ne pijemo dovolj vode.

Kaj lahko storiš?

1. Mleko za čiščenje (je najbolj nežno) – ne izsuši dodatno kože, a jo vseeno očisti
2. Tonik za suho kožo, lahko tudi za občutljivo – pazljivo dokonča čiščenje
3. Vlažilni serum – ker suhi koži primanjkuje vlage
4. Bogata krema – z vsemi snovmi, ki so bile zgoraj navedene kot ˝komedogene˝. Tvoji koži primanjkuje lipidov, zato maščobe niso problem.
5. Okluzivi, ki naredijo plast na koži, ki preprečuje prekomerno izgubo vode
6. Rastlinskih olja – podprejo oz. nadomeščajo medcelične lipide (ker je lipidna sestava v roženi plasti spremenjena) in tako koža postane bolj gladka in bolj mehka. Primerna masla za nego suhe kože: mangovo in karitejevo maslo

Vlažila: glicerol in hialuronska kislina (to velja za vse tipe kože!)
Olja: svetlinovo in malinovo olje ter olje pasijonke

Problem suhe kože se večkrat pojavi pozimi, ko so temperature nižje. Kožo lahko izsušimo tudi s prepogostim umivanjem in s premočnimi čistilnimi sredstvi. Zadnja 2 koraka sta le dodatno pojasnilo – po navadi so v (dobir) kremi za suho kožo te sestavine že prisotne.

Si že strokovnjak!

Zdaj poznaš osnove, kako skrbeti za svoj tip kože! Seveda se tvoja koža skozi čas spreminja in s tem tudi potrebna nega. Zgornjega zato ne vzemi kot pravila, temveč smernice, s katerimi bo tvoja koža v čimboljši formi (in s tem tudi tvoje zadovoljstvo z njo!).

Nihče ne more tvoje kože poznati bolje, kot jo poznaš sama. Glavni strokovnjak za svojo kožo si zato kar sama 🙂 Boš pa zdaj, upamo, pri testiranju in izbiri nege ter kozmetičnih izdelkov prej zadela pravega!

[sc name=”cosmedoc_podpis”]

2 komentarja na “Kako prepoznaš tip svoje kože?

 1. Vlasta pravi:

  Pozdravljeni, super lepo napisano in obrazlozeno. Pozabili pa ste na nas po 50 letu.
  Hvala in lep pozdrav
  Vlasta

  1. Milnica pravi:

   Pozdravljeni, Vlasta! Hvala za pohvalo. Takole – zrelejša koža ni ravno poseben tip kože. Običajno je takšna koža bolj suha (razen, če imate srečo 🙂 in zanjo veljajo napotki za suho kožo. Seveda se lahko kaj prilagodi (olje granatnega jabolka, malinovo olje, olje pasijonke, črnega ribeza .. ), ampak tale članek ni napisan le za mlado kožo 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja